תל אביב
15°- 9°
- קצרין 12°- 5°
- צפת 10°- 4°
- טבריה 16°- 9°
- חיפה 15°- 9°
- אריאל 11°- 5°
- ירושלים 10°- 5°
- באר שבע 15°- 5°
- מצפה רמון 10°- 4°
- ים המלח 21°-11°
- אילת 19°- 9°
- לדף מזג אויר
08:19
איראן הפסיקה את תוכניתה לפתח נשק גרעיני בסתיו 2003 בעקבות הלחץ הבינלאומי שהופעל עליה, אך היא ממשיכה להעשיר אורניום - כך נקבע בדו"ח של סוכנויות המודיעין של ארה"ב שפורסם אתמול (שני). לפי הדו"ח, המשך העשרת האורניום יאפשר לאיראן לפתח נשק גרעיני בין 2010 ל-2015. הדו"ח - הערכת המודיעין הלאומית - מייצג את עמדת כל 16 סוכנויות המודיעין של ארה"ב.
בדו"ח קודם, שפורסם לפני שנתיים, נקבע כי איראן נחושה בהחלטתה לפתח יכולת גרעינית צבאית, וממשיכה בקידום תוכנית הנשק הגרעיני שלה. הדו"ח החדש קובע כי השינוי בעמדת איראן מעיד כי היא עשויה להיות מושפעת מלחץ דיפלומטי המופעל עליה.
מסקנות הדו"ח עשויות להשפיע על המגעים להטלת עיצומים קשים יותר על איראן בשל תוכנית הגרעין שלה. בשבת נפגשו נציגי חמש המעצמות הגדולות וגרמניה בפאריס, כדי לגבש החלטה בקשר לתוכנית הגרעין של איראן.
מטרותיה של טהראן בנוגע להשגת נשק גרעיני אינן ברורות, נקבע בדו"ח, אך "החלטותיה מונחות על פי גישה של עלות-תועלת ולאו דווקא מכוונה לא מרוסנת להשיג נשק גרעיני, המתעלמת מהמחירים הפוליטיים, הכלכליים והצבאיים שיהא עליה לשלם בשל כך".
לפי הדו"ח, עד אמצע 2007 לא נמצאו ממצאים המעידים כי איראן חידשה את תוכנית הגרעין הצבאית שלה. היא ממשיכה עם זאת להעשיר אורניום לתוכנית הגרעין האזרחית שלה, ועשויה להפנותו למתקנים חשאיים כדי להעשירו ברמה גבוהה יותר הדרושה להכנת נשק גרעיני.
הדו"ח מציע לנקוט כלפי איראן במדיניות של "מקל וגזר" - איומים בלחץ בינלאומי ועיצומים מאידך, והצעות "להשיג ביטחון, יוקרה והשפעה אזורית" בדרכים אחרות מאשר פיתוח נשק גרעיני מגיסא. יש לדאוג, קובעים מחברי הדו"ח, כי ההצעות שיוצעו לאיראן יהיו אמינות. מדיניות כזו עשויה להביא את טהראן להמשיך ולהקפיא את תוכנית הגרעין שלה.
לפי הדו"ח, אם איראן תמשיך את תוכנית הגרעין שלה מהנקודה שבה הוקפאה, יידרשו לה לפחות שנתיים עד שתצליח להעשיר מספיק אורניום כדי לייצר פצצה גרעינית. עם זאת, ההערכה הסבירה יותר היא שאיראן תוכל לייצר פצצה גרעינית רק בתחילת העשור הבא, אחרי 2010. מחלקת המחקר והמודיעין של משרד החוץ קבעה כי איראן לא תוכל להשיג פצצה גרעינית לפני 2013, "בגלל בעיות מבניות וטכניות צפויות".
הערכת ישראל: איראן תוכל לפתח פצצה עד 2010
לפי הערכת המודיעין הישראלי איראן תוכל להגיע למה שמוגדר "סף טכנולוגי" ולפתח את פצצת האטום הראשונה שלה כבר בעוד שנתיים עד שנתיים וחצי, כלומר עד 2010. הבדלי ההערכות ישראל לארה"ב נובעים בעיקר מגישות שונות ולא ממידע שונה. בסיס הנתונים הוא זהה בשתי הערכות, הן של ישראל והן של ארה"ב. אבל הערכות ישראל מבוססות על יסוד התרחיש הגרוע ביותר. לעומת זאת, ארה"ב סבורה שגם לאחר שאיראן תשלוט בטכנולוגיה, היא תתקשה ליישם אותה ולייצר פצצה גרעינית.
הדו"ח החדש מהווה הישג למנכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) מוחמד אל-ברדאעי, הטוען בכל הדו"חות של הסוכנות כי פקחיו אינם מוצאים ראיות לקיומה של תוכנית צבאית באיראן, אף שבדו"חות נחשפים מהלכים של רמיות, אי-דיווחים וניסיונות לטשטש ולחפות על פעולות שעשתה איראן בעבר ובכלל זה רכישת צנטריפוגות להעשרת אורניום ומעורבות ברשת ההברחות של המדען הפקיסטאני ד"ר עבדול קאדר חאן, העומדים בניגוד להתחייבויותיה הבינלאומיות.
היועץ לביטחון לאומי: הדו"ח מאשר כי מדיניות בוש נכונה
סגן ראש המודיעין הלאומי, דונאלד קר, אמר כי יש חשיבות בפרסום מסקנות הדו"ח החדש בפומבי "כדי להבטיח שהנתונים יוצגו בצורה מדויקת". הדו"ח אמור היה להתפרסם לפני כחצי שנה, אך פרסומו נדחה מכיוון שסוכנויות המודיעין קיוו לקבל נתונים נוספים שיבססו את מסקנותיהן.
היועץ לביטחון לאומי, סטיוון האדלי, אמר בתגובה כי הדו"ח מאשר שהסכנה כי איראן תשיג נשק גרעיני נותרה חמורה. לדבריו, ניתן לקוות כי הבעיה יכולה להיפתר בדרכים דיפלומטיות ללא שימוש בכוח, כפי שמנסה הממשל האמריקאי לעשות. לדברי האדלי, המדיניות שנוקט נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש מול סכנת הנשק הגרעיני של איראן היא נכונה: הפעלת לחץ בינלאומי עם הפגנת נכונות למו"מ עם איראן על פתרון שישרת את מטרותיה, ויבטיח כי תתפרק מיכולותיה הגרעיניות הצבאיות.
"כדי שאסטרטגיה זו תצליח, על הקהילה הבינלאומית להגביר את הלחץ על איראן, לבודדה באמצעים דיפלומטים, להטיל עליה עיצומים של האו"ם ולהפעיל עליה לחץ כלכלי", אמר האדלי. "על איראן להחליט אם היא מעוניינת לשאת ולתת כדי למצוא פתרון".
מתקן גרעיני בנתאנז. מציעים לנקוט במדיניות "מקל וגזר"