Haaretz.com  הפוך לדף הבית   עשה מנוי לעיתון   RSS  שירות פרסם אצלנו   18 47 -- שעון ישראל: יום שלישי כ"ה בשבט תש"ע,   9.2.2010 
במנוע חפש
חדשות
גלריה
ספורט
ספרים
קפטן אינטרנט
כל הכותרות
ארכיון
עכבר העיר
TheMarker
קניות
  
פורסם ב - 05:38 14/08/09
עדכון אחרון - 05:38 14/08/09
"להיום, לידי מר פינקלשטיין"
מאת ב"צ
קריקטורות נעלמות שצייר עמוס קינן ל"הארץ" בשנות החמישים
תגיות: עמוס קינן
   
ביום שני, תוך כדי חיפוש בארכיון התמונות של "הארץ" אחר תצלומים ואיורים לרשימתו של יעקב שביט על עמוס קינן המתפרסמת כאן, נפלה לידינו מעטפה ובה קריקטורות מקוריות פרי עטו של קינן, מאמצע שנות החמישים, שהתפרסמו ב"הארץ". עמוס קינן אמנם פוטר מעבודתו כבעל הטור "עוזי ושות'" ב"הארץ" אחרי שנעצר על ידי המשטרה והואשם כי השליך פצצה לביתו של שר התחבורה אז. אבל יש לשער שקשריו עם העיתון נמשכו גם אחרי כן. בתחתית הרישומים ציין קינן את ההערה "להיום, לידי מר פינקלשטיין". חיים פינקלשטיין היה מזכיר המערכת וסגנו של גרשם שוקן, עורך "הארץ".

בצדן האחורי של הקריקטורות רשם קינן, כנהוג באותם ימים, את הכיתוב המבהיר אותן. לעתים, יד העבירה קווי מחיקה בעט שחור על הכיתובים והציעה נוסח חדש. עדנה לווינשטיין, שהיתה מזכירתו של העורך בשנות השישים, זיהתה בתוספות ובמחיקות בלי כל ספק את כתב ידו של גרשם שוקן. המציאות העולה מן הקריקטורות היא של ישראל הפוסחת עדיין בין שתי הסעיפים ואינה יודעת אם מוטב לה לנתק את עצמה מחיבוק הדוב הרוסי ולדבוק בארצות הברית של הנשיא אייזנהאור ובתרבותה הקפיטליסטית. כאז כן היום, הרשו לעצמם השרים מותרות שישראלים רגילים לא העזו אף לחלום עליהם ומשכורותיהם עלו ביחס הפוך ליעילות משרדיהם. לבסוף, קינן מקונן על הרס הטבע שגרמה הקדחת לפיתוח הנגב, וגם בזה מתברר שאין חדש תחת השמש.



(1955) מאחורי הרישום, בכתב ידו של עמוס קינן: "מזל שאייזנהאור נשבע לי ידידות ניצחת". גרשם שוקן מחק ותיקן: " - אחרי שאייזנהאור הבטיח את ידידותו אני יושב קצת יותר נוח".








הכיתוב שהציע עמוס קינן: "וכאן, רבותי, היה פעם הנגב. היו כאן רק חולות וגמלים. תודות למפעלנו המשגשג לא נשאר פה אף גמל אחד". שוקן הציע את נוסח הכיתוב הבא: "חזרתי ממצעד ההישגים באילת. פעם היו שם רק שממה וגמלים. בינתיים כבר הצלחנו לגרש את הגמלים".















הצעתו של קינן לכתוב בתחתית הקריקטורה: "חברי אש"ד סירבו להצעת שר התחבורה להסתפק במשכורת של שר - מן העיתונות". שוקן שינה את הכיתוב לנוסח הבא: "אם כבר משכורת של שר, אז לפחות עם נסיעה ב'קונסטליישן'". או הנוסח "והם יסכימו רק אם יתנו להם פעם בחודש לנסוע באוטובוס ?קונסטליישן'"


















הכיתוב מאחורי הרישום בכתב ידו של קינן: "הממשלה החליטה לא להתיר יבוא תקליטים זולים מאמריקה, ותחת זאת לעודד את תעשיית התקליטים כאן. יש אפשרות לייצא מכאן תקליטים ליוון וטורקיה בכמה סוגי מוסיקה".

תגובות
הוספת תגובה חדשה
1. רישומים שובי לב חיים פילון|16:2314/08/09
2. רגע של עברית שוקי|14:1615/08/09
הוספת תגובה חדשה
עוד כותרות
קתדרלת "ישו הגואל", כמשל
אולי המפתח נשמר אצלו
לא ניהיליסט, לא פונדמנטליסט
רישום בגיר רך
"נדמה, שתמיד כתבתי על יהודים"
המפליצן מהמלין
ציור לא סלחני
תחרות הסיפור הקצר של "הארץ"
(לא) הכל אודות אמא
בוליסה בוליסה
איטליה היתה רק משל
שירת הים שלנו: ישראל פנקס בן 75
לעולם לא יביע כל
חסד הפשטות המסוגננת
שיר לילה
ספורט Online| גלריה Online| ספרים Online| חדשות Online
תקנון האתר| תמיכה ושירות| ארכיון הארץ| דף הבית
מדריך עכבר העיר| סרטים| קולנוע| מסעדות| מתכונים| הופעות| פעילויות ילדים| הצגות| לילה| מסיבות| מדריך עכבר העיר - סרטים, לילה, מסעדות, הצגות ילדים
מסעדות: בשר, ביסטרו, אוכל יפני, אוכל סיני| מסעדות: דגים, פירות ים, ים תיכוני| מסעדות: בית קפה, מאפיה, חלבי, ארוחות בוקר, מסעדה איטלקית
לוח העיר| שיווק| דרושים| דרושים הייטק| נדל"ן| פרוייקטים חדשים| רכב| בעלי מקצוע| קח תן| מגזין אוטו| מבחני רכב| קידום אתרים| ספרים חדשים בהוצאת שוקן
Israel News| Israeli News| מטאליקה בישראל| האח הגדול 2| בניית אתרים
עכבר עולם| עכבר עולם פראג| עכבר עולם ברלין| מדריך עסקים| ארץ נהדרת 7
רוד סטיוארט בישראל| תחפושות לפורים| רעיונות לתחפושות| אווטאר| אוסקר 2010| פיקסיז בישראל | פסטיבל הג'אז תל אביב| אלטון ג'ון בישראל
כל הזכויות שמורות , "הארץ"   ©   All rights reserved Haaretz