ניצני הצלחה ראשונים למבצע להשבת יער האלונים
הפרויקט להשבת יער האלונים נראה לא מציאותי, אבל שתילים ראשונים כבר צצים בפארק השרון
קבוצת מטיילים שישבה, בשבת האחרונה, בצל אלון גדול מדרום ליער חדרה, הסתכלה בפליאה על שני אנשים מבוגרים שיצאו במחול על החול, לא רחוק מהם. השניים, ארנון גורן ועפר בינדל, יוזמי הרעיון להשבת יער האלונים הנכחד לאזור השרון, הביטו בשמחה בשתילי אלונים רכים שבקעו מהאדמה.
אלה ניצני הצלחה ראשונים למבצע שיזמו השניים לפני כחצי שנה, שתכליתו להחזיר לסביבה את יער האלונים שהתקיים באזור השרון עד לפני כ-150 שנה, והוכחד בידי האדם. "כשדיברנו על הרעיון הזה, לפני כחצי שנה, לא האמנו שהוא יצליח ושיסחוף אחריו אנשים נוספים", אמר השבוע גורן, מהנדס טיהור שפכים ופעיל סביבתי. אבל חזון יער האלונים אכן מדבר אל לב רבים מתושבי השרון.
בכעשרה סופי שבוע התקיימו מבצעים לאיסוף בלוטי אלונים והטמנתם באדמה. באו אליהם יותר מאלף בני אדם, מבוגרים וילדים. במבצע השתתפו גם כ-400 תלמידים מבתי הספר באזור עמק חפר.
העבודה כללה תחילה איסוף אלפי בלוטים שנשרו מעצי האלון המעטים ששרדו בסביבה. אחר כך הוטמנו הבלוטים באדמה, בעומק כעשרה סנטימטרים.
עד לפני כ-150 שנה היה אזור השרון מכוסה ביער של אלוני תבור. כעת נותרו רק עצים יחידים במקומות ספורים, שרידים מאותו יער, בין השאר ב"חורשת מאה האלונים" על גבעות החול מדרום ליער חדרה, ב"פארק השרון" ובכמה מקומות אחרים. בשרון גם נמצא האלון הגדול בישראל, בשדות של משפחת צאדק מטייבה.
עדיין אין לדעת כמה בלוטים ינבטו, מתוך האלפים שהוטמנו. לדברי גורן, "על פי הידוע רק כ-10% מהבלוטים שהוטמנו יצליחו להוציא שתיל". לדבריו, "כשישוב יער האלונים תהיה לו השפעה גדולה על הסביבה - על האקלים ועל נוכחות בעלי חיים - יונקים וציפורים שהיום אין להם מסתור. זו התרומה הקטנה שלנו, אנחנו מחזירים לכדור הארץ משהו שחמסנו ממנו".
מבצע חד-פעמי לא יחזיר כמובן את היער. כדי להשיב את היער לנוף השרון יש לשוב על הטמנת הבלוטים עוד עשרות שנים. *

תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר