הצרפתים פשוט לא מוכנים לסבול עונה נוספת בה ליון תטייל בקלילות לעבר אליפות שמינית ברציפות. את נטל התקוות הם מנקזים אל מארסיי, שנותנת תחרות לאלופה הקבועה לפחות מבחינת הכסף ששפכה בקיץ
חאתם בן ארפה מוצג כשחקן מארסיי. "קיבלתי את כל מה שביקשתי, כך שחובת ההוכחה היא עלי ועל כל מרכיבי הקבוצה", הבהיר המאמן אריק גרטס
תצלום: רויטרס
"תסגור לי את בקארי קונה ואנחנו הולכים על כל התארים", אמר לפני חודש ג'וזה אניגו, המנג'ר הספורטיווי של מארסיי לנשיא המועדון, פפה דיוף. "אריק (גרטס, המאמן הבלגי של מארסיי, ד.מ) הבטיח לי שאתו אנחנו לוקחים מליון את התואר".
יממה לפני השיחה הנ"ל הודיע דיוף לראשי ניס, שמחזיקה בכרטיסו של החלוץ שהבקיע בעונה שעברה 14 שערים, כי לא יהיה מוכן לשלם עבור השחקן יותר משמונה מיליון יורו. בניס מיהרו לפרסם כי יש להם עוד שתי הצעות נוספות ממועדונים בליגות אחרות שעומדות על לפחות עשרה מיליון, וכי שותפו של דידייה דרוגבה לחוד נבחרת חוף השנהב לא יימכר בפחות מזה.
דיוף לא היה צריך יותר. יומיים מאוחר יותר הוציאה מארסיי הודעה מסודרת בה מסרה כי היא רכשת את קונה בתשעה מיליון יורו. זאת בנוסף לרכישתו של חאתם בן ארפה, קשר ליון, שבוע קודם לכן בסכום של 12 מיליון יורו, במקומו של סמיר נאסרי שעבר לארסנל.
15 שנים ללא תואר זאת מציאות שמארסיי מתקשה לחיות עמה. תוסיפו לכך את העובדה שהמועדון היריב מליון טייל בזמן הזה לשבע אליפויות רצופות, ותקבלו את המועדון הכי אמביציוזי בכדורגל הצרפתי. העונה, למרות שליון הוסיפה להתחזק ועדיין נחשבת למועמדת מספר אחת לזכייה, במארסיי מאמינים שהפעם זה אפשרי.
במסיבת העיתונאים לכבוד פתיחת העונה דיבר אניגו על אליפות עם כל מי שרק רצה לשמוע. "המטרה שלנו היא לעקוף את ליון ולזכות באליפות", הוא ירה, "ניצחנו אותם פעמיים בעונה שעברה ולצערי זה לא התבטא בטבלה. העונה נעשה הכל כדי שזה יהיה שונה. השאיפה שלנו היא לזכות בכל התארים, ובמיוחד באליפות"."
רק לא שמונה
ההופעה העלובה של הנבחרת הלאומית ביורו האחרון וההודעה הפאתטית עוד יותר של ההתאחדות הצרפתית שבישרה על המשך דרכו של ריימונד דומאנק, הוציאו הרבה מאוד אוויר מריאותיהם של אוהדי הכדורגל במדינה. המחשבה על כך שבנוסף הם ייאלצו לצפות באליפות קלילה נוספת של ליון, לא הבטיחה עניין גדול.
ואולי בגלל זה עסוקים בתקשורת המקומית בחיפושים אחרי טוענת חדשה לכתר. הזרם העיקרי התחיל לפני שבועיים, מיד אחרי שליון הפסידה את הסופר-קאפ הצרפתי לבורדו. אמנם רק בדו קרב בעיטות עונשין, אבל זה הספיק לפרשנים ואנשי התקשורת כדי לפקפק בעדינות ביכולתה לקטוף העונה את התואר השמיני הרצוף.
ראשון המעזים היה מאמן ניס פרדריק אנטונטי, שבראיון לעיתון "ל'אקיפ" אמר: "ליון אמנם מכונה משומנת, אבל מארסיי עשתה את הרכש המרשים ביותר והיא נראית לי הקבוצה היחידה שיכולה לקחת ממנה את האליפות". בהמשך הצטרפו אליו עוד כמה קולגות.
מבחינתם, היעדר המסורת של הסגנית בורדו, כמו גם המסורת ההולכת ומתערערת של פאריס סן ז'רמן, הפכו את מארסיי - המשתפרת הגדולה אשתקד, שעלתה מהמקום ה-16 למקום השלישי מאז הגעתו של גרטס באמצע העונה - לטוענת העיקרית. "אנחנו רוצים להחזיר ל-60 אלף האוהדים שלנו את הגאווה", הבהיר גרטס, המכונה בצרפת "המכשף". "היינו קבוצה טובה גם בעונה שעברה, אבל התחלנו לא טוב. העונה, למרות הלחץ, אנחנו הולכים על כל התארים. קיבלתי את כל מה שביקשתי, כך שחובת ההוכחה היא עלי ועל כל מרכיבי הקבוצה".
כשנשאל למה הוא חוזה שהדבר יקרה דווקא השנה, לקח גרטס אוויר והשיב: "השנה אף אחד לא בטוח בהרכב. יש לי שני שחקנים מצוינים על כל משבצת שייתנו אחד לאחר מלחמה שתדחוף אותנו קדימה".
סותמי החורים
אחרי שהצליח לשמור בסגל שלו את מלך השערים ממדו ניאנג ואת ג'יבריל סיסה, גרטס יודע שבשביל לשמור על איזון הוא יהיה חייב לשפר בעיקר את משחק ההגנה. "אנחנו קבוצה מאוד התקפית וזה המוטו שלנו", הבהיר גרטס, "אבל במקביל ידענו לא לשכוח גם את ההגנה ולחזק אותה היכן שצריך. אני בטוח שהעונה נהיה קבוצה הרבה יותר מאוזנת".
השניים שנבחרו להיות אמונים על סתימת החורים שנפערו אשתקד, הם הילטון, הבלם הברזילאי של לאנס, ואל אמין הרבאטי המרוקני. למרות שלא מדובר בשמות גדולים, אניגו סבור שזה יספיק. "אני לא אוהב שמדברים עליהם במונחים של שחקנים של קבוצות קטנות", דחה אניגו את הביקורת על הרכש, "מדובר בשחקנים שהוכיחו את עצמם והגיעו לכאן בשביל לקפוץ מדרגה. אנחנו מצפים מהם שיהיו טובים יותר מאשר בעונת השיא שלהם".
בשבוע האחרון, אחרי כמה תצוגות לא כל כך מוצלחות במשחקי האימון, ניסו במארסיי להגמיש קצת יותר את הציפיות. "עם כל הכבוד למשחקי האימון, הם לא באמת יכולים לקבוע את גורלנו", סיכם בן ארפה את המחנה, "ברור לי שברגע שהליגה תיפתח, המוטיווציה האישית שלי ושל השאר תיגבר. אני כבר מחכה לשריקה".
זאת אולי הסיבה לכך שערב המשחק מול ראן אתמול, הודיע דיוף בראיון טלוויזיוני כי "המטרה שלנו היא להעפיל ישירות לליגת האלופות" - בתרגום ישיר: המטרה היא מינימום סגנות. אחרי שהבוס נשמע כך, לא פלא שהקפטן לוריק קאנה יישמע משכנע עוד פחות. "זה ידוע לכל שיש לנו את הכישרון", הוא אמר בראיון לאתר הספורט אף.אר, "אבל רק הזמן יקבע אם נהיה קבוצה טובה או קבוצה טובה מאוד".