בדרום עדיין מחכים למרפאה ראשונה לטיפול בהפרעות אכילה

כבר 6 שנים שעדי בן זקן, חולת בולמיה מב"ש, לא מוצאת מקום שיטפל בה. כעת היא יוצאת למאבק ציבורי בנושא

"המחלה הזו היא כמו מסכה, כלפי חוץ הכל נראה בסדר אבל בפנים הולכים ונמקים", מתארת עדי בן זקן, את מחלת הבולמיה נרבוזה ממנה היא סובלת. בגיל 24, כשמאחוריה שש שנים של הפרעות אכילה, החליטה בן זקן לצאת למאבק להקמת מרפאה לטיפול בחולות מסוגה באזור הדרום. למרבה האבסורד, מאילת ועד רחובות לא קיימת שום מרפאה המספקת טיפול שכזה.

"אני לא יכולה לאכול, מעבירה שעות בשירותים ומקיאה, אחרת אין מנוח לחרדה. אין כאן מקום שיכול לטפל בי, אלא במרכז הארץ, שם ניתן לטפל בכל דבר. אם אתה חולה בדרום - גזרת דינך", אומרת בן זקן. במכתב לחברי הכנסת בסיוע שדולת הנשים ביקשה בן זקן לקדם פתרון מתאים שיספק טיפול הולם בהפרעות אכילה לתושבי הדרום, אך איש לא ראה לנכון לענות לבקשתה.

אחוז אחד מהאוכלוסייה בישראל סובל מהפרעות אכילה, מתוכו 90% נשים. בן זקן, סטודנטית לעבודה סוציאלית מבאר שבע, אובחנה בגיל 18 כסובלת מהפרעות אלו, בהן בולמיה נרבוזה, אכילה בולמוסית והקאות. לאחר מכן חוותה גם התקפי אנורקסיה.

עם שחרורה מצה"ל חלה הידרדרות ובן זקן התאשפזה במרפאה לטיפול בהפרעות אכילה בתל השומר, היחידה הקיימת בארץ. "לא היתה ברירה כי הדיכאון גבר ותדירות ההקאות גדלה. כמעט ולא אכלתי והתפקוד כולו נפגע. חלפו מספר חודשים והבנתי שלא ניתן להמשיך כך".

בתל השומר שהתה 3.5 חודשים, כשמפאת המרחק ביקרו אותה הוריה רק אחת לשבוע. "זו סיטואציה בה צריך תמיכה רבה והדבר לא מתאפשר", היא אומרת, "בית החולים מציע קבוצת תמיכה להורים אך זה רלוונטי רק למי שמתגורר באזור". גם לפגישות המעקב לאחר השחרור לא הצליחה לבוא בקביעות וויתרה עליהם לאחר 3 פגישות.

"הדבר מהווה סממן קשה של הזנחת תחום בריאות הנשים בישראל", אומרת רינה בר-טל, יו"ר שדולת הנשים, "עשרות נשים מאזור הדרום אינן מקבלות מענה הולם ומסגרות תומכות למצבן הפיזי והנפשי הקשה".

באחרונה הידרדר מצבה של בן זקן והיא צפויה להתאשפז שוב בתל השומר. דיאטנית שפגשה הבהירה לה ללא כחל וסרק את מצבה: "עם כל הציונות של לגור בנגב, אם את רוצה להחלים את צריכה לגור במרכז", תרחיש שכלל לא עומד על הפרק מבחינתה: "אני לא מתכוונת לעבור. כאן הם חיי ולא ייתכן שמקבלי החלטות יהיו אטומים למה שקורה מעבר למרכז הארץ".

מקופת חולים כללית נמסר כי "הכללית הביעה נכונותה להקים יחידה לטיפול בהפרעות אכילה בביה"ח סורוקה, בו נמצאים מומחים לנושא. עם זאת, לפתיחה והפעלת היחידה משמעויות כלכליות שטרם באו על פתרונן מול משרד הבריאות. אנו קוראים למשרד הבריאות לזמן בהקדם דיון מעמיק בנושא במטרה למצוא פתרון לסוגיה ולאפשר פתיחת השירות בצורה נאותה ולטווח ארוך".

ממשרד הבריאות נמסר כי "המשרד פועל זה מספר חודשים לפתיחת שירותים לטיפול בהפרעות אכילה, הן אשפוזיים והן מרפאתיים באזור הדרום. התקציב קיים והמגמה היא לפתיחת השירותים בבית החולים סורוקה שבבעלות קופת חולים כללית. המשרד מקווה לקבל את שיתוף הפעולה של גורמי הקופה".



עדי בן זקן, אתמול. 'סממן קשה של הזנחת תחום בריאות הנשים בישראל', אומרת יו''ר שדולת הנשים

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
פעילות
המלצות
הפופולריות בחינוך וחברה
פרסומת