תל אביב
16°- 9°
- קצרין 10°- 5°
- צפת 9°- 4°
- טבריה 16°- 9°
- חיפה 14°- 9°
- אריאל 9°- 5°
- ירושלים 8°- 5°
- באר שבע °-°
- מצפה רמון 10°- 5°
- ים המלח 20°-11°
- אילת 20°- 9°
- לדף מזג אויר
04:12
מחצית מהציבור היהודי סבור כי על המדינה לעודד הגירת אזרחים ערבים. כך עולה מסקר שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה עבור המרכז למאבק בגזענות, שהוצג אתמול (שלישי) במסיבת עיתונאים. מדובר בעלייה של עשרות אחוזים ביחס לסקר דומה מהשנה שעברה. הסקר נערך בדצמבר 2006, והוא כלל ראיונות טלפונים עם 500 מרואיינים. טווח השגיאה הוא 4.4%.
נתונים נוספים העולים מהסקר נוגעים לתגובת הציבור היהודי לשמיעת השפה הערבית ברחוב. כמחצית מהנשאלים אמרו כי הם חוששים כשהם שומעים אנשים מדברים בערבית לידם ברחוב. 43% חשים אי נוחות, וכ-30% חשים שנאה. בכל המדדים ישנה עלייה בשיעור התחושות הקשות ביחס לשנת 2005. אז חשו רק 17.5% שנאה אם שמעו אנשים מדברים בערבית לידם.
התחושות בין יהודים לערבים באות לידי ביטוי גם במקומות העבודה. כמחצית מהנשאלים אמרו שהם אינם מוכנים לעבוד במקום עבודה שבו הממונה הישיר עליהם הוא ערבי. המדובר בעלייה בשיעור של 47% ביחס לשנת 2005, אז אמרו רק כ-33.9% שהם אינם מוכנים לעבוד תחת ממונה ערבי.
מנכ"ל המרכז למאבק בגזענות, בכר עוואודה, קרא לישראל "להתעשת" נוכח הנתונים הקשים, ולהפעיל את מערכות המשפט והחינוך נגד תופעת ההחמרה בגזענות. לדבריו, עצם הגדרת המדינה כיהודית, פוגעת בערבים. "אזרחים יהודים מפרשים את ההגדרה הזו כאילו הם שווים יותר, או בעלי זכויות יתר מול הערבים", הוא אמר.
עוד מנה עוואודה שורה של סיבות שלדעתו הביאו להחרפה במצב יחסי היהודים והערבים במדינה: המלחמה בלבנון והאופן השונה שבו היא התקבלה בשני הציבורים, כניסת ליברמן לממשלה, מדיניות של הרס בתים והפקעת אדמות והתבטאויות של אנשי דת יהודים. "כאשר שייח ראיד סלאח אמר את מה שאמר בירושלים הוא מיד נעצר והוגש נגדו כתב אישום. אבל על התבטאויות של אנשי דת ופוליטיקאים יהודים נגד ערבים לא הוגשו כתבי אישום גם אחרי חודשים", הוא אמר.