בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הקרדיולוגים תמכו במרגרינה "מזולה" תמורת כסף

בעקבות פניית "הארץ": ההסתדרות הרפואית ביטלה את אישור האיגוד הקרדיולוגי ל"מזולה" ודרשה מהאיגוד להחזיר הכסף

תגובות

תאגיד המזון הבינלאומי יוניליוור שילם לאיגוד הקרדיולוגי, גוף המייצג את מרבית הקרדיולוגים בישראל, תמורת אישור המתיר לו לפרסם על גבי אריזות המותג "מרגרינה מזולה" את ההצהרה: "באישור האיגוד הקרדיולוגי הישראלי". בעקבות פניית "הארץ", הודיעה שלשום (שלישי) ההסתדרות הרפואית - שהאיגוד הקרדיולוגי כפוף אליה - כי הגושפנקה שהוענקה למזולה לא תופיע על האריזות. עוד דרשה להחזיר ליוניליוור את הכסף שקיבל. בנוסף, פתח משרד הבריאות בבדיקת ההצהרות על אריזת מזולה.

מחברת יוניליוור נמסר, כי "חברתנו פעלה בשיתוף פעולה מלא עם איגוד הקרדיולוגים הישראלי, אשר בהתבסס על מחקרים מדעיים בינלאומיים ובדיקות קפדניות שלו, אישר את מרגרינה מזולה כחלק מתפריט מאוזן". האיגוד הקרדיולוגי דוחה את הטענה ש"תו התקן" שהעניק עלול להתפרש על ידי צרכנים כהמלצה לאכילת מזולה, וטוען כי ההחלטה התקבלה לאחר בדיקה קפדנית.

לדברי תזונאים, בהרכב המזולה נעשו שיפורים לעומת מרגרינות שיוצרו בעבר, אך עדיין מומלץ להימנע מאכילתה. במשרד הבריאות סבורים, כי תמיכה של גוף מקצועי במוצר מסחרי ספציפי הינה "לא ראויה", וכי "גוף מקצועי ראוי שייתן דעתו לחינוך הציבור לתזונה נכונה ואורח חיים בריא, תוך הצבעה על עקרונות ולא על מוצרים". תקנות המשרד כיום אוסרות לטעון "בדרך פרסומת כלשהי" כי צריכת מוצר מזון "עשויה לרפא מחלה כלשהי או למנעה".

המזולה אושרה במסגרת "ועדה לסימון מזון" שהקים האיגוד הקרדיולוגי, והיתה המוצר הראשון שבו טיפלה הוועדה. האיגוד התכוון להנפיק אישורים למוצרי צריכה נוספים, והחל בבדיקת שתי בקשות נוספות מהתעשייה. אולם לדברי ד"ר יורם בלשר, יו"ר ההסתדרות הרפואית (הר"י), האישור שהונפק מנוגד לעמדת הר"י, האוסרת על רופאים להמליץ על מוצר מסחרי מסוים. לדבריו, "רופאים יכולים להמליץ על אורח חיים נכון ועל סוגי מזון, אבל לא על מוצר מסוים, ובוודאי לא כאשר הם מקבלים על כך כסף".

בהסתדרות הרפואית למדו על האישור שהעניק האיגוד מפניית "הארץ", בראשית השבוע. ביום שלישי הודיעה ההסתדרות הרפואית שפעילות האיגוד בהמלצה על מוצרי מזון מופסקת וכי האיגוד התבקש להחזיר את הכספים שקיבל, ליוניליוור. עוד נמסר, כי הוחלט "לכנס בדחיפות את הלשכה לאתיקה ואת הנהלת הר"י לדיון במקרה, כדי להבטיח שלא יישנה".

יוניליוור פתחו במהלך לקידום המותג מזולה באפריל 2005, שבמסגרתו המרגרינה הושקה מחדש כמרגרינה בריאה ללב. בקמפיין הודגש, שהחברה הוציאה ממזולה את שומני הטראנס, שומנים מזיקים ביותר לבריאות הנמצאים במרגרינות, ובפרסומות הוצהר "הלב דורש מזולה - מרגרינה שפותחה במיוחד לשיפור הלב". כיום, בחזית האריזות מתנוססת הצהרה כי מזולה "מסייעת בשמירה על בריאות הלב", וכן כי היא מכילה את "הרכב השמנים הנכון בשבילך". באופן מובלט, מופיע לוגו של איגוד הלב העולמי והכיתוב: "מזולה ואיגוד הלב העולמי במאמץ משותף לשיפור בריאות הלב".

