המהדורות הדיגיטליות של הארץ - באתר בסמרטפון ובאייפד - חודש ראשון ב-4.90 ₪ בלבד
מצטרפים ומשדרגים לאחת מחבילות התוכן האיכותי של הארץ. עכשיו במבצע השקה! רק 4.90 ₪ לחודש הראשון. נסו עכשיו >>
הרשמה למערכת
שם פרטי
שם משפחה
דוא"ל
סיסמה
אישור סיסמה
טלפון נייד
 ?נרשמתם בעבר לאתרי קבוצת הארץ התחברו   |   שכחתי סיסמה

אליעזר בן יהודה של הטבעונאים

מסע בעקבות השפים הישראלים הכי בריאים שמתמחים באוכל בריא. והפעם, תחנה עשירית ואחרונה עם אופק און בר באמירים

אל המסע הזה בעקבות השפים הבריאים הטובים יצאתי לפני חודשיים ובמהלכו פגשתי בשלנים מחוננים, טעמים מסחררים, חומרי גלם מסנוורים ומנות חד פעמיות. אבל את הטעם האחד והמיוחד שאני רוצה לשחזר שמרתי לתחנה האחרונה.

בשביל לפרק אותו למלים ולמעשים נסעתי לאמירים, לאופק און בר, לקט וטייל,אליעזר בן יהודה של הטבעונאים (טבעונים שאוכלים רק מזון נא) והטפחים (טבחים שלא טובחים אלא מטפחים). אתו ביליתי גם בגינא (גינה, אבל אצל און בר מחליפים נה בנא ככל שניתן, על שום צידודו באוכל נא) וגם במטפח (המטבח כמובן).

כדי ליהנות מהשהות אתו כדאי להחליף דיסק במוח. כך, לשם המחשה, הוא מתאר את הסיבות לבחירה שלו ברשק (שילוב של שייק ורסק שעושים חשק) לארוחת הבוקר: "מה אני עושה אם אני רוצה שיהיה לי מספיק כוח לממש את ייעודי בעולם, להתמודד עם אתגרים, לאהוב עד הסוף, לטפס על עצים, לחצות אגמים, לברר את האמת? ואיך אני עושה את כל זה בלי לרמות עם סמים כמו קפה או ניקוטין או אלכוהול ולשלם על זה ביוקר מאוחר יותר?

אופק און בר. מרב המיץ מהפרי
אופק און בר. מרב המיץ מהפרי. צילום: ירון קמינסקי

השמש היא תחנת הכוח של החיים - ומצאתי חיבור ישיר אליה ובפס רחב: פירות ועלים!
עיקר התפריט שלי.

"כשבוחרים מסחטה, מעדיפים את זו שתוציא את מרב המיץ מהפרי. כשבוחרים לחיות,
מעדיפים את המזון המזין ביותר, והטעים ביותר (בסדר הזה). את החיים קיבלתי במתנה
ועתה האחריות עלי למצות כל טיפה! לכן חשוב שאוכל מספיק. לאכול מספיק זה לא רק
כמות, זו גם איכות.

"מה המזון המזין ביותר? דרך אחת למדוד זאת היא לפי ערך קלורי וערך תזונתי. ניתן
למדוד בקלות את אלו בספרים תזונתיים ובאתרים כמו cronometer.com". לא נגעתי. זאת אמונתו וזאת דרך הביטוי שלו. הנה המתכון בניסוחו של און בר לארוחת בוקר.

רשק 3000

"למה 3000? כי אני מכין כאן כ 2,000 מ"ל (בממחה עם מכל גדול או בשתי נגלות)
ויש בו מעל 1,000 קלוריות".
צריך: 1 ק"ג מיץ תפוזים סחוט טרי; חצי קילו מנגו קפוא (מנגו הוא אידיאלי להקפאה -
מומלץ להקפיא לכל השנה. בניגוד לפירות אחרים, אם יש הפסקת חשמל והוא מפשיר זה לא נורא); 100 גרם תמרים; 300 גרם עלים ירוקים - "הפעם שמתי 100 גרם עלי מלוחיה (ניתן להשיק בשווקים הערביים), 100 גרם ריג'לה (בכל גינה!) ו 100 גרם צבר (נופאלס בלי קוצים). ניתן להחליף בפטרוזיליה, כוסברה, חוביזה, כף אווז, מה שיש).
הכנה: מהמגנים הכל בממחה (בלנדר) רב און למרקם חלקלק. לא צריך לשתות הכל בבת אחת, אפשר במשך הבוקר.

*
תוך כדי טיול בבוסתנא, קטיף וזלילה של תאנים סגולות שהתחממו בשמש ונמסות בפה, און בר ממשיך להמליץ על הרשק שלו: "פעמים רבות שואלים אותי 'לא חסר לך משהו?' ובכן, בבדיקה שכל אחת יכול (השימוש המג'ונדרי המסוים הזה הוא כלל חשוב בתחביר של און בר) לבצע על התפריט שלי - ניתן להבין למה בתזונה כזו לא צריך תוספים ולא צריך לספור קלוריות. רק בארוחת הבוקר הנ"ל יש המון חוץ מכ-1,100 קלוריות. יש כאן 20 גרם של חלבון למשל ממגוון של חומצות אמינו, 750 מ"ג של ויטמין סי, 666 מ"ג סידן, 11 מ"ג ברזל, יחס מושלם בין אומגה 3 לאומגה 6 וכמעט כל התצרוכת היומית של ויטמיני B. אם נחליף חלק נכבד מהקלוריות האלו בדייסת קוואקר חסרת צבע וטיפוסית לתחילת היום, כל המספרים יירדו. זהו אוכל דל בעל חיי מדף ארוכים".

שלא לדבר על קרואסון וקפה. מאליה עולה השאלה אם כדי לאכול ולשתות כמו און בר לא
צריך לחלוש על גינא ובוסתנא כמו אלה שלו. אלא שלדעתו הכל מתחיל ונגמר בסדר
עדיפויות ובהשקפת עולם וגם נובע מהם.

"כולם שואלים מה עוד אני אוכל. אז את רוב הכוח אני מקבל מפירות מתוקים ובשלים,
בנוסף גם מכוסמת מונבטת ותירס טרי בעונה. את אלו אני אוכל מתי שמתחשק. בסוף היום - ארוחה אחרונה לא מאוחר מדי - אני אוכל סלט גדול מאוד, או סלט בצורה של סושי או בשכבות כמו לזניה, וכאן אשלב את המזונות השומניים יותר, כמו אבוקדו או אגוזים. השומן מאיט (נהפך לכוח לאט יותר) ולכן מתאים לקראת ההפסקה הגדולה של הלילה".
הנה המתכון של און בר לארוחת ערב שהיא בעצם עוד סלט רק בצורה אחרת:

סושי 100% נא

"רוב הסושי המסורתי הוא אורז לבן ¬ שוב, קלוריות ריקות. ובכן תודה על
ההשראה, אבל אני מחליף את האורז הדל בירק מזין, ואת מעט הדגים המסכנים שנשארו
באוקיינוסים - בפטרייה ואבוקדו".
צריך: ל"אורז" - כרובית אחת חתוכה לקוביות בינוניות, חצי צרור כוסברה, רבע
אבוקדו, 3 תמרים, כף חומץ תפוחים או מיץ לימון, כפית מיסו לא מפוסטר או חופן אצות
או חופן עלי סלרי.
הכנה: שמים הכל במעבד מזון ומפעילים אותו בכמה פולסים קצרים עד שמתקבל "אורז"
גרוס גס וקצת דביק.
למילוי: פרוסות ארוכות דקות של פטריית פורטבלו, אבוקדו, פלפל אדום, בצל ירוק,
מלפפון (כל ירק מתאים).
הרכבה: פורסים את תערובת האורז על דף נורי ועליה מסדרים את המילוי, מגלגלים
וחותכים.
הגשה: עם חתיכות דקות של זנגוויל ולימון.

סושי 100% נא
סושי 100% נא. צילום: ירון קמינסקי

*
האוכל שאופק און בר מכין טעים מאוד. כל מה שהוא ממציא ומכין מעודן מאוד אבל גם עז
טעמים. כשאני לוחצת עליו להכין מנה שראויה לתואר קינוח, ככה זה כי כולם הכינו אז
גם ממנו מצפים, הוא ממש מתעצבן, מתחמק וגם כועס. אבל אני עיתונאית מגיל עשר וזה
היה מזמן ולכן, נגד רצוני, התעצם אצלי דווקא אינסטינקט שלפיו כשמרואיין מתחמק
חייבים ללחוץ עליו.

"מה זה קינוח?" און בר מנסה להתנער ממני, "בשבילי קינוח זה מזון-על, בשבילי
מזון-על זה השקעה בהשגת פירות ועלים באיכות הגבוהה ביותר. קינוח? אני ממליץ מכל
הלב להשקיע קודם כל בהשגת פירות ועלים באיכות גבוהה. מנגו בשל באיכות גבוהה הוא פשוט טעים וארוחה בפני עצמו. כך גם בננות, ליצ'י, סברס, תאנים, תמרים, תפוזים.
"הבעיה היא שהרבה מהפירות בשוק הם בוסר ולא טעימים כלל - אין פלא שילדים לא
אוהבים פירות וירקות. צאו ללקט, עשו גינה קטנה של עלים לפחות, המזון הכי טעים הוא
המזון שאספת בעצמך. הילדים שבאים לטיולי הלקטים שלנו בתוך זמן קצר נפתחים לטעמים
שפשוט אין להם בבית, ופתאום ילד שלא נוגע בפירות וירקות מבסוט להתמלא בסגול של
תותים. התחושה בגוף ובנפש לאחר כמה חודשים של תזונה נקייה וישירה כל כך היא של
שמש בלב, של אור, של אהבה גדולה - כי אנחנו אוכלים מזון שאוהב אותנו חזרה. יש
משהו באוכל החי שאין באוכל שנושל מחיותו. אבל אם את מתעקשת אז הנה הקינוח":

בצק עלים עם גלידה וריבה

"ממרח תאנים", מסביר און בר, "הוא ממש ריבה וחמאה במתכון אחד. לאכול תאנה בעונה פשוט כפי שהיא זה המתכון המנצח ¬ אבל לשאר חודשי השנה קבלו מתכון פשוט שאפשר להכין בכל עת, ללא בישול, ללא סוכר, הנה מה טוב ומה טעים.

"איך? דבלים הם תאנים מיובשות. משרים אותם במים במשך כמה שעות וטוחנים אותם במעבד המזון או הממחה (בלנדר). אם תטחנו את הדבלים ממש טוב (במיוחד בממחה) כך שגם הזרעים ייטחנו, לריבה מבשר הפרי יתוסף טעם חמאה אגוזי. "הממרח שמתקבל מומלץ כקרם על גלידה מבננות קפואות ללא הקליפה, טחונות במעבד מזון.

את גלידת הבננות וריבת התאנים אני מגיש על 'בצק עלים' משני סוגי עלי חסה".
ברגע הראשון כל זה נשמע קצת מוזר. אבל כשאון בר מגיש את מעשה המרכבה: סירת עלי חסה צבעוניים שבכרסה גלידת בננה וכרבולתה ריבת תאנים, טועמים, זוללים ונהנים.
בדרך חזרה מאמירים לתל אביב שף מפורסם מדבר ברדיו. הוא ממליץ על מתכון פשוט:
לחתוך תאנים בשלות, לפזר עליהן סוכר, לחמם בתנור ולהגיש. פעמים רבות הציעו לי את
המנה הזאת, והמנה של אופק און בר טעימה פי כמה. אבל הגרסה הטעימה ביותר לתאנים היא זאת שאכלתי באותו יום בחצר של משפחת און בר, כאשר הושטתי את ידי ואכלתי ככל יכולתי מן התאנים שהתחממו בשמש של צהריים.

כן, לפעמים, גם אני הייתי רוצה לאכול ולחיות כמו און בר. "אנחנו הלקטים", הוא
אומר, "אנחנו האנשים שחיים שלא בכוונה חקלאית, לא עסוקים בהתייעלות ללא הרף ¬ כי אורח החיים הלקטי הוא היעיל ביותר מלכתחילה. כך גם הצמחים שחיים שלא בכוונה
חקלאית מזינים יותר, עמידים יותר, יעילים יותר. ללקטים לא משנה התייקרות של 13%
במחירי החלב ומוצריו, 17% במחירי הביצים, 14% במחירי הפטם".
ויש גם מתכון מצולם ביוטיוב לארוחה טבעונאית מ 100% פירות ועלים מהגינא והבוסתנא:
http://tinyurl.com/8rlsnvb.




הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 גדול ומדויק להפליא כולל הפיסקה האחרונה  (לת) תודה
  • 09:13
  • 19.10.12

02 איזה יופי איתן
  • 23:58
  • 19.10.12

טעים ושמח בפה ובלב

03 אלוהים, איזה ניג'וס רונה
  • 09:48
  • 20.10.12

אני צמחונית מגיל 12 וטבעונית מהתיכון, אבל באמת שאין לי כוח לשטויות הללו. מטפח? גינא? שלא לדבר על ה"כל אחת יכול". נו, בחייכם. השפה אולי יוצרת מציאות, אבל היא גם יוצרת ניכור ותחושת מיאוס, ככה שהמסרים החשובים מתמוססים, כי מה שזוכרים זה את ה"בוסתנא". איזה הבדל בין הכתבה הזו לבין הכתבה על אורנה ואלה.

04 לקטים היה אורח טבעי לאנשים כשבעולם היו אולי מליון אנשי שחיו עד גיל 30 בלבד  (לת) צייד
  • 17:49
  • 22.10.12

05 אני לא טבעונאית (אלא סתם טבעונית), אך בשנה האחרונה התחלתי לשתות שייק עלים ירוקים בבוקר, ההרגשה מעולה, האנרגיה בשמים וזה גם מאוד מאוד טעים. התנסו והתאהבו!  (לת) מורן
  • 05:14
  • 24.10.12

06 איש נפלא ומלא תוכן שירי
  • 10:22
  • 24.10.12

מעורר השראה

07 "מה המזון המזין ביותר? דרך אחת למדוד זאת היא לפי ערך קלורי וערך תזונתי" לא מבינה את המשפט הזה כשהוא יוצא מפיו של טיבעונאי כמו אופק און בר (איזה שם, אבל נו, על טעם וריח אין להתווכח), הרי ברור לכל בראותוני מתחיל כי אין דווקא קשר ישיר בין ערך קלורי ותזונתי למזון בריא.  (לת) BlackMamba
  • 10:56
  • 24.10.12

הירשמו לניוזלטר אוכל, יין ומסעדות
קבלו את כל הביקורות, הכתבות, המתכונים והחדשות אליכם למייל בכל ראשון וחמישי בשעה 12:00
ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות
נא להזין כתובת מייל חוקית
פרוייקטים מיוחדים
פרוייקטים מיוחדים