בית הספירלה - כללי - הארץ
מינוי דיגיטלי של הארץ - באתר בסמרטפון ובטאבלט - חודש ראשון ב-4.90 ₪ בלבד
מצטרפים ומשדרגים לאחת מחבילות התוכן האיכותי של הארץ. עכשיו במבצע השקה! רק 4.90 ₪ לחודש הראשון. נסו עכשיו >>
הרשמה למערכת
שם פרטי
שם משפחה
דוא"ל
סיסמה
אישור סיסמה
טלפון נייד
 ?נרשמתם בעבר לאתרי קבוצת הארץ התחברו   |   שכחתי סיסמה

בית הספירלה

  • פורסם לראשונה: 28.11.2005
  • 23:00
  • עודכן ב: 29.11.2005
  • 16:03

אדריכלות: האדריכל צבי הקר בשיתוף עם האדריכלים גיל ברנשטיין, שמואל גרובמן ורינה הרינג

תכנון ובנייה: 1990-1984

מיקום: רחוב צל הגבעה, רמת גן

שטח: 1,115 מ"ר

שימוש: בניין מגורים

אחד מהשותפים לתכנון של הספיראלה, שמואל גרובשטיין, אמר על הפרויקט, "הוא נראה כאילו סופה עברה ברמת גן ואספה את כל הגרוטאות מהגגות והחצרות של העיר ובסיבוב אחד יצרה את הספירלה". צבי הקר, שנחשב ל"ילד הרע" של האדריכלות הישראלית, טען בהזדמנויות שונות כי זאת ההגדרה האהובה עליו של הבניין.

הספירלה נחשבת בניין מעורר מחלוקת ואולי זו הסיבה שקיימים סביבה סיפורים רבים כמו הסיפור שעיריית רמת גן, שתיכננה באתר בניית בתים בגובה של 6-5 קומות, ויתרה על הבנייה עקב חשש מהתנגדויות שיגיש הקר, שגר בשכנות למגרש, ולכן נתנה לו את הזכות לתכנן במקום.

מגוריו של הקר בסמוך לאתר איפשרו לו להמשיך לתכנן ולשנות את המבנה גם במהלך הבנייה - שינויים שעל פי הרכילות האריכו את זמן הבנייה והוציאו את הקבלן מדעתו.

ההתייחסות למבנה מבחינת החומר והתהליך מזכירה לעתים פיסול יותר מאדריכלות, וסיפור אחר טוען שהקר בעצמו הדביק חלק מחיפוי האבן והמראות.

הבניין מעוצב כהגדלה של מערכת מדרגות ספירליות, שצמחה מעלה. הוא ניצב על צלע גבעה ומוקף במרפסות ללא קירוי. בלבו של הבניין נמצאת חצר פנימית, המהווה את האלמנט החשוב ביותר בו, ואליה פונות כל הדירות.

התכנון מתבסס על הגיאומטריה של צורת הספירלה והשפעתה החזקה הכתיבה את החלוקה הפנימית, מיקום העמודים וצורת המבנה.

הבניין עשוי בטון ומחופה בחלקו בטיח ובחלקו באבן דקה בגוון ורוד, שברי זכוכיות ופח גלי. חומרים אלה נבחרו לבניית המבנה כיוון שהם נקשרים בתודעה עם בנייה ענייה ועם השכונות הישנות בערים.

הקר הגדיר את הספירלה כמגדל בבל מיניאטורי, המדבר בשפות שונות ועל נושאים שונים כמו מצב האדם, חיבור בין חומר לפעולה, קונסטרוקציה ואדריכלות וכו'. הקר קיבל על המבנה את פרס "רכטר" לאדריכלות בשנת 99', אותו חלק עם האדריכל רם כרמי.

המבנה האניגמטי של הספירלה נחשב לניסוי אדריכלי, שיש שאוהבים אותו ויש ששונאים. מזוויות מסוימות, הבניין אכן נראה כגיבוב חומרים וקירות, אבל מזוויות אחרות מתגלה ההיגיון הפנימי שיצר אותו. אפשר לא לאהוב אותו, אבל אי אפשר להתעלם ממנו ומהנועזות האדריכלית שהוא מציע.



תצלום: גיא רייביץ




הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
פרוייקטים מיוחדים