שר המשפטים פרידמן (מימין) לצד היועץ מזוז, בישיבת הממשלה אתמול. "שלב חשוב בחיזוק מעמד הכנסת", אמר
אלכס קולומויסקי / ידיעות אחרונות
הממשלה אישרה אתמול על חודו של קול את השינוי בחוק יסוד: השפיטה, שמצמצם את את זכותו של בית המשפט העליון לבטל חוקים. בעד החוק, שהציע שר המשפטים דניאל פרידמן, הצביעו 13 שרים. 12 שרים התנגדו ושר אחד נמנע. עם זאת, מכיוון שארבעת המועמדים לראשות קדימה התנגדו להצעה, הליך חקיקתה צפוי להיעצר. במפלגת העבודה ובקדימה אמרו אתמול שלמרות שההצעה אושרה - היא אינה מעשית.
בראש מחנה התומכים עמדו ראש הממשלה אהוד אולמרט ושר המשפטים פרידמן. אליהם הצטרפו חמישה שרים נוספים מקדימה, שרי ש"ס והגמלאים. שרי העבודה התנגדו לחוק, ואליהם הצטרפו ארבעת המועמדים לראשות קדימה - ציפי לבני, שאול מופז, אבי דיכטר ומאיר שטרית, וכן שר האוצר רוני בר-און. השר יעקב אדרי נמנע.
לפי ההלכה הקיימת, בג"ץ יכול לבטל חוקים אם הם סותרים אחד מ-11 חוקי היסוד. ההצעה שאושרה אתמול מצמצמת את מספר החוקים שיאפשרו ביקורת שיפוטית, ובג"ץ יוכל לפסול
חוקים שסותרים רק את חוק יסוד: כבוד האדם חירותו או את חוק יסוד: חופש העיסוק. לפי ההצעה, גם לאחר פסילת החוק, תוכל הכנסת לשוב ולחוקק אותו ברוב של 61 ח"כים. עוד קובעת ההצעה, שבהרכב בג"ץ שפוסל חוק יישבו תשעה שופטים ועליהם לפסול את החוק ברוב של שישה שופטים לפחות.
"זו נקודת תפנית ושלב חשוב בהחזרת יכולת המשילות לממשלה ובחיזוק מעמדה של הכנסת", אמר פרידמן. "בד בבד, הצעת החוק לא פוגעת בבית המשפט העליון אלא מחזקת אותו. לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ניתנת לו הלגיטימציה לבטל חוקי כנסת בהסתמך על חוקי יסוד בעלי סעיף ההגבלה". אולמרט אמר כי "צריך להיות דיון ציבורי בנושא הזה וראוי שהוא יהיה בוועדת החוקה של הכנסת. גם אני אישית בעד שינוי כמה אלמנטים בחוק".
שרי קדימה שהתנגדו להצעה, לא פסלו אותה אלא דרשו לעשות בה שינויים. "אני תומכת בהגבלת הסמכות של בית המשפט לבטל חוקי כנסת ובסמכות הכנסת להתגבר על פסיקת בית המשפט", אמרה לבני, שהסבירה שהפתרון צריך להיות במתווה הצעת ועדת נאמן, שדרשה רוב של 70 ח"כים לחקיקה מחדש. מופז הצטרף לעמדה והוסיף כי "עיתוי ההצבעה אינו נוח".
בעבודה תקפו את ההחלטה. שר הביטחון אהוד ברק הגדיר אתמול את ההחלטה כרעה. "בתקופה של בין השמשות שבה נתונה הממשלה לא ראוי לקבל החלטות מרחיקות לכת כאלה", אמר בכנס בחיפה.
בסביבת ברק אמרו אתמול שההצעה ממילא לא תקודם, כי מי שייבחר לראשות קדימה "יקבור אותה". גם בקדימה הסכימו עם הערכה זאת. "למרות שההצעה עברה זו תבוסה לאולמרט. הוא השיג רוב דחוק", אמר שר בכיר בקדימה. לדבריו "ההצבעה מבהירה שאולמרט כבר לא רלוונטי, כשהשרים הבכירים לא מתיישרים לפיו. המועמדים העדיפו לא להצטייר כמי שפועלים נגד שלטון החוק דווקא כשיש המלצה להגיש נגד רה"מ כתב אישום".
הפרופ' אוריאל רייכמן, נשיא המרכז הבינתחומי בהרצליה וממייסדי קדימה, תקף אתמול את אולמרט, והאשים כי קדימה עושה יד אחת עם ש"ס לפגיעה בעליון. רייכמן תקף את צמצום מספר חוקי היסוד שיאפשרו לפסול חוק. "מה באשר לחוקי יסוד: הממשלה והכנסת, הקובעים את נורמות היסוד של הדמוקרטיה הישראלית? מדוע הן מחוץ לגדר הביקורת השיפוטית?", תהה.
גם שופטת ביהמ"ש העליון בדימוס, דליה דורנר, סבורה שההצעה מסוכנת. "השאלה היא האם אנחנו רוצים שלרוב אקראי בכנסת תהיה סמכות לפגוע בצורה לא חוקתית בזכויות מיעוטים".
מנגד, דחתה אתמול הפרופ' רות גביזון את הביקורת על ההצעה, שלדבריה פותחת דיון חשוב על היחסים בין הרשות המחוקקת לשופטת. "במקום להמשיך את הדיון במלחמת בני אור בבני חושך, יש לדון בסוגיה שהיא במרכז הבמה הפוליטית והציבורית".