לאכול או לא לאכול || לאכול אגוזים ולמות

בישראל אחד מכל 30 מתבגרים סובל מאלרגיה למזון. כיצד אפשר להתמודד עם התופעה, שעלולה להיות מסוכנת מאוד

אלרגיות למזון, רגישויות למזון וגם אי סבילות למזון, כל אלה נושאים שנמצאים במוקד העניין לא רק של מדענים, מומחים, רופאים ומרפאים אלא של הציבור כולו. מדי חודש מתפרסמים מחקרים שונים שמנסים להעריך את היקף התופעות ואת הקשר שלהן לתופעות אחרות. קריאה של המאמרים והמחקרים עלולה לתסכל מפני שלעתים קרובות היא מזכירה כמה קשה להפריד בין הבעיות והסיבות, לבודד בין הרעות החולות ולאתר את האחת והיחידה שלעומתה אפשר להניף אצבע מאשימה ולצאת למלחמת חורמה בה. הנה, במרב הצניעות והזהירות ומבלי להיכנס לעובי הקורה של מונחים מקצועיים שעלולים לבלבל, כמה הערות והארות:

1. ביולי האחרון התפרסם כי אחד מכל 30 מתבגרים בישראל סובל מאלרגיה למזון. המחקר החדש גילה כי אלרגיה למזון מגדילה פי 2.5 את הסיכון להתפתחות סימפטומים של אסתמה ואף הצביע על כך ששיעורי האלרגיה כאן גבוהים גם יחסית למערב. המחקר העלה כי למעלה ממחצית המתבגרים שנמצאו אלרגיים למזון הם אלרגיים לחלב. ניתוח סטטיסטי של הממצאים העלה עוד כי מתבגרים ערבים היו בסיכון גבוה פי 3.5 לפתח אלרגיה לביצים לעומת מתבגרים יהודים.בלי להיכנס לדקויות נוספות, עולה מאליה השאלה איך ייתכן שהן חלב והן ביצים נחשבים בעיני רופאי ילדים ואחיות טיפת חלב, וממילא גם הורים, לאבני הראשה של תפריט שפוי, שממש אי אפשר בלעדיהם. זאת ועוד: ילדים ומתבגרים שמסרבים לאכול אותם דרך קבע מועדים לשלל סנקציות או פרסים, תלוי בגישה החינוכית. לכן מוצרי חלב, כמו מאכלי ביצים, מוגשים בשלל צורות הכנה לאורך כל שעות היממה.

איור: עמוס בידרמן
איור: עמוס בידרמן.

2. אי אפשר לדון בישראל בבעייתיות של צריכת מאכלים מסוימים מבלי שתעלה פרשת חן אפרת, שביולי 2011, בגיל 26, מתה אחרי שאכלה אגוזים. אפרת, שסבלה מאלרגיה לאגוזים, הזמינה קינוח במסעדה בתל אביב, לאחר שבעלי המקום הבטיחו לה שהשוקולד במנה אינו מכיל אגוזים. בתוך שעות ספורות היא פיתחה תגובה אלרגית קשה ואושפזה בטיפול נמרץ באיכילוב. מצבה הידרדר עד שנפטרה.
הפרשה העצובה הזאת תרמה מאוד להעלאת הבעייתיות של צריכת מאכלים מסוימים בכלל והאלרגיות בפרט למודעות הציבורית. בנוסף הדגישה הפרשה את הקשר הבעייתי בין מאכלים תעשייתיים לבין אלרגיות, אי סבילות ורגישות. קשר שנובע מעצם העובדה שקשה מאוד לדעת מה מכילים המוצרים האלה ואיך הם משפיעים על הבריאות. זה נכון גם לגבי מאכלים ארוזים וגם לגבי כאלה שמוגשים במסעדות.
מאליה עולה הטענה, שמוצרים ארוזים כן מפרטים רכיבים ולעתים קרובות מזהירים מפורשות מפני מרכיבים שעלולים להיות בעייתים. אבל הם גם מכילים שפע של רכיבים ששמותיהם כלל לא נהירים לאדם הסביר. מה עוד שלעתים, בנקודות מכירה שונות, נמכרים מוצרים שנארזו במקום או על ידי ספקי משנה והללו לא תמיד מצרפים מפרט רכיבים. במלים פשוטות: למי שרוצה להימנע ממאכלים בעייתיים מומלץ להתמקד במזונות עצמם ולא בעיבודים שונים שנרקחו מהם ולהסתפק במקור. כך, למשל, מי שמשתוקק לגלידת תות, טוב יעשה אם יכין אותה בעצמו ולא יתפתה לקנות אותה באריזה בגלידריה אופנתית שאמנם מתנאה בתואר טבעית אך מספקת אריזות נטולות מפרט רכיבים.

3. ראוי לציין כי בחלק ממדינות המערב מדווחת בשנים האחרונות עלייה בשכיחות הבעיות (אלרגיה, אי סבילות, רגישות) בחשיפה למזונות שונים. בישראל, למשל, ההערכה היא שכ 5% מהאוכלוסייה, בעיקר ילדים, סובלים מאלרגיה (לא אי סבילות ולא רגישות) לסוג כלשהו של מזון.
יש כמובן תיאוריות רבות על גורמי העלייה. יש מי שמפנים אצבע מאשימה דווקא אל מגמת ההימנעות ממזונות מסוימים וטוענים כי השכיחות הגבוהה במיוחד של אלרגיה לחלב כ 1.9% באוכלוסייה הכללית) מקורה בעובדה שילדים רבים מתנזרים ממנו מחשש לשיעול ולהתקפי אסתמה, וכך אינם מתרגלים למוצרי חלב. הסבר הפוך גורס שהתפריט העמוס כל כך במוצרי חלב, אחראי לעובדה שמתרבים האנשים שניזוקים מאכילתם.
ויש גם מי שמדגישים דווקא את השפעתם של גורמים לכאורה עקיפים (חומרי הדברה, קרינה, לחץ נפשי). ההסבר האחרון גורם לרבים וטובים לעמוד על הרגליים האחוריות ולשאוג, מה עניין שמיטה להר סיני? ועדיין יש טעם להעיר שלעתים המציאות הרבה יותר מורכבת מן התיאוריות שמנסות להסביר אותה ולכן בניסיון להבין תופעות כדאי להיעזר ביותר מהסבר אחד. ויש, כמובן, גם מי שטוענים שחלק מן העלייה בשכיחות אפשר לייחס למודעת הגוברת.

4. העובדה שחלק מהבעיות שכיחות יותר בקרב ילדים נתונה אף היא לפרשנויות שונות ומעניינות. אחת מהן גורסת כי מעצם היותם רגישים יותר הם מייצגים נכוחה ובאופן קיצוני את מה שחווים למעשה כולנו, אלא שלכאורה המבוגרים פחות מושפעים. לכאורה, מפני שייתכן, זאת אחת ההשערות, שמי שלא מושפע ממשיך להפריז בצריכת רכיבים שמזיקים לו, אבל משלם מחיר בריאותי כבד בטווח הארוך.

5. כדאי לשים לב גם לשוק שהולך ומתפתח סביב הבעיות שכרוכות בחשיפה ומציע למי שסובל מהן שפע של דרכי ריפוי. אחד הביטויים הפחות משמחים של השוק הזה הוא שפע של מאכלים מעובדים שמנסים לחקות את המאכל שממנו צריך להתנזר. רוב התחליפים המעובדים יקרים מאוד וחלקם לא בריאים בעליל. כמעט כולם מזכירים את המשיכה הכל כך אנושית לטעום דווקא ממה שאסור ולהתגעגע כל כך אל מה שמזיק.

 


קרקרים מקמח כוסמת
מתכון מצוין שיצרה דפנה גולן לטובת כול הרגישים והאלרגיים. טעים גם למי שכלל לא רגישים

צריך: רבע קילו קמח כוסמת (עדיף להשרות במים לכמה שעות ¬ מכסים במים, מערבבים, מתקבלת עיסה נוזלית שאחרי ההשריה הופכת צמיגית)
שלוש כפות טחינה גולמית
שתי כפות שמן (אבוקדו או קנולה)
להוסיף לפי הטעם: קצת מלח, שומשום מלא, קצח, ואם רוצים גם גרעיני חמנית וגרעיני דלעת (אפשר להוסיף אותם לתוך הקמח בהשרייה)

הכנה: העיסה שמתקבלת צריכה להיות נוזלית-צמיגה כך שאפשר למרוח אותה על דף אפייה. אפשר גם למלא בתבנית סיליקון עם שקעים קטנים מאוד. אופים כ 15 20 דקות בתנור חם (180 מעלות) או עד שמזהיב. אם מכינים על דף אפייה צריך, אחרי עשר דקות, להוציא ולסמן את ריבועי הקרקרים, ואז להחזיר לתנור

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 שיטה לבדיקת רגישויות למוצרי מזון אליה שדה
  • 17:33
  • 07.11.12

כדאי להיבדק בשיטת ביו-רזוננס (שיטת מיפוי ביו-אנרגטית), בשיטה זו כל אדם יכול לדעת אילו רכיבי מזון מעוררים אצלו רגישויות. אי אפשר לעשות הכללות, על כל אחד משפיעים דברים שונים. אחרי תקופה ארוכה שבה סבלתי מבעיות עור, שלרפואה הקונבנציונלית לא היו פתרונות אליה, ושיטות אחרות היו כוללניות מדי, גיליתי את הרגישויות הספציפיות שלי, וכך החלמתי מבעיה שסבלתי ממנה שנים.

02 "גורמים אלרגניים, לקטוז למשל" אורנית
  • 17:54
  • 07.11.12

לקטוז אינו אלרגן ואינו גורם להלם אנאפילקטי. מי שגופו אינו מייצר את האנזים לקטאז אינו מסוגל לפרק לקטוזה שהיא דו-סוכר למרכיביה, גלוקוזה וגלקטוזה, הנספגים בדופן המעי הדק, והלקטוזה שבחלב מגיעה למעי הגס וגורמת לשלשול. מחלת צליאק, כרסת בעברית, היא מחלה אוטו אימונית, מערכת החיסון תוקפת (בטעות כמובן) את דופן המעי הגס בעת עיכול הגליאדין, ממנו מורכב החלבון הנקרא גלוטן שנמצא בגרגרי החיטה.
קל מאד לברר מה מכילים מזונות תעשייתיים, בניגוד למאכלים במסעדה, כי על האריזה מפורטים כל הרכיבים, בסדר שמראה את הריכוז שלהם במוצר, והיום גם נוספה האזהרה על אלרגנים. על כל חפיסת שוקולד או חטיף מתוק נמצא אזהרה "עלול להכיל שאריות אגוזים".
מה שייכת קרינה סלולרית (בתדר מיקרוגל) לאלרגיה לא הבנתי.

03 אולי הסיבה היא אחרת זאב
  • 17:59
  • 07.11.12

הניסוי נעשה על מתבגרים שהיו תינוקות לפני 10-15 שנה. בזמנו החשיפה המוקדמת למזונות שונים לא היתה מומלצת וכיום הרופאים ממליצים על חשיפה מוקדמת יותר למזונות "אלרגניים" כיוון שהתברר שחשיפה מוקדמת יותר מקטינה את הסיכוי לפתח אלרגיה מאוחר יותר.
דוגמא מצוינת לכך ניתן למצוא בעובדה שאחוז הילדים שסובלים מאלרגיה לבוטנים הרבה יותר נמוכה בארץ מאשר בארה"ב - בגלל החשיפה המוקדמת - הבמבה.

  •   בדיוק! כתבה לא אחראית! חסרת דיור
    • 09:22
    • 08.11.12

    מומלץ להגדיל את החשיפה למזונות אלרגניים בגילאי 4-7 חודשים. הקריאה בטור זה להימנע ממזונות אלרגניים היא חסרת אחריות.
    הסיבה שהצעירים יותר אלרגיים יותר היא שאלרגיה חולפת באופן טבעי עם ההתבגרות.

04 רוב ה"אלרגיים" לחלב אינם אלרגיים לו כלל יבגני בוסקילה
  • 17:59
  • 07.11.12

חבל שאת מבלבלת בין אלרגיה (תגובה חיסונית) לבין חוסר סבילות ללקטוז, שזו מגבלה של מערכת העיכול. אנשים מסויימים סובלים מהתופעה הזו אבל הם מיעוט.

לכל מזון יש מי שיפתח אליו רגישות. יש גם שאלרגיים גם לכוסמת המופלאה שלך.

05 "דבר אחד ברור: מי שלא אוכל מוצרים מעובדים יכול בקלות להימנע ממחוללי האלרגיה. " דבר נוסף ברור זה שאין לגברת טלשיר להביע עמדות נחרצות גם אם אין שום עובדות שתומכות בהן.  (לת) ההיפך מעיתונאות
  • 18:15
  • 07.11.12

06 קישקוש משמוש. כל אחד צריך להכיר את עצמו ולהזהר בהתאם כוסמין
  • 18:15
  • 07.11.12

אין מזון שאנשים אי שם ואי פעם לא מפתחים אליו איזו אלרגיה

07 האם אגוזים הם מוצר מעובד? וביצים? דפנה
  • 18:31
  • 07.11.12

מה משמעות המשפט האחרון, שמי שנמנע ממוצרים מעובדים יכול להימנע ממחוללי האלרגיה? עד כמה שידוע לי ביצים ואגוזים אינם מוצרים מעובדים, וגם דגים טריים אינם כאלה, ועוד ועוד. הרבה אנשים רגישים למשל לתות שדה שהוא מחולל אנרגיה ידוע, גם אם קונים אותו אורגני. מה בדיוק הקשר למוצרים מעובדים? נכון שחומרים שונים שנמצאים במוצרים מעובדים (בעיקר צבע וחומרי שימור) יכולים להיות אלרגנים, אבל לא רק הם.

08 לא מאמין לאף מילה שלך. איך אפשר לכתוב על נושא רפואי מבלי לקבל חוות דעת ממומחה בתחום?  (לת) רופא
  • 18:57
  • 07.11.12

09 כל אחד חייב ללמוד לאזן את הגוף והנפש אבל הגוף סובל מהזנחה של דורות ויקח עוד כמה דורות עד שיחזרו לאכול אוכל בריא המבריא את הגוף ומחזק אותו לכול צרה שלא תבוא  (לת) פלץ, טבעוני
  • 19:05
  • 07.11.12

  •   מי שישמע איזה כיף היה לפני 200 שנה. כולם אכלו רק טבעי ורק אורגני ולא היה שום דבר אחר וגם לא זיהום אוויר. ותוחלת החיים היתה 45 שנה. יבגני בוסקילה
    • 19:14
    • 07.11.12

    היום החלב והעוף והביצים זמינים לכולם ולא רואים יותר אנשים עם גיבנת כמו שהיו הזקנים בילדותי שגלדו על התזונה הטבעית והאורגנית ואכלו ביצה פעם בשבועיים וכוס חלב קיבלו ליומולדת.

  •   תוחלת החיים היתה יותר נמוכה עדיין חי אחרי גיל 45
    • 09:06
    • 08.11.12

    מה שהאריך את תוחלת החיים הוא הימנעות מ"קצר" בין מזון לצואה - כלומר אספקת מי שתייה בטוחים - זה אומר הכלרה שלהם, למשל (כימיקל!! כימיקל!!) והרגלים סניטריים (סבון!! כימיקל!! תעשייתי!!), לגבי נשים יולדות - חיטוי הידיים של הרופאים (בכלור! כימיקל!!), לגבי חולים במחלות הנתפסות היום כטריוויאליות - אנטיביוטיקה (הס מלהזכיר!!), לגבי ילדים - חיסונים (פוי!! איכס!!), ולגבי סתם אנשים - חלבון ממקורות מגוונים (בשר!! רצח!!). האנשים האלה שיורקים לבאר שמשקה אותם בסבלנות רבה כל כך, במשך שנים רבות כל כך.
    ניסים לא נעשים על ידי "רפואה" הומאופטית. הם נעשים על ידי אנשים כמו יונה סאלק.

  •   טבעונות לא באה כדי להחזיר אותנו אחורה טבעוני גם כן
    • 13:27
    • 08.11.12

    פעם אכלו מאוד לא בריא - לא היה את המגוון שיש היום. אולי אתה מדבר על הלקטים של לפני עשרות אלפי שנים, אבל מאז אנשים הסתפקו בתפוחי אדמה ובשר במשך כל החיים (כל איזור ומה שהיה בו לאכול), שזה אולי טבעי אבל לא ממש בריא. הם גם היו מאוד לא הגיינים וחיו די מעט.
    היום אנחנו בקיצוניות אחרת - הכל מעובד ומלא שמן סוכר וכימיקלים, וגם זה לא בריא.
    הטבעונות היא לא נסיון לחזור לעבר אלא בחירה מוסרית ובריאותית, וטבעוני היום שיש לו המון אפשרויות תזונה וידע לגבי מה הוא צריך, ובדיקות דם וכו' זה לא טבעוני של לפני עשרים אלף שנה.

10 מערכת 'הארץ', אני מתחנן ספקן
  • 19:51
  • 07.11.12

לא יכול להיות שמי שאמונה על נושא מדעי מבינה כ"כ מעט במה שהיא אומרת. אתם מתעללים בקוראים שלכם.

11 "דבר אחד ברור: מי שלא אוכל מוצרים מעובדים יכול בקלות להימנע ממחוללי האלרגיה." - נכון מאוד!  (לת) פעם בירח כחול יש לך הבלחה של שפיות
  • 21:15
  • 07.11.12

12 טלשיר כותבת שטויות אבל הפעם דווקא יש טענה מענינת שבמזונות מוכנים קשה לדעת מה אוכלים אחד
  • 21:44
  • 07.11.12

אחת הפעמים הבודדות שבטור יש דווקא משהו עם תרומה חיובית לבריאות.
השכל הישר הוא שאם אוכלים רק מוצרי בסיס, ולא שום דבר מוכן, אז יודעים בדיוק מה אוכלים ואפשר להמנע ממה שאלרגיים לו, או שגורם "סתם" לתופעות לא נעימות במערכת העיכול כמו חלב, או סויה שיש מי שטוענים שהם רגישים לו.
מצד שני, זה אומר שאלרגנים לא יאכלו לעולם במסעדות, וגם צריכים להמנע מכל מזון מוכן, אפילו לחם או פיתות.
אני מציע פתרון יותר הגיוני, ושלפיו פשוט יחייבו את היצרנים לכתוב באמת את כל מה שיש בפנים ואז אם על הפיתה ועל הטחינה לא כתוב שיש בהם אגוזים, אז אין אגוזים ואפשר לאכול פיתה וטחינה גם מחוץ לבית ולא צריך להכין אותם בעצמך (כלומר לאפות פיתות ולעשות טחינה מ"טחינה גולם").

13 "המחקר החדש גילה כי אלרגיה למזון מגדילה פי 2.5 את הסיכון להתפתחות סימפטומים של אסתמה" מח שברח
  • 22:54
  • 07.11.12

מעניין, הרופא שלי הסביר שאסתמה ואלרגיה הן תוצר של נטיה אטופית, אבל ההשכלה הנרחבת שלך ברפואה וביולוגיה, המחקר המעמיק שערכת בוויקיפדיה ואתרים של מחבקי עצים, שלא לדבר על התפישה היצירתית שלך של מושג הנסיבתיות ביחס לקורולציה הכריעו את הכף: ברור שאת צודקת. בכדי לפתור את האסתמה אפסיק לאלתר לאכול מזונות שהאנושות צרכה מאז העידן הפלאוליתי ואאמץ דיאטה של בעלי כנף.

14 רק בשר - גם מזין, גם טעים וגם אין אלרגיות קרניבור
  • 23:14
  • 07.11.12

רב האלרגיות הם למוצרים ומהצומח. לגבי חלב, לרב מדובר באי סבילות ללקטוז ולא באלרגיה. בקיצור מי שרוצה ללכת על בטוח שיאכל אנטריקוט או סינטה.
בכלל כדאי שהצימחוניים והמטיפים לבריאות יקחו לצומת ליבם שהאלרגיות למוצרים מהצומח הם הקטלניות (ראו מיקרה האגוזים) והסבוכות ביותר (גלוטן).

15 אחת הכתבות הרדודות תל אביבית
  • 23:36
  • 07.11.12

אני בד"כ מעריכה את הכתיבה של רחל טל שיר אבל כאן היא כתבה הרבה על כלום. כלומר היא שמה לב שיש אלרגיות, אבל אין לה לא ידע ולא דיעה מה מחולל אותן ומה לעשות לגביהן. תודה באמת על בזבוז הזמן

16 כמה מים מוסיפים לקמח במתכון של הקרקרים?  (לת) נעמה
  • 23:50
  • 07.11.12

17 אני אלרגית לתבניות סיליקון...  (לת) א
  • 00:53
  • 08.11.12

18 מדוע שמן קנולה? תמר פיין
  • 05:53
  • 08.11.12

כדאי כבר להפסיק את ההמלצות על שמן קנולה , שריחו דוחה ובריאותו מוטלת בספק.

19 לאכול וופל בלגי עם נוטלה ולחשוב שאין בו אגוזים????  (לת) NUTella
  • 07:33
  • 08.11.12

20 איך אפשר באותה כתבה לדבר נגד מוצרי מזון תעשייתיים, ולתת מתכון שמכיל שמן קנולה ?  (לת) אלון
  • 07:41
  • 08.11.12

21 כל כך הרבה מילים בשביל לפרסם את מתכון הפלא  (לת) פלא לכל עת
  • 08:33
  • 08.11.12

22 צודקת ,מזון מתועש מכלי רעלים בכמויות גדולות ואלרגיה זו פשוט תגובת הגוף לרעלים שחדרו כל שאר הידענים והרופאים שרוצים הוכחות מדעיות שילכו לחפש  (לת) אחד
  • 08:38
  • 08.11.12

23 כרגיל, לא הבאת שום טיעון מספיק חזק שטויות במיץ
  • 09:32
  • 08.11.12

הרי מי שרגיש לאגוזים לא יוכל לאכול גם אגוזים לא מעובדים... יש הרבה סיבות לעליה בשכיחות האלרגיות, כנראה קצת יותר מורכבות מהדמגוגיה הפשטנית של הכותבת

24 הבורות בנושא היא עצומה- למשל, חיסון נגד שפעת טובי
  • 09:44
  • 08.11.12

יש לי תינוק שהוא אלרגי לביצים. התעניינתי לגבי חיסון נגד שפעת בשבילו, ותהיתי אם יש בו אלמנטים שעלולים לסכן אותו בגלל האלרגיה שלו. רופאת הילדים אמרה שהיא לא חושבת אבל שנשאל את האחות שנותנת את החיסון. האחות אמרה- "מאיפה אני יודעת? זה התפקיד של הרופאה לדעת" התקשרתי למוקד האחיות של כללית, והאחות (ששיבחה אותי על הבדיקה ושהרצתה לי שאני צריכה ללמוד אילו מאכלים מותר ואילו לא- כאילו דאא... אני התקשרתי אליכם ללמוד) אמרה שהיא לא מאמינה שיש בעיה אבל שאשאל רופא.
בקיצור, התקשרתי למחלקת אלרגיה ילדים בבית חולים דנה, והתנחמדתי בטלפון אצל האחות, שהבטיחה לי שזה לפנים משורת הדין, אבל היא תעביר אותי למישהי שיודעת. אז היא העבירה אותי למישהי (לא יודעת מי, אבל נשמעה מקצועית) שאמרה לי באופן חד משמעי- בשום פנים ואופן אסור! יש מרכיב חלבון בתרכיב החיסון.
זהו.
ברשת מצאתי אחר כך התייחסויות לכך (ארוכות ומעיקות בעיקר), אבל בתכל'ס ההתנסות הזאת שלי למדה אותי שהמידע לא בהכרח זמין אצל מי שאמון עליו.

אז חשוב שאנשים יידעו- חיסון נגד שפעת לא לאנשים עם אלרגיה לביצים.

25 עצם הדיבור על אנשים ש"חסינים" לאלרגיה ואנשים ש"רגישים" לאלרגיה מעיד על חוסר הבנה בתחום. ליברל
  • 10:48
  • 08.11.12

אלרגיה היא תגובת יתר של מערכת החיסון לחומרים שאינם מזיקים לגוף. מי שאלרגי הוא לא פחות חסין אלא להיפך, חסין יותר מדי - המערכת החיסונית שלו פעילה יותר מזו של אדם ללא אלרגיה. תרופות לאלרגיה מדכאות באופן מקומי את מערכת החיסון.

26 בחזרה לחקלאות אורגנית Say no to GMO
  • 12:53
  • 08.11.12

Genetically modified organism
מי שזוכר את הריחות והטעם של הפירות והלחם של שנות השישים יכול להבין איזה נזק נגרם עקב הנדסה גנטית של המזון
העליה במחלות כמו סרטן ואלרגיות קשורה לאופן שבו מהנדסים ומדבירים ומעשירים את האוכל הבסיסי

27 זהו, שהאמת היא שהחלבונים מן החי וגם האגוזים, הדגנים והקטניות מהווים חלבונים מורכבים, כדוריים.. ליטל
  • 13:46
  • 08.11.12

בימי עבר, שהם אלו שייצבו את מערכת העיכול שלנו, החשיפה שלנו אליהם הייתה מועטה ביותר. מערכת העיכול שלנו לא בנויה לחשיפה כה אדירה לחלבונים הללו (דמיינו יום רגיל - בבוקר חלב בקפה עם עוגייה, בצהריים עוף ואורז ובערב ביצים, גבינות ולחם) זה, יחד עם חוסרים תזונתיים שמשפיעים על חוזקת גופנו ומעינו מייצרים מעי דליף, דרכו זולגים חלקי חלבונים בלתי מעוכלים למחזור הדם - והנה אלרגיה. ממליצה מאוד לחפש חומרים של ד"ר עדיאל תל-אורן, רופא פונקציונלי. בתור התחלה יש הרצאה בעברית שלו שנקראת כל האמת על חלבונים (אם אני לא טועה) ביוטיוב. בריאות טובה

28 לא רק ילדים סובלים מאלרגיות אלא גם מבוגרים מעל גיל מחישים, להעיד איני אוכלת כלל מוצרים מעובדים בשום צורה ובכל זאת גם אני ובים מחברי פתחו אלרגיות שמעולם לא סבלו מהן, בעיקר למוצרי חלב, פרות טרופיים וגלוטן, ועוד, נראה שהחוקרים מחפשים מתחת הפנס ותקועים בתאוריות שהם יצרו.  (לת) מוצרים מעובדים? קשקוש
  • 14:20
  • 08.11.12

29 איזה שטויות.... רן
  • 14:39
  • 08.11.12

ככל שאתה משתמש מרכיבים טבעיים, גבוהים יותר את הסיכון לאלרגיות. לימון וכל ההדרים, יסמין, ברגמוט, תותים, דבש , שום ..... - כולם מכילים אלרגנים

30 הסבר נוסף דורון
  • 17:04
  • 08.11.12

היום אלרגיות הורגות פחות מאשר פעם (כי מאתרים אותן ונזהרים) ולכן הרגישות לא נפלטת אבלוציונית כמו שהייתה

31 טעות בכתבה בין אי סבילות לגלוטן לבין אלרגיה שרונית
  • 22:28
  • 08.11.12

מחלת הצליאק שהיום מגלים אותה אצל רבים, היא תורשתית ואינה אלרגיה.
הילדים והמבוגרים שחולים בה אינם מסוגלים לעכל גלוטן אבל אינם אלרגיים לגלוטן, והם לא מקבלים הלם אנאפילקטי או תופעות אלרגיה אחרות מיד עם אכילת מזון שמכיל גלוטן.
הם כן סובלים מכאבי בטן, שלשולים, אנמיה, עיכוב בגדילה ועוד.

32 במשך שנים אכלתי מוצרי חלב ולא הבנתי שהם הגורם לכך שהאף שלי היה כמו ברז מישהו
  • 22:36
  • 08.11.12

חוץ מאולי חלב עיזים, חלב זה ממש לא טוב.

33 קמח כוסמין ולא קמח כוסמת  (לת) נעמה
  • 00:20
  • 09.11.12

34 חבל שכתבה בהארץ היא כ"כ מבלבלת ומבולבלת שלומית רדר - עמותת יה"ל
  • 11:39
  • 12.11.12

דווקא מהארץ אני מצפה לתחקיר מעמיק בטרם הכנת כתבה כזאת
ולכל המעוניינים - www.foodallergy.co.il
אתר עמותת יה"ל - העמותה לאלרגיות מזון

פעילות
המלצות
פרסומת