פייסבוק בתשלום: האם אתם עדיין מעוניינים?

אפליקציית ההיכרויות של פייסבוק, "Are You Interested", כבר לא ניתנת להורדה בחינם. האם היא מסמנת את סוף החגיגה החברתית החינמית שאיפיינה את מהפכת הווב 2.0?

  • ספי קרופסקי
  • פורסם לראשונה: 04.05.2010
  • 08:57
  • עודכן ב: 07.05.2010
  • 11:55
  • הוסף תגובה

אפליקציית ההיכרויות Are you interested בפייסבוק, היא הסוד הכי פחות סודי של הרשת החברתית הפופולארית. אף שלא ידועים הנתונים הרשמיים, אפשר לשער כי לפחות מאות אלפים בארץ ובחו"ל משתמשים במערכת הפשוטה, המאפשרת לך לדפדף בין תמונותיהם של בני זוג פוטנציאלים, ללחוץ כן או לא, ולקוות כי אלה שסימנת לחיוב יביעו עניין גם הם. משם, החופה היא הגבול, או לפחות לילה במחיצתם של מי שהיו עד לפני רגע דמות וירטואלית שריצדה מולך על מסך המחשב.

בלי יותר מדי תחכום, האפליקציה גרפה לה מעריצים ומשתמשים רבים ומגוונים. גם בזכות האפשרות לרפרף בין התמונות והפרופילים מבלי להיחשף יתר על המידה, אך בעיקר משום שבשונה מאתרי ההיכרויות הפופולריים שנוצרו בתקופה שקדמה לרשתות החברתיות, האפליקצייה היתה חינמית. כל זה, למורת רוחם של המשתמשים האנונימיים יותר או פחות, הסתיים באבחה לפני מספר שבועות לאחר שהצוות האמון על האפליקציה הודיע לכל מי שנכנס כי מעתה השירות יינתן בתשלום.

בהודעה שקפצה מול עיני המשתמשים בדף הכניסה, נכתבו הסדרי התשלום והשירותים שינתנו אם יבחר המשתמש לשלוף את הארנק: צפייה במועמדים שיש ביניהם התאמה ואפשרות לשלוח הודעות ומתנות וירטואליות שונות לנחשקים שבין חברי הרשת. חשוב לציין שזו זכותם החוקית של המפתחים לגבות תשלום בעבור השירות; אך האם ייתכן שבאותו הרגע הם הרגו סופית את אוטופיית ההיכרויות החינמיות שאפיינה את מהפכת הווב 2.0 מראשיתה?

"כבר שמעתי את הנבואה על סופה של החינמיות ברשת מספיק פעמים כדי לדעת שגם הניבוי הזה של אפריל 2010 סופו להיעלם", קובע פרופ' שיזף רפאלי, מחלוצי האינטרנט בישראל ומומחה לרשתות חברתיות. לדבריו, "יש מי שחושב שהיה איזשהו חלון של התלהבות נעורים ונאיביות שבו צמחו הרשתות, הבלוגים וכל האתרים שלא היו מבוססים על מודל קמעונאי, אני לא נמנה עם האנשים האלה". לשיטתו של רפאלי, המזכיר כדוגמה להתפתחות המודלים החינמיים אתרים כגון פייסבוק, פליקר ויוטיוב, "לא רק שזה ימשיך - זה יתעצם".

עם זאת, פרופ' רפאלי, שבעבר סייע בהקמת אתר ההיכרויות "כפיות", מציע לא לגזור את דינם של האתרים הוותיקים המציעים שירותי היכרויות בתשלום. "אני לא חושב שהמודל הקמעונאי מת", הוא אומר, "יש מקום גם למודל עסקי של גבייה וגם למודלים חינמיים".

לעקוף את המתווך

הסיבה שבגינה שני המודלים מסוגלים להמשיך לשרוד יחדיו נעוצה לדבריו בצרכים השונים של המשתמשים. "יש זנב מאוד ארוך של נישות ספציפיות, של בעלי העדפות מיניות, של מגזרי גיל, צעירים, זקנים, עשירים, משכילים וביישנים", מסביר רפאלי ומוסיף כי "יהיה צורך בפתרון אחר מאשר פתרון הוונילה הזה למסה", בהתייחסות לאפליקציה הפשוטה שהחלה לגבות תשלום לא מזמן.

בשונה מעמדתו של רפאלי לגבי היכולת של שני המודלים לפעול במקביל, חלק מהמשתמשים טוענים כי העובדה שהאפליקציה החלה לגבות תשלום היא בעבורם קו פרשת מים. ההבדל בין להכיר מישהי בפייסבוק, הם אומרים, לבין הרשמה לאתרי ההיכרויות, הוא אדיר. "אני לא יודע כמה אנשים באמת ישלמו את ה-20 דולר בחודש, אבל ברמה העקרונית אני מסרב לשלם באותה המידה שגם לא אלך לג'יי דייט", מציין אלעד, רווק תל אביבי בן 30, שמספר על בת זוג אחת ועוד כמה וכמה מפגשים שאפשר לדבריו "לכתוב עליהם ספר" במהלך השנתיים שבהן השתמש באפליקציה. "נראה לי שהם קצת ירו לעצמם ברגל", הוא מוסיף, ומתכוון לשוב כעת לפאבים השכונתיים כדי למצוא בת זוג. בכל זאת, הוא נותר אופטימי ומנחש "שפייסבוק ירדו מהעץ כי בסופו של דבר הם יפסידו מזה, לפי דעתי כבר עכשיו כמות האנשים ירדה - רוב החברים שלי שהשתמשו כבר לא מתקרבים לאפליקציה".

הדעה שהרשת החברתית "יורה לעצמה ברגל" עם ההחלטה לגבות תשלום, מקבלת חיזוק מפתיע ממנהל אתר ההיכרויות ג'יי דייט, אמיר קלנר. "רוב כוחו של הפייסבוק אינו מאהבת מארק צוקרברג אלא מאהבת החינם", הוא אומר ומקביל את ההבדל בין הרשת החברתית לאתר שבניהולו, "לפציינט שמתלבט בין ללכת לקופת חולים או ללכת לרופא מומחה. אני הרופא המומחה". קלנר, שמעוניין להציג את ג'יי דייט כאתר מקצועי בעל תחום התמחות לעומת "הקונצרן התמנוני רב הזרועות" פייסבוק, מוסיף כי "מתברר שהשמועות על מותנו היו מוקדמות, אינטרסנטיות ומשעשעות". לדעתו, אתרים המתמקצעים בתחום מסוים כמו זה שבניהולו, לא ייעלמו כל כך מהר מנופה של הרשת.

פייסבוק, על שלל האפליקציות והשירותים שניתנים דרכו, סבל רבות כל אימת שניסה לשנות ולהתחדש. בעבר, כשהיה מדובר בשינויים קוסמטיים בלבד, הטרוניות מצד הגולשים נעלמו לאחר שהתרגלו אליהם. ככה זה, כשקהל הצרכנים חושש משינויים קטנים וגדולים. ניכר שהפעם, גם אם מדובר באפליקציה אחת מני רבות, כשזה נוגע לכיסם של הגולשים - צפוי שתמצא הדרך לעקוף אותה במוקדם או במאוחר. פרופ' רפאלי מציין כי תמיד יהיה צורך במתווך, ובמקרה הזה מתווך בדמות שדכן וירטואלי, כדי להתקיים בחלל הקיברנטי - גם בתשלום וגם בחינם.

"במאה ה-19 בשטעטל מסיפורי שלום עליכם, היה מתווך שחשבנו שביטלנו. מה קורה היום? אתה מתקשר אליה ומזמין אותה ישר לדייט? לא נכון", אומר רפאלי. לדבריו, המתווך מגיע "בדמות אתרים כגון ג'יי דייט" ולאחריהם יגיעו אלה שינסו לעקוף אותם, מבלי לדרוש תשלום על השירותים. לפחות בהתחלה. "תכונותיה של הטכנולוגיה הן לעקוף את המתווך, במיוחד אם הוא מנסה לגזור קופון שמן", מסכם רפאלי.

קלנר, מנגד, ער ליכולות החברתיות של מפלצת רשת כגון פייסבוק, לעומת אתר מגזרי לפנויים ופנויות כגון ג'יי דייט שבניהולו. אך לדבריו גודלו של הפייסבוק עשוי להיות מופנה נגדו אם יבגוד בקהל גולשיו. "האתר מרגיל את כולם שהכל בחינם", אומר קלנר, "הוא הוגה ויוצר את המסלול הזה, אבל אם הוא יחזור בו הוא יגלה שהקבוצה הכי חזקה בפייסבוק נקראת ?בואו לא נשלם לפייסבוק'".

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
פעילות
המלצות
הפופולריות בברשת
פרסומת