Haaretz.com  הפוך לדף הבית   עשה מנוי לעיתון   RSS  שירות פרסם אצלנו   21 58 -- שעון ישראל: יום שלישי כ"ד בתמוז תש"ע,   6.7.2010 
במנוע חפש
חדשות
גלריה
ספרים
קפטן אינטרנט
כל הכותרות
ארכיון
עכבר העיר
TheMarker
תיירות
ערוץ המדע   
פורסם ב - 10:41 14/08/09
עופרת יצוקה | עצורים בעזה נכלאו אזוקים בבור פתוח בתנאי קור ורעב
מאת עמירה הס
במבצע "עופרת יצוקה" הקים צה"ל מחפורת ששימשה לכליאת עשרות פלסטינים, בהם נשים וילדים. הם שהו במקום כשעיניהם מכוסות למשך ימים שלמים
תגיות: עזה, צה"ל, עופרת יצוקה
   
סמיר אל עטאר בביתו. כשהחיילים שמעו את העצורים מדברים, הם השתיקו אותם בצעקות
ארבעים פלסטינים עזתים הובאו למתקני השב"ס בישראל במבצע "עופרת יצוקה", מתוכם כלואים כיום 21 איש. זהו מספר קטן מאוד, לעומת המאות הרבות שחיילי צה"ל עצרו בעזה. זהו גם מספר קטן לעומת המאות שהועברו לחקירה ומיון במתקני כליאה שונים בישראל, ואז שוחררו. המספרים המדויקים לא ידועים, ולא ידוע אם צה"ל רשם את כולם.

סמיר אל עטאר הוא אחד מבין הארבעים. גם בנו הבכור, חוסיין אל עטאר, נעצר, אך שוחרר כעבור שלושה ימי מעצר מאולתר. סמיר הוא בן 38, חוסיין הוא בן 13 וחצי. הם היו עצורים יחד במשך יומיים וחצי, שאחריהם העלו את האב על משאית ואת הבן שיחררו. "האם הילד עוד בטראומה בגלל המעצר?", נשאל האב השבוע, בשיחת טלפון. "לא כל כך", ענה האב, "מה שחוסיין ראה כשיצא השכיח את קושי המעצר".

הילד, שהופרד מאביו, הלך לכיוון הבית. השכונה היתה מרוקנת מרוב תושביה, רבים מהבתים הרוסים ומחוררים, השדות והמטעים והחממות רמוסים, קול ההפגזות מלווה אותו כל הזמן. מאחורי כל חלון יכול להסתתר צלף ישראלי. "הילד הגיע לביתנו, כל שמשותיו מנופצות. הוא לא מצא אף אחד, וחשב שכולם נהרגו: אמו, הסבתא וחמשת האחים והאחיות", סיפר האבא. מבוהל, כמעט לבדו בעיר רפאים, שוטט הילד ולא ידע איפה ומה לחפש. רק למחרת הוא נתקל בקרוב שידע להוביל אותו - ברגל, ארבעה קילומטרים - לבית הספר שבו מצאה המשפחה מקלט. "הפחד הזה אוכל אותו עד היום". תשובתו של סמיר מסבירה אולי מדוע ניסיון המעצר ההמוני לא הפך נושא שיחה מרכזי בעזה. אי הידיעה מה עלה בגורל הקרובים וממדי ההרג וההרס הבליעו את חוויית המעצר, כאילו בחור שחור.

סמיר עצמו שוחרר חודשיים וחצי לאחר מעצרו. הוא חקלאי, ומתפרנס גם כנהגו של יועץ מחמוד עבאס לענייני זכויות אדם, ד"ר כמאל שראפי - לשעבר חבר במועצה המחוקקת.

ביום שני בבוקר, ה-5 בינואר, הרמז של צה"ל שעל הדיירים לפנות את בתיהם היה יותר מעבה: חיילי צה"ל כבר החלו לירות על בית סמיר אל עטאר, ולא רק מסביב לו. סמיר ומשפחתו נסו החוצה. אשתו נופפה בבד לבן. הוא החזיק בזרועותיו את בניו בני החמש והשבע. עיניו קלטו כחמישים חיילים. להרים ידיים, הם ציוו. החיילים ירו בין הרגלים, סיפר אתמול סמיר בטלפון. חייל התקרב ובדק אותו גופנית. אז אזקו את ידו ליד של בנו חוסיין, וכיסו את עיניהם בפלנליות. מכוסי עיניים ואזוקים הובילו אותם החיילים לבית שכן, עם עוד כעשרה עצורים. "החיילים התייחסו אלינו יפה בתוך הבית אך לא סיפקו לנו אוכל או מים ואיפשרו לנו רק פעם אחת לגשת לשירותים", אמר סמיר בתצהיר שנתן ב-14 בינואר, בקציעות, לעורך הדין מאהר תלחמי מ"הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל".

