רימון שנהב וחותם עשויה טין שנמצאו בחפירות בעיר דוד
תצלום: ולדימיר ניחין
רימון שנהב כמעט מיניאטורי נמצא באחרונה בחפירות "בית המעיין" בעיר דוד ודומה במיוחד לאחד מ-400 רימוני הקישוט המתוארים בספר מלכים א' (פרק ז', פס' מ"ג) או שנעשה כדוגמתם? הרימונים מספר מלכים מעטרים כלים שונים שהכין חירם מלך צור לשלמה המלך, לקראת בניית בית המקדש הראשון.
הרימון מעיר דוד, שגובהו כשני סנטימטרים ועליו ישובה יונה, נמצא בתוך מילוי עפר ב"בריכה החצובה" סמוך למעיין הגיחון. "הבריכה החצובה" הינה על פי השערה חלק ממפעל המים הקדום של העיר, שחלקו בנוי וחלקו חצוב בסלע. הממצא מתוארך למאה התשיעית לפני הספירה - לפי המסורת ימי בית המקדש הראשון, מעט אחרי שלמה המלך.
את החפירות במקום עורכת עשר שנים רשות העתיקות, בשיתוף רשות הטבע והגנים ועמותת "אלעד", ומובילים אותה הפרופ' רוני רייך מאוניברסיטת חיפה ואלי שוקרון מרשות העתיקות. בין הממצאים הנוספים שנמצאו בעפר שמילא את "הבריכה החצובה" - כעשרת אלפים עצמות דגים מסוגים וזנים שונים. מממצאים אלה למדים הארכיאולוגים על קשרי מסחר בין אזור החוף לירושלים, ועל התזונה של תושבי העיר בתקופת בית ראשון. כמו כן נמצאו למעלה מ-170 בולות (חותם) עשויות טין הנושאות טביעות חותם או חלק ממנה.
על בולה אחת שנשתמרה כמעט בשלמותה מתוארת ספינה ולה חרטום
וירכתיים מורמים, תורן, שני משוטים ומשוט הגה, ומעליו דמות הגאי. על בולה אחרת מופיע תיאור של דג גדול שמתוכו נראות עצמות, ומעליו סירת דייגים קטנה. לדברי הפרופ' רייך ושוקרון, המספר הגדול של חותמות ובולות בעיר דוד מצביע על קיומו של מרכז מנהלי וכלכלי, שהתקיים בקרבת "הבריכה החצובה", בשלהי המאה התשיעית לפני הספירה.