תל אביב
24°-18°
- קצרין 23°-13°
- צפת 21°-13°
- טבריה 30°-17°
- חיפה 24°-19°
- אריאל 23°-15°
- ירושלים 22°-14°
- באר שבע 27°-14°
- מצפה רמון 22°-13°
- ים המלח 32°-23°
- אילת 33°-21°
- לדף מזג אויר
16:18
אחרי מאבק שכלל עיצומים במערך האבטחה של העיר מודיעין, מאבטחי העיר יכולים לזקוף לעצמם הישג: לראשונה מתנהל משא ומתן בין ועד עובדי קבלן בתחום האבטחה, בדרך להשגת הסכם קיבוצי שיעגן את זכויותיהם הסוציאליות של העובדים. מדובר בוועד השני שמנהל משא ומתן על הסכם קיבוצי על תנאיו במקום עבודתו, אחרי ועד המנקות באוניברסיטת בן גוריון.
במסגרת המחאה החברתית תתקיים מחר (שבת) "עצרת המיליון" אירוע השיא במחאה עד כה. המארגנים מצפים למאות אלפי מפגינים שיגיעו לכיכר המדינה בתל אביב. הפגנות נוספות יתקיימו בירושלים ובבאר שבע.
לפני כשבועיים יצאו עובדי הקבלן שמועסקים בתפקידי אבטחה ושמירה בעיריית מודיעין למאבק ופתחו בעיצומים. כמאה עובדים, המועסקים באמצעות "קבוצת מיקוד ? אבטחה, שירותים וכוח אדם" צמצמו את היקף העבודה שלהם למשך שלושה ימים, במחאה על תנאי העסקתם ועל אי-הכרתה של החברה במעמדם כארגון יציג. לפני כשבוע הכירה החברה במעמדם של העובדים, המאוגדים באמצעות "כוח לעובדים", ופתחה עם נציגיהם במשא ומתן. בין היתר, טענו העובדים כי הם אינם מקבלים תשלומי שכר עבור שעות נוספות בלילה, בחגים ובסופי שבוע, כמתחייב בחוק, וכן על כך שלמשימותיהם נוספו דרישות נוספות - מחלוקת פלאיירים ועד שירותי הסעה.
הפגנת המאבטחים במודיעין. תצלום: גיל כהן-מגן
נעם וקס, מראשי הועד שהתאגד באמצעות "כוח לעובדים", סיפר בין היתר כי "חלק מהטענות שלנו זה שמה שאנחנו עושים במסגרת עבודת האבטחה שלנו, או אני כסייר, מתחיל להיות מגוחך. מדובר לדוגמה בלקחת ילד שפספס את ההסעה לבית ספר או לחלק פלאיירים". וקס, חייל משוחרר בן 23, הלין גם על תנאי העסקתם של השומרים במוסדות החינוך, רובם מבוגרים, שעובדים לדבריו לעתים ללא צל או חיבור לחשמל. "התנאים של עובדי מוסדות החינוך לא השתנו, הם עדיין שוהים בחוץ, בלי צל. זה אמנם יום ראשון של הלימודים ואני לא רוצה לשפוט, אבל עוד בנו בעיר בתי ספר חדשים ובוטקה לשומרים לא הוצב שם", אמר תומר שכטר, המשמש אחראי משמרת במערך הסיור העירוני וחבר גם הוא בוועד. "קיבלנו הרבה הבטחות ואנחנו מאמינים שהן ימומשו, למרות שיש הבטחות שמבטיחים לנו כבר יותר מחצי שנה, בין היתר שיהיה חשמל ובוטקה בכל העמדות". לדבריו, במסגרת ההתחייבות של החברה, יוחזר לעובדים רטרואקטיבית את התשלום עבור השעות הנוספות בלילות.
"התחלנו איתם שיחות שהמטרה בסוף תהיה הסכם קיבוצי. אנחנו בהידברות וקבענו להיפגש בשנית אחרי תחילת שנת הלימודים", אישר מנכ"ל מיקוד אבטחה, מיקי בוזגלו. "יש התחייבות עקרונית של העירייה לעשות פעולות כדי לשפר את התנאים, אבל הם לא יוכלו לשפר את הכל, יש מגבלות תקציב".
בתגובה לעיצומים שנקטו אז העובדים, החליטו בעירייה כי חברה נוספת המבצעת חלק ממשימות האבטחה בעיר, "מוקד אמון", היא שתתגבר את הפעילות שנפגעה בעקבות העיצומים. עמי וטורי, חבר הנהגת "כוח לעובדים" ובעצמו תושב מודיעין, הגיב על כך ואמר כי "זו התנהגות קצת תמוהה של העירייה, שבמקום להתערב וללחוץ על הקבלן לשבת על משא ומתן ולכבד את הזכויות של העובדים, הדבר היחידי שהיה חשוב לה זה להראות לתושבים שהשירות נמשך, ולא חשוב איזו פגיעה זה גורם לעובדים". וטורי מסביר כי על אף דיני העבודה, לא מדובר כאן במעשה שבאופן מוחלט עומד בניגוד לחוק. "יש פה חלק בעייתי, כי לכאורה העירייה היא הלקוח, ולא המעסיק, ולו מותר לקחת נותן שירות אחר (במקום השובתים). עם זאת, ברור שהיא לא לקוח תמים, אלא למעשה המעסיק ? הרי היא קובעת את תנאי המכרז והשירותים".
בעיריית מודיעין התייחסו לעיצומי העובדים כאל סכסוך עבודה פנימי, הנוגע לעובדי החברה ולאנשי "מיקוד אבטחה", חברת-בת של קבוצת מיקוד. על הטענה כי המועסקים באבטחה מבצעים משימות שאינן קשורות לעבודתם, אומרים בעירייה כי "הם עובדים בשירות העירייה והעירייה משלמת להם כדי שיבצעו משימות של העירייה".