בור של שני דונמים

בחמש אחר הצהריים הובילו אותם - שוב בהליכה, בשיירה, מכוסי עיניים, אזוקים זה לידו של זה - אל שטח שבו צה"ל ריכז את הטנקים והדחפורים. מגנן, זה נקרא בצה"לית. ג'ורה, בור, קראו לזה התושבים. מחפורת - מגדירים בוועד הציבורי נגד עינויים. זהו מכתש מעשה ידי אדם, שטחו שני דונמים, אולי פחות, בין שניים לשלושה מטרים עומקו, והוא מוקף בסוללות חול עד שלושה מטרים גובהן - "יותר גבוהות מהדחפורים", תיאר אתמול סמיר. קודם זה היה שדה ירקות. במקום שהו עד למאה עצורים פלסטינים.

כשהוצעדו למקום, "הטנקים ירו פגזים על בית להיה", סיפר סמיר בתצהיר. כבר התחיל להחשיך, אבל פנסי הטנקים הפיצו מעט אור. החיילים פקדו והעצורים טיפסו על הסוללות וירדו בזהירות, אוחזים אחד בשני, עיניהם מכוסות. במכתש החיילים אזקו את ידי בנו בנפרד. במקום כבר היו כמה עצורים, ובמשך היומיים הבאים התווספו אחרים. כשהגיעה קבוצתו, החיילים הקיפו אותם בקונצרטינה - גדר של סלילי תיל.

"רק ביום שלישי בבוקר נתנו לכל שניים מאתנו שמיכה אחת, נגד הקור העז", הוא סיפר לתלחמי. "במהלך כל התקופה היינו אזוקים וישבנו על החול (גם עינינו מכוסות, הוא סיפר מאוחר יותר בטלפון פרט ששכח להגיד בתצהיר. מדי פעם הם הזיזו מעט את הפלנלית כדי לראות משהו). החיילים היו מספקים לנו אוכל (פיתה ונקניק מורטדלה) פעם אחת או פעמיים ביום. היינו מבקשים מים ולפעמים היו מביאים לנו באיחור (?עוד חמש דקות, היו אומרים, ומביאים אחרי שעתיים-שלוש', הוא הסביר בטלפון). במקום לא היו שירותים ולא סופקו לנו מוצרים היגייניים כמו נייר טואלט". כשמישהו לא התאפק כבר הוא התרחק קצת מהאחרים, ועשה את צרכיו. גם מי שרצה להתפלל זז הצדה, אבל, כפי שסיפר סמיר בטלפון, אף אחד לא העז לקום ולכרוע מול החיילים, כי "הפחד היה גדול". החיילים השתיקו אותם בצעקות, כששמעו אותם מדברים. החיילים היו מחוץ לקונצרטינה. גם כלבים הסתובבו מחוצה לה.

לילות בלי שינה

"הטנקים היו במרחק עשרה מטר מאתנו, והפגיזו וירו. יום ולילה. גם לו רצינו, לא היינו יכולים לישון - מהרעש, הקור והפחד. חיבקתי את חוסיין ואמרתי לו שלא יפחד, שהכל יעבור עוד יום יומיים, שלא נמות. אבל אני בעצמי הייתי מודאג נורא. היו אתנו ארבע נשים ועשרה ילדים מתחת לגיל 14. גם הם אזוקים ומכוסי עיניים".

כשלושים כלואים שבאו בקבוצה אחרת באותו יום שני אחר הצהריים הועלו על משאית, כפי שסיפר ח"ע, בן 26, בתצהיר לעו"ד תלחמי. "היה קר מאוד, ונאלצנו לישון בתוך המשאית, כאשר אני אזוק ועיני מכוסות... החיילים חילקו מספר שמיכות לאזרחים, אך לא מספיק לכולם. אולי שמיכה לכל שניים. הוחזקנו במשאית עד למחרת (יום שלישי) בצהריים. ובמידה שמישהו היה צריך לעשות את צרכיו, היה עושה את זה מעבר למשאית. החיילים אסרו עלינו לדבר, וכל מי שדיבר - הוכה". ח"א, בן 23 מעטאטרה, הובל למעצר בקבוצה שהחיילים אזקו את ידי אנשיה מאחור. בתצהיר לעו"ד מג'ד בדר, גם הוא מהוועד הציבורי נגד עינויים, אמר: "הלכנו זמן מה ברגל ממקום למקום, שלא זיהיתי... במהלך ההליכה הוכיתי על ידי חיילים. שמעתי אותם אומרים "בן זונה", "מניאק" וקללות אחרות... במשך שלושה ימים הוחזקנו בבור, ללא אוכל, שתייה או גישה לשירותים, למרות שביקשנו לעשות זאת, אך החיילים סירבו. בתקופה זו הייתי מטיל את מימיי על העפר... בזמן שהיינו שם היו הפגזות של הטנקים הישראליים שהיו פזורים מסביב לבור. היינו אזוקים מאחור ועיני כולנו מכוסות, כולנו זה ליד זה". פ"ר, שגם הוא ישן לילה אחד במשאית, שם לב שהנשים הכלואות הוחזקו בתוך מכלאה נפרדת של סלילי חוט תיל. "החיילים סיפקו מזרנים ושמיכות רק לנשים ולילדים", הוא אמר.

