תל אביב
15°- 9°
- קצרין 12°- 5°
- צפת 10°- 4°
- טבריה 16°- 9°
- חיפה 15°- 9°
- אריאל 11°- 5°
- ירושלים 10°- 5°
- באר שבע 15°- 5°
- מצפה רמון 10°- 4°
- ים המלח 21°-11°
- אילת 19°- 9°
- לדף מזג אויר
08:29
למוחו של ראש הממשלה, אריאל שרון, נגרם נזק רב - כך העריכו אמש גורמים בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. הבוקר (שישי) ייערך סי-טי שיבדוק את מצבו של שרון, ואולם רק ביום ראשון ינסו להעירו מההרדמה, ולבדוק בפעם הראשונה מהן תוצאות הדימום.
מנהל בית החולים הדסה עין כרם, פרופ' שמואל מור יוסף, אמר אמש כי ניבוי העתיד הוא כמעט בלתי אפשרי. "לא ניתן לדעת מה יהיה ההשלכות לאחר הניתוח, האם יהיו השפעות מוטוריות או השלכות בתחום יכולת החשיבה. רק לאחר שהוא ייצא מההרדמה נוכל לתת הערכות". מור יוסף הוסיף כי הניתוח שבוצע לראש הממשלה היה בצד ימין.
הפרופ' מור יוסף הגן על ההחלטה להסיע את ראש הממשלה, אריאל שרון, לבית החולים הדסה ולא לסורוקה למרות זמן הנסיעה הארוך יותר. "בית החולים סורוקה הוא מהמובילים במדינת ישראל והשירות הנוירולוגי והנורכירורגי שם הוא מהטובים במדינה. אך אני חושב שההחלטה להביא את ראש הממשלה במרחק נסיעה שהוסיף 30 דקות, אבל למקום שהצוות הרפואי מכיר אותו, למקום שאותו הוא עזב רק מספר שבועות קודם לכן, למקום שבו היה אמור לעבור פרוצדורה ניתוחית למחרת היום, היתה החלטה מושכלת, שקולה ונכונה".
גורם רפואי בכיר שהיה מעורב בטיפול בראש הממשלה העריך אמש, שלחץ נפשי שבו היה נתון ראש הממשלה בימים האחרונים היה אחד הגורמים לשטף הדם במוחו. "אין לי ספק שללחץ נפשי יש השפעה. אפשר להבין שלחץ כזה יכול להיגרם גם מהפרסומים שהיו בתקשורת בימים האחרונים", אמר הגורם. הוא לא ציין לאילו פרסומים מדובר, אך אפשר שרמז לדיווחים על חקירת החשדות נגדו לקבלת שוחד מהאחים שלאף, ולדיווחים על סיכוני הצנתור שהיה אמור לעבור היום.
שרון מאושפז מאז יום רביעי במצב קשה מאוד בבית החולים הדסה "עין כרם" בירושלים, לאחר שלקה ביום רביעי בשבץ מוחי חמור. ראש הממשלה משותק, מורדם, מונשם ומצבו קשה אך יציב. הדימום במוחו של שרון הופסק בתום שבע שעות ניתוח, שהחל ביום רביעי, והוא הועבר סמוך לשעה 9 בבוקר אתמול ליחידה הנוירו-כירורגית לטיפול נמרץ להמשך טיפול.
לדברי הפרופ' מור יוסף, "כל הפרמטרים - לחץ דם, דופק, תפוקת שתן ולחץ תוך מוחי - נמצאים בגדר הנורמה למצב שבו נמצא ראש הממשלה. הוא מקבל טיפול הכולל הרדמה עמוקה והנשמה, במטרה להוריד את הלחץ התוך גולגלתי ואת לחץ הדם, כדי לאשפר למוח להתאושש מהטראומה הקשה שעבר כתוצאה מהאירוע ומהניתוח", אמר.
לשאלות כתבים אם היה נכון לתת לו תרופות נוגדות קרישה ואם היה נכון לשחררו מבית החולים אחרי השבץ הראשון, אמר מור יוסף כי ראש הממשלה קיבל את הטיפול המתאים ביותר וההולם. לדבריו, "הוא טופל בידי מיטב המומחים הנמצאים בהדסה ולא חסכנו התייעצות עם מומחים ממקומות אחרים. הטיפול בראש הממשלה לאחר האירוע המוחי הראשון היה צריך להינתן על ידי תרופה לדילול הדם וכך קיבל ראש הממשלה את התרופה במינונים מקובלים ותוך מעקב אחרי פרמטרים.
אתמול בצהריים יצא מור יוסף לתקשורת בין היתר כדי "להזים את חרושת השמועות שמציפה את המדינה" על מותו של שרון. לדבריו, "אני מתחייב שכל שינוי במצבו יבוא לידי ביטוי בהודעות של הנהלת הדסה".
שרון הגיע מעורפל לבית החולים
שרון הגיע ביום רביעי סמוך לשעה 11 בלילה לבית החולים כשהוא מעורפל הכרה ועם לחץ דם גבוה. האבחנה הראשונית היתה אירוע מוחי משמעותי בשל "דמם מאסיווי, נרחב, תוך מוחי". שרון הורדם ונלקח לבדיקות נוספות. לאחר מכן נלקח לחדר הניתוח, בניסיון לנקז את הדימום. לדברי הפרופ' מור יוסף, במהלך הניתוח הראשון - שארך כשש שעות - נעצר הדימום, ושרון קיבל תרופות לעצירת הדימום בנוסף להליך הניתוחי. ואולם, בתום הניתוח נערכה לשרון בדיקת סי-טי והתברר כי יש דימומים נוספים שיש לטפל בהם, ולפיכך הוחלט להחזירו להמשך הניתוח סמוך לשעה 6 בבוקר. עם החזרתו של שרון לחדר הניתוח, מסר על כך הפרופ' מור יוסף הודעה וציין כי יש צורך לחכות להתפוגגות השפעת התרופות נגד הקרישה שקיבל שרון לאחרונה, וכן לתחילת השפעת התרופות מעודדות הקרישה שניתנו לו עתה.
סמוך לשעה 9:20 אתמול בבוקר מסר הפרופ' בן יוסף על סיום הניתוח ועצירת הדימום במוח, והעברתו של שרון ליחידה לטיפול נמרץ. "הניתוח של שרון הסתיים לאחר כשבע שעות. ראש הממשלה עבר בדיקת סי-טי סקאן שהדגימה שהדימום במוח פסק. הוא הועבר עתה ליחידה לטיפול נמרץ הנוירוכירורגית. הוא יהיה בטיפול, בהשגחה ובמעקב. אנחנו נעקוב ונדווח לכם. בשלב זה כל הסימנים החיוניים חיוביים ותקינים, אבל הוא עדיין במצב קשה", אמר. מור יוסף הבהיר שהמצב קשה, אבל יציב מבחינת פרמטרים כמו לחץ דם. מקורות בלשכת רה"מ אמרו כי הם "מצפים לנס".
ניתוח קשה ומורכב
בניתוח, שנחשב לקשה ומורכב, פתחו הרופאים את הגולגולת וביצעו כמה פעולות ניתוחיות: קשירה או צריבה את כלי הדם שהתפוצץ במטרה לעצור את הדימום; ניסו לנקז או לספוג את הדם שכבר דלף למוח. ואולם זו פעולה קשה, ולעתים בלתי אפשרית, כאשר הדימום הוא בחלקים עמוקים במוח. לדברי רופא בכיר, שהתבסס רק על המידע המועט שפירסם בית החולים, סיכויי החזרה לתפקוד מלא ורגיל במקרים מסוג זה נמוכים מאוד. הרופא הבכיר ציין, כי במקרים רבים, שטף דם במוח משמעותו היא שהחולה מצוי בסכנת חיים משמעותית.
לדיון רפואי מקיף במצבו של רה"מ, בדרכי הטיפול בו ובסיכויי החלמתו לחץ כאן.
חש ברע בחוות השקמים
ביום רביעי, סמוך לשעה 21:00 חש שרון ברע, והובהל מחוות שקמים לבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. הוא פונה סמוך לשעה 22:00 בניידת טיפול נמרץ החונה דרך קבע בחוות שקמים, ולצדו רופאו האישי. תחילה התכונן שרון לנסוע לבית החולים סורוקה בבאר שבע, ובית החולים אף התבקש להיערך לקליטתו, ואולם לאחר שיצא לדרך הוחלט לפנותו להדסה שבירושלים. מלשכת ראש הממשלה נמסר בתחילה, כי שרון הגיע לבית החולים בהכרה מלאה ודיבר בטלפון בדרך אליו, ואולם עם הגעתו לבית החולים הוחמר מצבו. בבדיקות התברר שלקה בשבץ נוסף, השני בתוך פחות משלושה שבועות. ב-22:56 נקלט שרון בבית החולים הדסה. הוא נלקח ליחידת הטראומה, ומשם ליחידת ההדמיה, לבדיקות לבחינת משמעות האירוע והיקפו. בניו, עמרי וגלעד, באו לבית החולים.
עם תום הניתוח עזבו את בית החולים רופאו של ראש הממשלה, פרופ' בולק גולדמן, יועצו הפוליטי, ארז חלפון, ומזכיר הממשלה, ישראל מימון. הם סירבו לענות לשאלות העיתונאים בדבר מצבו של ראש הממשלה. חלפון אמר כי המצב "רגיש מאוד".
דובר בית החולים הדסה רון קרומר (משמאל) ומנהל בית החולים פרופ' שלמה מור יוסף, מוסרים אתמול בבוקר דיווח על מצבו של ראש הממשלה, מחוץ לבית החולים
שרון ואולמרט, ביום רביעי בירושלים. מקורות בלשכת רה"מ אמרו כי הם "מצפים לנס"