משרד הבריאות יאתר נשים הסובלות מדיכאון אחרי לידה

אחיות יחויבו לבצע תשאולים לנשים במעקב הריון ובמהלך הבדיקות בשבועות לאחר הלידה. אחת מעשר יולדות בארץ מפתחת סימני דיכאון

משרד הבריאות יפעל לאתר תופעות של דיכאון בהיריון ולאחר לידה בקופות החולים וטיפות החלב. זאת, בעקבות מחקר מקיף שמתנהל במשך יותר מעשור במכון גרטנר, ולפיו אחת מתוך עשר ישראליות מפתחת סימני דיכאון לאחר לידה.

טיוטת חוזר של ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, שהופצה באחרונה להערות, תחייב בקרוב את אחיות קופות החולים וטיפות החלב לבצע בדיקה לאיתור יזום של דיכאון בקרב נשים הרות במעקב ההיריון, החל מהשבוע ה-26. כמו כן, יבוצע איתור יזום לדיכאון לאחר לידה בטיפות החלב, במהלך בדיקת התינוקות בשבועות 8-4 ליילוד.

האיתור יתבצע באמצעות מבדק בינלאומי לאיתור דיכאון בהיריון ולאחר לידה, המכונה Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS). בסימנים המאבחנים דיכאון בשאלון: בכי, תחושת אומללות, חוסר יכולת לצחוק, תחושות האשמה עצמית וחרדה ודאגה ללא סיבה מוצדקת. כל תשובה חיובית על השאלה האחרונה במבדק, המאבחנת מחשבות אובדניות בשבוע האחרון, תוביל להתערבות יזומה.

עשו לנו לייק וקבלו את מיטב הכתבות והעדכונים ישירות אליכם

אם האחות תאבחן צורך בהמשך טיפול בשיחה עם אשה בסיכון לדיכאון, תופנה האחרונה למרפאה ציבורית לבריאות הנפש. מאחר שההמתנה לתור במרפאות אלה ארוך, בחודשים האחרונים מועברות הכשרות לאנשי מקצוע ייעודיים במרפאות, שיכונו "נאמני דיכאון לאחר לידה". נשים הנזקקות להמשך טיפול ללא תור ממושך יפונו אליהם. התוכנית כבר פועלת בפיילוט בכמה יישובים באזור ירושלים, ותהפוך למחייבת עם פרסום החוזר.

במחקר הנערך בראשות שרהלי גלסר מהיחידה לבריאות האשה והילד במכון גרטנר, אובחן בשנות ה-90 שיעור גבוה במיוחד של סימני דיכאון בהיריון (26.5%) ולאחר הלידה (12.7%), כפי הנראה בשל שכיחות גבוהה בקרב היולדות שהוגדרו אז עולות חדשות, הנמצאות בישראל פחות מחמש שנים.

בשנת 2006 ביצעה גלסר הערכה מחודשת לתופעה במחקר בשיתוף שירותי בריאות כללית בקרב 6,640 נשים הרות ברחבי הארץ. אז נמצא כי 14.1% מהיולדות בישראל סובלות מסימני דיכאון בהיריון ו-9.1% מסימני דיכאון לאחר הלידה עם שונות של 13.5%-6.2% באזורי הארץ השונים. לדברי גלסר, "לאחיות המבצעות מעקב בהיריון ולאחר הלידה יש תפקיד משמעותי במניעת ההחמרה של דיכאון לאחר לידה, ובמידת הצורך עליהן להמשיך את המעקב אחר היולדת, ואף ליצור איתן קשר בביתן".

ממשרד הבריאות נמסר כי "טיוטת נוהל נשלחה להערות סופיות לפני הפצתה. קיימת חשיבות רבה לאיתור נשים בדיכאון בהיריון ולאחר לידה. הוכח במחקרים שדיכאון בהיריון שלא אותר מחריף לאחר הלידה. האיתור והטיפול המוקדם מאפשרים בריאות טובה לאשה, לתינוק ולכל המשפחה".

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 כל הכבוד להם! עבודת קודש.  (לת) ***
  • 07:16
  • 02.04.12

02 איתור נשים בדיכאון נעמי כספי
  • 07:43
  • 02.04.12

האחיות תעשינה את המעקב ברצון ובמיקצועיות אבל -תנו להן כח אדם וזמן לבצוע אחרת זה לא יקרה! לא כי הן לא רוצות, אלא כי הן לא יכולות לעשות
ה-כל

03 ומה הטיפול - לדחוף סמים פסיכיאטריים? אלכסנדר
  • 07:46
  • 02.04.12

אני מקווה שהציבור מודע שהנשים האלה יקבלו תוך כמה דקות בלבד סמים פסיכיאטריים עם תופעות לוואי קטלניות. ידחפו להן כימיה שתיצור תינוקות עם התמכרות לסמים קשים מבלי לשאול לא את אמאות ולא את הילדים!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! להתעורר!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
זאת עוד תכסיס של חברות התרופות ליצור רווחים עדירים על חשבון בריאות הציבור.

  •   בטוח שלא עברת דיכאון אחרי לידה לא לאלכסנדר!
    • 08:37
    • 02.04.12

    אחרת לא היית כותב את התגובה הטפשית הזו. האתה לא יודה מה זה ללדת ילד שכל כך רצית ואז לא להיות מסוגל לישון, להיות מוצף בחרדה וחוסר אונים ובתחושות הכי קשות שחשת בחייך, דווקא כשכולם מצפים ממך לשמוח ולתפקד. הטיפול התרופתי, לעיתים, יחד עם תמיכת המשפחה וטיפול פסיכולוגי יכולים להפוך את הגלגל ולהשיב את האשה לעצמה הקודמת ולתפקוד מלא. תגובתך רק מעלה את החרדה אצל נשים שקוראות וחוות דיכאון או שיחוו אותו בעתיד, עכשיו הן גם יחששו שיתנו להם תרופות. אני מאחלת לך ולקרוביך שלא יחוו דיכאון כזה או אחר ולא יזדקקו לסיועם, באין ברירה, של תרופות אלו. תגובתך אינה אלה תוצר לוואי בעייתי ממקרה סער שגרמה לאנשים פחות מכירים את העניין להיבהל מתרופות פסיכיאטריות. כשאין ברירה עדיף לקחת ולא להתגלגל למטה, למקום שאף אחד לא יודע כמה יהיה עמוק. חיים טובים ומאושרים.

  •   לא, טיפול קוגניטיבי התנהגותי מירי
    • 09:35
    • 02.04.12

    אחרי חצי שנה של דיכאון אחרי הילד השני, הגעתי לטיפול במכון CBT ועזרי לי לצאת מזה מהר ללא תרופות

  •   יפה שעה אחת קודם!! תומכת
    • 17:12
    • 02.04.12

    לא חייבים סמים, להבדיל אלף אלפי הבדלות כאשר נפטר אדם קרוב קשה להתאושש מזה. שיחות ותמיכה מוראלית שנעשים על ידי גורמים מקצועיים מפחיתים את המצוקה.
    זה לא מותרות .יפה שעה אחת קודם!!

  •   מה הקשר? גילה
    • 18:46
    • 02.04.12

    ואם הוא לא עבר דיכאון אחרי לידה האם זה בהכרח אומר שהוא טועה? תסתכלי קצת על התופעות לוואי של כל התרופות האנטי דכאוניות ואולי תביני שלא מדובר פה בסוכריות בטעם מנטה. יש פה תעשיה שלמה שמנסה לעשות מליונים על חשבון הבריאות של נשים כמוני וכמוך. אני מעדיפה להרגיש רע אחרי לידה ולהתמודד עם זה בדרכים אחרות מאשר לבלוע את הכדורים המשנים אישיות האלו. חברות התרופות עשו שיווק טוב ושטפו לכולנו את המוח על כך שהתרופות האלו לא מזיקות אבל אם עושים קצת מחקר, רואים שזה לא כל כך טוב כמו שזה נראה.

04 יוזמה ברוכה נילי
  • 08:41
  • 02.04.12

יוזמה ברוכה. והכל לטובת האם הרך הנולד ושאר בני המשפחה.

05 בשעה טובה, אבל האם זו הדרך???? אני
  • 08:42
  • 02.04.12

חשוב מאוד להעלות למודעות את התופעה הכה קשה וכה נפוצה. אני בטוחה שמרכז גרטנר עשה עבודה יסודית. מניסיוני העצוב, אחיות טיפת חלב אינן הכתובת, כי ה'חינוך' שלהן גורם להן לחפש את הנורמות אצל היילוד ולהלחיץ את האם בכל חריגה קלה, חסרה להן הסבלות לאישה המלתבטת, המורכבת, הדיכאונית. (כמובן שאני מכלילה וסליחה אם פגעתי ברוב הדומם שבסדר). אני הייתי 'מפילה' את האחריות על רופאי הנשים, מתוך תקווה שהשכלתם הרפואית הרחבה יותר תאפשר להם לגלות סימפטומים ולסייע ע"י הפנייה הלאה, למרות שגם אצלם לא תמיד קיימת הרגישות הנדרשת. בנוסף, ניתן לעשות קמפיינים ציבוריים שיאפשרו גם לבני המשפחה לראות סימנים בעייתיים ולדעת מה לעשות. שוב, חשוב כל כך שהנושא עולה על הפרק, כי נשים ומשפחות כה רבות סובלות ולא יודעות מה לעשות בנידון.

06 עוד טריק של חברות התרופות להגדיל מכירות- זה בסדר להיות קצת עצובים וזה עובר  (לת) הילה
  • 09:05
  • 02.04.12

07 "נאמני דיכאון לאחר לידה". האם גם הידיעה הזאת נועדה ל 1 באפריל?  (לת) אחת מעשר יולדות בדכאון?
  • 09:08
  • 02.04.12

08 אולי אחת מתוך עשר לא רוצה להיות אמא ונכנעת ללחץ חיצוני ותרבות ה"ככה צריך" childfree
  • 12:22
  • 02.04.12

לא כל הנשים רואות בלידה מימוש עצמי, ברור שנשים שהיו להן תוכניות אחרות לחיים יכנסו לדיכאון כשהן מוצאות את עצמן טובעות בחיתולים מלוכלכים וגרבר ופיתאום מבינות שזה מה שהן יעשו בעשר השנים הקרובות.

09 הגיע הזמן. בארה"ב כבר מזמן מאתרים נשים בדיכאון א בסיכון לדיכאון במלך ההריון ולאחריו- בארץ קיימת נכון לעכשו בורות מדהימה. אחת
  • 15:08
  • 02.04.12

אני מסכימה עם "אני" (מס' 5) שלא בטוח שאחיות טיפת החלב מהוות את המענה האידאלי- אבל לא ברור מי כן, ועדיף שמישהו כבר ימונה לענין הזה- ויפה שעה אחת קודם.

10 אני בדכאון מהצורך הכפייתי של נשים להביא ילדים בכל מחיר לא רוצה ילדים
  • 15:46
  • 02.04.12

אני פשוט לא מרגיש צורך להביא ילדים ויודע כבר עכשיו שאהיה בדכאון, בתור גבר- אם אאלץ בלית ברירה להביא ילדים עם בת זוג עתידית. בישראל זה כאילו להגיד שאני רוצח, שטן, נבל, עוכר ישראל ... הבעיה שקשה מאד למצוא בארץ בת זוג שגם אינה רוצה להביא ילדים (וכך חוסכת גם את הדכאונות שבדרך). נשים- לימדו מראש ממשלת אוסטרליה ג'וליה גילארד- אתאיסטית וללא ילדים בגיל 51 ובכל זאת הגיעה למעמד שהגיעה אליו. מי שרוצה לדבר על כך מוזמנת לכתוב לי-
omeriko72@yahoo.com

11 הסתגלות לאמהות ד"ר חנה גילאי גינור
  • 20:00
  • 02.04.12

הסתגלות לאימהות אינה פשוטה עבור אף אישה. איתור נשים הסובלות מדיכאון לאחר לידה הוא חשוב אך מעורר שאלות. האם זו בעיה רפואית או פסיכו- חברתית - רפואית ??? המושג "דיכאון" אינו ידידותי לאימהות ואינו מתאר נכון מה שעובר עליהן לאחר הלידה, שכן מצב הרוח הוא סימפטום אך חשובים התנאים או הגורמים היוצרים אותו. כפסיכולוגית קלינית העוסקת בתחום זה שנים רבות כולל הנחיית אנשי מקצוע , אני סבורה שחלק נכבד מהתופעה אינו מה שנקרא "דיכאון" , למרות שיש כמובן נשים הסובלות מהפרעת דיכאון ( עיקרי, או דו-קוטבי ) או מהפרעת חרדה , אלא תהליך הסתגלות לאימהות. כדי לסייע בתהליך ההסתגלות עלינו כחברה למצוא תשובות, שרק חלקן הן רפואיות. ד"ר חנה גילאי-גינור, הורותא www.horuta.co.il

12 דיכאון אחרי לידה Gad
  • 21:56
  • 02.04.12

ראנה
http://www.marcesociety.com/

13 האישה נתקפת בדיכאון בגלל שפתאום היא מבינה עם מי היא התחתנה,ולאיזה מצב בטטה הכניסה את עצמה בחיים האלה,,ליל כלולות מהאגדות הופך לשיגרה של קקי ופיפי,חיסונים,ובעל שצריך לכבס לו ולבשל לו,,יאללה יאללה .  (לת) לאישה אין שום בעיה אישית,הכל זה בגלל הגברים היצורים האלה.
  • 16:46
  • 06.06.12

פעילות
המלצות