"בהתאם לנוהלי צה"ל"

החקירות בוצעו במתקני כליאה אחרים, מחוץ לעזה, בתנאים קשים לא פחות. ב-8 בינואר - עוד לפני שהיו בידיהן מלוא הפרטים על תנאי המעצר - כתבו נציגות של ארגוני זכויות אדם בישראל לפרקליט הצבאי הראשי, אביחי מנדלבליט, והזכירו שחובת צה"ל לשמור על כיבוד זכויות העצורים. תא"ל מנדלבליט ענה ב-19 בינואר כי "מעצרים אלו נעשו בהתאם לנהלים ברורים בנושא, המנחים את הכוחות, בין היתר, להקפיד על כבודם ובריאותם של העצורים וכן על החזקתם בתנאים הולמים. נהלים אלה גובשו באופן המתיישב עם חובותיה של ישראל לפי דיני הלחימה".

צה"ל: החיילים והעצורים שהו במחפורות באותם התנאים

מדובר צה"ל נמסר אמש בתגובה: "הקצינים והחיילים שלקחו חלק במעצרים ובטיפול בעצורים עברו תדריכים ואימונים. ה'מחפורות' המוזכרות בכתבה הן אזורים מוגנים שמטרתם הייתה להגן על חיילים ועל הכלים המשוריינים מפני נשק קל, ירי רקטות נגד טילים וחדירת מחבלים. באזור המדובר שהו החיילים והעצורים באותם התנאים תוך הקפדה יתרה על מתן מזון ושתייה לעצורים ושמירה על תנאי מחיה בסיסיים תוך כדי לחימה. טענות פרטניות בדבר מקרי התעללות הועברו לבדיקה בהתאם למדיניות הנהוגה בצה"ל".

דובר צה"ל לא ענה על השאלה כמה עזתים נעצרו בעזה וכמה מהם הועברו לישראל.


תגובות
הוספת תגובה חדשה
1. ירי הטילים על ילדי שדרות הפריע לי יותר. (לת) רעמסס|10:4114/08/09
2. במשך שנים הפציצו אותנו בכיתות ובבתי ילדים (לת) צבי|10:4614/08/09
3. סיפורי הזוועות לא ישנו את העבר: שלטון החמאס הזמין את המבצע (לת) צבי|10:4714/08/09
4. מעניין על תנאי שיוויו של גלעד שליט לא שמענו רן|10:5814/08/09
5. ממש מביא דמעות לעיני הקורא, דמעות שמחה...מוצדקת הפעם. (לת) מוסטפה רועה הגמלים|10:5914/08/09
6. הרקטות מצדיקות כל צעד תגובה: גם הפצצת שטיח. אז מה אם הם נכלאו? מודרניסט|11:0714/08/09
7. אז זה שיש מספר מועט של עצורים, זה רע? ירחמיאל בן השכנים|11:0814/08/09
8. כמובן שאין במידע זה בכדי למנוע ממנהיגנו להמשיך ולטעון כי צה"ל הוא (לת) הצבא המוסרי ביותר בע|11:1714/08/09
9. כך נוהג "הצבא המוסרי ביותר בעולם" באזרחים. וזאת, בראשות ברק מנהיג (לת) מפלגת האבודה. נפתלי|11:1814/08/09
10. האם עמירה צפתה למלון 5 כוכבים ? אחר|11:1914/08/09
11. זאת מלחמה לא טיול שנתי (לת) בחרתם בצרה|11:4114/08/09
12. גרדןם פרץ משה|11:4614/08/09
13. זה שאת בדיחה רעה זה בסדר אושי|12:1314/08/09
14. ככל שגובר זרם הדמעות הפלשתיניות של מסיתי השמאל הקיצוני, כך יכול דרור הנאור מרמת גן|12:1314/08/09
15. היה אסור להכניס אותם לתוך המחפורת tttt|12:1514/08/09
16. כדאי להזכיר לעמירה הס יעל|12:2614/08/09
17. מה הוא רצה?שיחזיקו אותו בבניין שעלולים לירות עליו?? קצת הגיון (לת) במלחמה כמו במלחמה|12:3914/08/09
18. על כל שאלה איזה פלא!|12:4614/08/09
19. איזה קור ? 20 מעלות? פטריוט ישראלי|12:4914/08/09
20. בסיפורי הכליאה אין כל דופי. הכלואים והחיילים שהו באותם התנאים (לת) חוני המעגל|12:5614/08/09
21. עירה את לא מוותרת תמשיכי להציג בחמסתנים כמסכנים רונן|13:0814/08/09
22. משעמם לי תופת!!! רענן|13:3014/08/09
23. נהניתי מכל שורה.צבא מוסרי,מתחשב,הגון.למרות המלחמה שנכפתה עליו. (לת) הבל|14:0914/08/09
24. אלה לא פשעי מלחמה אלא פשעים נגד האנושות, כי: מאיר|14:2914/08/09
25. בתור ישראלית אני מתנצלת בפני העם הפלשתיני יום יבוא ותקבלו מדינה! (לת) דרור|14:4814/08/09
26. גם אם זה נכון, כדאי שתפני את אצבעך למנהיגי החמס ידידי נפשך חיים גליל|14:5414/08/09
27. הנהלים המוזכרים מותאמים לדיני המלחמה הבינלאומיים ניר י-ם|14:5714/08/09
28. מצטערים, אבל ההינו חיבים לעצור 8 שנים של טילים על אזרחים (לת) גל|14:5714/08/09
29. מישהוא יודע באיזה "בור" נימצא גילעד???או רק ערבי הוא בן אדם...... (לת) אחד מהעם|15:0314/08/09
30. מוטב שתסבירי לידידייך בעזה שלא משתלם להתגרות בישראל סתם קקר|15:1714/08/09
31. תפנו אצבע מאשימה לחמס,אין להם רחמים על אחיהם ועלינו אין על מה לדב (לת) אין סיכוי לשלום !|15:3414/08/09
32. 8(!!!)שנים הם הפגיזו אותנו,נו,יצאנו מעזה ומה קיבלנו ???????. (לת) אין להם אלוהים !|15:3714/08/09
33. למה תמיד העיתון של המדינה נגד המדינה (לת) סמי|15:3814/08/09
34. נסו לדמיין אם אנחנו נהייה כלואים אצלם...................... (לת) מפחיד לאלה !!!|15:3914/08/09
35. ותאמיני לי שהכתבות האלה לא יחזירו את מרץ או חדש או אף אחד (לת) אני|15:3914/08/09
36. אם החמאס היה עוצר יהודים ושם אותם במחפורת...הוא היה לבטח גם מכסה. AVIVA|15:4214/08/09
37. זה נשמע כמו "אוי יויי יויי...הישראלים החזירו לנו" (לת) לא עצוב לי בכלל|15:4314/08/09
38. העזתים הם בני מוות אסופה של רוצחים אלוהים|15:4514/08/09
39. הפלשתינאים טובי הלב והנשמה yehuda israel|15:5214/08/09
40. ל-16..דרור מתנצלת? אז מה כן אמיתי בתגובה? (לת) יהודי לא ישראלית|15:5714/08/09
41. ל - 16 טעות, בתור ערבייה זה מה שרצית להגיד,,,, daniela|16:1014/08/09
