הצעת מחקר: אינטיליגנציה חריגה של יהודים אשכנזים קשורה למחלות גנטיות
חוקרים מאוניברסיטת יוטה טוענים כי הגבלת אפשרויות התעסוקה של היהודים באירופה בימי הביניים יצרה תהליך "ברירה טבעית" שהגביר את היכולת השכלית שלהם
קבוצת חוקרים מאוניברסיטת יוטה שבארה"ב מבקשת לחקור את מה שהיא מכנה "קשר בין האינטליגנציה החריגה של יהודים אשכנזים למחלות גנטיות שלהם". ההצעה זכתה לתגובות חיוביות מצד חוקרים-עמיתים בארה"ב, שמתחו עם זאת ביקורת, על "חוסר התקינות הפוליטית" של נושא המחקר.
בהצעת המחקר, שתתפרסם בגיליון הקרוב של כתב עת מדעי של אוניברסיטת קיימברידג', טוענים שלושה חוקרים מאוניברסיטת יוטה כי העובדה שבימי הביניים הוגבלו אפשרויות התעסוקה של היהודים בצפון אירופה למקצועות שדרשו יכולת שכלית גבוהה, הביאה להתפתחותן של מוטציות גנטיות המגבירות את היכולות השכליות, בדרך של ברירה טבעית. לטענת החוקרים, המוטציות הגנטיות אחראיות לארבע מחלות תורשתיות האופייניות ליהודים אשכנזים ובהן טאי-זקס, תסמונת ניימן-פיק ותסמונת גאוצ'ר.
לפי המחקר, משנת 800 לספירה ועד שנת 1,700, הוטלו מגבלות על עיסוקיהם של יהודים שהתגוררו באזורים שבהם שוכנות כיום מדינות כמו צרפת, גרמניה ופולין. המקצועות שבהם הורשו היהודים לעסוק היו קשורים ברובם לכספים, כגון מלווים בריבית וגובי מסים.
בהצעת המחקר מביאים החוקרים כמה דוגמאות ליכולותיהם השכליות החריגות של היהודים האשכנזים. כך, למשל, הם מציינים כי 27% מזוכי פרס נובל האמריקאים היו יהודים אשכנזים, למרות שהיהודים מהווים רק 3% מאוכלוסיית ארה"ב. בנוסף, הם מציינים כי שיעור הגאונים בקרב יהודים אשכנזים גבוה בהרבה משיעורם בקרב עמי צפון אירופה, שבמדינותיהם התגוררו אותם יהודים. לפי החוקרים, 23 אשכנזים מתוך 1,000 הם בעלי מנת משכל של 140 ויותר, לעומת 4 מתוך אלף בלבד אצל הצפון אירופאים הלא יהודים.
העיתון "ניו יורק טיימס", שדיווח על הצעת המחקר, מציין כי בין המדענים החוקרים את הנושא שוררת בשנים האחרונות מחלוקת בשאלה האם הסיבה למחלות התורשתיות של אשכנזים מקורה באב קדמון, או שמדובר במחלות שהתפתחו במהלך השנים כתוצאה מגורמים היסטוריים-סביבתיים.
גם הצעת המחקר הנוכחית מעוררת תגובות מעורבות באקדמיה. פרופ' סטיבן פינקר, מדען מאוניברסיטת הארוורד, אמר ל"ניו יורק טיימס" כי הצעת המחקר "מעמיקה ומנומקת", אך ציין כי "יהיה קשה להפריז במידת חוסר התקינות הפוליטית של המסמך הזה". לעומתו, טוען ד"ר אנדרו קלארק, גנטיקאי מאוניברסיטת קורנל, כי החוקרים "עשו את כל הטעויות הקלאסיות בהבנת תהליכי התורשה".

תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר