המהדורות הדיגיטליות של הארץ - באתר בסמרטפון ובאייפד - חודש ראשון ב-4.90 ₪ בלבד
מצטרפים ומשדרגים לאחת מחבילות התוכן האיכותי של הארץ. עכשיו במבצע! רק 4.90 ₪ לחודש הראשון. נסו עכשיו >>
הרשמה למערכת
שם פרטי
שם משפחה
דוא"ל
בחר סיסמה
הקלד סיסמה מחדש
אזור מגורים
 ?נרשמתם בעבר לאתרי קבוצת הארץ התחברו   |   שחזרו סיסמה

תשעה חודשים בלי סושי

שורת האיסורים הקולינריים על נשים הרות הולכת ומתרחבת: סושי ופסטרמה, בשר וביצים שאינם מבושלים דיים, והמהדרות נמנעות גם מקרמבו ואפילו מתה צמחים. מה מקור ההמלצות הגורפות האלה, האם המאכלים האסורים אכן מסוכנים כל כך, ואיך נוהגות הצרפתיות

א', בחודש השמיני להריונה, עובדת כמנהלת משמרת במסעדה יפאנית בתל אביב. במסגרת עבודתה, וגם כהעדפה אישית, היא אוכלת סושי במשך כל ההריון: סושי צמחוני, טרי וטעים; חלום רחוק לחובבות סושי הרות, שנאסר עליהן בהמלצה גורפת לאכול את המאכל היפאני. האיסור על אכילת סושי נובע מהרצון להרחיב את "מטריית ההגנה" בתזונתן של נשים הרות. בחודשי ההריון המערכת החיסונית חלשה יותר, ואם תפגוש בחיידק, התוצאות עלולות להיות לא נעימות, עד כדי פגיעה בעובר.

האם א' היא הרפתקנית הלוקחת סיכונים, אם כך? מי ממליץ את ההמלצות הגורפות לנשים הרות, והאם השורה הארוכה של המאכלים האסורים אכן מסוכנים כל כך לבריאות?

מדפדוף וקריאה באתרים ובפורומים באינטרנט עולה כי רשימת האיסורים הולכת ומתרחבת: הנה מאמר של רופאה טבעונית האוסרת על אכילת פלפלים, והנה קריאת אזהרה נגד נענע ומרווה. זו לא אוכלת ביצת עין וזו נזהרת אפילו בקרמבו, מחשש שהוא עשוי מקצף ביצים. ומי רוצה להסתכן? אמרו מרווה, שיהיה מרווה. זו שמעה גם על חומוס? מי לא תיזהר אחר כך בחומוס?

היזהרו ממרנג

התזונאית טובה קראוזה, המתמחה בתזונת נשים בהריון, מגדירה עצמה כמחמירה למדי, או לפחות כנוקטת אמצעי זהירות הולמים, לדבריה. היא מתעדכנת באתר האינטרנט של ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ובאתר משרד הבריאות.

"מניסיוני, נשים יעדיפו להרחיב את קשת המזונות האסורים. נתקלתי בנשים שאכלו סושי וזו זכותן המלאה, כמובן", היא אומרת, "אבל יש סיכון לנוכחותו של טפיל הטוקסופלזמה בסושי, כלומר, בדגים חיים ובבשר לא מבושל. אמנם הסיכון לא רווח מאוד אבל קיים" (גם סושי צמחוני נחשב אסור לאכילה, משום שהוא נחתך בדרך כלל על אותו קרש כמו הסושי המכיל דג נא).

לדברי קראוזה, חיידק הליסטריה נמצא גם הוא בדגים חיים ובבשר לא מבושל, והסיכון להיתקל בו נמוך במיוחד: חמישה למיליון. ובכל זאת, היא מזהירה מפניו: "סיכון נמוך לא אומר שסיכון לא קיים".

מאכילת ביצים לא מבושלות קראוזה מזהירה בגלל חיידק הסלמונלה: "כאן הסיכון כבר גדול יותר: באחת מאלף ביצים בישראל יימצא חיידק הסלמונלה. בארצות הברית היחס הוא אחת ל-20 אלף ביצים, ובכל זאת מקפידים שם להימנע מביצים לא מבושלות וממאכלי ביצים המכילים אותן: קינוחים, מוסים ורטבים שונים. אפילו במרנג צריך לחשוד, מפני שאפיית המרנג, העשוי קצף ביצים, מתבצעת בטמפרטורה נמוכה מאוד בתנור, במשך זמן רב".

עוד מזהירה קראוזה מפני נקניקים ומפסטרמה, שם עשוי לשכון לבטח חיידק הליסטריה: "אם מרתיחים את הנקניק אפשר לאכול אותו, אבל מי מרתיח נקניק? אולי רק במרק". כמו כן, היא מוסיפה, כדאי להיזהר מ"זיהום צולב" - "אם מניחים במקרר בשר לפני בישול, רצוי בקופסה סגורה, או במגירה התחתונה ביותר, שלא יטפטף על פריטים אחרים שלא חשדתם בהם".

אפילו בעניין תה צמחים היא מתרה: "אין מחקרים שבדקו עשבים למיניהם במשך ההריון, ודווקא לכן הייתי נזהרת. ההמלצה שלי היא לשתות תה צמחים רק מחברות מסחריות גדולות, שבהן ידוע מה יש בתוך התה, ולא להרבות בתה צמחים: שלוש כוסות ביום מקסימום".

יש לקראוזה גם בשורה: "אפשר לאכול קרמבו. מדובר בתמצית ביצים מאבקה שמוסיפים לה מים, וידוע לי שקרמבואים עוברים בדיקת חיידקים עם עזיבת המפעל". גם בעניין חומוס והחשש מקוליפורמים היא סובלנית: "כדאי כמובן לאכול במקום שבו אתם סומכים על הניקיון והטריות, אבל אכילת חומוס היא כמו אכילה של מוצרי חלב: תמיד אפשר להיתקל בגבינה מקולקלת, צריך לבדוק היטב את התאריך ואת המקור. אם הוא מוכר - אין בעיה. גבינות שכדאי בכל זאת להימנע מהן הן גבינות לא מפוסטרות, המיובאות בדרך כלל מצרפת".

שבע כוסות יין

האם מערכת האיסורים הזאת אינה מוגזמת? "לא צריך להיות קיצוניים", אומרת קראוזה, "אבל אני חושבת שטוב שיש מקדם היסטריה. הרי סושי וקרפצ'ו אינם הלחם והחמאה של נשים בישראל, אלה לא מזונות ללא תחליף".

ובכל זאת, נדמה שקשת האיסורים הרחבה הזאת היא נחלתן של הנשים הישראליות בלבד, כמו הבדיקות הרבות שהן עוברות במשך ההריון, כמו תעשיית הקניות לרך הנולד וכמו המגמה הלוחצת להניק במשך חודשים ארוכים. במאמר שכתבה הרופאה הצרפתייה הד"ר ביאטריס סנמו, ופורסם באתר doctissimo.fr שבו מתפרסמים מאמרים העוסקים במגמות חדשות ברפואה בצרפת ובעולם, מפורטים האיסורים על הצרפתייה ההרה.

הטווח, כצפוי, צר הרבה יותר: הרי לא מצפים מצרפתיות שלא לאכול בכלל גבינות רכות וקשות. לכן הן מתבקשות להשליך רק את הקליפה החיצונית של הגבינה; לאכול בשר "מבושל היטב" ולהימנע מסטייק טרטר; לשתות "רק כוס יין אחת ביום" (הווה אומר שבע כוסות בשבוע, כמות שהישראלית משתכרת רק מהמחשבה עליה); להימנע ככל האפשר מקפה ("אבל הנזק שלו לא הוכח", כותבת המחברת). בעיקר מצוות הצרפתיות לא לאכול מזונות "עשירים מדי" שיגרמו להשמנה מהירה וצבירת קלוריות מיותרת, איסור שנובע מחששות מסוג אחר לגמרי.

והנה, בארץ, יש מי שמחמירה אפילו יותר מקראוזה. במאמר שפירסמה הד"ר ראומה לוי, מומחית לרפואה טבעונית, באתר "טבע לייף" (tevalife) היא ממליצה בין היתר שלא לאכול פלפל ירוק, חצילים, שום, תרד, בוטנים וחלבונים מהחי. בשיחה אתה היא מסבירה שרשימת הלאווים בתזונה בהריון היא רק חלק מתפישה כוללת יותר. "אני עוסקת בתפישה שהיא דרך חיים ולא מקיפה רק תזונה", היא אומרת. "אני למשל עוסקת בהכנה להריון: כדאי להתחיל לנקות את הגוף ולאכול נכון לפני הכניסה להריון, צריך לנשום נכון ועמוק, לשתות מיץ עשב חיטה ולנקות את הגוף ולצמצם בשימוש בחומרים קוסמטיים.

