Haaretz.com  הפוך לדף הבית   עשה מנוי לעיתון   RSS  שירות פרסם אצלנו   06 08 -- שעון ישראל: יום שלישי כ"ה בשבט תש"ע,   9.2.2010 
במנוע חפש
חדשות
גלריה
ספורט
ספרים
קפטן אינטרנט
כל הכותרות
ארכיון
עכבר העיר
TheMarker
קניות
  
פורסם ב - 07:37 17/12/08
עדכון אחרון - 20:01 17/12/08
הצב מצב בעמק רפאים, דפנה בן-צבי | באסה בחסה
מאת טליה דיסקין
תגיות: צב, ספרי ילדים
   
הצב מצב בעמק רפאים

דפנה בן-צבי. אייר: עמית טריינין. הוצאת הקיבוץ המאוחד, 106 עמ', 68 שקלים.

הספר השני בסדרה על הצב מצב מפגיש את הקוראים שוב עם הצב הקטן והחמוד - מצב. הצב, שהוא סתירה מהלכת: חרד אך נחוש, זהיר אך אקטיווי, נבון אך תמים, שוב יוצא לבדוק את גבולות העולם הגדול וכמובן, את גבולותיו שלו עצמו.

בספר הקודם ביקש הצב מצב להיחלץ משריונו, כלומר מביתו, כדי שיוכל להיות מהיר יותר ולצאת לטייל בעולם האמיתי מחוץ לחורשה שהוא גר בה. בדרך למד על דבקות במשימה, על כאב, ובעיקר למד מהדורבן הלמדן והארנבת הנמרצת על חברות.

בספר הזה מבקש הצב מצב להתמודד עם אתגר חדש: להתעמת עם בעיה מסתורית הפוקדת אותו עם בוא החורף - המועקה. כדרכו, הוא יוצא למסע מותח, בלוויית חבריו הזכורים לטוב וחברים חדשים מצטרפים, כמו גירית ותנשמת.

מצב מעריך שהמועקה היא חיה שגרה בעמק-רפאים ומלווה עצמה בזמר קודר, אבל מעבר לכך הוא והקוראים לא יודעים עליה דבר. המסתורין וקסמו של הלא נודע נותנים לחיפוש ממד מסקרן וקצת אנרכיסטי. הבחירה במלה מועקה לא מוצלחת. זו מלה של גדולים. ילדים לא נוהגים להשתמש בה (אולי בניגוד ל"דיכאון", "עצב" או סתם "מצב רוח").

בספר הראשון בן-צבי השתמשה בדגם ספרותי מוכר מן הספרות לפעוטות: מ"מעשה באפרוח" שהלך לחפש אם אחרת (לוין קיפניס, 1926); דרך "איה פלוטו" (לאה גולדברג, 1957) ועד "הביצה שהתחפשה" (דן פגיס, 1973), הגיבור תמיד עוזב את הבית מתוך אי שביעות רצון, יוצא למסע, בודק מהן האפשרויות שלו בחוץ ובסוף הטוב מגלה שאין כמו בבית, והכל, כמובן, בחרוזים.

בשני הספרים הסיפור מורכב יחסית לילדים שרק מתחילים להתנסות בקריאה עצמית; האותיות גדולות, ברורות ומנוקדות; הפרקים קצרים; השפה פשוטה; המוסיקליות מעולה ומתבטאת בחתירה לחריזה ובפטפטנות נעימה, ואיוריו החינניים של עמית טריינין מלווים את הסיפור בהרבה הומור ואמפתיה.

כקודמו, גם ספר זה מזכיר ספרות ילדים אנגלוסקסית קלאסית - של ביאטריקס פוטר, א"א מילן וקנת גרהם - העוסקים בדינמיקה חברתית של בעלי חיים ובהרפתקות בעולמם (כולל דרישת שלום מפורשת לזחל של לואיס קרול).

