לאכול או לא לאכול: עד 40 מעלות

למרות כמה הסתייגויות, ספר הבישול החדש של שירלי בר הוא חגיגה לטבעונאים

לפני הכל וידוי קצרצר: אני מסתייגת מספרי בישול. בעיקר מפני שאני מאמינה שבישול, כמו גינון, כמו אהבה, כמו גידול ילדים, אינו מסתכם בסדרה של מתכונים. בשבילי בישול טוב מושתת על הרבה מפחי נפש, התנסויות, כישלונות, כמה הארות, דמיון, הומור והמון בחירות פרטיות ואישיות.

למרות זאת החלטתי להקדיש את המדור הזה לספרה החדש של שירלי בר "Raw Food" (הוצאת פוקוס) ולהמליץ עליו. קדם כל מפני שזהו הספר הישראלי הראשון, ככל הידוע לי, שמוקדש למזון מן הצומח שלא חומם מעבר ל 40 מעלות. הוא נראה כמו ספרי בישול מהזרם המרכזי: כריכה מהודרת, דיוקן של שפית מרוצה, נייר משובח, תצלומי אוכל מעוצבים.

עוד סיבה להמליץ על הספר היא הנימה המיסיונרית שלו במובן הטוב של המלה. בצד המתכונים והתצלומים, כולם מפורטים ומפתים, נוקטת המחברת נימה אישית ואכפתית ומשתדלת לשכנע את קוראיה לשנות את יחסם למזון חי מן הצומח.

איור: עמוס בידרמן

כמקובל, היא מבטיחה לקוראיה לרזות בקלות, להתמלא באנרגיה, להאט את קצב ההזדקנות וכל זה תוך הנאה רבה ממתכונים חדשים וטעימים. למתכונים היא מקדימה רשימה מעשית ומפורטת של מצרכים שצריך להכניס למטבח רו-פוד, טבלת השריה לשקדים ואגוזים והמלצות לכלים הנדרשים.

בצד הנימה הבריאותנית ללא רבב, בר מדגישה את חשיבותו של הפינוק. היא משתדלת - ברוב המקרים גם מצליחה - לנפץ באמצעות המתכונים את המיתוסים הסגפניים-משעממים-עלובים שדבקו במטבח הצמחוני בכלל וברו-פוד בפרט. רוב המתכונים בספר הם כאלה שכולם - גם מי שמחשיבים עצמם אנינים, משתעממים בקלות או חובבי טעמים אקזוטיים - ישמחו לנסות לפחות פעם אחת.

בנוסף, להגברת העניין והמוטיבציה, ישנם טיפים רבים שקורצים לקהל המאתגר הזה: גרידת תפוז בגרנולה מתוצרת עצמית, דגני בוקר ללא חומרים משמרים, כל מיני סיבות ותזכורות למה עדיף להכין בבית במקום לקנות מאכלים זמינים ומוכנים אבל לא בריאים. בר אינה חוסכת במאמצים כדי להוכיח שמתכונים בריאים עשויים לנצח את מתחריהם הלא בריאים. הנה, במקום הסברים ארכניים, מתכון של בר לעוגה יפה וטעימה:

טירמיסו בארבע שכבות (זמן הכנה: 30 דקות)

דנה מאירזון

חומרים לשכבה הראשונה והשלישית:

  • תמרים מג'הול
  • 1/4 כוס שמן קוקוס
  • 2 כפיות תמצית וניל טבעית
  • 1/2 כפית מלח ים טבעי
  • 4 כוסות שקדים טחונים
  • 1/4 כוס חלב שקדים

הכנה:

מכניסים את כל המרכיבים למעבד מזון ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. מעבירים את העיסה לקערה גדולה, ומחלקים את הכמות לשניים. חלק אחד של עיסה מהדקים לתחתית, תבנית עגולה בקוטר 20 ס"מ, ואת החלק האחר משאירים בטמפרטורת החדר.

חומרים לשכבה השנייה:

  • 1/2 כוס חלב שקדים
  • 1/4 כוס דבש
  • 6 תמרים מג'הול
  • 2 כפות גדושות אבקת קקאו טבעית אורגנית
  • 2 כפיות תמצית וניל
  • 1 כף לציטין טבעי
  • 4 כפות שמן קוקוס

הכנה:

מכניסים את כל המרכיבים למערבל ומערבבים היטב עד ליצירת קרם עשיר. מורחים את הקרם על השכבה הראשונה ומכניסים למקפיא לשעה לפחות. כאשר השכבה השנייה מתקשה, מוציאים מהמקפיא ומורחים בעדינות את העיסה (שנשארה בצד) על השכבה השנייה.

חומרים לשכבה הרביעית:

  • 1 1/2 כוס קשיו לא קלוי
  • 1 כוס חלב קוקוס
  • 1/4 כוס דבש טבעי
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 2 כפות לציטין טבעי
  • 1/3 כוס שמן קוקוס
  • 0/5 כוס אספרסו

הכנה:

מכניסים את המרכיבים למערבל ומערבבים היטב. כאשר המרקם חלק לגמרי, שופכים על השכבה השלישית ומכניסים את העוגה למקפיא למשך שעה-שעתיים. שומרים במקרר. לפני ההגשה: מפזרים מעל העוגה אבקת קקאו.

שלב הזה, לאחר פרק מחמאות ראשון ולפני אחד נוסף, אני חוזרת להסתייגות שלי מספרי בישול ומביאה מתכון שניסיתי והוא מלוח מאוד לטעמי. מליחות יתר היא המחשה עולה לבעייתיות של ספרי בישול בכלל. כמעט בכל הספרים צריך לסמוך בעיניים עצומות על התאמה מוחלטת בין חיכם של הסועדים בבית לבין זה של מחבר/ת הספר.

אבל מליחות, כמו מתיקות, היא עניין אישי עם מנעד רחב של העדפות. ברוב ספרי הבישול אין התייחסות מפורטת לסוגיה הזאת, והבשלנים בבית עומדים נבוכים מול רשימת רכיבים שלא מתאימה להם. התוצאות על הצלחת מאכזבות בהתאם.

הנה, למשל, מתכון מפתה של בר לפטריות פריכות, שבו כדאי לשים לב לכמויות הסויה ולכוונן אותן לפי החיך הפרטי.

שיש-קבב פטריות (זמן הכנה: 20 דקות)

דנה מאירזון

חומרים:

  • 6 פטריות פורטובלו גדולות וחתוכות לרבעים
  • 1/2 כוס רוטב סויה טבעי אורגני
  • 3 כפות שמן שומשום בכבישה קרה
  • 1 כפית דבש
  • 1 כפית חומץ תפוחים
  • 2 כפיות מיץ לימון
  • 1 כפית כמון
  • 1/2 כפית תבלין כוסברה טחון

הכנה:

מערבבים את כל המרכיבים (פרט לפטריות) בקערה גדולה. כאשר התערובת אחידה, מוסיפים את הפטריות, מערבבים היטב ומשרים את הרוטב שעה לפחות. משפדים את הפטריות ומניחים על מגש מייבש המזון. מייבשים במשך שעתיים-שלוש. מגישים חם ישר ממייבש המזון עם הרוטב.

חומרים לרוטב:

  • 1/4 כוס חמאת שקדים
  • 2 כפות סירופ מייפל טבעי
  • 1/2 כפית כמון
  • 1/2 כפית פפריקה מתוקה
  • 1/2 כפית ג'ינג'ר מגורד
  • 1/4 בצל סגול חתוך לקוביות
  • 1/2 כוס מים
  • 1 כפית חומץ תפוחים

הכנה:

מערבבים את כל המרכיבים בקערה ומגישים לצד השיש-פטריות.

לסיום פרק ההסתייגויות, הנה עוד שתיים קטנות: ראשית, מכותרת הספר באנגלית לא ברור שזה ספר טבעוני. המונח העברי המדויק הוא "טבעונאות" ואפשר גם: טבעוני גולמי. שנית, בספר אין אינדקס. בספרי בישול, רו או לא, אינדקס הוא חלק שימושי ואף חיוני.
ועוד אחת קטנטונת: בספרה של בר מובלטת, על הכריכה וגם בהקדמה, המלצה של רופא מהשורה, כזה שדעתו עשויה להשפיע גם על מי שלא יודעים מה זה רו-פוד ועד לרגע זה לא תיכננו להתנסות בו. אבל בשום מקום לא מוסברת זיקתו של הרופא לרו-פוד או ניסיונו בתחום.

ובחזרה למחמאות. בספרה של בר אין מתכונים שמצריכים תועפות זמן, כסף ויצר הרפתקנות. רוב המתכונים מתאימים גם לבשלנים מתחילים ואפילו לעצלנים. בר אינה מסוג מחברי המתכונים שחייבים להמציא מחדש את הגלגל בכל עמוד ולכן רוב מתכוניה נבדלים מאחרים בקריצה קטנה של מרכיב שמעדן/מבליט טעמים או מוסיף חן. הנה מתכון שממחיש את הכוונה:

פטה דמוי טונה (זמן הכנה: 12 דקות)

דנה מאירזון

חומרים:

  • 2 כוסות אגוזי מלך לא קלויים
  • 3 גבעולי סלרי
  • 1 חופן כוסברה (או פטרוזיליה)
  • 3 בצלים ירוקי
  • 1/4 כוס רוטב סויה אורגני טבעי
  • 2 שיני שום

הכנה:

טוחנים היטב את אגוזי המלך ומוסיפים את יתר המרכיבים. אם התערובת קשה לערבוב במעבד מזון, מוסיפים מעט מים. המרקם אמור להיראות כמו טונה במיונז, אך הוא כמובן הרבה יותר טעים ובריא.

תגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
  1. 35
    WTF מכשיר לייבוש מזון?
  2. 34
    הספר "איך אומרים RAW FOOD בעברית" הוא הראשון!!

    בחודש מרץ השנה יצא לאור ספר המתכונים הראשון כולו על טהרת האוכל החי/ טבעונאי/ לא מבושל/ נא או בכל שם אחר שנח לכם לקרוא לתזונה המופלאה והפשוטה הזו.
    הספר יצא בהוצאה פרטית ע"י שלומית מנברג ובו מעל שמונים מתכונים מקוריים שיגוונו לכם את המטבח ויעוררו את החייך!
    קרקרים, לחמים, סלטים, מרקים, מנות עיקריות, קינוחים ותוספות ובנוסף טיפים לתזונה ואורח חיים בריא.
    הספר משלב בתוכו סיפורים אישיים מחיי המחברת וסיפורם של מתכונים שנוצרו ברחבי העולםץ
    את הספר ניתן לרכוש דרך TIXWISE והרי הלינק:
    https://www.tixwise.co.il/hebrewraw

  3. 33
    לא משנה מה אומרים רופאים/תזונאים התזונה הנ"ל בריאה

    לאנשים עם מחלות אוטואימוניות זה עוזר, מספר רב של אנשים (לדוגמא ונוס וויליאמס) שפנו לתזונה זאת כדי להתמודד עם המחלה,וגילו עד כמה זה לא רק בריא אלא טעים! אתם יכולים לשבת ולצקצק כמה שבא לכם- אף אחד לא אמר לכם לאכול ככה, לא מתאים לכם פשוט תעברו לעמוד אחר!

  4. 32
    דבש זה טבעונאי?
    1. דבש מדבורה צמחונית זה טבעונאי. דבש מדבורה אוכלת ג'אנקפוד זה לא.
  5. 31
    הכל, הכל שטויות במיץ עגבניות. . .

    ירקות שאינם מבושלים למוות עם כל הכבוד לאיכותם
    התזונתית הגוף לא מצליח כמעט לעכלם. . . ומי מוכן
    להאמין שקטש אפ עדיף כ-5 פעמים מעגבניות טריות
    או מבושלות נא. . . תלכו לסבתא ובקשו ממנה לבשל
    לכם מרק כרובית ו/או גזר חתוך עם אפונה. . .

    ותשתכרו רק מהריח שמתפשט בכל הבית. . .

  6. 30
    שאלת הבהרה

    האם לא מדובר בכתבה על אוכל, מדוע התגובות כלכך כעוסות ?

  7. 29
    כן, אין ספק שאגוזים טחונים עם סויה וסלרי הרבה יותר טעים מטונה.
  8. 28
    האדם הקדמון אכל רק אוכל טבעוני לא מעובד

    שתה רק מים - בלי מיצים ומשקאות מסוכרים, לא אכל מזונות עם תוספים מעובדים והורמונים ומייצבי מאכל וחומרי צבע וטעם. היה מתעמל הרבה (בשביל אוכל צריך לצוד ולהיות בכושר) ובאופן כללי חי חיים בריאים פי 100 מהאדם הממוצע כיום.

    אז למה תוחלת החיים היתה רק עד גיל 30 ???

    1. פרה גילוי האש

      כי הוא היה רו-פוד של חיות גדולות יותר או של חיידקים טרום גילוי האש ושטיפת ידיים

  9. 27
    בשבוע הספר קניתי 4 ספרים.הספר המעולה מבינהם היה "השיטה הסודית". מומלץ בחום (פחות מ40 מעלות)
    1. : ) טל שיר היא בעלת חוש-הומור מפותח.
  10. 26
    הכל נראה טעים ומזין, אני אשמח לנסות את המתכונים, סתם אנשים שליליים מגיבים םה
  11. 25
    פוי...איזו מקבץ של עיסות כבדות ועתירות פחמימות ושומן....לא עדיף להנות מהדבר האמיתי?
  12. 24
    שמן קוקוס זה פחות-או-יותר הדבר הכי פחות בריא שיש. מלא שומן רווי וברמת חומציות גבוהה. זה מה שאת ממליצה לנו?
  13. 23
    נו באמת! די כבר להפיץ את ה"אמת" הזאת!

    אופנת המזון הנא מקורה ברעיון שבאוכל יש אנזימים שעוזרים לעיכולו בגוף שלנו. כאשר מחממים מזון מעל לטמפ' של 40 מעלות, האנזימים כמו כל החלבונים עוברים דנטורציה, כלומר מאבדים את המבנה שלהם ולכן גם את הפעילות האנזימטית.
    הבעיה היחידה היא, שהרעיון הזה שגוי!
    אנזימים אכן עוברים דנטורציה בחום גבוה, כמובן, אבל העיכול במערכת העיכול שלנו מתבצע על ידי אנזימים שמיוצרים בגוף. הקיבה היא חומצית מאד, וכמו בחום גם בתנאים חומציים אנזימים וחלבונים אחרים עוברים דנטורציה. יש אנזימי עיכול מיוחדים, כמו פפסין ופפאין, שאינם עוברים דנטורציה בתנאים חומציים בזכות מבנה יחודי, והם אלו שמשמשים לעיכול מזון בקיבה. כמו כן, חלק מאנזימי העיכול שלנו הם מעכלי חלבונים - כלומר הם מעכלים את כל החלבונים שיש במזון שאכלנו, ביניהם גם את האנזימים שמקורם במזון.

    אבל באמת, למה לטרוח ללמוד כימיה וביולוגיה, כשאפשר לקשקש תיאוריות שנשמעות טוב והכי בחזרה לטבע כזה... מדע זה לאנשים אפורים ומשעממים, כאלה שאשכרה רוצים להבין איך העולם עובד, פחח.

    1. ורק לשם ההגינות - כמה פרטים נוספים

      שכחתי לציין,
      שכמובן שיש יתרונות אחרים לאכילת ירקות נאים *בנוסף*. למשל ויטמינים שונים שנהרסים בחימום, או מטעמי דיאטה.
      כמו כן, ישנם מזונות מסוימים שיש בהם כמות מסוימת שאכן יכולים לסייע בעיכול שלפני הקיבה, אבל למיטב ידיעתי זה די זניח.

    2. אני אגיד לך למה ביולוגית חמודה,

      כי זה עובד. זה עושה טוב לגוף ולנפש. זה עושה אותי מאושרת יותר.

      כי אני בריאה יותר, כי הגוף שלי חטוב ויפה יותר, כי אני אנרגטית יותר

      וכי האינזימים שלי ממש מבסוטים מהדרך חיים הזאת :)

      ד"ש לאוניברסיטה!!!

    3. פפאין זה אנזים עיכול שנמצא בפפיה !

      זה לא אנזים שנמצא באופן טבעי בגוף, ישנו גם האנזים ברומלין שנמצא באננס שמשמש בתור אנזים עיכול מצויין, יש אותו אפילו כתוסף. בתור אחד שלומד נטורופתיה ולמד הרבה כימיה, כימיה אורגנית, ביוכימיה, ביולוגיה של התא, האנזימי עיכול מהמזון שלא בושל (ירקות, קטניות) לא נהרסים בקיבה, להיפף, הם מסייעים לעיכול תקין ומהיר של המזון.

  14. 22
    למה "RAW FOOD"? למה לא "אוכל נא"??

    למה העברית כל כך מתאנגלזת בזמן האחרון?
    מה זה פתאום "הולמס פלייס פמילי"? ממש פתאטי!!

  15. 21
    מתכון עתיר שומנים, סוכרים ואלפי קלוריות . שלא לדבר על משאבי כסף ועבודה.
  16. 20
    עד לאחרונה,פקולטה לרפואה פשוט לא התייחסה מדעית לאוכל ורופא היה נוהג להמליץ על חלב פרה,בשר ..

    רוב האנשים יש בהם הפוטנציה ליהנות משמחת-הבריאות של אכילה טבעית.האוכל כתרופה.לא רק עונג.
    כצעד ראשון אמליץ להפסיק לחלוטין עם אוכל, שבטוח עדיף בלעדיו:
    בשרים,דבריי חלב,דבריי קמח,מלח-מעובד. להחליף סוכר בדבש/תמרים/צימוקים/סטיביה ועוד.
    מלח שולחן-מזיק-כשגוזל מהגוף מינראלים מלח טבעי מוסיף מינראליים..
    אם בשר אז דג .אני אוכל סלומון מעושן.יש לי חבר שנישבע שמקבל בי12,מצמחיי ים ֱֱ!!
    הבעיה של רו-פוד היא לדעתי חברתית .פתאום אי אפשר לזלול הכול ,בכל מקום.יש להשקיע
    כאן גם אומץ ..
    אבל אם בחרת לאכול אוכל “רגיל” חשוב מאוד ליהנות מכל ביס.
    לא פחות מתזונה נכונה חשוב חמצן לתאיי הגוף,-אז נשימות עמוקות יומיות עם חיוך.

    1. תודה על העצה ועל התמונה המקסימה של ישו
  17. 19
    אספרסו וחלב קוקוס חותרים תחת הנחת היסוד שהמטבח הזה טעים

    המרכיבים הללו הם ההוכחה לכך שמרכיבי המטבח הזה, בצורתם הטבעית, הם אולי מאוד בריאים אבל בהחלט משעממים. אם רוצים משהו מפתה באמת חייבים לפזול למטבחים אחרים. במקום טל שיר לא הייתי בוחרת להביא דווקא את הדוגמה הזו שממחישה את הטענה ההפוכה.

  18. 18
    ספר ישראלי ששמו raw food ?

    במתכון הטירמיסו - יש המון שמנים והמון מלח. כמות התמרים שדרוה נשארה בגדר סוד כמוס.
    למה בכלל לקרא לזה טירמיסו אם הדבר המשותף היחידי שיש לו עם המקור הנושא שם זה, זה אבקת השוקו למעלה [שוב : שמן ועתיר קלוריות]. להגיד שיש לצפות שזה בריא- נראה לי כמצריך מאמץ לא קטן.

  19. 17
    טל שיר לא משתמשת נכונה במושגים. אין מושג כזה בעברית "טבעונאות". זה מושג שטבע כוהן של קהילת אוכלי אוכל גולמי, שהעברית שלו קלוקלת

    מדוע לא מפרסמים את התגובה שלי?

    1. אין דבר כזה גם מגהץ, גלידה ו"חוויה" כי אלו מילים שהמציאו בן יהודה ואהרון דוד גורדון.

      כי אלו מילים שהמציאו בן יהודה ואהרון דוד גורדון. וגם המילה תגובה שהשתמשת בה לא קיימת בתנ"ך, ונראה לי שמישהו המציא אותה אז לא כדאי לך להשתמש בה

  20. 16
    מה זה מגש מייבש מזון
  21. 15
    האם יש ערך מיוחד לתזונה הזו, בהשוואה לתזונה מבושלת ואפויה, מעבר לויטמינים של פירות/ירקות טריים?
    1. ערך תזונתי

      במזון צמחי שאינו מעובד נשמרים אנזימים של המזון והם עוזרים לגוף לעכל אותו בקלות. כשהמזון מבושל או מעובד למוות אז האנזימים נהרסים (בחום) וכדי שתוכל לעכל את המזון שלך, הגוף צריך להפיק אנזימים מתאימים ובכך מלאכת העיכול הופכת לקשה ואיטית וגוזלת המון אנרגיה. זה הרבה פחות טוב מהאופציה הראשונה....

    2. זה פשוט לא נכון!

      הגוף לא משתמש באנזימים מהמזון לעיכול! הpH בקיבה חומצי מאד ואנזימים, כמו שאר החלבונים, עוברים בו דנטורציה. יוצאי הדופן היחידים הם אנזימים עיכול שהגוף מייצר ויש להם עמידות מיוחדת לpH. כמו כן יש בקיבה אנזימים מעכלי-חלבונים, שמפרקים את החלבונים שנמצאים במזון שלנו. אנזימים הם חלבונים, ולכן גם האנזימים של היצור שזה עתה אכלנו מפורקים בקיבה.
      מישהו שלא מבין כלום בביולוגיה המציא את השטות הזאת, ואנשים ממשיכים להפיץ ולהפיץ אותה!

    3. סליחה על הבורות. את מוכנה להרחיב על תפקיד האינזימים בגוף האדם בבקשה? סוגם, אילו אנזימים הגוף מייצר ממילא, האם זה "מעייף" ליצור אותם וכו'
    4. עם כל הכבוד לסטודנטיות לביולוגיה ולרפואה

      כן, יש הבדל והוא עצום. כשעברתי לאכול אוכל לא מבושל, אלא חי וטרי כמו שהוא צמח, רמת האנרגיות שלי עלתה פלאים. קשה לתאר את זה, זו פשוט חוויה- עברתי מלאכול אוכל מבושל (טבעוני) ליותר ויותר אוכל לא מבושל, בעיקרון פירות וירקות- והכל השתנה לטובה. זה נשמע מוגזם, אבל זו האמת- הרבה יותר אנרגיה, חשק לזוז, לרוץ, לעשות, תודעה בהירה, יותר שמחת חיים וחיוביות, מרגישה טוב. ועדיין מרגישה את השינוי ההפוך של כבדות, לאותת ומאמץ אם אני חוזרת לאכול אפילו אורז מלא, או אפילו תפוחי אדמה.

      קשה להסביר, פשוט תנסו- שבוע אחד רק פירות... חשוב לאכול 2500 קלוריות ליום לאישה ו-3000 לגבר, ולשתות 2.5 ליטר מים במשך היום עם חצי שעה עד שעה הפרש מארוחות (על הבוקר כשקמים לשתות ליטר)

      מאחלת שיפעל לכם ה"קסם"... הטבע הוא מאוד חכם!!! תהיו קצת קוף!! :)

    5. לפרט? מעל 3,000 אנזימים

      ואפילו הרבה יותר, 3,000 זה "קבוצות".
      לאנזמים המון תפקידים חשובים עיכול (עמילז - מפרק עמילן, לקטאז - מפרק לקטוז), (ליפאז - מפרק ליפידים), "שינוע" אנרגיה כימית בתא (קינאז - מפרק ATP), סינתוז די.אן.איי ואר.אן.איי (DNA פולימראז, RNA פולימראז), חמצון וחיזור רכיבים בגוף (אוקסידאז ורדוקטאז)..
      האנזימים מקורם -לא- במזון, אלא נבנים בתאים, כשאבני הבנייה מגיעים לרוב מחלבונים ממזוננו, בעיקר מן החי והחלב.

    6. תודה סטודנט, פשוט לא נתקלתי באנזים שהגוף לא מפרק או מייצר לבד.
  22. 14
    הכל "כמו" - רק פי מאה עבודה - אכן ניג'וס רציני ביותר
  23. 13
    לאור האמור לעיל - אני מוציא ספר מתכונים למאכלים מפלסטלינה

    מסתבר כי אוכל ש"נראה כמו" מאכל מסוים ראוי להיקרא בשם אותו מאכל ואפילו, רחמ"ל, להיות שווה ערך בפי אוכלוסיית הסובלים מהפרעת אכילה טבעונית.
    למה להכין עוגת ספוג בציפוי שוקולד כשאפשר להגיש לאורחים מילוי של ספה מרוח בגריז, ומה מותר סטייק טונה בצרובה בשומשום שחור על כרית חימום רטובה עם טוף גרוס...

    מדוע המוכים בפוביה הטבעונית מתעקשים לקרוא למזון, גם כאשר הוא עשוי להיות אכיל לבני אנוש (שילוב ראוי של תמרים, דבש, אגוזים, קוקוס, וניל, סויה וכיוב') בשמות של מאכלים מוגדרים?!

    1. כי ה"שפית" שכתבה את הספר היא אופורטוניסטית שעושה סיבוב על אופנת הטבעונות, שהבנתה הקולינרית דומה להבנתי בייצור פלסטלינה
  24. 12
    רחל טל שיר

    היא הוכחה שהארץ זה לא עיתון לאנשים חושבים, אלא לאנשים שנותנים לאנשים חסרי כל סמכא ובורים לחשוב בשבילם.

    1. אמת ויציב וכמובן שכתיבתה מאופיינת בטון מטיפני וצדקני.
    2. נו ? לך תקרא חינמונים של מיליארדרים אמריקאיים, עם הרבה ג'נק פוד.
    3. לא, פשוט נקרא על מאכלים רגילים, מה זה בחירה של או ג'אנק או צימחוניים?? מטבע האדם לאכול בשר וכך אני אמשיך לעשות כל חיי!
  25. 11
    שאלה לצמחונים - נא עזרתכם

    שלום

    אין שום ספק והתלבטות בליבי בקשר לאכילת בשר ומוצרי חלב , מטעמים אדיאולוגיים, אתיים, מוסריים, ואפילו גם אולי רק מהצד הבריאותי.

    אני לא אוהב בשר. וכשאני אוכל בשר אני קורא לזה בי 12

    אם יש מישהו שיכול להיות לו קל לוותר על בשר, זה אני, אבל זה מה שקרה:

    תוך כמה שבועות נחלשתי לגמרי, נכנסתי לדכאון, הייתי עייף, ובדיקות הדם שלי היו מזעזעות, בלי מאגרי ברזל ו ובי 12 הרבה הרבה מתחת לנורמה.

    המשכתי עוד קצת, עד שויתרתי, והופ, ממש תוך זמן מאכילת בשר מחדש, שוב מעט מאוד לעומת אחרים אפילו לא פעם בשבוע שבוע וחצי, חזרתי לעצמי לגמרי
    התחזקתי והבדיקות יצאו הרבה יותר טוב.

    ובעניין החלב- נגמלתי מחלב ניגר לגמרי בבת אחת, אחרי שהייתי שותה 2-3 ליטרים בשבוע. החלטתי להיגמל ועשיתי את זה בבת אחת בלי בעיה.

    עם מוצרי חלב נמנעתי גם כן, כמה חודשים, אבל בשלב מסויים חזרתי אליהם כי גם אני אוהב מוצרי חלב אבל גם מפני שהרגשתי שאין לי מה לאכול. אני אוכל הרבה ירקות ופירות, בכמויות הרבה יותר גדולות מכל מי שאני מכיר, ויחד עם דברים נוספים כמובן, אבל זה לא הספיק לי, מוצרי חלב היו חסרים לי כי הם פשוט טעימים ואהובים עלי.

    ההבדל הוא שבלי הבשר שאני ממש לא אוהב, נחלשתי באמת לגמרי כפי שתארתי לעיל, לעומת מוצרי חלב שאם באמת אחליט , למרות שאני אוהב, אוכל לדעתי להפסיק צריכתם, הם לא יגרמו לי לחולשה ..

    בקיצור- מה לעשות עם העניין של הבשר? איך להתגבר על המחסור שהוא גרם לי ולבעיות הנלוות ? מישהו יכול לעזור ?

    1. אני אוכל 90 אחוז RAW -אוכל-נע(א?)כבר 8 שנים.עברתי קורסים..

      רוב האנשים יש בהם הפוטנציה ליהנות משמחת-הבריאות של אכילה טבעית.האוכל כתרופה.לא רק עונג.
      כצעד ראשון אמליץ להפסיק לחלוטין עם אוכל, שבטוח עדיף בלעדיו:
      בשרים,דבריי חלב,דבריי קמח,מלח-מעובד. להחליף סוכר בדבש/תמרים/צימוקים/סטיביה ועוד.
      מלח שולחן-מזיק-כשגוזל מהגוף מינראלים מלח טבעי מוסיף מינראליים..
      אם בשר אז דג .אני אוכל סלומון מעושן.יש לי חבר שנישבע שמקבל בי12,מצמחיי ים ֱֱ!!
      הבעיה של רו-פוד היא לדעתי חברתית .פתאום אי אפשר לזלול הכול ,בכל מקום.יש להשקיע
      כאן גם אומץ ..
      אבל אם בחרת לאכול אוכל “רגיל” חשוב מאוד ליהנות מכל ביס.
      לא פחות מתזונה נכונה חשוב חמצן לתאיי הגוף,-אז נשימות עמוקות יומיות עם חיוך.

    2. מההוא שמנסה

      תודה. שכחתי לציין דרך אגב שבערך באותה תקופה הפסקתי להשתמש גם בקמח לבן וסוכר. לגמרי. החשק די עובר עם הזמן,
      אבל אני מת מפחד לחזור לקמח ולסוכר , אין ספק שהרבה יותר טוב לי בלעדיהם, אבל זאת התמכרות. אני מכור לקמח וסוכר. מה יהיה איך אפשר לחיות ככה

    3. מאיפה משיגים B12?

      קודם כל להוציא מהראש שB12 אפשר לקבל רק על ידי אכילת בשר, לפרות בטבע יש מספיק B12 מאכילת עשב. הבעיה עם B12 זה שהוא מיוצר במעיים וצריך מעיים נקים יחסית בשביל זה. קמח לבן (ועוד מלא זבל שאנחנו מכניסים לגוף) סותמים את המעיים- זוכר איך הכנו דבק בגן מקמח ומים? אז בדיוק ככה, ואז אין ממש אפשרות לקלוט את הB12 מהמעיים.
      הפתרון? לאכול כמה שיותר בריא, אפילו 50% חי ובלי קמח לבן, סוכר, מלח וכו' יעשו פלאים. שנים הייתי אנמית עם חוסר ב B12 ולא צמחונית בכלל, היום אני טבעונית בריאה ב"ה :)
      ובנתיים עד שהמעיים מתנקים, אפשר לקחת טבליות תת לשוניות, במילא הB12 של הפרות היום הוא סינטטי מכיוון שהתזונה שלהם ממש לא מתאימה, אז למה לקבל יד שנייה, במיוחד אם אתה לא אוהב בשר?

    4. אם את פרה, ויש לך 4 קיבות

      כמו של פרה, אז תאכלי עשב, ויהיה לי B12.
      מה זה הקישקוש הזה?????

  26. 10
    תיקון

    במתכון יש רבע כוס אספרסו ולא כפי שכתוב

  27. 9
    לא פרקטי לבן אדם מן היישוב

    בגלל שצריך "מייבש מזון"

  28. 8
    חבל שהכותבת לא יודעת עברית. המונח העברי המדויק אינו "טבעונאות". אין מונח כזה בעברית. יש טבעונות, או אכילת אוכל חי

    את המונח הזה ניסה לטבוע אחד הכוהנים של המזון החי והוא פשוט לא יודע עברית.

    "הארץ", אנא, הקפידו על עברית נכונה.

    1. נכון מאוד. זהו מושג לא נכון
    2. עובדה שיש דבר כזה, אני טבעונאית

      זו מילה מעולה והיא מגדירה טוב את העניין, טבעונאי אוכל רק טבעוני ואוכל רק נא. גם בן יהודה המציא מילים, ו-וואלה, זה בסדר....

  29. 7
    טל שיר זה הדבר הכי מנג'ס שהארץ הצמיחו.
    1. הגזמת. בני ציפר הרבה יותר גרוע.
  30. 6
    שמן קוקוס!!!???

    זה בריא זה?

  31. 5
    אין ספק שהאספרסו בטירמיסו הוא לגמרי Raw food.
    1. בשביל זה משתמשים רק ב0/5

      והמחמירים משתמשים ב0/12 !!!

    2. לא יודעים חשבון! 0/5=0 הכמויות מבובלות במתכון
  32. 4
    ומה עושה מי

    שאלרגימיש אלרגי לאגוזים?

    1. ובכן, אני לא רופא אבל

      הייתי ממליץ למי שאלרגי לאגוזים - לא לאכול אגוזים.
      אבל אולי כדי שתתייעץ עם רופא קודם. או עם פסיכולוג

  33. 3
    קשיו ותזונה נאה (raw)

    תהליך הפקת הקשיו בתצורה המוכרת לנו מחייב שימוש בטכניקות טיגון/קלייה/ חימום, לא כל שכן שהתהליך נועד להסיר קליפה הכילה חומר רעיל. (מידע בנושא ניתן למצוא ברשת- ויקיפדיה, וכו'). איך הנושא מתיישב עם עקרונות התזונה הנאה ולמה הפך דווקא הקשיו לפריט כ"כ נפוץ במטבח הזה?

  34. 2
    הכל נראה מדהים ובוודאי גם טעים מאוד

    אבל בארץ כל מחירי השקדים והאגוזים למינהם הוא כמו זהב, ממש לא ברור מדוע שהרי מדובר בתוצרת מקומית וטבעית לאזור, דבר אשר הופך כל מתכון כזה ליקר מאוד.

    לאחרונה התחלתי להתנסות בraw foods אך אין סיכוי שאצליח להתמיד בגלל המחיר היקר של המרכיבים העיקריים בתזונה זו. כנראה שאאלץ להישאר עם טבעונות לעת עתה.

    1. ואני תמיד תהיתי :

      למה בערים שותלים עצים מחורבנים מהודו ואוסטרליה שלא קשורים למקום ?
      למה לא לשתול תאנה ,זית ,תמר,שקד,רימון ,עצי אגוז וכו' ?

    2. זה לא יקר להיות טבעונאי

      לדוגמא: בוקר 10 בננות, צהריים 15 תמרים, ערב סלט ירקות ו-5 תמרים, סה"כ- פחות מ-25 ש"ח

      יום נוסף: בוקר- מלון גדול ו-6 בננות, צהריים- 6 מנגו גדולים, ערב- ספגטי מקישוא ברוטב פסטו ו-5 תמרים. סה"כ- פחות מ-30 ש"ח.


      לפי זה אכלתם 2500 קלוריות ליום, אוכל מגוון, מעולה, הכי בריא שיש, האנרגיות בשמיים, התודעה נקייה ואתם צוחקים וכל דבר... איזה כיף.

      חוסכים זמן בישול, חוסכים זמן וכסף לתרופות ורופאים, ולפסיכולוג, כי פשוט נהיים יותר שמחים ועם תודעה בהירה.

      אוכלים כמה שרוצים בלי להגביל (אני ממש במאמץ להצליח להגיע ל-2500 קלוריות ליום), ומרזים!!!! הגוף מתחטב, צלוליטיס נעלם, שיער לבן נעלם, הפנים נהיים יפים יותר, ויש מלא מלא אנרגיה!

      המצב רוח משתפר בטירוף, ויש חשק לעשות דברים. מדהים.

      זה מדהים וזה מומלץ. חפשו את הערוץ של freelee ביוטיוב

    3. את רצינית?!

      איך אפשר לאכול 10 בננות או 6 מנגו ברצף?!נשמע לי שצריך קיבה של פרה. שלא לדבר על עודף מאותו מזון. צריך לגוון. אני גם אוכלת רו בעיקר אבל לא ככה..אצלי זה הרבה סלטים,קטניות מונבטות ולא כ"כ הרבה פירות. ואני מרגישה ונראית מצוין.

  35. 1
    הערה - מה קשורה זיקתו של רופא לעניין מסוים ליכולתו לאבחן אם הוא מטיב או מזיק לגוף?

    כשם שרופא לא צריך לחלות במחלה כדי לדעת מה הטיפול הטוב עבורה, גם בעניין זה, המלצתו של רופא מתבססת על ידיעותיו ולא על תחושותיו. עדיף גם שיותר עיתונאים פחות יסתמכו ניסיונם ויותר על עובדות , כפי שמתבטאות במחקרים מבוקרים.

    1. הפינה הזו היא אנטי-מדעית באופן מאוד עקבי

      למרות שהנושא עצמו מאוד מדעי. זה מאוד חבל. אני לא מבין למה עורך 'הארץ' לא בעט במדור הזה לכל הרוחות כבר.

    2. כי זה מדור שמביא הרבה תגובות ובמצבו העגום של "הארץ" הם זקוקים לזה נואשות
    3. מיכל - כמה אתה מקבל מהמיליארדר האמריקאי לכל תגובה ממוחזרת וחסרת טעם בעיתון הארץ?

      שמעתי שזה 10 אגורות לכל תגובה רק בכדי להכניס מסרים שמזיקים לעיתון הארץ.

    4. "רוני אנטי לאומנים" - לפי תגובתך ההזוייה שלחלטין לא קשורה לענין, נראה דווקא שאתה הוא זה שמקבל תשלום
    5. מר אנטי לאומנים

      אתה ממש פלורליסט ו"לא לאומן". ישר כח. וכל מי שחושב אחרת ממך, אדרבא, אם הוא מצוייד בעובדות בדוקות\נסיון אישי, הוא שליח הטיקונים הטורפים את מדינתנו. הוא לא חושב כך באמת, שכן מי שלא חושב כמוך באמת ובתמים הוא אידיוט חסר תקנה ואין טעם להגיב לו בכלל.
      ממליץ לך לקרוא את המאמר המרתק של ג'ורג' אורוול על לאומנות, שם הגדיר אותה יפה בשונה מפטריוטיות. אולי תגלה שחלקים רבים בתפישותיך נכנסות תחת אותה ההגדרה בדיוק.