תביעה: אפליה נגד ערבים ברכישת דירות בעכו

נציגי מכירות של חברת נדל"ן הסבירו לסאמי הוארי שכל הדירות אזלו וטענו: "יש שם חבר'ה דתיים". כשפנתה תחקירנית, הוצעו לה דירות שנטען כי אזלו

תושב עכו שביקש לרכוש דירה בפרויקט מגורים חדש בעיר ונדחה לטענתו אך ורק בשל היותו ערבי, תובע את חברת הנדל"ן ואת מינהל מקרקעי ישראל על פי חוק האוסר אפליה במכירת מוצרים. התובע, סאמי הוארי, פעיל חברתי ומי שעומד בראש עמותת "אליאטר" לקידום חברתי ותרבותי, דורש פיצויים בגובה של 67 אלף שקלים.

מכתב התביעה שהוגש בימים האחרונים לבית משפט השלום בחיפה על ידי עו"ד אדם פיש יחד עם המשפטן פרופסור משה פיביך ממשרד עו"ד רחל בן ארי אדם פיש והאגודה לזכויות האזרח שהצטרפה גם היא לעתירה, עולה כי החברה, משה חדיף בניין והשקעות בע"מ, פרסמה בעיתונות המקומית ועל גבי לוחות ברחבי העיר, מודעות המזמינות את הציבור לרכוש יחידות דיור בפרויקט הקרוי "גרין פאלאס". במהלך חודש יוני האחרון, פנה הוארי כמה פעמים למשרד השיווק של "גרין פאלאס", בכוונה להירשם לרכישת דירה בפרויקט המגורים. כך, מפרט כתב התביעה, בירר תחילה נציג המכירות של החברה את שמו ופרטיו האישיים וווידא שכפי שעולה משמו, הוא אכן ערבי. מיד לאחר מכן, הסביר הנציג להוארי כי עקב ביקוש רב למגורים בפרויקט זה, יירשם שמו ברשימת המתנה, אולם הבהיר לו כי אין כל ביטחון שתימצא לו דירה כזו. בהמשך, אף נאמר לו כי דגם הדירה אותה ביקש לרכוש אזל, וכי ייתכן שתימצא עבורו רק דירה גדולה ויקרה יותר. מאחר והדירה הגדולה המוצעת לכאורה היתה מעבר ליכולתו הכספית של התובע, הובטח לו כי ייצרו עמו קשר עם הצעות מתאימות אחרות, לכשיהיו כאלה בנמצא.

בשלב מאוחר יותר, ולאחר שנציגי החברה לא חזרו כלל להוארי עם הצעה חלופית, פנה האחרון לתוכנית "ביורוקרטיה" של דב גילהר המשודרת בערוץ 10, ובתיאום איתו, פנה בשנית ל"גרין פאלאס" - הפעם כשהוא מצויד במצלמה נסתרת ובציוד הקלטה. במשרד המכירות רשמו מחדש את שמו ופרטיו, והבהירו לו כי מחירה של הדירה הגדולה 1,570,000 שקלים, וציינו כי הדירות הקטנות והזולות יותר אזלו. הוארי חזר וציין כי הוא מעוניין ברכישת דירה קטנה, ונציג המכירות שוב הבטיח שיחזור אליו טלפונית בעניין. עם זאת, ציין הנציג, כנראה כדי להקטין את ציפיותיו של הוארי, כי "אלה שקנו יחידות בפרויקט הזה הם חבר'ה דתיים".

האתר בו צפויה לקום השכונה בעכו, אתמול. הבנייה ממשיכה כמתוכנן
האתר בו צפויה לקום השכונה בעכו, אתמול. הבנייה ממשיכה כמתוכנן. צילום: ירון קמינסקי

בכתב התביעה מתואר עוד כיצד כאשר נשלחה תחקירנית של התוכנית ל"גרין פאלאס", בתפקיד של קונה פוטנציאלית, דווקא הוצעו לה יחידות מגורים מגודל ומסוג אשר, לפי דבריו של נציג המכירות לתובע, אזלו כביכול וכבר לא היו זמינות. במהלך השיחה הוקלט נציג המכירות כשהוא עונה לתחקירנית לשאלה אם מוכרים בפרויקט דירות לערבים. "אנחנו לא מכניסים ערבים", אמר הנציג, וכשהקשתה התחקירנית ווידאה ששמעה נכון ( "אז אתם לא מכניסים ערבים?"), הוסיף: "לא!". יתרה מזו, כאשר הפקת התוכנית של גלהר שלחה למשרדי המכירות של "גריון פאלאס" כמה צעירים ערבים אשר ביקשו לכאורה להירשם לפרויקט. נציגי המכירות של חברת חדיף בע"מ, בתגובה, נטשו את עמדותיהם ולמעשה סגרו את המשרד בפניהם באמתלות שונות.

עו"ד פיש מסביר בכתב התביעה כי חברת הנדל"ן זכתה במארס 2011 במכרז של מינהל מקרקעי ישראל לבניית שכונת מגורים במקום, וכי אחד מתנאי המכרז המחייבים היה סעיף ולפיו על הזוכה להימנע מלנקוט אפליה פסולה בעת שיווק יחידות הדיור, וכי אם יעשה כן, יוכל המינהל לבטל לאלתר את החוזה עמו. לדברי פיש, למרות שאת הפרויקט מובילה חברה פרטית, הרי שהאדמות עליהן הוא מוקם הינן בבעלות מקרקעי ישראל ומכאן שהאפליה המדוברת חמורה עוד יותר .

לדברי הוארי, מטרת התביעה היא להעביר מסר של יראו וייראו נגד אפליית ערבים. "עכו היא עיר של דו-קיום, ואנשים וחברות כאלה רק מפרים את האיזון הקיים ופוגעים במרקם החברתי", הוא אומר, "אני וחבריי הפעילים בעמותה, וכמונו רבים בעכו, מחפשים שלום ודו-קיום, וכולי תקווה שמערכת המשפט שאני עדיין מאמין בה, תעשה צדק ותעניש את החברה".

ממינהל מקרקעי ישראל נמסר כי התגובה תינתן בבית המשפט. מחברת חדיף בע"מ לא נמסרה תגובה, וגם טרם הוגש כתב הגנה לבית המשפט.

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 כל הכבוד! המשיכו לחשוף את המסיכות מפני הגזענים ולדאוג שישלמו על הרוע רונן
  • 11:56
  • 10.12.12

וכן, גם אם המטרה היתה 'רק' כלכלית - והסיבה היתה רק הגזענות שייחסה החברה לרוכשים הדתיים הפוטנציאליים - זה עדיין רוע. זה פוגע באחר במזיד, בניגוד לעקרונות ולערכים שכל אדם ישר אמור היה להפנים

02 מגורים מוחמד
  • 12:04
  • 10.12.12

עוף עוף למינו ישכון---מחמוד עם יוסוף ומנגד אבנר עם אשר--ושיפסיקו להתערבב אחד לשני--האם שמעתם שערבים יניחו ליהודים לחיות אצלם בכפרים ובערים?--וכך צריך להיות-אז שישארו עם בני עמם

03 זהו סופנו  (לת) חשראלי
  • 12:07
  • 10.12.12

04 מבין את אנשי המכירות : אין צורך להסביר . בישראל בבניין שיש אחד העם
  • 12:14
  • 10.12.12

בו ערבים , או לחילופין , חרדים , הבניין כולו נתפס ע"י רוכשי ציבור אחרים כירוד יותר , וערך הדירות בו נמוך יותר . בדרך כלל - בצדק , שכן רמת האחזקה יורדת .
נ.ב - אף יהודי לא יכול לקנות דירה בישובים ערביים . הגזענות פה היא דו כיוונית , אז בבקשה , לא להתפלא ..

05 מדוע בצהלה וטייבה יש אוכלוסיה הומוגנית ובמקומות אחרים זה נקרא גזענות? beetle
  • 12:14
  • 10.12.12

האם אין כאן מוסר כפול? אולי הייתי מעז ואומר צביעות.

06 ניסיתי לרכוש דירה ברמאללה-לא נתנו לי  (לת) תל אביבי
  • 12:14
  • 10.12.12

07 מה היה קורה אילו יהודי היה רוצה לקנות דירה בפרויקט של ערבים יאצ'ק
  • 12:15
  • 10.12.12

היו אומרים לו ישירות בפנים שלא מוכרים דירה ליהודים.
למה הערבים מחפשים כל הזמן לגרום לעימותים מיותרים,שהם יגורו עם בני עמם ואנו עם בני עמינו וכך לא יהיו חיכוחים מיותרים.
לעולם לא יהיה דו-קיום יהודי ערבי כי ככה זה

08 רוצים שתי מדינות לשני עמים אנחנו כאן הערבים בירדן או שילכו לעזה צחי
  • 12:24
  • 10.12.12

מה הם רוצים גם ירדן גם השטחים וגם חצי מישראל? אין דבר כזה

09 נו, שוין. בוא תפרסמו תחקיר על האיסור הגורף של הערבים למכור או להשכיר ליהודים... נראה אתכם.  (לת) אלברט
  • 12:28
  • 10.12.12

10 מעניין שפתאום אתם כן מאמינים במערכת המשפיט שלנו אייל
  • 12:30
  • 10.12.12

זה עסק לא רע להתפרנס מזה

11 למה רק 67 אלף פיצוי??!! ערבי
  • 12:31
  • 10.12.12

ומזדעזעים כשאומרים מדינת אפרטהייד!! לאן פניה של המדינה??לעזאזל עם הערבים שגרים פה צריכים מזמן לארוז וללכת הרי ממילא היהודים יאכלו אחד ת׳שני פה רק למזלם יש פה ערבים שסופגים את כל הרוע שלכם!! האמת למרות שאני שונא את ברק וחושב שהוא זה שקבר כל סיכוי להסכם עם הפלסטינים..אין למדינת ישראל מנהיג כמוהו..ביבירמן עוד יביאו אסון על כולנו.

