המהדורות הדיגיטליות של הארץ - באתר בסמרטפון ובאייפד - חודש ראשון ב-4.90 ₪ בלבד
מצטרפים ומשדרגים לאחת מחבילות התוכן האיכותי של הארץ. עכשיו במבצע! רק 4.90 ₪ לחודש הראשון. נסו עכשיו >>
הרשמה למערכת
שם פרטי
שם משפחה
דוא"ל
בחר סיסמה
הקלד סיסמה מחדש
אזור מגורים
 ?נרשמתם בעבר לאתרי קבוצת הארץ התחברו   |   שחזרו סיסמה

חג מולד שוודי רק ב-16 מנות

כל עם אוכל יותר מדי בדרכו שלו, במיוחד בחגי החורף הקרים. כך עושים זאת השוודים בחג המולד

“אין כמו חג המולד בשוודיה ואין אירוע או חג אחר שמשתווה לו. אווירת הקרנבל נמשכת חודש שלם וההכנות מתחילות בראשית דצמבר. בתחילת החודש אופים ומקפיאים לחמים ומיני מאפים מתוקים כמו הלוסיה, לחמניות זעפרן וצימוקים שאוכלים בליל חגה של הקדושה לוסיה, עשרה ימים לפני כריסמס. שבועיים לפני החג מתחילים להתסיס את הגלוג, המשקה המסורתי, ומניחים לכבישה את ירך החזיר שתשמש לבישול השינקן הביתי.

"שלושה ימים לפני החג בוחרים עץ אשוח, בבוקר החג מלבישים אותו בשלל קישוטים ואורות נוצצים. מניחים את המתנות מתחת לעץ ואז מכינים ממתקי חג עשויים מרציפן, שוקולד, קרמל ונוגט - ומעוצבים בצורת גדיים, איילים ופעמוני חג. בשעה שלוש נפסקת כל מלאכה וכל בני המשפחה יושבים לצפות יחד בלקט וולט דיסני לחג. האמריקאים צופים ב’אלו חיים נפלאים’ של פרנק קפרה, השוודים צופים בלקט דיסני, מסורת שהתקבעה במחצית השנייה של המאה ה–20, ובין שלוש לארבע אין עם מי לדבר בכל רחבי שוודיה. כולם מרותקים למסך. בתום השידור עוברים ליוּלבּוּרד, שולחן הכריסמס המסורתי”.

הדובר הוא אמיר קרונברג, שף מסעדת “גדרה 26” בתל אביב ובן לאב שוודי־נוצרי ואם ממוצא עיראקי־יהודי. סבו, אריק קרונברג, היה מפקד כוחות האו”ם בתעלת סואץ בשנים 74’–75’. “בני משפחתו התלוו אליו למזרח התיכון”, מספר הנכד, “ואבי פגש את אמי במסיבת או”מניקים בירושלים. הם התאהבו, התחתנו, והעתיקו את מקום מגוריהם למחוזות ילדותו של אבי, באזור האגמים של גטבורג בדרום־מערב שוודיה. אחותי ואני נולדנו שם, אבל הפערים התרבותיים היו גדולים. אמי לא יכלה לשאת את הקור ואת החיים הרחק ממשפחתה, ולאחר כמה שנים הם התגרשו. אנחנו שבנו עם אמא לירושלים ומאז נחלקו החיים בין בית אבא בשוודיה לבית אמא בישראל”.

 כלים: קערת הגשה משובצת, מגש גרבלקס וכד גלוג – גלוריה מונדי; מגשי הרינג וטרין – בלו בנדנה; צלחות סלו הרינג וסלק וקעריות פודינג – וון בדרום; צלוחיות לב לממתקים וקערית חרדל- הום וורקשופ
כלים: קערת הגשה משובצת, מגש גרבלקס וכד גלוג – גלוריה מונדי; מגשי הרינג וטרין – בלו בנדנה; צלחות סלו הרינג וסלק וקעריות פודינג – וון בדרום; צלוחיות לב לממתקים וקערית חרדל- הום וורקשופ.

זיכרונות הילדות מתקופת חג המולד הם בין המתוקים ביותר. “ארוחת החג נמשכת לפחות שעתיים וספירת הפעמים שבהן קם כל אחד למלא את הצלחת - שולחן החג ערוך כמזנון - היא ספורט משפחתי נפוץ. כל בית שוודי מתגאה במבחר גדול של מיני שנאפס ותזקיקים, וכל צלחת מלווה בהרמת כוסית במיטב מסורת השתיינות הצפונית. בשלב שבו פותחים את המתנות, בתום הארוחה, כולם מבוסמים למדי והטקס הופך לחגיגה פרועה, ילדותית ומצחיקה. אחרי המתנות מגיע תורה של דייסת האורז, מתובלת בקינמון, ולתוך סיר הדייסה נוהגים אצלנו במשפחה להטיל שקד לבן בודד. מי שזוכה בשקד רשאי להביע משאלה, ואסור להפסיק לאכול עד שיימצא השקד בצלחתו של בר המזל. למחרת, בצהרי יום החג, מתאוששים מהמשתה העליז ומהסביאה באמצעות ארוחת שאריות שמככב בה השינקן הביתי, הפעם פרוס ומבושל עם תפוחי אדמה”.

אמיר קרונברג
אמיר קרונברג.

שולחן הכריסמס השוודי נקרא “יוּלבּוּרד”, בתרגום מילולי “שולחן יול”, ויול הוא שמו של חג דתי שציינו השבטים הגרמניים הפגאניים והפך להיות מזוהה עם חג המולד הנוצרי. היוּלבּוּרד שואב השראה ישירה ממסורת מפורסמת לא פחות של המטבח השוודי, הלא היא ה”סמורגסבורד”. הסמורגסבורד, בתרגום מילולי “שולחן לחם בחמאה”, הוא ארוחת בופה, כל המנות מוגשות בעת ובעונה אחת על שולחן מזנון, המלווה בשתייה ובהתרועעות בצוותא. תרבות הסמורגסבורד, המזכירה את תרבות הזקוסקי הרוסית או את שולחן המזה הבלקני־המזרח תיכוני, התעצבה וקיבלה את צורתה הנוכחית במאה ה–19, וכריכים פתוחים, כמתבקש מן השם, הם רק חלק קטן ממבחר עשיר של מנות קרות וחמות המופיעות על השולחן.

“המטבח השוודי, היום אחד המטבחים המדוברים ביותר בסצנת הקולינריה העולמית, הפך למטבח מתוחכם ומודרני רק באמצע שנות ה–90”, אומר קרונברג. “אבל במקור זהו מטבח פשוט ופונקציונלי - עתיר סוכר, שומן, פחמימות מורכבות כמו תפוחי אדמה, ודגים מהים הצפוני - של קהילות כפריות קטנות שחיו בתנאי מזג אוויר קיצוניים ונאלצו לשמר חלק גדול ממזונן לחודשי החורף הקפואים”.

בחג המולד משמרים מסורות משפחתיות עתיקות וחלק גדול מהמנות העולות על השולחן החגיגי מיוצרות במטבח הביתי. לכל אזור ולכל משפחה מסורות משלה. הארוחה שהכנו אנחנו עם קרונברג מבוססת על המנהגים הרווחים במרחב הגיאוגרפי והתרבותי שממנו הגיעה משפחתו.

מקרא יוּלבּוּרד

מקרא יולבורד. לחצו להגדלה

1. לחם - אפיית לחמים ביתיים היא חלק ממסורת החג, בדרך כלל לחמים צפופי מרקם ומתקתקי טעם, ואחד הלחמים הפופולריים ביותר הוא לחם בירה מתובל בציפורן, בהל ובפלפל אנגלי.

2. סלט מלפפונים ושמיר

3. סלט סלק כבוש

4. סלט הרינג ‏(ראו מתכון‏). אין מטבח סקנדינבי ללא ההרינג, הדג החשוב ביותר של הים הצפוני וצפון הים האטלנטי, שהיתה לו השפעה מכרעת על מהלך ההיסטוריה האירופית.

5. טרין כבד - הטרין הפופולרי, שגירסאות תעשייתיות שלו אפשר למצוא בכל סופרמרקט, הוא חלק בלתי נפרד מארוחת הבוקר השוודית, אבל בחג המולד נוהגים להכין אותו במטבח הביתי. לכל משפחה מתכון משלה והטעמים גסים ומודגשים יותר מאשר במוצרים הקנויים. במקור מכינים את הטרין מכבדי חזיר, את הגירסה המקומית הכנו מכבדי עוף.

6. גרבלקס עם רוטב חרדל ושמיר ‏(ראו מתכון‏). המונח “גרבלקס” מתייחס במקור לטכניקה עתיקת יומין של שימור דגים. “גרבלקס” הוא דג קבור, “סורלקס”, הוא דג חמוץ, התוצאה של קבירת הדג באדמה לאורך זמן, ושני המונחים מופיעים בשפות הסקנדינביות החל מימי הביניים כשמות משפחה של אנשים שהפכו את העיסוק למשלח ידם.
דגים טריים - במקור התייחס המונח גם למיני דגים נוספים מלבד סלמון - נקברו בבורות שנכרו באדמה וכוסו בלבנים ובאבנים, או נטמנו בחביות עץ. התוצאה היא תהליך תסיסה שמרכך את בשר הדג ומקנה לו טעם חמוץ. קבורה לזמן קצר, כארבעה עד שישה ימים, הופכת את הדג לאכיל גם ללא בישול והיא הבסיס לגרבלקס המודרני ‏(לא כולל קבורה באדמה‏). קבורה לכמה חודשים משמרת את הדג לימי חורף שחונים שבהם שלג וקרח הופכים את הדיג לבלתי אפשרי. השריד המוחשי ביותר לטכניקות הקדומות הוא הסטורסורמינג, מעדן שוודי מסורתי עשוי דגי הרינג שלמים משומרים במלח בחביות עץ שהוצבו על המזח לכל אורך חודשי הקיץ הצפוני. אחד מרושמי קורות העתים הותיר אחריו תיאור נפלא של היום שבו נפתחות חביות הסטורסטורמינג וציפורים נופלות מן השמים מחמת הצחנה העזה. גם המוצר המודרני שנוי במחלוקת, ורבים מבני הדור הצעיר מהססים לטעום אותו, גם אם הטעם והארומה החזקה מזכירים גבינות בשלות.

77.   גלוג - יין חם מתובל בדבש, בקינמון ובמיני תבלינים אחרים, היה משקה נפוץ בימי הביניים, עת נאלצו הבריות לכסות על טעמו הירוד של היין טרם המצאת אמצעי השימור והקירור המודרניים. הגירסה השוודית עשויה בירה שחורה, לא יין, מותססת עם שמרים במשך שבועיים ומתובלת בג’ינג’ר, הל, ציפורן וקינמון. התוצר הסופי - שאחוזי האלכוהול בו נעים בין שניים לארבעה אחוזים - מוגש עם שקדים וצימוקים, ובעידן המודרני מעדיפים רבים את הגירסאות התעשיתיות על פני תהליך הייצור הביתי. 

שינקן ביתי
שינקן ביתי.

8  .  בי צים ממולאות באיולי ובקוויאר אדום

99. שמ אלץ הרינג בתחמיץ - בשולחן חג שוודי מסורתי יופיעו לרוב לפחות שלושה־ארבעה סוגים של דגים מלוחים, חלקם אפילו לא מוכרים ליושבי הים התיכון, עשויים טכניקות שונות של כבישה והמלחה.

10. כרוב אדום מבושל - תוספת למנות החמות.

11. הפיתוי של יאנסון - גראטן תפוחי אדמה ואנשובי ‏(ראו מתכון‏). פשטידה דשנה שהיא אחת המנות המפורסמות ביותר של היוּלבּוּרד בפרט ושל המטבח השוודי בכלל.

12. כדורי בשר עם ריבת פירות יער, נקניקיות קטנות וצלעות חזיר בדבש - אחרי מבחר הדגים, הסלטים והבשרים הקרים מגיע תורן של המנות החמות. בימים עברו, לאחר נחירת החזיר המסורתית של האביב, היתה כל משפחה מכינה בעצמה נקניקיות ושאר מוצרי שרקוטרי מסורתיים. בימינו מגיעים רובם מחנויות מודרניות. בדרום־מערב שוודיה מלא שולחן החג במנות שמקורן בדגי הים הסמוך וחיות משק. במרכז הארץ יחליף בשר איילים, חזירי בר וחיות ציד נוספות את חיות החווה.

13.  שינקן ביתי - פאר השולחן וגאוות לבם של בני הבית. את ירך החזיר משרים במשך שבועיים במשרה, מבשלים שעות ארוכות ומזגגים בציפוי חרדל ותבלינים.

14.  מרציפן ביתי

15.  סוכריות קרמל ושוקולד

16. רי ס גרינס גרט - דייסת אורז, ולפעמים גם גרעיני שיבולת שועל שיחד עם גרגרי האורז הקנו לה את שמה, מתובלת בקינמון.

סוכריות קרמל
סוכריות קרמל.

מתכונים

הפיתוי של יאנסון -
גראטן תפוחי אדמה ואנשובי

המרכיבים ‏(לתבנית פאי עמוקה‏):
< 2 ק”ג תפוחי אדמה אדומים
< 1 ק”ג בצל
< 1 קופסאות אנשובי קטנות, מסוננות מהשמן
< 250 מ”ל שמנת מתוקה
< 100 גרם גבינת פרמז’ן או מנצ’גו מגוררת
< 25 גרם חמאה
מלח ופלפל שחור

הוראות הכנה:
קולפים את תפוחי האדמה ופורסים לפרוסות דקיקות, רצוי במנדולינה. פורסים את הבצל לפרוסות עגולות ודקות.
מחממים תנור ל–180 מעלות.
ממיסים את החמאה במחבת על אש בינונית ומטגנים את הבצל עד להשחמה.
משמנים קלות תבנית ומסדרים בה שכבה של תפוחי אדמה, מעליהם שכבת בצל וחמישה פילטים של אנשובי, מפלפלים וממליחים. ממשיכים באותו האופן פעמיים, לקבלת שלוש שכבות.
יוצקים מעל את השמנת המתוקה, עד לכיסוי.
מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ומכניסים לתנור לכ–40 דקות.
מסירים את הרדיד ומפזרים את הגבינה. מחזירים לתנור לכ–15 דקות אפייה נוספות, עד שפני המאפה משחימים.

הפיתוי של יאנסון
הפיתוי של יאנסון.

סלט הרינג
המרכיבים (6-8 סועדים):
< 4 פילטים נקיים של שמאלץ הרינג
< 1 סלק מבושל וקלוף
< 1 בצל סגול קלוף
< 4 מלפפונים כבושים בחומץ
< 1/2 צרור שמיר קצוץ דק
< 1 כף חומץ
< 2 כפות מיונז
< 1 כף שמנת חמוצה
< 2 ביצים קשות
< מלח ופלפל שחור

הוראות הכנה:
פורסים את נתחי הדג לפרוסות דקות ומניחים בקערה.
קוצצים את הסלק, הבצל, המלפפונים הכבושים והביצים לקוביות בגודל של כחצי ס”מ ומוסיפים לקערה.
מוסיפים לקערה את שאר המרכיבים, מערבבים היטב ומגישים.

גרבלקס ברוטב חרדל ושמיר
המרכיבים (6-8 סועדים):
< 1 ק”ג פילה סלמון טרי, נקי מעור ועצמות
< 2 ק”ג מלח גס
< 1 ק”ג סוכר
< קליפה מגוררת משני לימונים
< צרור שמיר קצוץ

לרוטב:
< 1 כף חרדל דיז’ון חלק
< 1 כף דבש
< 1/3 כוס חומץ
< 1/2 צרור שמיר קצוץ
< מלח ופלפל שחור

 גרבלקס
גרבלקס.

הוראות הכנה:
מערבבים בקערה את הסוכר, המלח, השמיר וקליפת הלימון.
מפזרים שליש מתערובת הכבישה על גבי תבנית אפייה שטוחה. מניחים את הדג על התערובת ומכסים בשני השלישים הנותרים של התערובת, כך שהדג מכוסה לגמרי.
עוטפים היטב את הדג בניילון הנצמד ומכניסים למקרר ל–12 שעות.
להכנת הרוטב: מערבבים היטב בקערה את כל מרכיבי הרוטב.
מוציאים את הדג הכבוש מהמקרר, שוטפים היטב במים ומייבשים במגבות נייר.
פורסים את הדג לפרוסות דקות ומגישים עם הרוטב מעל.




הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 מכירה את המסעדה הזאת דנה שרמן
  • 09:38
  • 21.12.12

תמיד כיף שם והכי כיף שהם לא שודדים כמו כל מסעדה בעיר

02 אמיר התותח , אוהבים אותך  (לת) מנחם
  • 01:51
  • 22.12.12

03 איזה כיף, חייתי בשבדיה לפני 20 שנה, ואף חוויתי חג מולד כזה. התיאור כל כך מדויק, אפשר להרגיש את הטעם.  (לת) מיכל
  • 10:07
  • 22.12.12

04 עם יד על הלב - האם מישהו מהגולשים ראה אי פעם ב"הארץ" כתבה על חגי ישראל שהיא כל כך משתפכת, חמימה, נלהבת? האם מישהו מכם ראה אי פעם ב"הארץ" כתבה כל כך משתפכת, חמימה ונלהבת על האופן בו חוגגים החרדים (נניח) את החגים היהודים בבני ברק או בירושלים? המאכלים, האווירה, ההתרגשות, ההמולה, הקניות, העשיה, הבישולים, הברכות, וכל מה שעושה את הרגשת החג המיוחדת?  (לת) ההערצה של השמאל לכל דבר גויי, והתיעוב שלו כלפי כל דבר יהודי, הם סימפטומים של הפרעה נפשית קשה (ולצערנו, חשוכת מרפא)
  • 10:31
  • 22.12.12

  •   הנאום הדמגוגי שלך לא בדיוק עושה חשק לקרוא על יהדות. מרמור דוחה אנשים מכל נושא.  (לת) טל
    • 10:59
    • 22.12.12

  •   מה לעשות שהיהודים אוכלים אוכל מגעיל?  (לת) על טעם וריח
    • 11:29
    • 22.12.12

  •   העתון הוא הארץ ועדיין לא הארץ שלנו. מלח בעיניים
    • 12:09
    • 22.12.12

    מי שם אותך לשופט ? מה זה עסקך מה עושים בני אדם אחרים ? הבעיה שלך היא שאתה רואה את העולם דרך חור המנעול וכמה שהחור קטן יותר טוב יותר.
    כשקראת את הכתבה עלה בפיך ריר מלא חטאים שגרם לך למחשבות מלאי חטא,ומי יודע באיזה אתרי זימה אתה גולש.אני רואה שאתה אדם מאוד דיסקרטי שאפילו את שמך לא השארת לתרופה.
    אם יש אלוהים שיעשה אתך צדק.
    שתה מים הרבה מים.

  •   העתון הוא הארץ,עדיין,ולא הארץ שלנו. מלח בעיניים
    • 12:10
    • 22.12.12

    מי שם אותך לשופט ? מה זה עסקך מה עושים בני אדם אחרים ? הבעיה שלך היא שאתה רואה את העולם דרך חור המנעול וכמה שהחור קטן יותר טוב יותר.
    כשקראת את הכתבה עלה בפיך ריר מלא חטאים שגרם לך למחשבות מלאי חטא,ומי יודע באיזה אתרי זימה אתה גולש.אני רואה שאתה אדם מאוד דיסקרטי שאפילו את שמך לא השארת לתרופה.
    אם יש אלוהים שיעשה אתך צדק.
    שתה מים הרבה מים.

  •   העתון הוא הארץ,ולא הארץ שלנו.עדיין. מלח בעיניים
    • 12:11
    • 22.12.12

    מי שם אותך לשופט ? מה זה עסקך מה עושים בני אדם אחרים ? הבעיה שלך היא שאתה רואה את העולם דרך חור המנעול וכמה שהחור קטן יותר טוב יותר.
    כשקראת את הכתבה עלה בפיך ריר מלא חטאים שגרם לך למחשבות מלאי חטא,ומי יודע באיזה אתרי זימה אתה גולש.אני רואה שאתה אדם מאוד דיסקרטי שאפילו את שמך לא השארת לתרופה.
    אם יש אלוהים שיעשה אתך צדק.
    שתה מים הרבה מים.

  •   אין מה לקרא העתונים הדתיים ????? מלח בעיניים
    • 12:11
    • 22.12.12

    מי שם אותך לשופט ? מה זה עסקך מה עושים בני אדם אחרים ? הבעיה שלך היא שאתה רואה את העולם דרך חור המנעול וכמה שהחור קטן יותר טוב יותר.
    כשקראת את הכתבה עלה בפיך ריר מלא חטאים שגרם לך למחשבות מלאי חטא,ומי יודע באיזה אתרי זימה אתה גולש.אני רואה שאתה אדם מאוד דיסקרטי שאפילו את שמך לא השארת לתרופה.
    אם יש אלוהים שיעשה אתך צדק.
    שתה מים הרבה מים.

  •   אין מה לקרא העתונים הדתיים???? מלח בעיניים
    • 12:12
    • 22.12.12

    מי שם אותך לשופט ? מה זה עסקך מה עושים בני אדם אחרים ? הבעיה שלך היא שאתה רואה את העולם דרך חור המנעול וכמה שהחור קטן יותר טוב יותר.
    כשקראת את הכתבה עלה בפיך ריר מלא חטאים שגרם לך למחשבות מלאי חטא,ומי יודע באיזה אתרי זימה אתה גולש.אני רואה שאתה אדם מאוד דיסקרטי שאפילו את שמך לא השארת לתרופה.
    אם יש אלוהים שיעשה אתך צדק.
    שתה מים הרבה מים.

  •   ואני מתרפק על הטשולענט שהכין בוקובזה בתורנות שבת גרגלה במרק
    • 12:20
    • 22.12.12

    על ערכו התזונתי המלא עמדתי כשהסמל העיראקי הופיע במטבח והחל לצעוק על בוקובזה הטבח: " יא בולבול, למה אתה רוחץ את הכלים בליפה מהמקלחות?"

  •   די עם השנאה העיוורת לכל דבר גויי יהודי
    • 12:27
    • 22.12.12

    עם יד על הלב - כן. כבר ראינו כתבה משתפכת, חמימה ונלהבת על חגי ישראל. ואפילו מאותה כותבת, בדיוק לפני שנה, לכבוד חנוכה.
    http://www.haaretz.co.il/magazine/dining/1.1598136

  •   יא חביבי אמיר
    • 12:33
    • 22.12.12

    בלי להסתבך - לך למשפחה שוודית לחג מולד ואז למשפחה חרדית לפסח, ותחליט אתה.
    עזוב אותך מאידיאולוגיה - לך אחרי הלב והטעם ותראה שאין הרבה ענין בצורה שאנחנו חוגגים את חגינו - לא בגלל מה שהחגים מציינים, אלא בגלל מי שאנחנו.
    דת ומסורת זה רק הכיסוי - האדם שבפנים הוא הליבה - ובזה אנחנו (ויתר האנושות) הרבה אחרי הסקנדינביים.;)

  •   למה כל כך קשה לך עם אנשים שרוצים להכיר דברים חדשים? אתה באמת רוצה תשעים כתבות על לביבות? חשוך מרפא
    • 12:42
    • 22.12.12

    חלק מהכיף באוכל זה להכיר מאכלים ממטבחים זרים. לא צריך להעריץ בשביל לא לקבור את עצמך בשמן הלאטקעס לכל החיים.

    והשנאה המטופשת הזאת לשמאלנים היא, איך לומר, מטופשת. ד"ש לגופצי.

  •   אם יש לנו הפרעה חשוכת מרפא אז אין טעם לדוש בזה.  (לת) מתן
    • 12:49
    • 22.12.12

  •   עם יד על הלב, לא הייתי להיות שכן שלך. אוכל יהודי (לפחות אוכל מזרח אירופאי) הוא "על הפנים"  (לת) בוריס
    • 13:23
    • 22.12.12

05 כדאי לכתוב על המסורת העתיקה. בעוד דור היא כבר תדהה תודות להגירה המוסלמית  (לת) מאלמו עיר מוסלמית
  • 11:03
  • 22.12.12

  •   אז בוא נתראה בעוד דור ונראה איפה ישראל ואיפה מלמו. יש לי הרגשה שבישראל המצב מכל הבחינות יהיה גרוע יותר.  (לת) זה שגר בחו״ל
    • 14:53
    • 22.12.12

06 בראנץ כהלכה טל
  • 11:05
  • 22.12.12

ואאו, איך בא לי.

07 נראה ונשמע מדהים וטעים  (לת) רון
  • 11:12
  • 22.12.12

08 תפוח אדמה זה פחמימה פשוטה, לא מורכבת.  (לת) תיקון
  • 11:28
  • 22.12.12

09 גדרה 26 חוויה קוליניארית במחיר שפוי, אוכל טעים ועשיר בריגושים קטנים,מגוון יינות ובירות יחודיות במחירים שלא צריכים לשבור חסכון, אהבתי ואחזור  (לת) אלי עמר
  • 11:34
  • 22.12.12

10 המתכונים של השף מהחבובות טובים יותר והוא גם לא משתמש בשינקין  (לת) מיס פיגי
  • 11:43
  • 22.12.12

11 חבל שאין מתכון למאכל לא משמין.  (לת) בב
  • 12:05
  • 22.12.12

12 דברי תועבה, טריפה ומאכל פיגולים. ניתן להשיג בארץ?  (לת) איסתניס פרקטי
  • 12:21
  • 22.12.12

13 אחרי יום ההולדת של ישו באה הברית שלו ביום הסילבסטר ראש השנה!!! מיכאל הכהן
  • 12:26
  • 22.12.12

http://hacohen.goop.co.il

14 very nice article doboman
  • 13:15
  • 22.12.12

Got hungry

15 יש הרבה יותר מוסלמים בישראל אסף
  • 13:31
  • 22.12.12

שנספיק לכתוב על בישול יהודי? תפסיקו לקשקש כבר.

16 צילומים מדהימים  (לת) אני
  • 14:11
  • 22.12.12

17 במקרה יצא לי לראשונה להשתתף בארוחה כזו בשוודיה עכשיו
  • 14:41
  • 22.12.12

והיה מאוד טעים! הופתעתי לטובה!