Haaretz.com  הפוך לדף הבית   עשה מנוי לעיתון   RSS  שירות פרסם אצלנו   15 04 -- שעון ישראל: יום שלישי כ"ה בשבט תש"ע,   9.2.2010 
במנוע חפש
חדשות
גלריה
ספורט
ספרים
קפטן אינטרנט
כל הכותרות
ארכיון
עכבר העיר
TheMarker
קניות
  
פורסם ב - 09:17 09/06/09
8,000 מבנים בירושלים נקבעו לשימור
מאת ניר חסון
העירייה החליטה לא לפגוע במלון המלך דוד, ימק"א, בית המשפט העליון והקמפוס בגבעת רם
תגיות: שימור, ירושלים
   
מלון פאלאס, המיועד לשימור. ראש העיר ניר ברקת התחייב להקים מחלקה בעירייה שתעסוק בכך
תצלום: דניאל בר-און / ג'יני
לראשונה מאז 1968 יש לירושלים רשימה רשמית של מבנים ואתרים לשימור. לרשימה, שמכילה כ-8,000 פריטים, שפורסמו באתר האינטרנט של העירייה, עדיין אין מעמד סטטוטורי שימנע את המשך הרס המבנים הייחודיים, אך לדברי מקורות בעירייה, עצם פרסום הרשימה יסייע בהגנה על המבנים האלו.

הרשימה מגוונת מאוד וכוללת לצד מלון המלך דוד ומבנה ימק"א גם מבני מגורים קטנים וגם פריטים קטנים כמו בורות מים ייחודיים, משאבות עתיקות, ציורי קיר ואפילו תנור אחד. כך, למשל, נכללות ברשימה 30 רצפות ייחודיות שנמצאו במבנה שנועד להריסה במתחם משרד החוץ הישן. הרצפות ישולבו כנראה בגן שיוקם במקום. להבדיל, גם הר הבית, מופיע ברשימה. גם מונומנטים חדשים נמצאו ראויים לשימור. כך, למשל, מבנה בית המשפט העליון משנות ה-90.

בשנים האחרונות גברה בירושלים הביקורת על הריסה ופגיעה במבנים היסטוריים. "יש מבנים שהרשימה הזו כבר לא תעזור להם", מודה סגנית ראש העיר ומחזיקת תיק השימור, נעמי צור, "בכל השנים שלא היתה רשימה נגרם נזק לנו, הירושלמים, בדימוי שלנו כלפי העיר, לא כיבדנו את עצמנו מספיק. השימור הוא קסם, הוא הזיכרון הקולקטיווי שלנו".

"הרשימה לא מחייבת אבל היא הצהרה של העירייה שהיא מתכוונת להתייחס ברצינות לנושא הזה", אומרת הארדריכלית תמר קוך, מנהלת מחלקת השימור בפועל, שהייתה אחראית על גיבוש הרשימה. בשלב הבא, שיימשך עד ל-2012 יוכן כרטיס שימור לכל אחד מהפריטים שגם יגדיר את מעמדו הסטטוטורי של המבנה בוועדות התכנון ואת השינויים שמותר יהיה לבצע במבנה מבלי לגרום נזק לערכו ההיסטורי והארכיטקטוני.

עד היום לא זו בלבד שלא היתה רשימה מקובלת של מבנים לשימור, גם אין מחלקה בעירייה שתפקידה לשמר את המבנים ההיסטוריים בעיר. בעיריית ירושלים אין ולו עובד אחד שתפקידו לדאוג לשימור מבנים. לשם השוואה, בתל אביב, שבה יש פחות מבנים ופחות היסטוריה לשימור ישנה מחלקה ובה תשעה עובדים שממונים על שימור. ראש העיר, ניר ברקת, התחייב להקים מחלקה לשימור וכן קרן שתממן פעולות שיקום ושימור.

האדריכל דוד קרויאנקר, שעוסק 40 שנה בשימור בירושלים, מתרשם פחות מפרסום הרשימה. לדבריו, "זה יפה מבחינת יחסי הציבור וההצהרות, אבל באופן מעשי, ללא אכיפה, אין לזה שום משמעות". בעיה נוספת שמעלה קוריאנקר היא "שימור יתר", שעלול לגרום לניוון אורבני בירושלים, שכן היזמים יירתעו, כפי שקרה, לדבריו, במרכז העיר. "ישנם מעט בניינים שצריכים להישמר נטו, צריך לתת ליזמים מוטיווציה כלכלית לשמר את הבניין". מצד שני, הוא מוסיף, ישנן שכונות שמאוחר מדי לשמר, "שמעתי שעושים תוכנית שימור לשכונת הבוכרים, זה כמו לעשות תוכנית שימור לפומפי", אמר.

עוד כותרות
מחקר: מסך הברזל מנע "עריקת" ציפורים למזרח
האו"ם: נסדיר את עומס התנועה של הלוויינים בחלל
נשיא המדינה, שמעון פרס: שותה לימונדה ואוכל סלט פירות 3 פעמים ביום
תחזית מזג האוויר ליום שלישי: גשם מקומי בצפון
אחרי שרובן המוחלט נעלמו, בריכות החורף ישומרו כחלק מהפארקים העירוניים
מחקר: גם הדבורים אוהבות קפה וסיגריות
בשורת המכונית החשמלית תצא מבין מכלי הדלק בפי גלילות
התחזית ליום שני: התחממות קלה
מאמצים כלב? מסתבר שאין חכם כבעל חתול
לנקות את הזבל ואת הקומפוסט
תפוסה מלאה בסוף השבוע במלונות בצפון
אבולוציה במחקר: אותרו שימפנזים אלטרואיסטים
אבולוציה במחקר: אותרו שימפנזים אלטרואיסטים
סופת השלג בארה"ב | כך שרדנו במצור עם שלוש קופסאות טונה
תחזית מזג האוויר ליום ראשון: נאה עם עלייה בטמפרטורות
ספורט Online| גלריה Online| ספרים Online| חדשות Online
תקנון האתר| תמיכה ושירות| ארכיון הארץ| דף הבית
מדריך עכבר העיר| סרטים| קולנוע| מסעדות| מתכונים| הופעות| פעילויות ילדים| הצגות| לילה| מסיבות| מדריך עכבר העיר - סרטים, לילה, מסעדות, הצגות ילדים
מסעדות: בשר, ביסטרו, אוכל יפני, אוכל סיני| מסעדות: דגים, פירות ים, ים תיכוני| מסעדות: בית קפה, מאפיה, חלבי, ארוחות בוקר, מסעדה איטלקית
לוח העיר| שיווק| דרושים| דרושים הייטק| נדל"ן| פרוייקטים חדשים| רכב| בעלי מקצוע| קח תן| מגזין אוטו| מבחני רכב| קידום אתרים| ספרים חדשים בהוצאת שוקן
Israel News| Israeli News| מטאליקה בישראל| האח הגדול 2| בניית אתרים
עכבר עולם| עכבר עולם פראג| עכבר עולם ברלין| מדריך עסקים| ארץ נהדרת 7
רוד סטיוארט בישראל| תחפושות לפורים| רעיונות לתחפושות| אווטאר| אוסקר 2010| פיקסיז בישראל | פסטיבל הג'אז תל אביב| אלטון ג'ון בישראל
כל הזכויות שמורות , "הארץ"   ©   All rights reserved Haaretz