בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

זה לא עכברוש, זו ארוחת ערב

האגדה מספרת שתושבי ונצואלה ביקשו מהכנסייה הקתולית שתיתן לקפיברה, המכרסם הגדול בעולם, מעמד של דג, כך הם יוכלו לאכול אותה גם בחג הפסחא. כיום, בעקבות הביקוש הגדול לבשרה, הקפיברה נמצאת בסכנת הכחדה

תגובות

סן פרננדו דה אפורה, ונצואלה

בשעת בין ערביים, בביצות הטרופיות השורצות איגואנות ותנינים קטנים, מכוון חוסה יסמאל חימנס את הצלצל שלו אל עבר מכרסם בגודל כלב לברדור. שנים רבות של אימונים הפכו אותו לצלף מיומן, והוא פוגע בדיוק בראשה של החיה.

הציד הזה לא נועד להשמיד את אוכלוסיית המכרסמים באזור המישורים בדרום ונצואלה, אלא לככב בתבשיל במרכזי בארוחת הערב. מטרתו היחידה של הצייד היא לאכול את בשרה של הקפיברה, המכרסם הגדול בעולם. בניגוד למדינות אחרות בדרום אמריקה, כמו ארגנטינה וברזיל, שבהן מגדלים את הקפיברות בעיקר בשביל עורן, בוונצואלה בשרן נחשב למעדן, ומחירו כמעט כפול מזה של בשר בקר.

"העבודה הזאת קשה הרבה יותר מגידול בבקר", אמר חימנס במהלך הציד הלילי, "אך היא מתגמלת לא פחות". חמושים ברובי 22 מ"מ וצינורות פלדה, חימנס ושבעה ציידים נוספים הרגו 18 קפיברות במהלך הפשיטה הלילית.

ציד המכרסמים השנתי נערך לפני חג הפסחא. בתקופה זו, מעמדה של הקפיברה בוונצואלה מזכיר את מעמדו של תרנגול ההודו בארצות הברית לפני חג ההודיה. הכנסייה הקתולית אמנם אוסרת בדרך כלל על אכילת בשר במהלך תקופת ה"לנט" (40 ימי התענית), אך רבים מתושבי ונצואלה טוענים בתוקף שבשר הקפיברה מזכיר יותר בשר דג מאשר בשר בקר.

ואכן טעמו המלוח של בשר הקפיברה מזכיר שילוב של סרדינים ובשר חזיר, והאגדה מספרת שהקפיברה (שנקראת בוונצואלה צ'יגווירה) הפכה למנה פופולרית במאה ה-18, לאחר שהכנסייה המקומית פנתה לוותיקן כדי שיעניק לה "מעמד" של דג, כדי שיהיה אפשר לאכול את בשרה גם במהלך חג הפסחא.

מדענים אמנם קבעו כי הקפיברה איננה דג או עוף, אבל עובדה זו לא פגעה בפופולריות שלה בוונצואלה. למעשה, תושביה אוכלים קפיברות לאורך כל השנה, ולכן אוכלוסייתן במדינה נמצאת על סף הכחדה. בשל כך, הגבילו לאחרונה רשויות החוק את היקף הציד והתירו לערוך אותו בשטחים פרטיים בלבד.

רקספורד לורד, מומחה לקפיברות מאוניברסיטת אינדיאנה, אומר כי "בארה"ב רגילים לחשוב על מכרסמים כעל חולדות או עכברים שורצי ביבים, אבל בשר הקפיברות טעים להפליא. הוא אכן מזכיר בטעמו בשר ארנבת או עוף, ואם מייבשים אותו במלח ים, כפי שנהוג בוונצואלה, טעמו מזכיר דג".

אחד מחובבי הקפיברות הנלהבים ביותר הוא נשיא ונצואלה, הוגו צ'אווס, שגדל במחוז בארינאס, שבו ישנן קפיברות רבות. בתוכנית הטלוויזיה שלו "שלום אדוני הנשיא" (Alo, Presidente""), המליץ צ'אווס לאכול אמפנדות (כיסונים) ממולאות בשר קפיברה ו"להחליק אותן בגרון" עם מיץ פפאיה.

אבל לא רק בוונצואלה אוכלים מכרסמים. בלואיזיאנה נהוג לאכול בשר נוטריה, מכרסם הדומה לקפיברה עם זנב, וגם תושבי אקוודור ופרו נוהגים להתענג על בשר שרקנים (חזירי ים). בקראקאס, ניסו כמה שפים להפוך את בשר הקפיברה למאכל גורמה, למרות שלקפיברות יש מנהגים חריגים כמו אכילת הצואה של עצמן. בעיה אפשרית נוספת של הסועדים אניני הטעם יכולה להיות השיטה שבה נשחטות החיות - בעזרת מכת אלה חזקה על ראשן.

"אנחנו לא מצפים שיוציאו אותן להורג כשברקע מתנגנות יצירות של ויוולדי, אבל אפשר למצוא שיטה ברוטלית פחות", אומר ויקטור מורנו, השף הראשי במרכז הגסטרונומי בבית הספר לבישול בקראקאס. "בשר הקפיברה הוא משובח, ומגיע לו מקום של כבוד במסורת הקולינרית שלנו".

השנה, בעקבות הירידה במספר הקפיברות, עיכבו הרשויות את מתן הרשיונות לציד המכרסמים, וצימצמו את תקופת הציד מחודש שלם ל-20 יום בלבד. בשל כך, ההמולה סביב הציד השנה היתה גדולה מאי פעם, כשלכל חווה הותר לצוד רק 20% מאוכלוסיית הקפיברות שבשטחה.

החווות משלמות לציידים, רובם פועלים חסרי תעסוקה או חיילים משוחררים, 17 אלף בוליוור ביום, שהם כשמונה דולרים. הציידים נוסעים לביצות לפנות ערב בעגלה רתומה לטרקטור, מאתרים את טרפם בעזרת פנסים וצדים אותן בעזרת רובים קטנים, צינורות פלדה או צלצלים. לדבריהם, לקפיברות קשה יותר להימלט בשעות הלילה. הציד מסכן גם את הציידים עצמם: במימי הביצות שבהן שוחות הקפיברות שוחים גם דגי פירנאה ותמסחים, והן גם נוטות לנשוך כשהן חשות מאוימות.

"המרדף קשה מאוד" אומר אבל ורגאס, צייד בן 42. הוא מספר שהוא אוהב במיוחד לאכול כליות קפיברה מבושלות. כשנשאל האם הוא אוכל את הכליות בגלל טעמן המשובח, הוא ענה: "לא, אני אוכל את זה בעיקר בגלל שאני רעב".



קפיברה. בוונצואלה בשרה נחשב למעדן, ומחירו כמעט כפול מזה של בשר בקר



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו