ירושלמים, בנק הזרע קורא לכם

מדוע לתרומות זרע יש תעריפים שונים ברחבי הארץ?

המונח “תרומת זרע” אולי משווה למעמד ניחוח אלטרואיסטי, אבל למעשה מדובר בפעולה רווחית למדי, בעיקר לקבוצת הגיל הרלוונטית, שכוללת בדרך כלל חיילים משוחררים וסטודנטים. “להיות תורם הנה החלטה המתוגמלת בצורה בלתי רגילה ומגיעה במצטבר לאלפי שקלים נטו”, מובטח לגולש הצעיר באתר האינטרנט של אסותא, “אנו משלמים את הסכום הגבוה ביותר לתרומה מבין בנקי הזרע. כל זאת תוך השקעת זמן מינימלי מצדך”.

תרומת זרע היא צעד שנושא עמו משמעויות עמוקות. האם ראוי לשווק את הפעולה הזאת כעוד הצעה להזדמנות כספית קלה במינימום עבודה? שאלה מעניינת, ללא ספק, אך המציאות חזקה ממנה. מעבר למחסור חמור בתורמים, הסיבה המרכזית למצוקת בנקי הזרע היא ירידה באיכות הזרע של הגבר הישראלי הצעיר. במחקר שנעשה בהדסה נמצא כי בתוך 15 שנה חלה ירידה של 37% בספירת הזרע בקרב גברים ישראלים צעירים. בהדסה מדווחים על פסילת שני שלישים מהתרומות בשל ספירת זרע נמוכה, באסותא מדווחים כי הם מאשרים לשימוש רק אחת מכל 20 דגימות ‏(5%‏), ואילו הבנק הפרטי “סופרם” מדווח על אישור של 7% מהמנות בלבד.

גדוד זרעונים (אילוסטרציה)
גדוד זרעונים (אילוסטרציה). צילום: Everett Collection / Rex Feature

פתאום, להיות תורם זרע לא נשמע כמו מלאכה פשוטה כל כך, וזרע איכותי מגבר שעבר את כל הסינונים והבדיקות - היסטוריה רפואית, בדיקות גנטיות, נשאות של מחלות, גובה מסוים, ראיון אישי, התנזרות ממין יומיים לפני התרומה ועוד - הופך למוצר מבוקש שהבנקים מוכנים לשלם עבורו כסף רב.

ואכן, בשנים האחרונות ועם ריבוי הבנקים במקביל לירידה באיכות הזרע, נסק התשלום עבור מנת זרע איכותית. בבדיקה אקראית בין כמה בנקי זרע בישראל מתברר שישנם הפרשים ניכרים בתשלום: בעוד שבסורוקה בבאר שבע ישלמו לתורם שנמצא מתאים 300 שקל למנה, בהדסה פשוט שוברים את השוק ומשלמים יותר מפי שלושה - 1,000 שקל ל”תרומה”. שאר הבנקים נמצאים אי שם באמצע: באיכילוב התשלום למנה עומד על 450 שקל, באסותא 500 שקל וברמב”ם ובבנק הפרטי סופרם 400.

הפרשי המחיר הגדולים נובעים מעניין בסיסי של היצע וביקוש: בעוד שבאזור המרכז יש תורמים רבים יחסית, באזור ירושלים קשה הרבה יותר לבנקי הזרע לגייס תורמים כך שבית החולים מוכן לשלם הרבה מאוד כסף למי שיסכים ויימצא מתאים. בהדסה גם לא מחכים שהתורמים יגיעו אליהם, ומשווקים את תרומת הזרע באופן יזום ודיסקרטי, בעיקר בקרב הסטודנטים באוניברסיטה העברית הסמוכה.

אם התחזיות הקודרות של אנשי הפריון יתגשמו, וספירת הזרע של הגבר הישראלי הצעיר תמשיך להידרדר, תג המחיר של מנת זרע עלול עוד לנסוק. ניסחה זאת היטב ד”ר רונית חיימוב קוכמן, רופאה ביחידה להפריה חוץ גופית בהדסה, שאמרה כי “בעוד 20 שנה ייתכן שספירת הזרע של תורמי זרע ישראלים תהיה כה נמוכה, עד שהם עצמם יתקשו להשיג הריון”.

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 וואו, נשמע כמו אחלה עבודה ..  (לת) hannyb
  • 08:07
  • 10.08.12

02 וואו, נשמע כמו אחלה עבודה  (לת) hannyb
  • 08:07
  • 10.08.12

03 אבל למה ספירת הזרע של ישראלים מדרדרת בעצם?  (לת) נועם
  • 09:52
  • 10.08.12

04 האם מושמטים יכולים לתרום זרע, או שגם כאן הם מופלים לרעה?  (לת) הצועד בנעליו
  • 09:57
  • 10.08.12

05 נשמע טוב. ירידה בפוריות תתבטא בילודה נמוכה וצפיפות האוכלוסיה תקטן. יהיה אפשר לנשום!  (לת) צבי
  • 10:08
  • 10.08.12

06 ברמה העקרונית מכירת זרע כמוה כזנות איכס
  • 10:14
  • 10.08.12

ועוד משהו: האנונימיות של תורמי הזרע תישבר במהרה. בניגוד לעבר בו תרומת זרע שימשה זוגות עקרים ולילוד היה אב שגידל אותו, רוב תרומות הזרע היום מגיעות לנשים החיות ללא בן זוג ובמוקדם או במאוחר הילד יעמוד על זכותו להכיר את אביו הביולוגי. הוא לא חתם על שום מסמך ויתור וכשיגיע לבגרות התחייבות האם לשמירה על אנונימיות התורם וויתור על מזונות והכרה בילדה כצאצא של התורם לא תגביל אותו. כן, לילד יש זכות מולדת להכיר את הוריו הביולוגיים.

07 מה שלא ציינו בכתבה אינסיידר
  • 10:21
  • 10.08.12

זה שכמות התורמים הכוללת ירדה מאוד וזאת בגלל המאבק הפוסט-פמיניסטי לחייב את תורם הזרע במזונות לילדים וגילוי האינפורמציה לילד.

08 החלק הכי משמעותי שמסוקר כבדרך אגב בידיעה הזו זו הירידה החדה שהיא למעשה עולמית בספירת הזרע. האם האנושות הפעילה כבדרך אגב כתוצר לוואי של אחת המהפכות התעשיות והטכנולוגיות מנגנון השמדה עצמית? רואה הכל
  • 11:17
  • 10.08.12

כן!

09 הבעיה שצריך 72 שעות להתנזר לפני התרומה וצריך לתרום פעם פעמיים בשבוע - אין חיי מין!  (לת) אז ויתרתי
  • 12:07
  • 10.08.12

10 מה הסיבה לירידה באיכות הזרע? רחל
  • 12:51
  • 10.08.12

סמים? אלכוהול? אוכל מסוים? סלולר ?

11 איכס, מגעיל!  (לת) מיכאל
  • 13:52
  • 10.08.12

12 מסקנה: לראות וודי אלן וכמה שיותר וכמובן לעשות סקס עם הבת\הבן החורג שלך  (לת) שירה
  • 13:56
  • 10.08.12

13 אם הבנק היה מספק אחות אטרקטיבית שתסייע לתת את הפיקדון, אולי הם היו מקבלים יותר תורמים.  (לת) תורם
  • 15:25
  • 10.08.12

14 אם בבאר שבע יש ובירושלים אין אז אפשר לאסוף בב״ש ולהעלות על אוטו לירושלים אין כבישים מב״ש לירושלים??
  • 15:55
  • 10.08.12

אני גאון לא?

15 ירידה עולמית בספירת זרע ב30 השנים האחרונות... במקביל לעליה בשימוש בגלולה נגד הריון? המוRה לאנGלית
  • 16:38
  • 10.08.12

אולי הטעות האנושית הכי קשה אי פעם...

יש מחקרים מעניינים (ומדאיגים) בנושא.

16 כדאי לתורמים לקחת בחשבון אפשרות של חשיפת פרטיהם וחיובם במזונות. עמית
  • 16:47
  • 10.08.12

ושיקראו למשל את הכתבה הבאה:
http://www.haaretz.co.il/opinions/1.1746388
מתנהל קמפיין לחשוף את זהות התורמים - מרגע שזהותם תחשף חיובם במזונות הוא כמעט אוטומטי. אין כל חוק שמגן עליהם מפני אפשרויות כאלו.

17 תרמתי לפני עשרים שנה והיום חושב לא מעט ... ערן
  • 17:40
  • 10.08.12

מעבר לנושא הכסף ,שאז לא היה גדול אם בכלל , כחייל צעיר היה בנק ממש ליד הבסיס ,הסתקרנתי ואז התחלתי לתרום . לא אספר לכם על ההליך אז שלא היה קל מבחינת תנאים ואסתטיקה במהלך התרומה , אני מניח שהיום זה אחרת . אבל לא מעט פעמים אני חושב על האפשרות שילדים פרי התרומה שלי מסתובבים היכן שהוא , ואולי פגשתי במקרה , אבל בלי ידיעה שהם זה הם .....ולכו תדעו אם ילדיי מהנישואים יפגשו במקרה עם ילדיי......אז זה לא נושא פשוט ./ אז כשתרמתי לא חשבתי על כך ....בסיכום ביניים שלי , אני שמח שעשיתי טוב לזוגות שלא היו יכולים אחרת ,התודה של אנשי הצוות בבנק הזרע אז הייתה חמה ומעומק הלב ....

  •   כל הכבוד ערן! איריס
    • 23:50
    • 10.08.12

    לא משנה אם מדובר בזוג חשוך ילדים, או באם חשוכת ילדים. מדובר בילדים שמחכים להם שנים, שמאוד מאוד רוצים אותם, ושמשקיעים בהם המון.
    אז תשמח בתרומתך, גם אם היית צעיר ופחות הבנת מה זה אומר.
    אם תרמת ממש המון, אולי, כשילדיך יגיעו לגיל נישואין, תספר להם על זה, ותבקש שלפני הנישואין יבדקו בדיקת DNA, שלא תהיה בעיה.
    אבל, עם הירידה בפריון, מי יודע, אולי לחלק מילדיך תהיה בעיה להוליד ילדים. וגם הם יזדקקו לעזרה מהסוג הזה. נכון שהיום יש IVF ואמצעים רבים. אבל לפעמים זה לא מספיק.

  •   אל תדאג, הסכוי הסטטיסטי קטן ביותר מסקרנות יצאו ילדים
    • 07:44
    • 11.08.12

    אבל גדול מאפס.

18 יום אחד יצלצל פעמון דלת הכניסה, בפתח יעמדו נער או נערה ויגידו" שלום, אתה אבא שלי ואני הבן שלך". זה כבר קורה בארצות הברית וזו רק שאלה של זמן עד שגם זה יגיע לארץ  (לת) טובי
  • 18:30
  • 10.08.12

19 ילדים מתרומת זרע הם תמיד רצויים, אז תירמו בלי חשש!! עוד יחידנית
  • 20:39
  • 10.08.12

בכל מקרה אסור לבנק הזרע לגלות את זהות התורם.

20 אפליה נגד נשים  (לת) טל
  • 02:57
  • 11.08.12

21 ואני רק עובר ליד אשתי וכבר היא בהריון...  (לת) ישראל
  • 06:38
  • 11.08.12

22 כירושלמים תמיד ידענו שאנחנו שווים יותר . אין מילים.  (לת) זרע לבטלה
  • 08:17
  • 11.08.12

23 לאיזו קטגוריה זה נכנס? צווארון כחול או צווארון לבן?  (לת) עמירם
  • 19:10
  • 11.08.12

24 ראיתם את "ילדי בנק הזרע" ששודר בטלוויזיה? הנושא לא פשוט כלל. וככל שיגבר הלחץ מצד "ילדי בנק הזרע" לגילוי תורם הזרע - כך ייפרצו גבולות האנונימיות. כבר כיום יש צעירה רמת-גנית, אם אינני טועה, שבאמצעות חוקר פרטי הגיעה למידע על אביה הביולוגי. היא מאוד נחושה בדעתה שהוא צריך לפצות אותה. תארו לכם שיום אחד דופקת לכם בדלת מישהי עם "רשימת פיצויים" שהכינה מטעם עצמה או יחד עם אמא שלה היחידנית הדעתנית... לא פשוט כלל! מוזר לי גם שארגוני נשים לא מתייחסים לנושא. "תרומת זרע" מקטינה את הגבר לכדי יצרן חסר משמעות של חלקי חילוף. לכאורה, אם אין לו אחריות על ילדיו שנולדו לו מ"תרומת זרע" - למה הוא מחויב לשאת באחריות על ילדיו שנולדים מסטוץ מזדמן או מ'גנבת זרע' מכוּונת ומתוכננת? נראה לי שבנושא הזה עוד יהיו התפתחויות אתיות וחוקיות.  (לת) אסתר
  • 08:41
  • 12.08.12

25 "גדוד זרעונים (אילוסטרציה)" ניר
  • 09:29
  • 12.08.12

גדול!

26 גברים אל תתפתו. הנשים תגלינה אתכם וה"ילד" יתבע מזונות. לא חשוב מה שמבטיחים לכם.  (לת) מזהיר
  • 09:58
  • 12.08.12

27 המחסור הוא בתורמים ריווחיים לבנק. אין כלל מחסור בתורמים דן
  • 10:07
  • 12.08.12

אין שום מחסור בתורמים. בנקי הזרע מעונינים בתורמים רווחיים בלבד, כלומר גברים בעלי מראה אטקרטיבי (גבוהים, עור ועיניים בהירות וכו') ובעל נפח זרמה מרובה שאפשר יהיה לחלק להרבה מנות הפריה ולמכור ברווח (כל מנה זרע מפוצלת ל10 מנות הפריה שנמכרות לנשים שונות). אם גבר נמוך ושחרחר או בעל כמות זרמה נמוכה ירצה לתרום - ידחו אותו על הסף גם אם אינו סובל מילקויים כלשהם.

28 האם זו הכנסה שבגינה יש לשלם מס? או שהסכומים בנטו ?  (לת) ליאור
  • 11:18
  • 12.08.12

29 גברים היזהרו גבר
  • 16:36
  • 12.08.12

גם אם החוק הנוכחי "מבטיח" לכם "חסינות" לנצח, שימו לב לכל החקיקה הרטרואקטיבית נגד גברים בשני העשורים האחרונים. כל חוק ניתן לשינוי ואין שום חוקה שתגן על זכויותיכם האזרחיות (כי אין לכם. בדוק בבית משפט). בעניין החוק, אתם אבות לכל דבר ועניין. תרומת זרע כמוה כאקט מיני בין גבר לאישה ותוצאתה היא הריון והורות. שלום, אבא, אני מאוד שמחה לפגוש אותך אחרי כל כך הרבה זמן. לאמא היה קשה מאוד לגדל אותי לבד. וכו' וכו'. גברים, חינכו אתכם להיות נדיבים, לעבוד בעבודות הכי קשות ומסוכנות, למות במלחמות ולהבליג. אבל הזמנים השתנו. אם יש עילה להוציא מכם כסף, ייעשה בה שימוש. עשו טובה רק למי שאתם מכירים וסומכים עליה, או שלא איכפת להם מהורות אתה. אבל אל תשימו את זרעכם על קרן הצבי כי ברבות הימים תאכלו אותה בגדול.

30 נשים שדנות מראש את ילדיהם ליתמות מאב אינן צדיקות ויש להוקיע אותן. ועוד משהו
  • 17:19
  • 12.08.12

שתתפשרנה על בן זוג אם הן רוצות ילדים.

31 נשים הדנות מראש את ילדיהן ליתמות מאב רק כדי לספק את תשוקתן לצאצא אינן צדיקות. ועוד משהו
  • 17:54
  • 12.08.12

הורות היא הקרבה, ועל ההורים להתפשר לגבי בני זוגם כדי להעניק לילדים גם אב וגם אם. אם אינכם רוצים להתפשר בזוגיות, אל תענישו את הילדים.

32 איך אדם נורמלי נותן את ילדיו לאלמונית? אבי א.
  • 18:28
  • 12.08.12

לחיות עם ההרגשה שיש לך באיזה שהוא מקום ילדים לאמא(ות) אלמונית(ות )לא שווה את הכסף. אפילו שישלמו לי פי אלף לא היתי מסכים.

33 לאפשר לצאצאי תרומת זרע למצוא אחים! יעל
  • 01:06
  • 13.08.12

זה לא פוגע באנונימיות של התורם, אז למה בעצם לא?
למעוניינים, תכנסו ל- Donor Sibling Registry
ותראו שאלפים כבר מצאו.

34 שיביאו אחות לחמניה חטובה ורוסיה ואני מוכן ליתרום לה זרע ישר לפה והיא כבר תעביר למבחנה.  (לת) אחות לחמניה
  • 06:39
  • 13.08.12

פעילות
המלצות