המהדורות הדיגיטליות של הארץ - באתר בסמרטפון ובאייפד - חודש ראשון ב-4.90 ₪ בלבד
מצטרפים ומשדרגים לאחת מחבילות התוכן האיכותי של הארץ. עכשיו במבצע השקה! רק 4.90 ₪ לחודש הראשון. נסו עכשיו >>
הרשמה למערכת
שם פרטי
שם משפחה
דוא"ל
סיסמה
אישור סיסמה
טלפון נייד
 ?נרשמתם בעבר לאתרי קבוצת הארץ התחברו   |   שחזרו סיסמה

ולהשאיר אותה שלמה

הספר "פרווה" פונה הישר אל מי שרוצים להכין עוגה טעימה לשבת בלי הרבה פוזות. והתוצאות כל כך טובות, שממש שוכחים שזה בכלל פרווה. את חוויית השבת אפשר לטעום גם כשקוראים ב"אורחת נוספת לשבת", ספרה החדש של השפית אביגיל מייזליק

פרווה: עוגות ועוגיות פרווה מובחרות מירי ליבוביץ' שרוסטר. הוצאת אורנית, 218 עמ', 129 שקלים

אורחת נוספת לשבת אביגיל מייזליק. הוצאת מודן, 240 עמ', 98 שקלים


בשנות ה-20 לחיי הייתי צעירה חילונית תל-אביבית מצויה. ימי שישי הוקדשו לקימה עצלה בבוקר, ישיבה בבית הקפה השכונתי עם עיתוני סוף השבוע והחברים, ושינה מתוקה בשישי אחר הצהריים - לקראת היציאה לבילוי בערב. אלא שעשור חלף, ודברים השתנו. חברי אוהבים לקרוא לזה בחיוך "כשגליה ראתה את האור". עם השנים, בתהליך אטי ועדין מאוד, התקרבתי ליהדות, או יותר נכון גיליתי אותה. אפשר לקרוא לזה חזרה בתשובה.

רחובות תל אביב הוחלפו בבית קטן בהרי השומרון, עם הרים חומים-ירוקים ברקע, אוויר צלול, ויום שישי כבר נראה לגמרי אחרת. זה הפך להיות היום העמוס ביותר בשבוע. זה מתחיל בקימה בשש בבוקר כדי להספיק להעמיד את הבצק לחלות שיתפח בזמן, ממשיך בבישולים קדחתניים לקראת השבת, הנה הדגים, וכאן העוף, ואולי אפשר לעשות עוד סלט, וכמובן הבשר, ואולי בכל זאת גם מרק? ורגע - אין שבת בלי עוגה, וכך הלאה וכך הלאה. בית קפה בשישי בבוקר? חלום רחוק. את שנת אחר הצהריים המתוקה החליפה ספונג'ה קדחתנית, כדי שהבית יהיה נקי ומסודר לפני הדלקת נרות השבת.

וזה לא הדבר היחיד שהשתנה. התחלתי לשים לב קצת יותר למזון שאותו אני מכניסה לפי. וכמי שהיתה חובבת גדולה של סטייק מטוגן בחמאה ושל מאכלי ים, גם כאן היה שינוי גדול. הוויתור והשינוי לא היו פשוטים: לא קל להרגיל את עצמך להמתין כמה שעות בין אכילת בשר לאכילת מאכל חלבי, או לשתיית נס קפה, כי מה יותר טעים אחרי ארוחה גדולה מפרוסת עוגה טובה? אז עכשיו היא צריכה להיות פרוה. ועוגות פרווה נחרתו אצלי בזיכרון כעוגות המרגרינה האיומות שתמיד מחולקות בבתי מלון.

המשימה השבועית שלי היא לנסות ולמצוא מתכון עוגת פרווה לאפייה ביתית. הדפדוף בספרי הבישול יכול לייאש - בכל פעם שאני רואה תצלום או שם של עוגה שמוצאת חן בעיני, יש במרכיבים שלה רוויון, או שמנת מתוקה. בסוף זה נגמר בכך שאני חוזרת שוב ושוב על אותן שתי עוגות פרווה מוכרות: טארט לימון או עוגת תמרים. לכן כשקיבלתי לידי את ספרה של מירי ליבוביץ' שרוסטר אורו עיני. ספר שלם על עוגות ועוגיות, וכולו פרווה. כמה רעיונות, כמה אפשרויות! שלא לדבר על כך שהספר מלא בצילומים מרהיבים, המגרים את העין והחיך.

לליבוביץ' שרוסטר יש גישה מעשית ופשוטה - אך מאוד מושכת. העוגות מצולמות כשהן על רקע דף לבן חלק, בלי סגנון, בלי כלים מהודרים או פרחים, ובכל זאת התוצאה מרהיבה.

גם במתכונים ליבוביץ' שרוסטר לא מתחכמת יותר מדי - העוגות והעוגיות שלה הן כאלה שכולם מכירים, מהשכנות ומהסבתות: עוגת לק? בסיר פלא, טורט פרג, מתוקים מטוגנים כמו ספינג' ואפילו דונאטס.

גם בפרק השלם שמוקדש לעוגות שמרים מכל הסוגים, המחברת מציגה מתכונים קלים ובהירים: יש עוגת גוגלהוף, שטרודל אגוזים, בקלאוות, מאפינס למיניהם, ואפילו - אי אפשר לברוח מזה - רולדות, כן כמו אלו של בתי המלון.

ספרה של ליבוביץ' שרוסטר יכול לעודד לעבודה (ולמחשבה) למשך הרבה מאוד שבתות. אהבתי מאוד את העמוד האחרון שבו היא הכינה טבלת "הסכם עודפים" - שאם נניח בעוגה אחת נדרשים רק חלבונים, אז איזו עוגה אפשר לעשות במקביל שבה נדרשים רק חלמונים, כדי לא לזרוק או לבזבז. המתכונים פשוטים, ברורים, עם מרכיבים שקל למצוא בסופר השכונתי, ולא מתוסבכים או מתוחכמים מדי בניסיון להמציא משהו חדש. עם זאת, הספר מיועד למי שכבר מבינים דבר או שניים באפייה, ולא זקוקים להסברים על המונחים הבסיסיים, או על הטריקים הקטנים. אלה לא קיימים בספר. המחברת פונה הישר אל מי שרוצים להכין עוגה טעימה לשבת בלי הרבה פוזות. והתוצאות כל כך טובות, שממש שוכחים שזה בכלל פרווה.

את חוויית השבת אפשר לטעום ולהרגיש גם כשקוראים ב"אורחת נוספת לשבת", ספרה החדש של השפית אביגיל מייזליק, שפית ועיתונאית מזון חוזרת בתשובה. מייזליק כבר הוציאה ספר קודם בשם "אורחת לשבת", שנהפך לרב מכר. בספרים אלה היא מאגדת טורים שלה שפורסמו בעיתון הדתי "משפחה", שבהם היא מספרת על חוויותיה ממפגשים ומשבתות עם נשים בשלניות שונות מרחבי הארץ, תוך שילוב של מתכונים ממטבחיהן.

הסיפורים שלה הם פנינים, וקראתי אותם בשקיקה בערב אחד. היא מביאה סיפורים על התמודדויות של נשים עם היומיום - בית, משפחה, קשיי החיים - אך בכל סיפור יש נקודה של אור: נס קטן שקרה לה, תפילה אישית להתמודדות, דרך חדשה להביט על הדברים. כל סיפור מעלה חיוך ופותח עוד צוהר בלב. יש משהו אופטימי (עד תמים) בסיפורים שמביאה מייזליק על חוויות השבת הנעימות שלה בקרב משפחות ברחבי הארץ.

לכל סיפור מוצמדים כמה מתכונים, לרובם מלווים גם תצלומים יפים. גם מייזליק, כמו ליבוביץ' שרוסטר, לא מתחכמת יותר מדי. המתכונים מתאימים לכל שלבי הארוחה, רובם קלים ופשוטים, אך לכל אחד יש "טוויסט" שהופך אותו למיוחד, או קצת שונה, מן הרגיל. מה גם שאלה מתכונים שהם ברובם פרי מטבחן של בשלניות ותיקות, ולכן זהו אוכל ביתי מנחם. מבצק עלים במילוי חזה עוף ופטריות (כן, כמו בחתונות) עד לתבשיל בשר וירקות עם תערובת התבלינים של סבתא מזל. בישול גורמה מתחכם עם עשרות שלבים ומוצרים נדירים להשגה? למי יש זמן לכל זה כשהשבת עומדת בפתח?

לנגוש, סופגניות הונגריות

סופגנייה שטוחה מהונגריה, זהובה, מבצק רך עם בועות מתפצפצות, כזו שמכינים ומטגנים במקום, בוזקים מעל סוכר ואוכלים חם ומיד

30 גרם שמרים טריים, 3 כוסות מים פושרים, רבע כוס סוכר, 1 ק"ג קמח, 1 כפית גדולה מלח, שמן קנולה לטיגון עמוק

1. בקערית ממיסים את השמרים בחצי כוס מים פושרים. מוסיפים 1 כפית סוכר ו-1 כף קמח, מערבבים ומניחים לתסיסה 15 דקות.

2. מחברים למיקסר את וו הלישה ומערבלים את הקמח, הסוכר, המלח ועיסת השמרים. מוסיפים בהדרגה את שתיים וחצי כוסות המים הנותרות ומערבלים באיטיות במשך רבע שעה, לבצק רך ודליל. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים במקום חמים, עד להכפלת הנפח.

3. משמנים את הידיים ומשטח העבודה, תולשים חתיכות בצק ומשטחים עם הידיים על השיש לעיגולים גדולים ושטוחים.

4. מחממים שמן לטיגון חצי עמוק בסיר רחב ושטוח, ומכניסים בכל פעם עיגול בצק גדול אחד. מטגנים בשמן החם משני הצדדים עד להזהבה. מוציאים על נייר סופג, בוזקים בנדיבות סוכר ואוכלים חם ומיד.

מתוך הספר "פרווה"



שבלולי פיצה וזיתים. תצלומים מתוך הספר''פרווה'': אדוארד שרוסטר

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת