טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכון קרפעל קיגל לפסח

את מגדל החביתיות הממולאות בקציפת אגוזים וקוניאק בתנור נהגו לאכול במזרח אירופה רק פעם בשנה, בפסח, ביום שאחרי ליל הסדר. כך תוכלו להחזיר עטרה ליושנה ולהכין אותו בבית

כ-30 חביתיות דרגת קושי: קל
קרפעל קיגל

הקרפעל קיגל הוא למעשה מגדל של חביתיות ממולאות בקציפת אגוזים וקוניאק, המקופלות ואפויות בתנור עד שעלעלי השכבה העליונה פריכים ושחומים, שנהגו לאכול רק פעם בשנה, בפסח, ביום שאחרי ליל הסדר. מורכבות ההכנה וחומרי הגלם היקרים — שפע ביצים, סוכר, שומן ואגוזים בעידן שבו היו אלה חומרי גלם יקרי המציאות — יכולים להסביר את נדירות הופעתו על שולחן משפחות במזרח אירופה של אותם ימים.

בעזרת ויקה האופטמן שחזרנו את המתכון האבוד לקרפעל קיגל. חשוב לזכור שאנחנו תיעדנו את המתכון על פי מעשי ידיה ודבריה של ויקה, ושמדובר במתכון מזרח־אירופי שעבר הגירה לארץ ישראל (ולפיכך נעשה בו שימוש בשומן שונה ובחומרי גלם אחרים מהמקור שהיו זמינים בישראל במשך שנים ארוכות של צנע וצנעה). הרשות נתונה ואפילו מומלצת להתאים אותו לזמנים ולשולחנות מודרניים יותר.

הכתבה המלאה של רונית ורד - כאן

תגובות

לצפייה ברשימת המתכונים
שלכם בעמוד הארץ שלי

דירוג גולשים: גרוענחמדטובמומלץמעולה 5.0 1 5 4

רכיבים

לחביתיות:

10 ביצים

2 כוסות מים

1 כוס קמח תפוחי אדמה

2 כפות קמח מצה

שמן צמחי לטיגון

למלית:

650 גרם אגוזי מלך

10 ביצים

1.5 כוסות סוכר

2 שקיות וניל סוכר

מיץ סחוט משלושה לימונים

1 כוס קמח מצה

0.5 כוס שמן צמחי ועוד שמן לשימון התבנית 
ובין שכבות החביתיות

0.25 כוס קוניאק

הוראות הכנה

הכנת החביתיות:

טורפים את הביצים בקערה עם שתי כוסות מים. מוסיפים את קמח תפוחי האדמה ומערבבים לבלילה נטולת גושים. מוסיפים את קמח המצה ומערבבים לתערובת דלילה.

מחממים מעט שמן במחבת טפלון.

יוצקים מעט בלילה למחבת בעזרת מצקת ומטים את המחבת כך שהבלילה תכסה את המחבת בשכבה אחידה (אם יש יותר מדי תערובת מנקזים אותה חזרה לכלי). מטגנים עד שהחביתית מזהיבה בתחתיתה, הופכים אותה בעזרת מרית ומטגנים כמה שניות נוספות. מוציאים ומניחים על צלחת. חוזרים על התהליך עד לקבלת כ–30 חביתיות דקיקות מאוד.

הכנת החביתיות לקרפעל קיגל

הכנת המלית:

מרסקים את אגוזי המלך במעבד מזון לפירורים דביקים מעט.

מפרידים את הביצים, מקציפים את החלבונים במיקסר ומוסיפים בהדרגה 1 כוס סוכר ושתי כפות מים עד לקבלת קצף תפוח ונוקשה.

מוסיפים חצי כוס סוכר ושתי שקיות וניל סוכר לחלמונים ומערבבים היטב עד שהבלילה נטולת גושים. מוסיפים מיץ לימון ומערבבים היטב.

מקפלים את תערובת החלמונים לתוך הקצף ומערבבים היטב. מוסיפים אגוזים, קמח מצה, חצי כוס שמן וקוניאק ומערבבים היטב.

קרפעל קיגל

הרכבת הקיגל:

מחממים תנור ל–200 מעלות.

מרפדים תבנית עגולה (קוטר 24) בנייר אפייה ומשמנים אותו בנדיבות.

מניחים כף גדושה מאוד מהמלית על חביתית ומורחים את המלית על חצי החביתית. מקפלים את החביתית לחצי (ליצירת חצי סהר) ואז מקפלים שוב לחצי (ליצירת משולש). את הכיסן הממולא שנוצר מניחים בתבנית. חוזרים על ההליך עם כל החביתיות ומניחים אותן זו לצד זו, בצורת עיגול, בצפיפות. כשהשכבה הראשונה מלאה מוסיפים קומה שנייה ושלישית, ובין שכבה לשכבה משמנים במעט שמן כדי שהכיסנים לא יידבקו זה לזה. משמנים מעט גם את פני השכבה העליונה.

אופים בתנור במשך 45 דקות, או עד ששולי החביתיות בשכבה העליונה פריכים ושחומים.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות