"כלבוטק" חשפה: בטיב טעם "מחדשים" מוצרי עוף ישנים באמצעות תבלינים - כללי - הארץ
מינוי דיגיטלי של הארץ - באתר בסמרטפון ובטאבלט - חודש ראשון ב-4.90 ₪ בלבד
מצטרפים ומשדרגים לאחת מחבילות התוכן האיכותי של הארץ. עכשיו במבצע השקה! רק 4.90 ₪ לחודש הראשון. נסו עכשיו >>
הרשמה למערכת
שם פרטי
שם משפחה
דוא"ל
סיסמה
אישור סיסמה
טלפון נייד
 ?נרשמתם בעבר לאתרי קבוצת הארץ התחברו   |   שכחתי סיסמה

"כלבוטק" חשפה: בטיב טעם "מחדשים" מוצרי עוף ישנים באמצעות תבלינים

בבדיקות מעבדה נמצאו במוצרים אחדים רמות חיידקים גבוהות פי 43 מהתקן האירופי וחיידקי קולי צואתי. הרשת: "טיב טעם פועלת על פי ההנחיות והתקנים המחמירים של משרד הבריאות"

תחקיר "כלבוטק" ששודר ביום שלישי בערב עורר אתמול הדים והפך לשיחת היום, לאחר שחשף מכירת מוצרי עוף שאינם ראויים למאכל בשלושה מסניפי הרשת: סניף ראשון לציון, סניף באר שבע וסניף פתח תקוה.

בתחקיר צולמו במצלמה נסתרת עובדי הרשת כשהם מנטרלים את ריחו הרע וצבעו החריג של עוף ישן באמצעות תבלינים ומוכרים אותו כ"שווארמה מתובלת" ו"שיפודי פרגית מתובלים". "ככה הלקוח לא יכול לדעת שהבשר מסריח", אמרה אחת המוכרות לתחקירנית התוכנית, והוסיפה: "אצלנו לא זורקים בשר לפח". עובדת אחרת צולמה כשהיא מסבירה לתחקירנית כי אם הבשר מסריח, משרים אותו בחומץ ובמים קרים למשך שעה, ואחר כך "אין ריח בכלל".

ממצאי בדיקות המעבדה שנערכו על ידי מערכת התוכנית למוצרי העוף שנדגמו היו חמורים למדי: כך למשל, בשווארמה פרגית עוף שנרכשה בסניף ראשון לציון נמצאו 160 אלף קוליפורמים (כאשר ההמלצה המיקרוביאלית של האיחוד האירופי היא עד 10,000 קוליפורמים לגרם), וכן חיידקי סלמונלה רעילים - שאסור שיימצאו במזון כלל. בפרגית עוף מתובלת נמצאה ספירה כללית של 32 מיליון חיידקים (ההמלצה היא 10-1 מיליון), 430 אלף קוליפורמים וכן חיידקי סלמונלה, בסניף פתח תקוה נמצאו בעופיון מתובל 53 מיליון חיידקים בספירה כללית, 1,900,000 קוליפורמים וכן חיידקי קולי צואתי.

היחצ"ן יובל ארד טען בתוכנית כי מדובר במקרים בודדים בלבד, והרשת פירסמה מודעות בעיתונים שלפיהן "טיב טעם פועלת על פי כל ההנחיות והתקנים המחמירים של משרד הבריאות. בשבועות האחרונים נערכו בדיקות קפדניות על ידי מעבדות חיצוניות ובלתי תלויות, שבהן נמצא שאין ליקויים במוצרי העוף המתובל".

ומה יכולים לעשות צרכנים שרכשו באחרונה מוצרי עוף ובשר ברשת, ובעקבות הפרסום אינם מעוניינים להשתמש בהם? מהרשת נמסר כי צרכנים שרכשו מוצרי עוף מתובלים ומעוניינים להחזירם יוכלו לעשות כן ולקבל זיכוי או החזר כספי. עם זאת הבהירו בחברה כי לא יתאפשרו החזרים של מוצרי בשר אחרים, כולל עוף טרי או בשר.

הבעיה נעוצה בשיטה

הפרשה עוררה אתמול שאלות קשות בקרב הציבור לגבי הפיקוח של משרד הבריאות על איכות הבשר הנמכר ברשת. מהמשרד נמסר כי הפיקוח השוטף בכל העסקים טעוני הרישוי בישראל נמצא באחריות הרשויות המקומיות. משרד הבריאות מבצע ביקורת בעת אישור הבקשה לרישיון ובמבצעים יזומים. במסגרת זו ננקטים אמצעים נגד עסקים רשלניים, כולל פרסומים באמצעי התקשורת.

זאת ועוד: ייתכן כי הבעיה בסיסית יותר ונעוצה בשיטה, ולא רק במחדלי טיב טעם: לפי פקודת בריאות הציבור, המבחינה בין "בשר טרי/מצונן" לבין "מוצר בשר מעובד", יכול בית השחיטה לקבוע את אורך חיי המדף של המוצר. עם זאת, המשווק רשאי להעביר את הבשר תהליך של תיבול או טחינה - ולהאריך את תאריך התפוגה.

מלבד זאת, בישראל אין תקן לרמה המיקרוביאלית (מספר החיידקים) של עוף טרי מתובל, ורמה זו נקבעת לפי "המקובל והסביר" - מושג מעורפל, שמשאיר מקום נרחב לפרשנות. ב"כלבוטק" התמודדו עם בעיה זו על ידי השוואת ממצאי המעבדה לתקן האירופי.

ממשרד הבריאות נמסר בהקשר זה: "גם בעולם קיימות המלצות בלבד, והן אינן מחייבות ומתייחסות לעוף טרי מתובל. עוף טרי הוא מוצר החייב לעבור תהליך של בישול טרם צריכתו, שבמהלכו מושמדים החיידקים".

עוד נמסר כי "לא ניתן להאריך את תאריך התפוגה של בשר עוף טרי. במקרים שבהם העוף משמש חומר גלם בתעשיית המזון, אורך חיי המדף שלו נקבעים על ידי היצרן ובאחריותו כתלות בסוג הטיפול או בתהליך הטכנולוגי שלו נחשף".

כיצד נדע אם העוף טרי?

אירועי השבוע לא הוסיפו נחת לצרכני העוף בישראל: בתחילת השבוע פורסם ב-TheMarker כי בביקורת שגרתית של הרשויות האמריקאיות נמצאו משחטות ישראליות (לא כולל המשחטות של זוגלובק, עוף-טוב ומילוא עוף) שהשחיטה והייצור בהן אינם עומדים בקריטריונים שלהן, ויצוא תוצרתן לארה"ב נאסר. למחרת התפוצצה בקול גדול פרשת טיב טעם, שנחשפו בה שיטות מפוקפקות להארכת חיי המדף של מוצרי עוף.

ד"ר אליעזר ניל"י, הווטרינר הראשי לפיקוח על מוצרים מן החי בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, מספק כמה כללי אצבע שיסייעו לצרכנים לוודא שהם קונים עוף טרי:

* קנו רק עוף שעל רגלו תווית עם סמל הפיקוח הווטרינרי הנושאת את שם היצרן, תאריך הייצור, התאריך האחרון לשיווק והטמפרטורה שבה יש לאחסן אותו. על פי חוק, כל עוף חייב להיות מסומן בתווית כזו.

* צבעו של העוף צריך להיות ורדרד, ולא אדום.

* ריחו צריך להיות אופייני.

* בשרו אינו דביק (דביקות היא סימן לריקבון).

*העוף צריך להיות יבש - אם מישהו מוכר לכם למשל עוף שהוקפא והופשר כעוף טרי, הוא יהיה רטוב, וריחו יהיה שונה מהרגיל. כן עלולות להיות בו כוויות קור.



סניף טיב טעם בבאר שבע




הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
פרוייקטים מיוחדים