"מומלץ לאכול הרבה דבלים ושומשום, ובכלל, אני בעד שתינוקות ייוולדו באביב - אז לקראת החורף גופם יהיה מחוסן יותר, אחרי שיזוף בשמש. ואני ממליצה שלא לקחת בשום אופן כדורי ברזל - זה תוסף מלאכותי שנפלט מהגוף, ויש יותר כמות ברזל בטחינה, בשומשום ובדבלים".

ולמה אסור לאכול פלפלים ירוקים?

"אין ירק כזה פלפל ירוק. זה פלפל לא בשל, שנועד להיהפך לכתום או אדום. קליפתו רעילה, כמו קליפה של תפוח אדמה שהוא עדיין ירוק. לא אוכלים בוסר, זה רעיל גם למי שאינה בהריון".

מי מזיקה לילד

אנשי הרפואה הקונוונציונלית סלחניים יותר. הד"ר עמוס בר, מחבר הספר "הריון ולידה" ובשלן חובב, נשמע רגוע בעניין תזונת האשה ההרה. "ראשית, התפריט שלנו כחובבי אוכל התרחב, ואתו התרחבו האיסורים. מי שמע לפני 15 שנים על סושי או קרפצ'ו או סטייק טרטר? עם ההיצע גברה המודעות, לעתים עד כדי הגזמה", הוא אומר.

"צריך תמיד לשמור על פרופורציות", מוסיף בר. "יש איסור לאכול סושי כי הדג עלול להיות מקולקל ולשאת טפילים. אבל אם את אוכלת סושי במסעדה טובה ומהימנה, ולא מסושייה מפוקפקת שאת לא מכירה, איזה סיכוי יש שהדג יהיה מקולקל? מבחינתי, אכילת סושי בהריון מסוכנת כמו אכילת פירות וירקות בסלט. צריך לשטוף אותם במים, סבון ומברשת. את מכירה הרבה נשים שרוחצות כך ירקות? הלוואי, אבל זה לא המצב, ויש בזה אותה מידת סיכון. אשתי אכלה סושי דגים כל ההריון כי זה מה שהתחשק לה. לא אמליץ לנשים לבחור לאכול דווקא סושי או סטייק טרטר בהריון, אבל אם הן אוכלות מפעם לפעם ממקור בדוק והולם, מה רע בזה?"

"עכשיו ארגון הבריאות האמריקאי יצא בהמלצה גורפת שלא לשתות אלכוהול בהריון", מוסיף בר. "אבל הרי כולנו יודעים שמכוסית או שתיים בשבוע לא יקרה כלום. אשה לא צריכה להסתובב בתחושה תמידית שהיא 'מזיקה לילד'. זו תחושה מאוד לא בריאה כשלעצמה".

נקניק לא, דבלים כן

מה מומלץ לא לאכול לפי המומחים השונים:

* בשר לא מבושל לחלוטין: סטייק טרטר, קרפצ'ו, סטייק עשוי מדיום, דגים נאים - דג מלוח, סביצ'ה, דגים בסושי, סושי צמחוני (הנחתך על אותו הקרש). נקניקים.

* ביצה לא מבושלת: חביתה לא מבושלת עד הסוף, מוסים וקרמים המכילים ביצים.

* עשבים: נענע, מרווה. רצוי להגביל את שתיית תה הצמחים לשלוש כוסות ליום בלבד ולשתות תה צמחים ממקורות מוכרים.

* להפחית בשתיית קפה ואלכוהול.

* מומחים טבעוניים מוסיפים: בוטנים (אלרגני), פלפלים ירוקים, חצילים (ממשפחת הסולניים, המכילים בין היתר קליפה בעייתית), שום, תרד, חלבונים מהחי.

* לעומת זאת, מומלץ לאכול: דבלים, שומשום, טחינה, סלק, רימונים, תמרים, אבוקדו, ענבים ופאפאיה.





הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 אני מקווה שמה שאתה אומר על הסושי הוא נכון, כל כך בא לי.....  (לת) אישה בהריון
  • 11:22
  • 03.07.12