Haaretz.com  הפוך לדף הבית   עשה מנוי לעיתון   RSS  שירות פרסם אצלנו   22 28 -- שעון ישראל: יום ראשון כ"ז בתמוז תשס"ט,   19.7.2009 
במנוע חפש
חדשות
גלריה
ספורט
ספרים
קפטן אינטרנט
כל הכותרות
ארכיון
עכבר העיר
TheMarker
קניות   
מאמרים ודעות << חדשות << דף הבית
פורסם ב - 01:05 17/07/09
עדכון אחרון - 01:14 17/07/09
אליה ליבוביץ | האקדמיה לאקדמאים
תגיות: אקדמיה
פוליטיקאים, פקידי אוצר ואחרים בעלי כוח בחברה הישראלית עסוקים באחרונה בהכרחת האוניברסיטאות לאמץ משטר של ניהול בידי "אנשי ציבור". כל זאת על פי מודל ניהול השאול מהעולם העסקי. האוניברסיטה נתפשת כמפעל, שבו הציבור, קרי הממשלה, כמשקיע הגדול ביותר בו, צריך לקבל את רוב סמכויות ההחלטה - באמצעות אישי ציבור היושבים בהנהלת האוניברסיטה. להצדקת העברת סמכויות באוניברסיטה מאנשי האקדמיה לאישי ציבור מנופפים גם בסיבה נוספת והיא, כי קיים כביכול ניגוד בין האינטרסים של אנשי סגל האוניברסיטה לאלה של המוסד שהם חברים בו.

הטענה שהממשלה היא המשקיעה הגדולה באוניברסיטה מבוססת על תפישה כלכלית קיצונית, ולפיה הכסף הוא הערך העליון, ומי שמזרים הכי הרבה כסף לארגון ראוי שיהיה בעל הסמכויות הרחבות ביותר בו. אפילו בחברה עסקית מותר להטיל ספק באקסיומה זו, כפי שמוכיח המשבר הכלכלי העולמי הנוכחי. ודאי שתפישה כזאת מופרכת מיסודה כשמדובר באוניברסיטת מחקר, שאינה חברה עסקית ואסור לה להיות כזאת.

המותג שהאוניברסיטה אמורה לייצר איננו כסף, ורובו גם אינו יכול להימדד בשווה כסף. במובנים רבים, תרומת האוניברסיטה לחברה דומה לתרומה של הכנסת, בית המשפט ומוסד מבקר המדינה, שאף היא אינה יכולה להימדד בשווה כסף. ההשקעה העיקרית במפעל ששמו אוניברסיטת מחקר היא של אנשי הסגל שלה, והיא גדולה לאין שיעור מכל השקעה כספית בה. ההבדל בין השקעות המדינה באוניברסיטה לבין השקעות של אנשי הסגל משול להבדל, שעליו כבר עמד אברהם לינקולן, בין ההשקעה של התרנגולת בייצור חביתה עם נקניק לבין ההשקעה של העגל. לתרנגולת יש מעורבות (involvement) בחביתה. לעגל יש מחויבות (commitment).

אנשי הסגל האקדמי משקיעים באוניברסיטה את חייהם. האוניברסיטה חיה וקיימת על ההון האינטלקטואלי שלהם. איש המדע באוניברסיטת המחקר מוכר את נשמתו למפעל. הוא מעמיד לרשות המפעל את הגיגי נפשו, את כל יכולתו האינטלקטואלית ואת מרב רצונותיו. העובדה שרוב אנשי הסגל עושים זאת בנפש חפצה אינה משנה את העובדה הבסיסית הזאת. גם אנשי עסקים משקיעים את כספם (או כסף של אנשים אחרים) ברצון, ובדרך כלל מתוך שמחת יצירה וסיפוק. איש אינו רואה בכך צד שלילי, שבגינו הסמכות הניתנת להם לניהול הכסף צריכה להיות קטנה. לכן דווקא העיקרון הכלכלי, שסמכות צריכה להיות מתכונתית להשקעה, מחייב שאנשי סגל האוניברסיטה יהיו הגורם המכריע בהנהלתה.

המחשבה, כי אנשי סגל נגועים ביחס לאוניברסיטה בנגע של ניגוד אינטרסים וכי אישי ציבור משוחררים ממכשול זה, מקורה בעיוורון אם לא ברמייה. חשש לניגוד אינטרסים אמנם קיים באוניברסיטה, כמו בכל מערכת אחרת, אך ביתר שאת אצל מי שמכונים "אישי ציבור". ואין הכוונה בהכרח להטיל דופי במישהו. עצם מעמדם כ"אישי ציבור" מציין שיש להם אינטרסים כלכליים, מאוויים, אידיאולוגיה, אג'נדה, ולעתים קרובות גם מעש רב בחברה, מחוץ לאוניברסיטה.

כמעט כל אינטרס בעולם שמחוץ לאוניברסיטה אינו חופף לתכלית הקיום של האוניברסיטה, ולעתים קרובות מאוד אף סותר אותה. לכן אישי ציבור נמצאים במצב של ניגוד אינטרסים עם אוניברסיטת המחקר הרבה יותר, ובמובנים הרבה יותר מהותיים, מאשר אנשי הסגל האקדמי. ניגוד האינטרסים הזה מובנה בעצם השיטה, שלקראתה צועד ניהול אוניברסיטאות המחקר בישראל. ברור שאנשים כפרטים, הן אנשי ציבור והן חברי סגל, שונים זה מזה בשאיפותיהם, במוסריותם ובדרך שבה הם מנהלים את חייהם ואת המוסדות או את מי שנמצא באחריותם.

וכל זאת בלי לדבר על הקושי העקרוני העומד לפני איש ציבור שלא מהאקדמיה - מי שעסק מרבית חייו בענייני מסחר, תעשייה, צבא, דת, פוליטיקה, או משפט - להבין אל נכון את מהות העשייה המחקרית ואת נפתלות הנפש האנושית האמורה לייצר ידע חדש בעבור המין האנושי.

המגמה הברורה המסתמנת כעת ונמצאת בשלבי יישום מתקדמים, לנשל את אנשי הסגל האקדמי של אוניברסיטאות המחקר מניהול מוסדותיהם, עד כדי הוצאתם משם כמעט לגמרי, אינה עושה שום דבר טוב למדינת ישראל.
תגובות
הוספת תגובה חדשה
1. גם פועלי טקסטיל משקיעים את גופם ונפשם במפעל יונתן|13:2517/07/09
2. ועדים מנהלים בכלל גיל קלעי|14:2717/07/09
3. נכון. אולם חברה שמכרה את נפשה ומוסריותה בשיעבודו של עם זר אין לה (לת) כסף להשקעה באוניברסי|14:5217/07/09
4. דברי טעם שייפלו למרבה הצער על אוזניים ערלות אלון לקח|18:4217/07/09
5. לטהר את האוניברסיטאות משילטון הפרופסורים הסמולניים, s--o--l--o|10:1918/07/09
6. דברי טעם שייפלו למרבה הצער על אוזניים ערלות איתמר שמיר|10:4118/07/09
7. נ"נ - אני אוהב אותך!!! ע - מגיב איכותי|11:3018/07/09
8. תגובת איתמר שמיר הקולעת מסכמת היטב את גודל האסון (לת) שמעון רבינוביץ|12:4018/07/09
9. דברים כדרבנות, אך למרבה הצער, השלכת פנינים לפני החזירים אור לי|12:4818/07/09
10. חשוב להזכיר כי חלק ניכר ממה אקדמאי|13:4218/07/09
11. בארצנו אנשי ציבור הם בדרך כלל קציני צבא במי"ל... יובל|22:4518/07/09
12. גרעונות האקדמיה שהגיעו למיליארדים מצביעים על ניהול כושל של הפרופ` (לת) משה|07:3719/07/09
13. טהורו של השרץ ציגענע|22:2519/07/09
הוספת תגובה חדשה
עוד כותרות
ירון פריד | דייט עם מרגרט
צבי בראל | חקיקת הסירוב
יצחק לאור | ואיך יקראו לברבוניות
שלמה אבינרי | הצעתו המביכה של ז'בוטינסקי
קריקטורה יומית | 19 ביולי 2009
מאמר המערכת | פצצת זמן
גדעון לוי | מי צריך את זה?
גור אלרואי | ציידי האדם
אורי בר יוסף | הגולן אינו נכס אסטרטגי
צבי גלאון | מורים אינסטנט
נעמי אבנשפנגר | נשים, לכו לצבא
קריקטורה יומית | 17 ביולי 2009
מאמר המערכת | ענישה קולקטיווית פסולה
יואל מרקוס | אובמה, לך לתנ"ך
אריה איסר | פילים לבנים בנגב
ספורט Online| גלריה Online| ספרים Online| חדשות Online
תקנון האתר| תמיכה ושירות| ארכיון הארץ| דף הבית
מדריך עכבר העיר| סרטים| קולנוע| מסעדות| מתכונים| הופעות| פעילויות ילדים| הצגות| לילה| מסיבות| מדריך עכבר העיר - סרטים, לילה, מסעדות, הצגות ילדים
מסעדות: בשר, ביסטרו, אוכל יפני, אוכל סיני| מסעדות: דגים, פירות ים, ים תיכוני| מסעדות: בית קפה, מאפיה, חלבי, ארוחות בוקר, מסעדה איטלקית
לוח העיר| דרושים| דרושים הייטק| נדל"ן| פרוייקטים חדשים| רכב| בעלי מקצוע| קח תן| מגזין אוטו| מבחני רכב| קידום אתרים| ספרים חדשים בהוצאת שוקן
Israel News| Israeli News| אינפיניטי ישראל
עכבר עולם| מדריך עסקים| עכבר העיר, הסדרות החמות| המסודרים בדה מרקר TheMarker | מדונה בישראל| מדונה כרטיסים| פסטיבל שף תאכל
פיית' נו מור בישראל| סוזן וגה בישראל| יריד חוצות היוצר| כוכב נולד 7| פסטיבל הקולנוע בירושלים| פסטיבל הג'אז בים האדום
כל הזכויות שמורות , "הארץ"   ©   All rights reserved Haaretz