ההבדל המרכזי הוא שבספר הנוכחי המחברת מבקשת לעסוק במופגן ובאופן ישיר בנושא שבדרך כלל אינו מטופל בספרות הילדים - דיכאון. ספרות הילדים לא מרבה להתעסק באפל ובקודר, בראש ובראשונה בשל העדר ביקוש מצד הורים. נראה כי הדיכאון - כמצוקה מייאשת, מכנסת, והס מלהזכיר, כמחלת-נפש - נתפש כסכנה ברורה ומיידית. מפתיע לגלות את הפתיחות שבה נוהגת המחברת כלפי הנושא, מתוך תפישה שגם הצבע השחור נוכח בקשת הרגשות של הילדים. היא כותבת ישירות על האופן שבו פורטת המועקה על עצביו של הצב מצב: "פתאום הוא הרגיש בודד, עצוב, זנוח, היא השתלטה לו על כל מצב הרוח. היא גם סתמה לו את התיאבון, הוא אפילו לא היה יכול לשתות, רק לשבת ולבהות... כבר קרה שמרוב ייאוש התחיל לבכות, ופעם גם פרץ בצעקות".

בסיום המסע מצב מגיע כמובן לתובנות חשובות בנוגע לסוג המועקות שמשפיעות עליו: מועקות יכולות להיות ממש יפות וממש מכוערות, הן לא בהכרח משקפות מציאות, ולפעמים הן אפילו הגיוניות, שלא לומר סיבה למסיבה. וכך, כשאפשר לבחון את המועקות ולהתקרב אליהן, אפשר להתמודד אתן ובעיקר - לא צריך לפחד מהן, בטח לא כשיש חברים טובים בעלי זנב בסביבה.

תגובות
הוספת תגובה חדשה
1. ספר מופלא תנשמת|10:2117/12/08
2. תודה רבה על הביקורת! אסף רפפורט|17:5018/12/08
3. הספר חן|20:2814/04/09
הוספת תגובה חדשה
עוד כותרות
קתדרלת "ישו הגואל", כמשל
אולי המפתח נשמר אצלו
לא ניהיליסט, לא פונדמנטליסט
רישום בגיר רך
"נדמה, שתמיד כתבתי על יהודים"
המפליצן מהמלין
ציור לא סלחני
תחרות הסיפור הקצר של "הארץ"
(לא) הכל אודות אמא
בוליסה בוליסה
איטליה היתה רק משל
שירת הים שלנו: ישראל פנקס בן 75
לעולם לא יביע כל
חסד הפשטות המסוגננת
שיר לילה
ספורט Online| גלריה Online| ספרים Online| חדשות Online
תקנון האתר| תמיכה ושירות| ארכיון הארץ| דף הבית
מדריך עכבר העיר| סרטים| קולנוע| מסעדות| מתכונים| הופעות| פעילויות ילדים| הצגות| לילה| מסיבות| מדריך עכבר העיר - סרטים, לילה, מסעדות, הצגות ילדים
מסעדות: בשר, ביסטרו, אוכל יפני, אוכל סיני| מסעדות: דגים, פירות ים, ים תיכוני| מסעדות: בית קפה, מאפיה, חלבי, ארוחות בוקר, מסעדה איטלקית
לוח העיר| שיווק| דרושים| דרושים הייטק| נדל"ן| פרוייקטים חדשים| רכב| בעלי מקצוע| קח תן| מגזין אוטו| מבחני רכב| קידום אתרים| ספרים חדשים בהוצאת שוקן
Israel News| Israeli News| מטאליקה בישראל| האח הגדול 2| בניית אתרים
עכבר עולם| עכבר עולם פראג| עכבר עולם ברלין| מדריך עסקים| ארץ נהדרת 7
רוד סטיוארט בישראל| תחפושות לפורים| רעיונות לתחפושות| אווטאר| אוסקר 2010| פיקסיז בישראל | פסטיבל הג'אז תל אביב| אלטון ג'ון בישראל
כל הזכויות שמורות , "הארץ"   ©   All rights reserved Haaretz