תל אביב
16°- 9°
- קצרין 10°- 5°
- צפת 9°- 4°
- טבריה 16°- 9°
- חיפה 14°- 9°
- אריאל 9°- 5°
- ירושלים 8°- 5°
- באר שבע °-°
- מצפה רמון 10°- 5°
- ים המלח 20°-11°
- אילת 20°- 9°
- לדף מזג אויר
05:16
אולי זו האווירה האירופית, אולי זו הגינה המטופחת עם המזרקה ודגי הזהב או הנימוס המוקפד של המלצרים - מלון אמריקן קולוני במזרח ירושלים נותן תחושה של אקס-טריטוריה. מי שנכנס בשערי המלון כאילו יוצא מירושלים הלבנטינית והרותחת ונכנס לעולם אחר, מאוורר, ניטרלי. זו אולי הסיבה שהמלון הזה, שנחשב לאחד ממלונות הבוטיק הטובים בישראל ובמזרח התיכון, משמש כבר עשרות שנים מקום מפגש לפוליטיקאים, אנשי תקשורת, דיפלומטים, מרגלים, אמנים ואנשי עסקים.
המלון הוקם בסוף המאה ה-19 על ידי הקהילה האמריקאית-אוונגליסטית הקטנה, ובשנת 2004 חגג 120 שנות פעילות. רשימת אורחיו היא רשימת שועי העולם שביקרו בארץ ישראל בעשרות השנים האחרונות, מווינסטון צ'רציל, דרך היילה סלאסי ועד טוני בלייר. ההיסטוריון משה חננאל מציין בספרו "הירושלמים" שכבר בתחילת המאה נהג הגנרל אלנבי לקיים שם את פגישותיו. המלון גם אירח את הסופרים ג'ון לה קארה, גרהאם גרין וסול בלו.
המלון נוח במיוחד למפגשים חשאיים או חצי-רשמיים בשל מיקומו, בחיבור שבין ירושלים היהודית לירושלים הערבית, וגם בגלל היותו מקום שלא נמצא בידיים ישראליות. הוא נוח במיוחד למדינאים ולדיפלומטים שלא רוצים שהפגישה שלהם תשמש מעין הכרה בריבונות הישראלית בירושלים. גם מיקומו סמוך לאוריינט האוס, בניין הממשל הפלסטיני במזרח ירושלים עד לאינתיפאדה השנייה, הפך אותו למקום מפגש מקובל בקרב הפוליטיקאים הפלסטינים.
"המלון הפך למרכז עיתונות, מרכז ריגול, מקום למפגשים חשאיים ואכסניה לסופרים, דיפלומטים ורומנטיקנים", כותב חננאל, כשהוא מתייחס לשנות ה-40. במובן הזה, לא הרבה השתנה - עד היום משמש המלון מקום משכנם של אנשי התקשורת הבינלאומית. בכל ביקור במקום ניתן לראות דיפלומטים מהקונסוליות הרבות שבאזור, עורכי דין ואנשי האליטה הפלסטינית המזרח ירושלמית יושבים בגינה או בלובי. במקום מצא את משכנו גם ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, המשמש בשנים האחרונות שליח הקוורטט למזרח התיכון.
אמריקן קולוני. נותן תחושה של אקס-טריטוריה