42. sorry and ashamed liel|16:3214/08/09
43. צה"ל מכסה בדיבורים יפים את המעשים המכוערים (לת) רינה|17:1014/08/09
44. אם יש לך שיטה יותר הומנית לגלות מחבלים אולי תציעי אותה לצה"ל? י|17:2714/08/09
45. לכל השמחים לאיד אורן|17:5314/08/09
46. זה לא איכפת לי. חשבתי שאת מלינה על תנאי מעצרו של שליט... (לת) סדר העדיפויות|18:4114/08/09
47. הוא נתן תצהיר.אז הכל אמת.האמת היא,זו תרבות שקר בודק פוליגרף|18:5414/08/09
48. אני תמהה באילו תנאים כלוא גלעד שליט... (לת) היתממות שאינה במקומה|19:2514/08/09
49. הטוקבקים הם הפשע האמיתי אייל|19:5214/08/09
50. שוד ושבר!!! ניר|20:3214/08/09
51. זה ממש לא יפה להשתיק אזרחים בצעקות. (לת) פויה!|20:4314/08/09
52. TO # 22 OREN - israelis did not elect hamas as our leaders palestinians did.|20:5114/08/09
53. 17: אתם חיות אדם יוסף|21:5414/08/09
54. stop with this b--t leave the arabs alone (לת) mis|22:3414/08/09
55. מעניין מהם תנאי המעצר של גלעד. בחושך. בבור. ואת אלה שחררו.לא? (לת) דדד|08:2915/08/09
56. אם ארצנו כל כך פגומה שגברת הס תגור בשטחים (לת) תקבלי מדליה מהניה|08:3015/08/09
57. למר יוסף מ-17. ממש חיי מין סוערים. כשהארב??ה יכה את העולם אז יראו (לת) ...|08:3215/08/09
58. יפי הנפש, נמאסתם עלי ועל גלעד שיושב בקור לבד, אזוק ורעב ומגעגע... (לת) גלעד מוחזק באור ?|10:1315/08/09
59. ל30 נעמה|16:4715/08/09
60. רעמסס אתה גזען יריות על ילד מכל מוצא זה עצוב (לת) לילך|21:0015/08/09
61. הכיייייייייייייי מוסרי - ב ע ו ל ם (לת) לילך|21:0115/08/09
62. אוי אוי אוי חיילי צהל צעקו על מחבלים.אין גבול לטיפשות של פטימהס (לת) מזהה התלהמות|12:5816/08/09
63. פשעי מלחמה בשמנו - לחקור, להעמיד לדין ולהעניש ###מגזין הכיבוש###|02:0718/08/09
64. לא מאמינה לאף מילה גיתית|12:4302/11/09
הוספת תגובה חדשה
עוד כותרות
נשיא ארה"ב ברק אובמה לרה"מ בנימין נתניהו: אין שינוי ביחס לגרעין הישראלי
נשיא ארה"ב ברק אובמה בפגישתו עם רה"מ בנימין נתניהו: הקלת הסגר על עזה - התקדמות אמיתית
החלה הפגישה בין רה"מ נתניהו לנשיא אובמה בבית הלבן
לוחם גבעתי, סמ"ר ס', נאשם בהריגת אשה במהלך עופרת יצוקה
בעוד אובמה דורש הקפאה, הממשל מעניק הטבות לתורמים להתנחלויות
צעדת שליט | נועם שליט: הקול של הקונצרט נשמע בכל העולם
נתניהו ינסה לבנות יחסי אמון עם הנשיא אובמה
בעלי המפעלים לייצור מים מינרליים בעזה מבקשים לא להכניס מים מישראל
הרמטכ"ל אישר שורה של מינויים בצמרת צה"ל
ארגון "בצלם": 42% משטחי הגדה - בשליטת המתנחלים
מערכת הביטחון: לבדוק הסיכון במתקני הגז
להסיר את המצור מעלינו
נתניהו יציג היום לאובמה רעיונות מדיניים חדשים
הערכות: יותר מ-120 אלף השתתפו בצעדה עד היום
"גלעד כמה קילומטרים מאיתנו אבל מאוד רחוק"
ספורט Online| גלריה Online| ספרים Online| חדשות Online
תקנון האתר| תמיכה ושירות| ארכיון הארץ| דף הבית
מדריך עכבר העיר| סרטים| קולנוע| מסעדות| מתכונים| הופעות| פעילויות ילדים| הצגות| לילה| מסיבות| מדריך עכבר העיר - סרטים, לילה, מסעדות, הצגות ילדים
מסעדות: בשר, ביסטרו, אוכל יפני, אוכל סיני| מסעדות: דגים, פירות ים, ים תיכוני| מסעדות: בית קפה, מאפיה, חלבי, ארוחות בוקר, מסעדה איטלקית
לוח העיר| שיווק| דרושים| דרושים הייטק| נדל"ן| פרוייקטים חדשים| רכב| בעלי מקצוע| קח תן| מגזין אוטו| מבחני רכב| קידום אתרים| ספרים חדשים בהוצאת שוקן
Israel News| Israeli News| הישרדות 4| יריד חוצות היוצר| בניית אתרים
עכבר עולם| פראג| ברלין| מדריך עסקים
רוד סטיוארט בישראל| סינמה סיטי ראשון לציון| מדריד| סקס והעיר הגדולה 2| כוכב נולד 8| בנגקוק| בודפשט
כל הזכויות שמורות , "הארץ"   ©   All rights reserved Haaretz