Haaretz.com  הפוך לדף הבית   עשה מנוי לעיתון   RSS  שירות פרסם אצלנו   22 15 -- שעון ישראל: יום שלישי כ"ה בשבט תש"ע,   9.2.2010 
במנוע חפש
חדשות
גלריה
ספורט
ספרים
קפטן אינטרנט
כל הכותרות
ארכיון
עכבר העיר
TheMarker
קניות
  
TheMarker הארץ <<המהדורה המודפסת
יום שלישי של השקעות
משבר הסאבפריים
מאת עמי גינזבורג
   
איור: דובי קייך
Subprime Crisis.

כינוי למשבר המרחף כיום מעל שוק הנדל"ן האמריקאי ומאיים על כלכלת ארה"ב. סאבפריים היא הגדרה ללווים איכותיים פחות מהלווים הטובים, הקרויים בפשטות "פריים" (Prime). הלווים המסוכנים יותר נמצאים בקטגוריה זו משום שהיסטוריית פירעון האשראי שלהם לקויה או שאין להם נכסים או מקורות הכנסה מספיקים כדי לשייך אותם לקבוצת לווי הפריים. לווי הסאבפריים יחויבו בריביות גבוהות יותר. המלווים (בנקים מסחריים ובנקים למשכנתאות) מבקשים לפצות בכך את עצמם על הסיכון שבהלוואה.

תמיד היו ותמיד יהיו לווי סאבפריים בשוק המשכנתאות. ואולם בשנים האחרונות גדל מספרם בארה"ב באופן חריג. לגידול החד תרמו הריבית הנמוכה והגיאות הגדולה בענף הנדל"ן בארה"ב. בנקי משכנתאות רבים התפתו להעניק ללווים המסוכנים משכנתאות משום שהעריכו כי ברמות ריבית נמוכות יחסית יצליחו יותר לווי סאבפריים לעמוד בהתחייבויותיהם. לילופין, הבנקים העריכו כי אם הלווים לא יצליחו לעמוד בהתחייבויות, ניתן יהיה לקחת מהם את הנכס שעומד כבטוחה להלוואה - כלומר, את הדירה - לממש אותו בקלות בשוק וכך להחזיר את ההלוואה.

לבנקים למשכנתאות היה עוד תמריץ להגברת פעילות הסאבפריים: הם הצליחו לגלגל את תיקי ההלוואות ולמכור אותם למשקיעים, שחיפשו לקבל ריביות גבוהות יותר מאשר ריביות השוק הנמוכות.

השיטה הזו עבדה לא רע במשך כמה שנים, אך לפני שנה החל האוויר לצאת מהבלון החם של שוק משכנתאות הסאבפריים בארה"ב. בהתחלה היו אלה העלאות הריבית בארה"ב שגררו עלייה בריבית המשכנתאות. בהמשך תרמו לכך ההידרדרות המתמשכת במחידי הנדל"ן והדירות.

יותר ויותר לווים מסוכנים החלו לאחר בתשלומי המשכנתאות, בתיהם נלקחו מהם ושוק הנדל"ן בארה"ב החל לסבול מעודפי היצע. עודף ההיצע האיץ את ירידת מחירי הבתים, כולל של לווים טובים, פרויקטי בנייה נעצרו וחברות הבנייה נקלעו להפסדים. גם בנקי המשכנאתות והגופים הפיננסיים שקנו מהם את תיקי ההלוואות ספגו הפסדים - וכעת יש סכנה למשבר משולב של שוק הנדל"ן והשוק הפיננסי בארה"ב.

משבר הסאבפריים נראה כמו כדור שלג מתגלגל, וקשה לדעת היכן יעצור ואת מי ידרוס בדרך. עדיין מוקדם לדעת עד כמה הוא ישפיע באמת על עצירת הצמיחה בארה"ב או על האטה בצמיחה העולמית, אך בשלב הנוכחי אין כמעט ספק שהוא משפיע לרעה על מצב הרוח של המשקיעים. הנפילות בבורסות העולם, כולל הישראלית, משקפות זאת היטב.

amig@haaretz.co.il

ספורט Online| גלריה Online| ספרים Online| חדשות Online
תקנון האתר| תמיכה ושירות| ארכיון הארץ| דף הבית
מדריך עכבר העיר| סרטים| קולנוע| מסעדות| מתכונים| הופעות| פעילויות ילדים| הצגות| לילה| מסיבות| מדריך עכבר העיר - סרטים, לילה, מסעדות, הצגות ילדים
מסעדות: בשר, ביסטרו, אוכל יפני, אוכל סיני| מסעדות: דגים, פירות ים, ים תיכוני| מסעדות: בית קפה, מאפיה, חלבי, ארוחות בוקר, מסעדה איטלקית
לוח העיר| שיווק| דרושים| דרושים הייטק| נדל"ן| פרוייקטים חדשים| רכב| בעלי מקצוע| קח תן| מגזין אוטו| מבחני רכב| קידום אתרים| ספרים חדשים בהוצאת שוקן
Israel News| Israeli News| מטאליקה בישראל| האח הגדול 2| בניית אתרים
עכבר עולם| עכבר עולם פראג| עכבר עולם ברלין| מדריך עסקים| ארץ נהדרת 7
רוד סטיוארט בישראל| תחפושות לפורים| רעיונות לתחפושות| אווטאר| אוסקר 2010| פיקסיז בישראל | פסטיבל הג'אז תל אביב| אלטון ג'ון בישראל
כל הזכויות שמורות , "הארץ"   ©   All rights reserved Haaretz