Haaretz.com  הפוך לדף הבית   עשה מנוי לעיתון   RSS  שירות פרסם אצלנו   01 26 -- שעון ישראל: יום רביעי כ"ו בשבט תש"ע,   10.2.2010 
במנוע חפש
חדשות
גלריה
ספורט
ספרים
קפטן אינטרנט
כל הכותרות
ארכיון
עכבר העיר
TheMarker
קניות
  
פורסם ב - 00:00 14/10/07
חרף הסתייגות משרד החוץ אושר המשך העבודות בי-ם
ועדת שרים אישרה חידוש החפירות בשער המוגרבים בי-ם
מאת עקיבא אלדר
שגריר ירדן בישראל: הדבר עשוי לחבל בכינוס ועידת השלום
תגיות: נ
   
העבודות ב"מעלה המוגרבים" - מקריסת הגשר ועד היום


רשות העתיקות מתכוונת לחדש בימים הקרובים את החפירות הארכיאולוגיות בשער המוגרבים שסמוך להר הבית בירושלים, דבר שעשוי להגביר את המתח עם מדינות האזור, ערב כינוס ועידת השלום בארה"ב. החפירות במקום, שנועדו לאפשר בניית גשר חדש, הופסקו ביוני השנה לאחר שעוררו מחאה בינלאומית, אולם לפני כשבועיים אישרה ועדת השרים לענייני ירושלים את חידושן.

שלשום ביקש שגריר ירדן בישראל, עלי אל-עאיד, הבהרות ממשרד החוץ בעניין. הוא התריע כי חידוש העבודות
החפירות הארכיאולוגיות במעלה המוגרבים, לפני כחודשיים
תצלום: אלכס ליבק
עשוי לחבל בכינוס ועידת השלום, שתיערך ככל הנראה בנובמבר באנאפוליס שבמרילנד.

ההחלטה בוועדה אושרה בתמיכתם של השרים אבי דיכטר, רפי איתן ויעקב אדרי. זאת, על אף הסתייגותם של נציגי משרד החוץ, שטענו כי ישראל התחייבה בפני מדינות רבות שלא לעשות שום פעולה באתר בלא הסכמת הוואקף המוסלמי וארגון התרבות של האו"ם (אונסק"ו). שר התרבות, המדע והספורט, ראלב מג'אדלה, הממונה על רשות העתיקות, אמר בדיון בוועדה כי חידוש העבודות אינו מתיישב עם הרצון לקדם תהליך מדיני. הוא הוסיף, כי על כל הפעילויות במקום להיעשות מתוך הסכמה עם הוואקף, המנהל את הר הבית.

ל"הארץ" נודע, שלהחלטה על חידוש החפירות קדם לחץ על הממשלה מצד רב הכותל ו"הקרן למורשת הכותל".

אמש סירבה רשות העתיקות להתייחס לדברים ומסרה רק כי החפירות בשער המוגרבים יתחדשו כשתתקבל הוראה מתאימה. "עבודות השימור והתיעוד במקום נמשכו כל העת, אך לא עבודות החפירה", מסרה הרשות. לשכת ראש הממשלה מסרה, שאינה רואה כל בעיה בחידוש העבודות וכי אם היתה הפסקה בהן בחודשים האחרונים, הדבר נבע מבעיות תכנון ולא מהחלטה מדינית.

רשות העתיקות החלה לבצע חפירות הצלה בשער המוגרבים בתחילת השנה, כחלק מהתוכנית של עיריית ירושלים לבנות במקום גשר חדש למבקרים העולים מרחבת הכותל להר הבית. הוואקף המוסלמי וממשלות מוסלמיות התנגדו לבנייה, בטענה שהדבר יערער את יסודות הר הבית.

בעקבות הלחץ הבינלאומי ולאחר ביקור משלחת מומחים מטעם ממשלת טורקיה, הקפיאה העירייה את החפירות והודיעה שהבנייה תחל רק לאחר שתאושר במסגרת תוכנית בניין עיר.

באוגוסט אישרה המועצה המקומית לתכנון ובנייה בירושלים תוכנית חדשה ומצומצמת לגשר, שהביאה בחשבון את הביקורת של אדריכלים וארכיאולוגים על פגיעה אפשרית בעתיקות ובמראה חומות הר הבית. תוכנית זו נמצאת בתהליכי אישור.

עמותת "עיר עמים" דרשה בסוף השבוע מהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, להורות לגורמים הרלוונטיים, כולל רשות העתיקות, להימנע מחידוש החפירות.

זאת, כתבה העמותה ליועץ, עד שבניית הגשר החדש תאושר בתוכנית בניין עיר (תב"ע) ויינתן לה היתר בנייה כדין. היועץ המשפטי של העמותה, עו"ד דני זיידמן ציין במכתב, שאין מדובר בחפירות תחזוקה בלבד, אלא בחפירות רבות היקף, שתכליתן חשיפת שכבות ארכיאולוגיות וסילוקן.

"עיר עמים" הזהירה, שאם העבודות יחודשו בטרם הסתיימו הליכי האישור לבניית הגשר, היא תעמיד את חוקיותן למבחן משפטי.

לטענת העמותה, החוק מחייב להודיע על עבודות כאלה לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה לפחות 15 ימים לפני התחלתן.

ככל הידוע, הודעה כזאת לא נמסרה לוועדה המקומית בירושלים.

שער המוגרבים הוגדר בעבר על ידי ארגון התרבות של האו"ם (אונסק"ו) כאתר מורשת עולמית. מקור באונסק"ו אמר ל"הארץ", כי ביוני מסר משרד החוץ לארגון שהעבודות באתר הופסקו, לבד מ"עבודות ייצוב".

ביולי כתב יו"ר הוועדה הממשלתית המפקחת על אתרי מורשת עולמית בישראל, הפרופ' מייק טרנר, חוות דעת לפיה על העבודות במקום להבטיח את השימור וההגנה של השרידים הארכיאולוגיים; לספק גישה ציבורית בטיחותית לשער המוגרבים; ולעצב את האתר באופן שיבטיח את האותנטיות והשלמות שלו.

לדברי טרנר, חוות הדעת הוכנה בשיתוף רשות העתיקות. עוד כתב טרנר, כי על ישראל לתאם את הבנייה במקום עם אונסק"ו.

עקיבא אלדר

ספורט Online| גלריה Online| ספרים Online| חדשות Online
תקנון האתר| תמיכה ושירות| ארכיון הארץ| דף הבית
מדריך עכבר העיר| סרטים| קולנוע| מסעדות| מתכונים| הופעות| פעילויות ילדים| הצגות| לילה| מסיבות| מדריך עכבר העיר - סרטים, לילה, מסעדות, הצגות ילדים
מסעדות: בשר, ביסטרו, אוכל יפני, אוכל סיני| מסעדות: דגים, פירות ים, ים תיכוני| מסעדות: בית קפה, מאפיה, חלבי, ארוחות בוקר, מסעדה איטלקית
לוח העיר| שיווק| דרושים| דרושים הייטק| נדל"ן| פרוייקטים חדשים| רכב| בעלי מקצוע| קח תן| מגזין אוטו| מבחני רכב| קידום אתרים| ספרים חדשים בהוצאת שוקן
Israel News| Israeli News| מטאליקה בישראל| האח הגדול 2| בניית אתרים
עכבר עולם| עכבר עולם פראג| עכבר עולם ברלין| מדריך עסקים| ארץ נהדרת 7
רוד סטיוארט בישראל| תחפושות לפורים| רעיונות לתחפושות| אווטאר| אוסקר 2010| פיקסיז בישראל | פסטיבל הג'אז תל אביב| אלטון ג'ון בישראל
כל הזכויות שמורות , "הארץ"   ©   All rights reserved Haaretz