אפקט המרשמלו: גם ילדים יודעים לדחות סיפוקים

למרות שהורים עשויים לפקפק ביכולתם של פעוטות לחשוב רציונלית, מחקרים מצביעים כי על יכולתם של פעוטות לקבל החלטות בתהליך חשיבתי מורכב

כשפעוטות מציירים על קירות או מתנגדים למקלחת, הוריהם עשויים לפקפק ביכולתם לחשוב רציונלית. אולם מחקרים מצביעים על יכולתם של ילדים קטנים במיוחד לקבל החלטות בתהליך חשיבתי מורכב המבוסס בין השאר על מיומנויות קטגוריזציה, התנהגות חברתית ומשמעות מילולית. מחקר אמריקאי חדש מבחין גם ביכולותיהם להשתמש בכישורי חשיבה מתוחכמים כדי לדחות סיפוקים.

במחקר המתפרסם החודש במהדורה המקוונת של כתב העת Cognition נכללו 28 ילדים בני 10-3. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות והתמודדו עם משימת ציור שבה הוצע להם לצייר בצבעים משומשים או להמתין עד שיגיע חוקר לחדר עם צבעים חדשים. בתום המתנה של 2.5 דקות, לקבוצה הראשונה נכנס החוקר עם חבילת צבעים חדשה ואילו בקבוצה השנייה התנצל והסביר כי לא מצא צבעים. בהמשך נתבקשו הילדים לקחת מדבקה או שוב - להמתין לחוקר שיגיע לחדר עם סט מדבקות. אחרי 2.5 דקות, אל הקבוצה הראשונה שוב הגיע חוקר עם מדבקות חדישות ואטרקטיביות ובשנייה הגיע ללא מדבקות והתנצל. הילדים בקבוצה הראשונה למדו כי משתלם לדחות סיפוקים, ואילו בקבוצה השנייה הבינו כי לא תצמח להם תועלת מהמתנה להצעה טובה יותר של החוקרים.

בהמשך נבחנו הילדים במשימת מרשמלו: על השולחן הונח מולם ממתק מרשמלו אטרקטיבי. לילדים הוצע לאכול את הממתק או להמתין לחוקר שיגיע לחדר עם ממתקי מרשמלו רבים. החוקרים עזבו את החדר והותירו את הילדים להמתין לבדם 15 דקות. בקבוצה הראשונה, שבה למדו הילדים כי משתלם לדחות סיפוקים, זמן ההמתנה הממוצע לפני אכילת המרשמלו (12 דקות ו-2 שניות) היה משמעותית ארוך יותר מאשר בקבוצה השנייה (3 דקות ו-2 שניות).

החוקרים מהמכון למדעי המוח והקוגניציה באוניברסיטת רוצ'סטר בניו יורק הראו כי הילדים הנבדקים נטו להשהות החלטות כדי לקבל תגמול טוב יותר בעתיד בהשפעת תחושת המהימנות שהתקבלה מהסביבה. נמצא כי היכולת לדחות סיפוקים ניתנת להשפעה חזקה באמצעות כלים המערבים תהליכים רציונליים של קבלת החלטות.

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 יש מבחנים כאלה לאלפי מבוגרים שלומדים מקצועות פרה רפואיים דיאטנים למשל אבי 5
  • 06:37
  • 09.12.12

במקצועות אלה דוחים כל הזמן - רק מאהבת המקצוע ויוקרתו אבללל.... נדפקים עד סוף החים מבחינת תגמול כספי.

02 כמובן ואיך לא ובהמשך חיי האדם הוא רק מתקלקל ונחסכות ממנו יכולות אישיות בכוונה להיות כמו כולם ולחיות בקהילה בתמורה לחיי הנצח  (לת) פלץ
  • 06:42
  • 09.12.12

03 אבל בסוף כולם אכלו מרשמלו בין אם אחרי 2 או 3 דקות  (לת) תוהה
  • 07:46
  • 09.12.12

04 לשקר לילדים שחר
  • 07:49
  • 09.12.12

בתור איש חינוך והורה לשניים - שימו לב, לא משתלם לשקר לילדים שלכם, זה יחזור כמו בומרנג. אפילו השקרים הכי קטנים הורסים את הילד, זה ההורים שלא יכולים לדחות סיפוקים. שימו לב כמה פעמים בשבוע אתם משקרים לילד!

05 האם מדובר רק בדחיית סיפוקים? מעניין אם מושגים כמו "בניית אמון" ו"לסמוך על מבוגרים" ו"פאסיביות מול אקטיביות" נכנסו למשוואה של החוקרים. אם לא - אז הינה לכם רעיון למחקרי המשך.  (לת) אסתר
  • 08:38
  • 09.12.12

06 28 ילדים אינם מהווים מדגם מייצג... שירה
  • 08:58
  • 09.12.12

לכן כל המסקנות ה״מדהימות״ שעלו מן המחקר אינן מובהקות סטטיסטית ואי אפשר להשליך מהן על כלל האוכלוסיה. היינו, עדיין יש ספק לגבי מידת הרציונליות של ילדים קטנים...

07 לא- הם פשוט קיבלו/ לא קיבלו חיזוק על התנהגות ההמתנה, ולכן חזרו/לא חזרו עליה. פשוט מאוד.  (לת) תל אביבית
  • 09:17
  • 09.12.12

08 זה לא שהילדים למדו לא לדחות סיפוקים. הם למדו לא להאמין למבוגר ולקחת את מה שמציעים לך, כי טובה ציפור אחת ביד משתיים מדומיינות.  (לת) --
  • 09:43
  • 09.12.12

09 והמסקנה העיקרית אניהי
  • 09:46
  • 09.12.12

היא, שוב, כמה חשובה העקביות מצד ההורים

10 זה עובד עם אנשי זרים (החוקרים) אך עם ההורים הילדים יודעים שאפשר אחרת (לא לדחות סיפוקים)  (לת) גבי
  • 09:56
  • 09.12.12

11 לא הבנתי איך זה שונה מכל תהליך למידה אחר של חיות יוליה
  • 10:29
  • 09.12.12

מה כ״כ מורכב בזה? נשמע לי כמו הכלב המרייר לצלצול פעמון לאחר שכמה פעמים היו מביאים לו אוכל לאחר הצלצול, או חולדות שלמדו ללחוץ על פדל כדי שיצא להן אוכל/כדי להפסיק זרם חשמלי.

12 משעשע עד מאד לפחות מישהו מסוגל לזה  (לת) לומברגיני
  • 10:51
  • 09.12.12

13 ראוי היה להוסיף... אחד
  • 11:03
  • 09.12.12

את שמו של מישל, מי שהגה את מבחן המרשמלו בשנות ה-60, מאז נעשו עשרות אם לא מאות שחזורים של הניסוי בשינויים שונים, הניסוי בכתבה הוא אחד מהם.

שנית, וחשוב מכך, ליכולת לדחות סיפוקים חשיבות רבה. באמצעות ניסויי אורך נמצא כי יכולתו של ילד לדחות סיפוקים בגיל 3 הוא החזי הטוב ביותר של הצלחתו של הילד בגיל ההתבגרות (הצלחה במבחנים, אינטיליגנציה, יכולות קוגניטיביות וכדומה).

  •   גם אני תהיתי. הרי זו הנקודה המרכזית של הניסוי והמשמעות של אפקט המרשמלו רונה
    • 18:37
    • 09.12.12

    כי אחרת למי איכפת אם הילד מסוגל או לא לדחות סיפוקים. העניין הוא שדחיית סיפוקים בגיל צעיר נמצאה מנבאת של מיומנויות שונות - חברתיות ושכליות- בגיל מבוגר יותר. מכאן חשיבותה.

  •   המחקר בודק יכולת חיזוי של ילדים, לא את יכולת דחיית הסיפוקים שלהם רמה נמוכה
    • 05:04
    • 10.12.12

    המחקר, כמו התגובות של "אחד" ו"רונה", רק מלמדות עד כמה נמוכה רמת המחקר והחוקרים בחלק מהתחומים.
    האם המחקר אכן בודק שיפור ביכולת לדחות סיפוקים? לא! הוא בודק יכולת חיזוי של הילדים באשר לאמינות ההבטחות של החוקר.
    האם היכולות העתידיות של הילדים בקבוצה הראשונה השתפרו במשהו בעקבות התהליך שעברו? לא! זה בערך כמו לחשוב שאם תכבול את ידיהם באזיקים ולכן הם לא יקחו את המרשמלו היכולות העתידיות שלהם ישתפרו.
    פרשנות החוקרים למחקר שלהם, העובדה שלא נערכה השוואה עם קבוצה שלישית שעברה מבחן מרשמלו ללא הכנה, העובדה שהבעיה הראשית שלכם עם המחקר (או הדיווח עליו) הוא הפניה למבחן שאינו רלוונטי לנושא, והמסקנה שלכם כאילו יש קשר בין התנהגות הילדים במבחן זה ליכולתיהם בעתיד, כולם עדות נוספת ועצובה לעליבות רוב רובם של החוקרים בתחום.

14 נו האמריקאים גילו את אמריקה.... קרוסלה
  • 18:57
  • 09.12.12

ברור שילדים יודעים לדחות סיפוקים. אלה רק הילדים האמריקניים שלא מסוגלים לעשות את זה, משום מה...

15 אף אחד שם לא למד לדחות סיפוק. הם ידעו את זה לפני כן. קבוצה 2 למדה שהחוקרים שקרנים. זה הכל. ואין שום סיבה להניח שקבוצה 1 למדה לדחות סיפוק בזמן הניסוי. מחקר חסר ערך
  • 19:04
  • 09.12.12

ובכלל לא ברור לי איך מחקר שבו משקרים ועושים מניפולציות לנחקרים צעירים בכלל עבר את הביקורת האתית של ה-IRB.

16 אבל הביאו להם את המרשמלואים בסוף או לא???  (לת) כף_שטות
  • 20:20
  • 09.12.12

17 ילדים יודעים לדחות סיפוקים ענת
  • 22:27
  • 09.12.12

ילדים יודעים לדחות סיפוקים כשלא חסר להם. אנישולחת את הילדים שלילכל מקום עם תיק אוכל לאנצ'שיק עם אוכל איכותי ובקבוק אקולוגי עם מיץ בריא וככה הם לא לחוצים שלא ישאר להם אוכל ולא מתפתים לטרוף שטןיות. הם גם יותר רגועים בכיתה

18 השאלה מה קרה לקבוצה השניה אחרי רבע שעה? האם הביאו להם הרבה ממתקים? או ששוב אמרו להם שלא מצאו?  (לת) רונה
  • 00:17
  • 10.12.12

19 Radiolab  (לת) Aviv
  • 03:03
  • 10.12.12

פעילות
המלצות
פרסומת