בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

דרכים צדדיות

פרגולת ענבי המאכל של היקב, יינות וגבינות במקרר, הבריזה של רמות נפתלי ומארק רובין אחד. סוף שבוע בצפון שכולו מזור לגוף ולנפש (אך לא לכיס)

תגובות

הצימר

יש אוויר במדינת ישראל גם ביולי-אוגוסט. הבריזה של מושב רמות נפתלי, שלא מזכירה במאום את אחותה הרטובה והמתאמצת ממישור החוף, היא משב רוח קריר מרענן ומשיב נפש לעת שקיעה, במיוחד למי שיתרווח בכיסאות הנוח הלבנים המוצבים אל מול נופי עמק החולה, או למי שיטבול, מדושן עונג, באמבט הספא עם כוס יין ביד.

שבע שנים חלפו מאז החלו אלפא ואילן פרי לבנות את מתחם האירוח שלהם במושב הסמוך לקרית שמונה, על פי המודל האירופי של פונדק המשלב בין מסעדה למספר מצומצם של חדרי אירוח יוקרתיים ומספק לאורחיו את כל הסיבות לא לצאת משעריו לעולם. הרדיפה אחר שלמות, זו שהובילה אותם להישג המקומי הנדיר של אחזקת מסעדה טובה ויציבה באזור הצפון כבר למעלה מעשור - מסעדת "אלומה" שבמעלות-תרשיחא - גרמה לעיכוב בפתיחת המקום החדש, עד שנפתח לבסוף באביב.

המבנה המרשים של המסעדה, שבדומה לאחותה הגדולה אמורה להגיש תפריט אירופי-ים תיכוני המבוסס על חומרי הגלם המקומיים, כבר ניצב בראש הגבעה, בסמוך לבית המארחים, מושלם כמעט לגמרי. אבל לפני הזוג פרי עוד ניצבת משימת הכשרת צוות מקצועי, לא אתגר פשוט כשהמרכז שואב אליו את מרבית כוח העבודה האיכותי. צריך גם להשתלט באורח פרפקציוניסטי על עניין ההארחה, כי להיות בעליו של פונדק או מלון זו אופרה אחרת לגמרי מניהול מסעדה.

חמש יחידות האירוח, אחת מהן בעליית הגג של המסעדה האינטימית וארבע נוספות במדרון הגבעה הפורחת, נבנו מבולי עץ ארז אדום כבירים, שיובאו במיוחד מקנדה. בתוך הבקתות המרווחות, מעין וילות קטנות מרובות חדרים, הכל "קום איל פו": החל ממכונת הקפה, דרך סדיני הכותנה המצרית הצחורים על המיטה ועד למקרר הקטן המצויד במבחר גבינות, יינות בוטיק ופרלינים של שוקולד בלגי.

בבוקר מתעוררים לצלילי בולי העץ המתמתחים וחורקים בשם הבדלי הטמפרטורות. גם לענקים הצפון-אמריקאיים, אלה שחוטבי העצים הקנדים המפורסמים עומלים על ניסורם והקצעתם באופן ידני, קשה לקום אל בוקרו של יום קיץ מזרח-תיכוני. חבל שאינם יכולים לפצות עצמם במעט מזון ומשקה כבני האדם. הבראנץ' של אלפא הוא טעימה קטנה ומבטיחה מהרוח שתוביל גם את המסעדה: יוגורט אפרסקי עם פירות טריים ונענע, סלסילה של לחמניות ביתיות ובריושים קטנים עתירי חמאה, פריטטה עם מנגולד, סלמון כבוש, סלטים טריים, לבנה ביתית ופנקייק חם עם נקטרינות וקרם פרש.

אלומה בכפר, מושב רמות נפתלי, 5070055-052, 04-6943222, 1,500 שקל ללילה בודד בסופ"ש, 2,400 שקל לשני לילות

היקב

איציק ושוויונה כהן - כן, שוויונה, אמנם עם שורשים קיבוצניקיים, אבל דווקא על שם ה"חירות, שוויון ואחווה" המקוריים של הצרפתים. ויש עוד אשה אחת הנושאת את השם המפואר הזה בארץ, תודה ששאלתם - הזוג כהן הם כורמים ותיקים שבמשך שנים סיפקו ענבים ליקבים הגדולים. בשנת 2003 נפתח יקב הבוטיק שלהם, 8,000 בקבוקים, ובימים אלה נשלמת בנייתו של מרכז המבקרים הצמוד ליקב.

טעמנו את ה"דואט", בלנד של קברנה סוביניון ומרלו, ואת הקברנה סוביניון 2006 מהחבית, יין מרשים בעוצמתו. היין שקנינו, קברנה סוביניון 2005, הרשים גם הוא, אבל לא במשוואת התמורה למחיר, 150 שקלים לבקבוק. המחיר, כמו ביקבי בוטיק נוספים, הוא מהמורה קטנה בגלגלי הפנטזיה על מסע דילוגים בין יקבים קטנים ציוריים וכורמים מרתקים.

יקב רמות נפתלי, רמות נפתלי, 6940371-04

הבר

היקב שהקים הברון רוטשילד בראש פינה נסגר כבר ב-1905. מאז ועד תחילת המאה ה-21, כשהוקם יקב ראש פינה (ראו בהמשך), היתה בירת ארץ הפנטזיות הגלילית נטולת יקב משל עצמה. האומץ לפתוח בר יין בראש פינה מעורר גם הוא חיבה מיידית. לכאורה זהו צעד מתבקש במקום השוכן מרחק קצר מכמה מאזורי היין הטובים בארץ, אך למעשה הקונספט של בר יין מעולם לא הצליח להתחבב באמת על הקהל הישראלי. יותר מדי יין, פחות מדי אוכל.

אופיר ממן, שעבד ביקבי רמת הגולן, הוא שעומד מאחורי בר היין הראש-פינאי "פאנאתניאה", הממוקם בבית שבנו סבו וסבתו בתחילת שנות ה-40, על אם הדרך מרוצפת האבנים המובילה לבית הקברות של המושבה. חדר השינה הוסב לחדר המאכלס את יינות היקבים הישראליים, מבחר נאה של מיטב היקבים בארץ, עם דגש מיוחד על יקבי הבוטיק של אזור הגליל והגולן; בחדר המרכזי שוכנו יינות העולם; וחדר נוסף, שהיה פעם חדר הילדים ובו נולד אביו של אופיר, משמש לסדנאות וטעימות מודרכות.

תפריט היין, בבקבוקים ובכוסות, גדול ועשיר, תפריט האוכל כולל כמקובל בעיקר מגש של לחם טוב, גבינות מיובאות ופירות. עכשיו למשל מככבים בו תפוחי יונתן נהדרים. זה בדיוק הזמן לקנות את הזן הטעים הזה, המבשיל באוגוסט (הקטיף הראשון והשני הולכים בדרך כלל לקירור בחדרי חנקן וייצאו משם בהמשך השנה; הקטיף השלישי מגיע בדרך כלל לשווקים). מי שרוצה מסב אל השולחנות הקטנים שהוצבו בחדרי הבית ובגינה המוצלת, ואפשר גם להתייחס אל המקום הסימפתי הזה כאל חנות יין מצוינת בדרך אל הנחלה הצימראית.

פאנאתניאה, דוד שוב 36 ראש פינה, 6623355-077

היקב (2)

פרגולת ענבי המאכל של יקב ראש פינה, הנטועה בלב השדות שנותרו עדיין מימיה החקלאיים של המושבה, היא אחד מחזיונות הקיץ המרהיבים ביותר שיש לארץ הזאת להציע. על גבי שטח של 15 דונם משתרעת סוכת ענבים גדולה, שנבנתה על פי מודל צ'יליאני ונושאת תחת גפניה המשתרגות מאות טונות של ענבי מאכל מפתים, פלא לבירינתי מוצל של אשכולות סגולים מכשפים ומתוקים.

רב יענקל בלום, סבא-רבא של יעקב בלום, היה סובב את רחובות המושבה הענייה על גבי חמור ומוכר גזוז. את השלג לקירור המים הביא מהחרמון, את גז ההליום ייצר במנואלה ידנית. המשקה המוגז, שנמכר בפרוטות, השיב את נפשם של החקלאים המתוסכלים שניסו לשווא לגדל חיטה, שעורה וכרמי ענבים. צאצאיו של רב "יענקל גזוז" כבר מגדלים בהצלחה יתרה, במשך ארבעה דורות, מטעי עצים נשירים וכרמי זית וענבים, ומייצרים ביקב המשפחתי הקטן יינות, וגם צימוקים מופלאים המיובשים בשמש ושיכר רימונים, משמשים ותאנים.

יקב ראש פינה, כקילומטר אחרי צומת מחניים, בתיאום מראש בלבד, 6827062-04

הרועה

מארק רובין שומט את המשקפיים על קצה אפו, מורט את זקן העבות המרשים ומעיין בספר ששוטח לפניו אחד החברים. בו-זמנית הוא גם מוזג לנו תה קר של עשבי תבלין מהגינה, תוחב בהיסח הדעת את ראשו למקרר כדי לחפש את ה"פיצה" - מעין פאי כפרי דשן של בצק חיטה מלאה, גבינת עזים וזיתים שחורים ריחניים - ושואל במבטא אמריקאי כבד אם נעדיף חריץ של גבינת "רות" או "ארבע האחיות". 40 שנה שהוא מגדל בקר וצאן, תחילה במישורים הרחבים של נברסקה וב-20 השנים האחרונות בראש פינה, והוא ואמירה, בת זוגו, מגבנים גבינות ביתיות פשוטות וטעימות מחלב עדר העזים הקטן שבחצר ומחוללים פלאים גם בתחום המאפים.

נכנסנו רק כדי לקנות לחם וגבינות, פתרון נאה למצוקת האוכל הצפונית, נשארנו קרוב לשעה. יש זמן הודו, יש זמן סיני ויש זמן ראש פינה, עצל ומלא קסם. אורחים וחברים - בית האבן של משפחת רובין נראה תמיד כמו מרכזה של קומונה היפית - משתרעים בסלון על מרבצי ספות וכריות, כולם לבושים בגדים לבנים אווריריים, ספק מחמת קדושת השבת, ספק מחמת הגיון-ברזל אקלימי.

על קרש עץ גדול במטבח מוצגות הגבינות: יוגורט עזים טבעי; צזיקי ביתי מרענן; גבינה בנוסח בולגרי שיש לה טעם דומיננטי של חלב עזים ומליחות עדינה; ומבחר גבינות עזים בדרגות בשלות שונות ובתיבול פלפל שאטה או עלי דפנה. על שולחנות נוספים מוצגים המאפים: כיכרות קטנות וכבדות של לחמים נטולי שמרים שלא הותפחו, כמו לחם השיפון השחור הנהדר, שיש לו טעם חמצמץ, עשיר ורטוב, או לחם החיטה המלאה המתקתק הזרוע בצפיפות בדגנים. ויש גם הקרקרים המפורסמים, שבלולי שמרים עם קינמון נפלאים ועוד דברי בצק שנאפו השכם בבוקר. בימי שישי, היום היחיד שבו נפרשת התקרובת למכירה, אפשר להסב גם לארוחת בוקר בחצר היפה.

גינת המטבח, החלוצים 18 ראש פינה, 6936263-04



הצימר של הזוג פרי ברמות נפתלי. בולי העץ מתמתחים וחורקים


בציר ביקב של איציק ושוויונה כהן. מהמורת המחיר
 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו