גללים של חיה לילית דמוית חתול מכילים את פולי הקפה היקרים ביותר בעולם - כללי - הארץ
המהדורות הדיגיטליות של הארץ - באתר בסמרטפון ובאייפד - חודש ראשון ב-4.90 ₪ בלבד
מצטרפים ומשדרגים לאחת מחבילות התוכן האיכותי של הארץ. עכשיו במבצע השקה! רק 4.90 ₪ לחודש הראשון. נסו עכשיו >>
הרשמה למערכת
שם פרטי
שם משפחה
דוא"ל
סיסמה
אישור סיסמה
טלפון נייד
 ?נרשמתם בעבר לאתרי קבוצת הארץ התחברו   |   שכחתי סיסמה

גללים של חיה לילית דמוית חתול מכילים את פולי הקפה היקרים ביותר בעולם

את הקפה היקר ביותר בעולם מייצרים מפולי קפה שעברו דרך מערכת העיכול של הסיבט, חיה דמוית חתול הנפוצה בעיקר בפיליפינים ובאינדונזיה, ויצאו משם בצורת גללי צואה. תקראו את המשפט הזה שוב ואחרי זה תנסו לקחת לגימה מספל הקפה שמונח לפניכם

  • , נורימיטסו אונישי
  • פורסם לראשונה: 14.05.2010
  • 00:00
  • עודכן ב: 19.05.2010
  • 16:00

גואד סיבאיאן יצא באחרונה לסיור ברמות הנידחות של הפיליפינים, הידועות בשם קורדיירה. הוא טיפס במעלה שביל צר וטרשי, שהתפתל סביב כמה גבעות, בלי לייחס תשומת לב לארונות הקבורה, שלפי מסורת ההלוויות המקומית נתלו מהצוקים התלולים שהקיפו אותו.

בהגיעו אל עמק שבו גדלים עצי קפה בשפע, הוא סרק את הצמחייה שתחתיהם, שבה ינוחו החיות לאחר שקטפו את פירות הקפה הטעימים ביותר בטופריהם וזללו אותם בניביהם. עיניו קלטו ערימה בצבע חום בהיר על סלע. הוא הרים אותה בידו הימנית והניח אותה בעדינות בשקיק שחור כשהוא לוחש: "זהב!"

לא בדיוק. אולם המציאה של סיבאיאן היא המקבילה לזהב בעולם הקפה המעודן: גללים המכילים את פולי הקפה היקרים ביותר בעולם.

במחיר של מאות דולרים לקילוגרם, פולים אלה נמצאים בפרש של סיבט, חיה לילית דמוית חתול, שעירה ובעלת זנב ארוך המשחרת לטרף באזורי גידול הקפה של דרום-מזרח אסיה. אך טרפה המועדף אינו בעל חיים אחר, אלא פירות הקפה הטעימים והבשלים ביותר. בסופו של דבר מפריש הסיבט את הגלעינים הקשים והבלתי ניתן לעיכול של הפרי - פולי הקפה - לאחר שתססו בתוך החומצות והאנזימים שבמעי החיה. מפולים אלה מפיקים קפה המתואר כחלק, שוקולדי ונטול כל טעם לוואי מריר.

אניני טעם בארצות הברית, אירופה ומזרח אסיה גילו בשנים האחרונות את קפה הסיבט, ויצרו ביקוש שהזין בהלה לזהב באינדונזיה ובפיליפינים, הארצות שבהן נפוץ הסיבט במיוחד. המלקטים סורקים את אדמת היערות בפיליפינים, שם התפתח קפה הסיבט לענף כלכלי חדש. באינדונזיה, שבה יש לקפה זה היסטוריה ארוכה, לוכדים יזמים את הסיבט ומקימים חוות זעירות, לעתים קרובות בחצרות האחוריות של בתיהם.

לממשלה ולהתאחדות יצואני הקפה של אינדונזיה אין נתונים מדויקים על החלק הזעיר שתופס ייצור קפה הסיבט בייצור הקפה הכולל בארץ האיים. כדי לטפל בדרישה הגוברת לקפה סיבט, או "קופי לוואק", כפי שהוא נקרא באינדונזיה, הוקמה בשנה שעברה התאחדות מגדלי קפה לוואק. לפי ההתאחדות, רוב יצרני הסיבט הם אנשי עסקים קטנים שמייצאים ישירות למדינות אחרות.

בהתחשב בסכומי הכסף המעורבים בסיפור, פולי קפה סיבט מזויפים או באיכות ירודה מציפים את השוק. "בשל הפופולריות הגוברת שלו יש יותר קפה סיבט מאי פעם, אבל אני לא סומך על איכותו", אמר רודי ווידג'אג'ה, בן 68, שחנות הקפה של משפחתו בג'קרטה, ווארונג טינגי, שנפתחה לפני 131 שנה, נחשבת לוותיקה ביותר באינדונזיה.

התחרות הציתה ויכוחים נוקבים. מהו בעצם קפה סיבט אמיתי? האם בחירת הפולים של הסיבט היא שיוצרת את הקפה? או שמא זה מסעם של הפולים במערכת העיכול של החיה? האם הארומה, הניחוח והטעם של גללי סיבט המגודל בכלוב יהיו אי פעם טעימים כמו אלה של בן דודו הפראי?

ויה רייס, שהחברה שלה, בוטה סנטרל, שבסיסה במנילה, נכנסה לעסקי קפה הסיבט לפני חמש שנים, אומרת שהיא קונה רק משללם של המלקטים בטבע. רייס מייצאת למפיצים במדינות אחרות - יפן ודרום קוריאה הן השווקים הגדולים ביותר שלה - והיא גם מוכרת ישירות שקים במשקל קילוגרם אחד במחיר 500 דולר לשק.

השמירה על איכות היא אתגר מתמיד, כי קשה להבדיל בין החומר האמיתי למזויף. פעם אחת מכרו לה מלקטים פולים רגילים שהודבקו לגללים בלתי מזוהים. "שטפתי את זה", היא מספרת. "אבל הדבק לא ירד".

אחד מהספקים שלה הוא גואד סיבאיאן, בן 37, הקונה פולים ממלקטים בכל רחבי הקורדיירה, האזור ההררי והנידח שהמסע אליו מצריך 12 שעות של נסיעה מפרכת ממנילה. באחרונה הוא ביקר אצל משפחת פאט-אוג, שבבעלותה חלקה של שבעה דונמים ליד העיר סגדה.

בטרם החל סיבאיאן לרכוש מהם את קפה הסיבט, לפני ארבע שנים, בני משפחת פאט-אוג לא ייחסו תשומת לב רבה לגללים של הסיבט, שבאו בלילות לסעוד מעצי הקפה שלהם. הם השליכו את פולי הסיבט או עירבבו אותם עם הפולים הרגילים שמכרו לסוחרים. כעת הם מקבלים 20 דולר לקילו של פולי סיבט, פי חמישה מהמחיר של פולי קפה רגילים, שהקטיף שלהם גם מצריך עבודה רבה.

סיבאיאן בחן את הסחורה שלהם ואמר שהוא ישלם להם מעט פחות מהמחיר של סחורה סוג א'. הוא מצא כמה פגמים - פולים נחותים שהסיבט ירק; פולים שנלעסו, לא על ידי סיבט אלא על ידי עטלפים - שאיש לא יכול להבחין ביניהם לבין פולי סיבט חוץ מעינו המיומנת של סיבאיאן, או יותר נכון, לשונו.

הוא ליקק פול אחד, והסביר שפולי סיבט אמיתיים מאבדים את המתיקות הטבעית שלהם ומקבלים מרקם גס. "זה טהור, מאיכות טובה", הוא אמר והוסיף, "פעם ניסו כמה איכרים לרמות אותי בקלייה קצרה של פולים רגילים, כדי שיאבדו את המתיקות".

אלברטו פאט-אוג, מנהל בית ספר בדימוס בן 60, אמר שהוא לא מבין למה הזרים מוכנים לשלם כל כך הרבה תמורת ספל של הדבר הזה. "זה קצת הפתיע אותנו", הוא אמר. "קצת התמיה אותנו". בנו למברט, בן 20, הוסיף בחיוך גדול, "אנחנו בורים".

בני משפחת פאט-אוג אמרו שהם היו שמחים להרחיב את העסק שלהם, אבל פשוט אין מספיק סיבטים בסביבה. את הבעיה מחמירה העובדה שאיכרים באזורים אלה נהגו ללכוד סיבטים, האוהבים לאכול גם תרנגולות. התושבים עדיין מעריכים את הסיבטים פחות בשל כישוריהם לבחור פולי קפה ויותר בזכות בשרם, שבדרך כלל מיובש לפני שהוא מוגש בסגנון אדובו.

"קשה מאוד לשכנע את שכני לא להרוג את הסיבטים, בגלל שהם נחשבים למעדן כזה כאן", אמר אלברטו פאט-אוג.

גם באינדונזיה מקשה ההידלדלות במספרם של הסיבטים על המקווים ליהנות מהפריחה בשוק קפה הסיבט. זה זמן רב מופק קפה הסיבט בעיקר באי המערבי סומטרה, שם צימצמו הגידול באוכלוסייה האנושית, הפיתוח הכלכלי וביעור היערות את אזורי המחיה של החיה. ווידג'אג'ה, בעל החנות בג'קרטה, סיפר שההולנדים, ששלטו באינדונזיה במשך יותר מ-300 שנה, והחיילים היפנים, שכבשו את הארץ במלחמת העולם השנייה, היו שותי קפה הסיבט הנלהבים ביותר. אולם הקפה נעלם כמעט לחלוטין בשנות החמישים, הוא סיפר, ושב אל השוק רק לאחר שהמוניטין שלו החל להתפשט בעולם. אחרי שהחל לקבל בקשות מקונים פוטנציאליים בארצות הברית, יפן וטייוואן ב-2007, הוא הבטיח לעצמו אספקה קבועה של קפה סיבט, והחל למכור אותו רק בשנה שעברה - במחיר שנע בסביבות 350 דולר לקילוגרם.

בעיירה ליווה, בדרום מערב סומטרה, יותר מ-30 משפחות מעורבות בעסקי קפה הסיבט. מגה קורניאוואן, בן 28, נכנס לעסק לפני שנתיים כשהחל לגדל סיבטים בחצר האחורית של בית משפחתו. הוא כבר התרחב לשלושה אתרים נוספים, ועובד כעת אך ורק בעסקי הסיבט. כשברשותו 102 סיבטים, הוא אוסף בסביבות 250 קילוגרם פולים בחודש.

במשך היום ישנו הסיבטים של קורניאוואן בכלובי העץ הקטנים שלהם, והתעוררו לפעילות עם שקיעת השמש. בלילה אכלו החיות מצלחות של פירות קפה טריים, שמולאו מדי שעתיים, או צעדו הלוך ושוב בקצב מהיר, מלא קפאין.

אף שהם כלואים בכלוב, הסיבטים אכלו רק כמחצית מהפירות שהונחו לפניהם, ובחרו רק את הטובים ביותר, טען קורניאוואן. הוא ביטל את הביקורת של אניני הטעם על כך שהמתח שבו שרויות החיות בשבי משפיע על טעם הפולים שהן מפרישות. "זה אותו דבר", הוא אמר, אף שאישר כי כמה מהקונים מעדיפים קפה של סיבט פראי. "אולי זה עניין של יוקרה".

כמה רחובות הלאה משם, לאוג'אנג סוריאנה, בן 62, יש דעות מוצקות על מה שמהווה קפה סיבט אמיתי. סוריאנה, רפלקסולוג, החל לחלטר בליקוט קפה סיבט לפני שלושה חודשים לאחר שצפה בכתבה בטלוויזיה על הביקוש לפולים במדינות אחרות. באלף דולר שאסף הוא קנה שלושה סיבטים וכלובים. סוריאנה כבר מצא דרך להגדיל באופן משמעותי את תפוקת הסיבטים: במכונה הוא שולף את פולי הקפה מהפרי ומערבב אותם במחית בננה. הסיבטים זוללים הכל. בצורה זו לא מתבזבזים פולים. בנוסף לכך, הוא הצליח להקפיץ בצורה זו את תפוקת הגללים מקילוגרם אחד בשבוע לשלושה קילוגרמים ביום.

אולם האם בדרך זו אין סוריאנה מונע מהסיבטים להשתמש ביכולתם המפורסמת לברור את הפולים הטובים ביותר?

הוא עיקם את פניו בביטול לשמע הרעיון. "הדבר החשוב ביותר הוא שהפולים עוברים בקיבת החיה ומותססים", הוא אמר. "הטעם הוא אותו טעם בכל מקרה".*

תרגום: אסף רונאל


ניסיתי הטעם צמיגי ומורכב, אבל טעם-לוואי מעיק משתלט על הגרון

בסיפור הזה יש כל המרכיבים הדרושים כדי לקרוץ לבלוטות הטעם של הרומנטיקן המצוי: חתולי זבד אקזוטיים, ילידים עניים, חומר גלם אורגני נדיר ושמץ של ארומה אנאלית מהסוג שמחבב על הבריות סיפורים מהתחת ובדיחות על נפיחות. השאלה האמיתית היא: האם זה באמת טעים? ויותר מזה: האם זה מצדיק את המחיר?

הו, טעמה המר של האכזבה. במבט ראשון נראים פולי הסיבט האפרפרים כפולי קפה פגומים. דומה שגם הארומה הטבעית נפגעת מהטרנספורמציה שהם עוברים במערכת העיכול החייתית. הטעם צמיגי ומורכב, אבל בעיקר מצטיין בטעם-לוואי מעיק המשתלט על הגרון.

"ב-2007, כשהחל להיווצר הייפ עולמי סביב קפה הלוואק, התעורר ביקוש בארץ והתחלנו לייבא אותו מווייטנאם", אומר טל בודנשטיין, בעלים ומנכ"ל של Coffee organization ו-Loveat. "אנשים ערכו אז מסיבות נושא של קפה לוואק, אבל ההתעניינות שככה מאז. אנחנו עדיין מייבאים אותו בכמויות קטנות, בעיקר למכורים לדבר שמזמינים אותו באופן פרטי, אבל לטעמי זה בעיקר גימיק. אני לא מוצא בו איכויות מיוחדות שהן מעבר לטעמו של קפה באיכות סבירה".

רונית ורד



לי דיי, בעל משק בסין, בודק סיבט. הצרכנים מעדיפים תוצרת של סיבט שחי בטבע


ייבוש גללי סיבט בווייטנאם. פולי הקפה אינם מתעכלים ונפלטים בשלמותם




הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
פרוייקטים מיוחדים