רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

טיפול של חורף, לא יותר

מי שגופם דווה מוזמנים לניקוי חורפי מתון של הגוף: התרחקות ממתחים, יציאות סדירות, צמצום רעלנים, מיצים מחממים, ותזונה אורגנית נטולת מזונות אלרגניים או מעוררי דלקת

תגובות
כמה שייקים לחורף. מימין: משקאות אסאי, סיידר, צ'אי, אפרסמון ודלעת
תומר אפלבאום

עם פרוץ עונתם של תחלואי החורף, מתרחב ציבור המחפשים אחר טיפולי 10,000 תקופתיים שיביאו מזור לגופם הדווי בכלל ולמערכת החיסונית בפרט. אלא שהעיתוי האידיאלי לתהליכי ניקוי עמוקים הוא דווקא בעונות המעבר. בעונת החורף מומלץ לבחור בתהליכי ניקוי מתונים.

ביקשתי מאודי סהר, המוכר בכינוי "אורבן שאמאן" (Urban Shaman), לשתף את קוראי המדור בכמה רעיונות וכמה מתכונים לתהליכי ניקוי שמתאימים לימים הקרים. סהר הוא בוגר לימודי נטורופתיה ורפואת צמחים מודרנית ומסורתית בקמפוס ״ברושים״, מטפל מוסמך בשיטות מגע שונות, מורה מוסמך לאשטנגה־ויניאסה יוגה ומנהל מיזם של סדנאות ניקוי ואספקת ערכות ניקוי הביתה.

"בתקופת העונה הקרה", אומר סהר, "טבעי שנחוש תיאבון מוגבר, כי הגוף דורש יותר אנרגיה לחימום. רק בתקופת ניקוי עמוק בעונות המעבר אנחנו אכן עשויים לרדת משמעותית בכמות אחוזי השומן, שבחורף נדרש לשמירה על חום הגוף". לניקוי חורף מתון, הוא אומר, מתאימים רוב ימי העונה כי החורף הישראלי נוח יחסית. באשר לעיתוי המדויק, הוא ממליץ "שכל אחד יקשיב לגופו, יתחבר למרַפא שבתוכו וירגיש מה הכי נכון לו ומתי".

אודי סהר. ידידותי לגוף ולסביבה
תומר אפלבאום

ניקוי חורף מתון, אומר סהר, מתאים לכל מי שסובל ממערכת חיסון חלשה, מדלקתיות יתר המובילה להפרעות אוטואימוניות, ממחלות כרוניות, מאלרגיות חריפות ומאחוזי שומן גבוהים. בתקופת הניקוי בחורף רצוי לשהות בסביבה חמימה. ומהו הניקוי? "ניקוי אידיאלי משמעו להימנע ככל האפשר מחשיפה לרעלנים בסביבה: צמצום החשיפה לזיהום אוויר, שתיית מים מטוהרים, צמצום השימוש בסלולרי וברשתות החברתיות, הימנעות ממפגשים מעוררי מתח, החלפת מוצרי ההגיינה האישית ומוצרי הניקוי לסביבה במוצרים ידידותיים לגוף ולסביבה".

מה עוד? "הקפדה על 7–8 שעות שינה איכותית בלילה, הקפדה על תנועת מעיים יומית, פעילות גופנית נמרצת, תרגול מדיטציה מדי יום, תרגול יוגה, וסינון תכנים, דיבור ומחשבות הקשורים בתחושות רעות, מתוחות וכיו"ב".

אודי סהר תבלין תבלינים
תומר אפלבאום

בתחום התזונה ממליץ סהר בעיקר על הימנעות: מאוכל מתועש ומעובד, מתוצרת שדות המרוססים בהדברה כימיקלית, מחלבונים מן החי, מקפאין, מסוכר, מאלכוהול, ממזונות מעוררי דלקת כדוגמת משפחת הסולניים (עגבניות, חצילים, פלפלים, תפוחי אדמה), ממזונות אלרגנים (תירס, חיטה, סויה, מוצרי חלב, ביצים, דגים, בוטנים, שקדים, שומשום).

ניקוי עמוק יותר יתבסס על מיצי עלים ירוקים אורגנים בסחיטה קרה, מיצי ירקות שונים ומרקים עשירים מירקות שורש.

כמובן, מה שעמוק עבור האחד יכול להיחשב מתון אצל השני, מכל מקום, שגרת ניקוי חורפי מתונה כוללת שבועות אחדים של תזונה אורגנית מבוססת על חלבון מן הצומח, נטולת גלוטן, סוכר, חומרים מעוררים (קפאין, תה, קקאו) ואלכוהול. רצוי עם זאת ולהיוועץ במטפל מוסמך שכן תזונה עתירת סיבים, למשל, לא מתאימה לסובלים מבעיות עיכול.

בימים הקרים, הוא חוזר ומדגיש, מומלץ להרבות במיצים בעלי איכות מחממת (מחוזקים בג׳ינג׳ר ופלפל קאיין למשל) בשילוב עם דגנים מלאים וקטניות. בשעות הערב כדאי לאכול צירי ירקות או מרקי שורשים. שורש סלרי ושורש פטרוזיליה, למשל, מתאימים מאוד לחורף. לאורך היום רצוי להרבות בחליטות צמחים מחממות. בנוסף, כדאי ללבוש בגדים חמים מכותנה אורגנית או צמר, שמאפשרים הזעה, לחמם היטב את כפות הרגליים עם גרביים איכותיים, לטבול באמבט חם, להזיע בסאונה, לקבל טיפולי עיסוי, לשבת לצד האח, מדורה או כל מקור חום טבעי אחר.

לסיום מציע סהר משקאות שאפשר להכין בקלות בבית כדי להתחמם תוך כדי ניקוי מתון. הם מומלצים כארוחת בוקר קלה להכנה וגם כחטיפים. הוראות ההכנה זהות בכל המתכונים: ערבול יעיל במערבל איכותי. מי שאוהב מתוק יכול להוסיף עוד תמר או שניים לכל מתכון.

שייק צ׳אי

2 תמרים

1/2 בננה

300 מ״ל חלב קוקוס (מתכון בהמשך)

כפית חמאת קוקוס

כפית קינמון

1/8 כפית הל

1/2 כפית ציפורן

2 פרוסות ג׳ינג׳ר טרי או 1/2 כפית ג׳ינגר יבש

קורט אגוז מוסקט

קורט פלפל שחור

שייק אפרסמון

2 אפרסמון

400 מ״ל חלב שקדים (מתכון בהמשך)

פרוסת ג׳ינג׳ר מקולף

1 כפית מאקה

1 כפית חרובים

אפשר להוסיף תוכן של 2 קפסולות "Mushroom Gold" מתוצרת Pukka.

סיידר תפוחים

250 מ״ל מים

1.5 תפוח גרנד סמיט

1/4 לימון

חופן תרד טורקי

פרוסת ג׳ינג׳ר

כפית קינמון

7 אגוזי קשיו מושרים במים ( 3-4 שעות)

שייק בטעם פאי דלעת

1/2 כוס דלעת מבושלת במים עד ריכוך

1/4 כוס שיבולת שועל ללא גלוטן

100 מ"ל מי בישול הדלעת

200 מ״ל חלב שקדים (מתכון בהמשך)

1 כפית זרעי צ׳יה

קורט פלפל קאיין

קורט אגוז מוסקט

קורט מלח הימאליה

כפית סירופ מייפל מאיכות טובה

1/4 לימון

שייק אסאי

300 מ״ל חלב קוקוס

שקית אסאי קפוא

2 כפיות סוכר קוקוס (להמתיק לפי הטעם)

9 מחטי רוזמרין

כפית מאקה

חלב שקדים

צריך: כוס שקדים (אחרי שהושרו במים 12 שעות)

7 כוסות מים (ניתן להוסיף לפי הסמיכות הרצויה)

1/2 כפית מלח הימלאיה ורוד

ניתן להוסיף המתקה ו/או מקל וניל

הכנה: מערבבים את כול המרכיבים בבלנדר עוצמתי למשך דקה. מעבירים דרך מסננת בד. אם נשאר, רצוי לשמור במקרר בבקבוק זכוכית נקי.

חלב קוקוס טרי

צריך: מי קוקוס תאילנדי צעיר (פותחים את האגוז ומרוקנים את התכולה לבלנדר)

״בשר״ האגוז הפנימי (מגרדים בכף את הדפנות)

הכנה: מערבבים בבלנדר עוצמתי כדקה. אם נשאר, רצוי לשמור במקרר בבקבוק זכוכית נקי.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות