אבו מאזן מעריך: חמאס יתפרק מנשקו ויכיר במדינת ישראל
מגויסים חדשים לכוחות הביטחון הפלשתיניים, מתאמנים בעזה, אתמול. "אנחנו לא רוצים לזרוק את היהודים לים", אמר הנייה
תצלום: אי-פי
חמאס מוכן להגיע להסכם שלום בשלבים עם ישראל, בתנאי שתתחייב לנסיגה לגבולות 67'. כך אמר ראש הממשלה המיועד מטעם חמאס, איסמעיל הנייה, בראיון ל"וואשינגטון פוסט" שאמור להתפרסם היום. הנייה הוסיף שבכוונת הארגון לבחון את כל ההסכמים שנחתמו עם ישראל ולכבד את "אלו המתאימים לאינטרסים של העם הפלשתיני": ההסכמים שמבטיחים את הקמתה של מדינה פלשתינית שבירתה ירושלים, בגבולות 67', ואלה המבטיחים שחרור אסירים. הנייה הוסיף עוד ש"אין לנו רגשות עוינים כלפי היהודים, אנחנו לא רוצים לזרוק אותם אל הים. כל מה שאנו רוצים הוא לקבל את אדמותינו בחזרה ולא לפגוע באף אחד".
ארבעה חמושים פלשתינאים נהרגו בסוף השבוע ברצועת עזה. ישראלי בן 17 שהפגין נגד גדר ההפרדה נפגע בעינו מכדור גומי שירו שוטרי מג"ב (ראו סיקור נרחב בעמוד א2).
יו"ר הרשות הפלשתינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), הביע בסוף השבוע אופטימיות
שחמאס יכיר בישראל ויתפרק מנשקו, בראיון לערוץ הטלוויזיה הבריטי "טי-וי1".
לדברי היו"ר, "המשימה הראשונה מבחינתנו היא להגיע להסכם עם חמאס על מחויבותו לכל ההסכמים שנחתמו על ידי הרשות הפלשתינית - בכלל זה הצהרת העקרונות, הכרה בישראל ומפת הדרכים".
בתחילת השבוע מסר אבו מאזן להנייה את כתב המינוי להרכבת הממשלה, ובו דרישה שהארגון ירכיב את הממשלה על בסיס החלטות האו"ם, החלטות הליגה הערבית וכן הכרה בכל ההסכמים החתומים ובמו"מ עם ישראל. הנייה אמנם קיבל את כתב המינוי בתחילת השבוע וכבר מנהל מגעים להרכבת הממשלה, אך עדיין לא השיב רשמית לכתב המינוי.
בראיון שנתן שלשום לערוץ 10, אמר אבו מאזן שעוד לפני הרכבת הממשלה הפלשתינית על ידי חמאס, הארגון כבר מתנהג בצורה שונה מבעבר. לדבריו, "חמאס עצמו שומר על הרגיעה הביטחונית ולא ביצע שום פעולה צבאית זה חודשים. כשהם יהיו בשלטון הם ירסנו גם את הפלגים שיורים רקטות - הם כבר החלו לדבר עמם בעניין זה. מפלגה מתנהגת בצורה אחת כשהיא באופוזיציה ובצורה אחרת אחרי שהיא מגיעה לשלטון".
בעניין האפשרות שהועלתה על ידי גורמי חמאס לשחרר את אחמד סעדאת, מנהיג החזית העממית הכלוא ביריחו, אמר אבו מאזן "נושא סעדאת סוכם בין יאסר ערפאת ארה"ב ובריטניה. מבחינתי, אין לי התנגדות שישתחרר - אבל הבעיה היא ממשלת ישראל שמאיימת להרגו אם ייצא מהכלא. מי יישא באחריות אז?".
דבריו של אבו מאזן נענו אתמול בהכחשה חלקית של דוברי חמאס. חבר הפרלמנט מרצועת עזה, סאמי אבו זוהרי, אמר בתגובה: "באשר להכרה בישראל, הרי שחמאס אינו מוכן להכיר בכיבוש והוא לא יישא וייתן עמו על פי העקרונות הקיימים כיום. חמאס מוכן לפתיחות כלפי המערב כדי לשרת את העם הפלשתיני".
בתוך כך, ישראל הודיעה כי תדרוש את הפסקת הסיוע הישיר לרשות הפלשתינית, בעקבות עליית חמאס לשלטון, אך תתמוך בהמשך המימון הבינלאומי לארגונים הומניטריים הפועלים בשטחים, ובייחוד לארגונים שמספקים שירותים ומוצרים ישירות לאוכלוסייה. כך אמר אתמול מקור מדיני בכיר לקראת פגישתו של מ"מ ראש הממשלה, אהוד אולמרט, עם שליח הממשל האמריקאי, דייוויד וולש, היום בירושלים.
וולש, ראש אגף המזה"ת במשרד החוץ האמריקאי, ייפגש היום גם עם שרת החוץ ציפי לבני, שר הביטחון שאול מופז, והפקידים הבכירים עו"ד דב ויסגלס ועמוס גלעד. שיחותיו יתמקדו בעתיד הסיוע לפלשתינאים, בתגובות לעליית חמאס לשלטון ובדרכים לחיזוק מעמדו של אבו מאזן.
וולש ואבו מאזן דנו אתמול בהחזרתם של 50 מיליון דולר מכספי הסיוע האמריקאי שהועברו לרשות בחזרה לידי ארה"ב. זאת, על רקע ניצחון חמאס בבחירות. כמו כן, השניים דנו בעתיד סוגיית הסיוע האמריקאי לרשות הפלשתינית. בעקבות הפגישה, אמר וולש שבכוונת הממשל האמריקאי להמשיך את הסיוע לפלשתינאים, אך ציין כי אופני הסיוע יצטרכו להשתנות וינותבו מעתהבאמצעות ארגונים לא ממשלתיים.
ביום שישי קרא נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, לקהילה הבינלאומית להבהיר לחמאס שעליו להכיר בזכות קיומה של ישראל, אחרת לא יקבל סיוע. "העולם ממתין להחלטת חמאס", אמר בוש בכנס ותיקי צבא אמריקאים. "אם הם רוצים בעזרתן של אמריקה והקהילה הבינלאומית כדי להקים מדינה פלשתינית עצמאית ומשגשגת, הם חייבים להכיר בישראל, להתפרק מנשקם, לדחות את הטרור ולפעול למען שלום בר קיימא. הקהילה הבינלאומית חייבת להמשיך ולהבהיר לחמאס שלא ייתכן שמנהיגים, שנבחרו באופן דמוקרטי, יחזיקו רגל אחת במחנה הדמוקרטיה ורגל אחרת במחנה הטרור".