  •   הפירוש המילולי של "אפרטהייד" זו הפרדה ולא אפלייה אלכסנדר
    • 14:04
    • 10.12.12

    אני חושב היהודי הממוצע מעונין לגור בקרב בני עמו.
    יש לעודד הקמת שכונות חדשות לזוגות צעירים ערביים ברמה דומה לזו של היהודים .
    חיים בכבוד זה לצד זה עדיפים על חיים בעירבוביה כזאת שמונעת הרגשת נוחות וסולידריות לאומית .
    קח בחשבון שאנו היהודים רב-אתניים ואם לא נחייה באופן רציף אנחנו נתפורר לקהילות נפרדות . אתה גם לא רוצה שיהיו חיכוכים בחגי ישראל .
    ובאמת חיים בדו קיום הם תמיד דורשים התחשבות .

12 זה עסק לא רע להתעסק בזה עדיף על להחתים אבטלה ולעבוד בשחור  (לת) מחמודי
  • 12:31
  • 10.12.12

13 אדם פרטי, כולל קבלן, רשאי "להפלות" את מי שבא לו, מתי שבא לו, איך שבא לו. מספיק עם תעלולי הקרן החדשה. חלאס.  (לת) החבר'ה של הקרן החדשה משחקים באש
  • 12:52
  • 10.12.12

14 ללכת לקנות דירות בערים ערביות ולראות איזה צבועים יש במדינה  (לת) בוא נראה את הארץ מפרסם
  • 12:59
  • 10.12.12

15 כל הכבוד! חשפו את המסיכות מעל פניהם של הגזענים. אתם נאבקים גם עבורנו, היהודים, כדי שנוכל לחיות כאן בגאווה ובחירות  (לת) רונן
  • 13:03
  • 10.12.12

16 למה לתושבי עכו אסור לעשות מה שמותר לעשות בהרחבות הקהילתיות ליד עכו? עכואי בן משה
  • 13:04
  • 10.12.12

כי מפלים את החלשים, זה למה.

17 יש בכל הארץ ישוב ערבי אחד שבו יהודים יכולים לרכוש דירה, או להשתתף במכרז מאחר ובישובים הערביים? מכרזים לישובים ערביים מגבילים את ההשתתפות בו לערבים בלבד, צדק צריך להיות לשני הכיוונים.  (לת) תלונה צודקת מאד אבל....
  • 13:14
  • 10.12.12

18 ככה הופכים מדמוקרטיה לנאציזם, לאט לאט הפורענות מחלחלת בכל השכבות Hercule Snuffbox
  • 13:25
  • 10.12.12

ולכולם זה נראה מאוד נורמלי, הרי זה בסדר, מה לא?

19 תביעה ראויה, ויש לקוות שהיא תוביל לשינוי א
  • 13:43
  • 10.12.12

מדובר גם בהפרת חוזה וגם בהפרת חוק.

20 ועכשיו בואו נדמיין את המגיבים פה מנסים לקנות דירה בברלין, למשל, ונדחים בגלל שהם יהודים...  (לת) מגיע לכם ביבי
  • 13:44
  • 10.12.12

21 מספיק עם הגזענות!! סוף סוף!!
  • 14:20
  • 10.12.12

צריך היה לעשות את זה בצפת ובכול מקרה של נאום גזעני ממישהו בעמדה רשמית. מספיק עם הגזענות המגעילה שחוגגת בישראל. הגזענים לכלא ושישלמו קנסות ופיצויים!

22 די לגזענות בוואדי ערה נגד יהודים  (לת) התיישבות בכל הארץ המובטחת
  • 17:00
  • 10.12.12

23 סובלנות זה עניין של זמן... אביאל
  • 18:54
  • 10.12.12

אני גר בברלין, יש לי שכנים איראנים פלסטינים, טורכים, גרמנים, פולנים, מצרים מוסלמים ונוצרים, צ׳ילנים,צ׳כיה, אוסטרים, ויהודים. אתם לא יודעים איזה כיף זה העירבוביה פה. האנשים, אנשים, לא נושכים, מדברים על היום אתמול ומחר, ומה, לכולנו יש מהמשותף כי כולנו שכנים. בהתחלה היה מוזר, אך בהמשך גיליתי שהם גם אנשים... כבד אחרים כדי שיכבדו אותך...

24 אדם פיש, אתה גר בשכונת פאר בכרמל, גרת פעם בשכונה מעורבת בפריפריה כמו עכו? הקץ לצביעות  (לת) ציון
  • 16:08
  • 11.12.12

25 אנחנו הערבים נהיה סרטן שלכם איזו
  • 20:09
  • 11.12.12

לאט לאט קונים את עכו ובסוף נעשה את עכו עיר ערבית וזה קרוב מאוד

פעילות
המלצות
פרסומת