לא בליבת התזונה הבריאה

לפני כשלושה שבועות זכה יוניליוור גם בתמיכת האיגוד הקרדיולוגי הישראלי, וקיבל ממנו אישור סופי להשתמש בשם האיגוד על גבי האריזה בליווי הכיתוב "באישור האיגוד הקרדיולוגי". לדברי בכיר בהר"י, בינואר תיכנן יוניליוור קמפיין פרסומי נוסף למזולה, הפעם עם התמיכה החדשה שקיבל מהאיגוד הקרדיולוגי.

האיגוד דוחה את הטענה ש"תו התקן" שהעניק עלול להתפרש על ידי צרכנים כהמלצה לאכילת מזולה. לדבריהם, עבור אנשים שמתעקשים לאכול מרגרינה, מזולה עדיפה על חלק מהמרגרינות האחרות בשוק. אלא שלדברי מנהלת המחלקה לתזונה ולדיאטה במרכז הרפואי הדסה בירושלים, דורית אדלר, "מרגרינה כלל אינה חלק מליבת התזונה הבריאה". לדבריה, הוצאת שומני הטראנס מהמרגרינה אינה הופכת אותה לבריאה, אלא ל"פחות מזיקה". היא ציינה, כי יוניליוור נקטו בצעדים ש"שיפרו באופן משמעותי ביותר את המרגרינה, אך עדיין עדיף בלעדיה. אם אדם לא מסוגל להיגמל - עדיף לאכול מרגרינה לייט או ממרחי לייט מופחתי קלוריות ושומנים רוויים וללא שומני טראנס".

תכולת השומן הרווי במרגרינה עדיין אינה מאפשרת לכנותה "בריאה", אומרת אדלר. לדבריה, הסטנדרט של מינהל המזון האמריקאי מגדיר מזון כבריא אם הוא מכיל פחות מ-1.5 גרם שומן רווי ל-100 גרם. לפי טבלאות שסיפקו ביוניליוור, מזולה רגילה מכילה 15 גרם שומן רווי ל-100 גרם ומזולה בחבילה לאפייה מכילה 34.7 גרם שומן רווי ל-100 גרם - עדיין הרבה יותר מהסטנדרט.

ביום עיון שערך יוניליוור לתזונאיות, נאמר שמזולה עשויה משמני דקלים, קנולה ופשתה. בעוד תזונאים ממליצים על שמני קנולה ופשתה, שמן דקלים הוא שמן זול ולפי כמה מחקרים עלול להגביר את הסיכון למחלות לב. תעשיית המזון הבינלאומית מערערת על כך ומרבה להשתמש בשמני דקלים. בתשובה לשאלה מדוע גוף רפואי תומך במזון שתזונאיות ממליצות להימנע ממנו, אמר יו"ר ועדת המזון של האיגוד, פרופ' יעקב הנקין: "אנחנו לא מנסים לייחס למזולה תכונות פלא של מניעת התקפי לב, אלא רק להוריד את הטאבו על מרגרינות ולהגיד שיש היום זן חדש של מרגרינות, שניתן לשלב בתפריט מאוזן ובריא".

הנקין אמר, שהוועדה כללה קרדיולוגים ושני מומחים לתזונה והסתייעה גם בשירותיו של יועץ משפטי. הוא סירב לגלות מי התזונאים והרופאים שישבו בוועדה, והפנה לנשיא האיגוד, פרופ' דן צבעוני, מנהל המחלקה הקרדיולוגית בבית החולים שערי צדק, שגם הוא סירב לחשוף את שמותיהם. אולם בבדיקה התברר, כי אחד מחברי הוועדה, התזונאי ד"ר נסטור ליפובצקי, סיפק משירותיו ליוניליוור לאחר הקמת הוועדה. כך, ביום עיון לתזונאיות, שאורגן על ידי יוניליוור והתקיים בקיץ במפעל המרגרינות של החברה במטרה מוצהרת לשכנע תזונאיות שמזולה היא מוצר "בריא ללב", הגיע ליפובצקי, לבקשת החברה, להרצות על שומנים והשפעתם על הלב.

ד"ר ליפובצקי מסר שהוא "נדהם" מתוכן השאלות שהופנה אליו לגבי עבודתו עם יוניליוור. הוא סירב להגיד אם קיבל כסף בעבור הרצאתו בחברה או מועסק על ידה כיועץ בשכר, אך מסר שהוא מספק "שנים רבות טיפול אישי והרצאות בתשלום לחברות מסחריות רבות". מטרת השתתפותו בוועדה היתה "לתרום מזמני ומידיעותיי לטובת בריאות הציבור וצמצום היקף מחלת לב".

סירבו למסור גובה התשלום

ההסכם בין יוניליוור לאיגוד הקרדיולוגי נחתם באמצעות עמותה בשם "העמותה למניעת מחלות לב", שדרכה מנהל האיגוד את ענייניו הכספיים. צבעוני סירב למסור גם מהו גובה התשלום שהתקבל בתמורה לאישור. "זה נקבע בשיחות בינינו ליצרני המזון", הוא אמר. מתן האישור "דורש הרבה בדיקות למוצר", מצדיק צבעוני את קבלת התשלום. "מדובר בגוף מסחרי הרוצה את האישור כדי להגביר מכירות", ואילו הכסף שהוא משלם לאיגוד חוזר, לדבריו, לקהילה בצורת פעילות למניעת מחלות לב.

גם השאלה שהופנתה להנקין, לפי אילו קריטריונים הוחלט שניתן לשלב מזולה בתפריט בריא, לא נענתה בתשובה. תהליך האישור נשען על בדיקת מעבדה, המוודאת שההרכב התזונתי במרגרינה דומה להצהרת היצרן, וסקירת ספרות מקצועית. צבעוני והנקין סירבו לבקשה לעיין במחקרים שעליהם התבססה הוועדה. ואולם הנקין אישר כי חלק מהמחקרים נעשו במימון התעשייה.

בתגובה בכתב ששלח האיגוד הקרדיולוגי, הוצדק מתן "אישורים" למוצרי מזון ספציפיים בכך ש"סימון מוצרים כמתאימים לחולי לב יעזור לחולים אלה בבחירת מוצרי מזון ובכך יקדם את בריאות הלב". צבעוני הוסיף, שמתן האישור היה אמור "לעודד חברות אחרות לשפר את טיב המזון שלהם". עוד נמסר, כי חברי הוועדה עשו עבודתם בהתנדבות, במטרה לקדם את בריאות הלב והמרגרינה "נבדקה ביסודיות ובקפדנות על ידי הוועדה ונמצאה כעונה על דרישותיה".

בהצהרותיהם מסרו יוניליוור והאיגוד הקרדיולוגי כי חרף השעיית עבודת הוועדה, האיגוד אינו חוזר בו מעמדתו לגבי מזולה.

הלב דורש מזולה? הדעות חלוקות

התאגיד יוניליוור

במסגרת שיווק מרגרינת המזולה כבריאה ללב, קיבל באחרונה תמורת תשלום את תמיכת האיגוד הקרדיולוגי הישראלי במוצר

האיגוד הקרדיולוגי

החליט להתיר שימוש בשמו בפרסום מוצרים "מאושרים על ידו". הכחיש כי "תו התקן" שנתן למזולה מתפרש כהמלצה לצריכת המוצר

ההסתדרות הרפואית

"רופאים יכולים להמליץ על סוגי מזון, אבל לא על מוצר מסוים - בוודאי לא כאשר הם מקבלים על כך כסף". תכנס ועדת האתיקה תמיכה של גוף מקצועי במוצר ספציפי "לא

משרד הבריאות

ראויה", ו"על גוף מקצועי לחנך הציבור תוך הצבעה על עקרונות ולא על מוצרים"



מפעלי יוניליוור בחיפה, בחודש שעבר (למטה: אריזת מרגרינה מזולה). אחד מחברי הוועדה לסימון מזון של הארגון הקרדיולוגי סיפק משירותיו ליוניליוור



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו