רונית ורד: פטריה נרתיקנית נאה דביקה, מישהו? - כללי - הארץ
המהדורות הדיגיטליות של הארץ - באתר בסמרטפון ובאייפד - חודש ראשון ב-4.90 ₪ בלבד
מצטרפים ומשדרגים לאחת מחבילות התוכן האיכותי של הארץ. עכשיו במבצע השקה! רק 4.90 ₪ לחודש הראשון. נסו עכשיו >>
הרשמה למערכת
שם פרטי
שם משפחה
דוא"ל
סיסמה
אישור סיסמה
טלפון נייד
 ?נרשמתם בעבר לאתרי קבוצת הארץ התחברו   |   שכחתי סיסמה

רונית ורד: פטריה נרתיקנית נאה דביקה, מישהו?

פטריות הן עולם מידבק של צבעים, טעמים, ריחות וסיפורי חיים מרתקים, ועוד לא אמרנו כלום על הקשקשנית הפחומה הגדולה

1 הטיול

בלילה שלפני צאתנו לציד פטריות עלו ובאו חלומות מוזרים: הגברת של הפטריות, זו שמופיעה בצילום שחור-לבן של ארנסט בלוך מ-1912, התייצבה בפנינו עם פני הירח הפטרייתיות שלה - לבושה כסות פוריטנית שחורה וחבושה בכובע המכשפות מאגדות האחים גרים - ונופפה בפטריות ענק לאות אזהרה; עשרות פטריות שנקראו על שמו של לוציפר - מלאך החבלה, אמנית המוות וגושית השטן ביניהן - הפכו לגולגולות שחורות מאיימות; וצבא ליליפוטי של פטרת האיצטרובל, חמוש בשריון קשקשים, רדף אחרינו כדי להניסנו מן היער.

אכן, קריאה לעת לילה במגדיר פטריות תמים - מעשה תצרף בלתי נמנע של אזהרות מאירות עיניים וסימפטומים גופניים מעוררי ביעותים - יכולה לחולל שמות בנפשם הרכה של אנשים. ולא רק בנפש הרומנטית השוטה שלנו מצוי האשם, אלא באלפי שנים של התפעלות ואימה שהתגלגלו כולם לשמותיהם הציוריים של מיני הפטריות השונים. פרופ' ניסן בנימיני, שכתב את מגדיר הפטריות המקומי הראשון ב-1975, הוא שנתן לרוב הפטריות את שמותיהם העבריים, בהתייעצות עם ועדת השמות של האקדמיה ללשון. מרבית השמות הם תרגום חופשי של השמות הלטיניים הציוריים והתוצאה משובבת נפש בגיחוכה. לעולם ננצור את שמה של הקשקשנית הפחומה הגדולה, לנצח נספר בדיחות חבוטות של מיקולוגים על נרתיקנית, כוכבנית ופינית מבאישה שיצאו לטיול.

כמה פתאים היינו. בבוקר יצאנו אחוזי חששות אל היער, סלסילת קש בידנו, לליקוט הפטריות. היה זה, מעשה שטן, בוקר אביבי למראה שבו פיזזו קרני השמש בעליצות על המדרונות הירוקים של הכרמל, ולרגע חששנו שבהעדר אווירה הולמת של יער רוסי טחוב יוכתר המסע ככישלון. אבל ככל שהלכנו ותעינו במעבה היער האפלולי - במקום שבו קרני השמש נחסמות על ידי הגזעים המפותלים של עצי אלון וסבך קיסוס משתרג, והקרקע אוצרת עדיין את רטיבות הגשמים האחרונים - ירדה עלינו שלווה מופלאה. שם השפלנו את מבטנו אל בינות העלים המצהיבים, הבלוטים והאיצטרובלים וגילינו את קללת המין האנושי וברכתו, עולם הפטריות.

אין שמחה כחדוות גילוי הפטרייה הראשונה, ואין תאווה גדולה מהתשוקה לדלג קדימה ולמצוא עוד ועוד מינים חייזריים למראה - יפים כאלמוגים אדומים, מסתוריים ובשרניים בלובן מהודר או מרתיעים בצהוב זרחני - רובם כמובן אסורים באיסור מוחלט לאכילה, אבל בכל זאת מרגשים להפליא. גם הגברת שלנו של הפטריות, מורת נבוכים לעולם זר ומפחיד, לא צייתה לחוקי הסיוטים על בתולת הפטריות המזדקנת של בלוך וציחקקה בהתרגשות ילדותית עם כל גילוי חדש מסעיר.

ד"ר דליה לוינסון, חוקרת פטריות ומומחית בגנטיקה ובמחלות של צמחים, היא מחברת המגדיר החדש "מדריך כרטא לפטריות מאכל ורעל בישראל". אהבתה לפטריות צמחה עוד בשנות הילדות בטבעון, כשילדי הגן דידו אחרי הגננת עם סלסילות כדי לקטוף אורניות למרק. אמנם השכן הפולני, שנחשב בשכונה לשיכור מועד, יצא אל החורשות כדי לקטוף מינים נוספים, אבל על הילדה הקטנה אסרו לצאת בעקבותיו "כי רק אלוהים יודע מה הוא אוכל".

אחר כך החלה ללמוד חקלאות והתחביב הפך למקצוע. "פטריות הן עולם מסחרר של צבעים, מרקמים, טעמים, ריחות וסיפורי חיים מרתקים", היא אומרת. "הן מופיעות בפתאומיות, באופן לא צפוי, והן עילה נהדרת לשיטוט ממושך בטבע. זה מחזיר אותי לילדות ומאפשר לי להישאר ילדה בעצמי".

המניע העיקרי לכתיבת המדריך החדש, המכיל מאות תמונות צבעוניות, מסלולי טיול ומתכונים, היה הרצון לרענן את הידע ההולך ומצטבר במחקר, במיוחד לנוכח עשרות מקרי ההרעלה שעדיין מתרחשים בארץ מדי שנה כתוצאה מאכילת פטריות רעל. כי המיקופגים - "אכלני פטריות", על משקל "אכלני בשר" של הסרקופגים - הם לעתים עדה נטולת זהירות וקשת עורף.

תרבות ליקוט הפטריות המקומית זכתה בשנים האחרונות לפריחה חסרת תקדים, בעיקר בזכות עולים ממדינות ברית המועצות לשעבר שמכירים מינים רבים של פטריות מיערות רחוקים. עד כדי כך הפך הציד לתחביב פופולרי שמומחים מקומיים מדברים בזהירות על רעיונות כמו הכרזה על "שנת שמיטה" בקטיף הפטריות, כדי לאפשר לאוכלוסיית הפטריות להשתקם. הפורום המקומי היחיד שדן בענייני השעה של קהילת מלקטי הפטריות מתנהל ברוסית, ומרבית הדיונים מתייחסים לשאלות של זיהוי ולא להחלפת מידע על מרבצי פטריות עשירים. ציידי הפטריות הנועזים מתחרים לא רק בחזירי הבר הרעבתניים, אלא גם באחיהם לציד. צייד פטריות אמיתי, בניגוד למשל לאחיו הצפרים או חובבי הפרחים, לעולם לא יסגיר בפני עמיתיו את מקום מחבואן של פטריות נחשקות.

הסודות הגדולים ביותר אופפים כמובן את האוצרות היקרים ביותר. מתחת לעלוות היער המרקיבה ולמרגלות העצים מסתתרים, גם בארצנו, מטמונים אמיתיים ונדירים כמו המורל, השנטרל והפורצ'יני, אותן פטריות נהדרות המוכרות לכל מי שהסתובב בשוקי אירופה. הפטריות הללו מיובאות היום באופן סדיר לארץ, אבל בעולם של חקלאות מודרנית, שמצמיח פטריות מתורבתות בחוות ענק של אינקובטורים מלאכותיים, עוד לא הצליח איש לייצר את הפטריות האלו גידול מסחרי.

מרבית הפטריות המתורבתות, כדוגמת השמפיניון שתורבתה במאה ה-18 מהפקועה הדו-נבגית שאפשר למצוא גם בישראל, הן פטריות המתקיימות על מצע חומרים אורגניים נרקבים של צמחים ובעלי חיים. פטריות הגדלות במיקוריזה עם צמח אחר, כמו הכמהין ואלון הכמהין או הפורצ'יני והערמונים, קשה יותר לתרבת. לכן הן מלוקטות על ידי ציידים מומחים בעלי רישיון ומחירן לעתים קרובות שווה את משקלן בזהב.

את הרתפקאת היער שלנו סיימנו כשרק חצי תאוותנו בידנו, מתרוננים מאושר אך ללא כמות מספקת של פטריות מאכל להגשמת שלל הפנטזיות הקולינריות שעלו בראשנו. נובמבר השחון לא היטיב עם אכלני הפטריות, אבל ראשית דצמבר היא האות לפתיחת הליקוט, מלאכה היאה כמובן לבוקר שלאחר ימי גשמים.

"מדריך כרטא לפטריות מאכל ורעל בישראל - זיהוי, איסוף ומתכונים", דליה לוינסון, הוצאת כרטא. להזמנת טיולי זיהוי וליקוט פטריות - www.pitriot.com, 3070783-054

2 המדריך ארוכה ומסוכנת הדרך אל הצלחת

אין מבחן מיידי, קל ובטוח שבעזרתו אפשר להבדיל בין פטריות רעל לפטריות מאכל. העצה הטובה ביותר שניתן לאמץ בנושא היא לצאת לליקוט פטריות עם מומחה, ובכל מקרה כדאי להתמקד בשניים-שלושה מינים שלומדים לזהות בוודאות. תמונות ממגדיר כלשהו, ובוודאי שיטות סבתא מפוקפקות כמו מבחן כפית הכסף (המשחירה כביכול במגע עם פטרייה רעילה) או הסתמכות על מראה עיניים או כישורי האף, הן לא ערובה לזיהוי ודאי, מכיוון שפטריות זהות במראה ובתכונות הצומחות בבתי גידול שונים מסוגלות לתעתע גם במומחים מקצועיים. זיהוי מוחלט, שלעולם לא מתבצע בשדה, הוא עסק מורכב המחייב יצירת תדפיס נבגים ומיקרוסקופ, ומי שמוכן לשים את נפשו בכפו בשם תבשיל פטריות הוא משוגע גדול. הנה כמה ממיני פטריות המאכל הקיימות בארץ:

ארנייה מצויה עונה: נובמבר עד פברואר. פטריית המאכל הנפוצה בארץ, למרות הידלדלות ניכרת של השנים האחרונות, חיה במיקוריזה עם עצי אורן ירושלים וניתן למצוא אותה בעיקר בחורשות אורנים צעירות. הכלל החשוב ביותר הוא לא לקטוף מה שנדמה כאורניות ביערות אלונים. כמה ממיני הפטריות הצומחים ביערות אלונים, כמו גושיות רעילות, מזכירים בצורתם את האורניות.

אזנית הכלך עונה: דצמבר עד אמצע מארס. למשפחה הזאת משתייכות גם אזנית הצדף, שתורבתה ונמכרת בארץ תחת השם פטריית ירדן, ואזנית הפלפלון, שתיהן אכילות אף הן אבל נדירות. הרי הגלבוע הן אתר הציד המועדף למציאתן.

גביעונית נאכלת עונה: דצמבר עד ינואר. אמנם פטריית השנטרל היוקרתית נמצאת בארץ, בעיקר ביערות האלון של הצפון, אבל בכמויות קטנות ונדירות. ליקוט גביעונית מחייב זהירות יתרה משום שהיא דומה בצבעה ובצורתה לטבורית הזית הרעילה.

נרתיקנית נאה דביקה עונה: דצמבר עד פברואר. אחת מהפטריות המבוקשות ביותר בקרב מלקטי הפטריות, בזכות טעמה הטוב, גדלה בפרדסים, גינות ושדות מעובדים ונמצאת בשפע באזור השרון ובעמק חפר.

כמהית בודיירי וכמהית אפריקאית עונה: סוף פברואר עד מאי. המינים המשתייכים למשפחת הכמהין המהוללת גדלים בדרום הארץ, בסדקי אדמה הנוצרים בסמוך לצמחי שמשון. החיפוש אחריהם, יעיד כל מי שנכשל, קשה ומסובך, אבל אפשר למצוא אותן לעתים בעונה בשוק באר שבע.

גושית נאכלת עונה: סוף נובמבר אמצע ינואר. אנחנו מכירים אותה כפורצ'יני האיטלקי המפורסם. בארץ היא נדירה וגדלה בחורשות אלונים בצפון. יש לנקוט זהירות רבה בזיהויה מכיוון שהיא גדלה בחברת בנות משפחתה הרעילות.

גמצוץ חרוטי וגמצוץ נאכל עונה: פברואר-מאי ודצמבר-ינואר. כל כך חמקמקות הן פטריות המורל, הגדלות בקרקעות לחות ובקרקעות שרופות, עד שברחבי העולם קמו אגודות של ציידים המתמחים בליקוטן. צוות חוקרים ישראלים, בראשות ד"ר סגולה מוצפי, הציג השנה ממצאים המעידים על הצלחה בגידול הפטרייה בתנאי מעבדה, אולם אין עדיין גידול מסחרי.



לבדית אדמדמת


הגברת של הפטריות, בצילום של ארנסט בלוך מ-1912
 




הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
פרוייקטים מיוחדים