שרת החוץ האמריקאית, הילרי קלינטון: הצעת נתניהו להתנחלויות - חסרת תקדים

שרת החוץ האמריקאית טענה במסיבת עיתונאים משותפת עם רה"מ כי "מעולם לא הוצב נושא ההתנחלויות כתנאי מוקדם לפתיחת המשא ומתן". נתניהו: מוכנים למו"מ מיידי

שרת החוץ של ארה"ב, הילרי קלינטון, אמרה הערב (שבת) במסיבת עיתונאים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים, כי "הצעתו של ראש הממשלה נתניהו בנוגע לריסון מדיניות הבנייה בהתנחלויות, הינה חסרת תקדים".

מקור מדיני בכיר בירושלים אמר הערב כי קלינטון עדכנה בשיחותיה עם שר החוץ, שר הביטחון אהוד ברק וראש הממשלה, כי דרשה מיו"ר הרשות מחמוד עבאס (אבו מאזן) להסיר את התנאים המוקדמים שהציב למשא ומתן עם ישראל ולחדש את השיחות לאלתר. קלינטון הגיעה לישראל לביקור בן חמש שעות וזאת לאחר שפגשה באבו דאבי את יו"ר הרשות אבו מאזן.

מדבריה במסיבת העיתונאים עם ראש הממשלה נתניהו נראה שהממשל האמריקאי מקבל את עמדת ישראל בנוגע לחידוש המשא ומתן ללא תנאים מוקדמים, וכמו כן מאשר, לראשונה, כי הושגה הסכמה בין ארה"ב לישראל בנושא עתיד הבנייה בהתנחלויות.

קלינטון ציינה במסיבת העיתונאים כי לדעתה, כאשר נתניהו יסביר לפלסטינים את הצעתו בנוגע לבנייה בהתנחלויות, הם יבינו שזו הצעה חסרת תקדים. "ראש הממשלה צודק מבחינה היסטורית" אמרה קלינטון. "מעולם לא הוצב נושא ההתנחלויות כתנאי מוקדם לפתיחת המשא ומתן. כמו כן במשך 40 שנה הטילו נשיאים אמריקאים ספק בלגיטימיות של ההתנחלויות". קלינטון הוסיפה "בנושא הבנייה וההתנחלויות, מעולם לא היה תנאי מוקדם ומעולם לא היתה הצעה כזאת, כפי שיש עכשיו".

ראש הממשלה נתניהו התייחס גם הוא לסוגיית הבנייה בהתנחלויות ואמר שישראל לא תבנה התנחלויות חדשות ולא תבקיע קרקעות נוספות ואף תנקוט במדיניות של ריסון בכל הנוגע לבנייה אך כזו שתאפשר חיים נורמליים לתושבים. נתניהו התייחס ככל הנראה להצעתו לבצע הקפאה חלקית של הבנייה בהתנחלויות במשך תשעה חודשים.

נתניהו אמר כי הוא "להוט לחדש את המשא ומתן". שרת החוץ קלינטון חיזקה את דבריו של נתניהו ואמרה כי היא מעריכה את התבטאויותיו החיוביות לגבי הצורך לשוב למשא ומתן "אני רוצה לראות את שני הצדדים מתחילים בשיחות בהקדם האפשרי. איני רוצה להתייחס לאם צריך תנאים מוקדמים או לא, אבל אומר רק שצריך להתחיל מיד במשא ומתן".

לדברי מקור מדיני בירושלים, קלינטון קראה בשיחותיה לבצע מחוות נוספות לצורך חיזוקו של אבו מאזן. היא אף ציינה כי אבו מאזן ותנועת הפתח רואים את הסכסוך עם ישראל כמאבק לאומי, בניגוד לחמאס שרואה אותו כמאבק דתי. קלינטון ציינה כי יש לעשות הכל כדי למנוע מהסכסוך להפוך לסכסוך דתי.

שר החוץ ליברמן תקף בפגישתו עם קלינטון בצורה חריפה את הרשות הפלסטינית ואמר כי המליץ לראש הממשלה נתניהו לא להתחיל בשיחות כל עוד הרשות הפלסטינית לא מושכת את התביעות שהגישה נגד ישראל בבתי דין בינלאומיים ולא מפסיקה לקדם את הטיפול בדו"ח גולדסטון. "אם הפלסטינים לא יעשו זאת, אין עם מי לדבר, אין טעם ואין על מה לדבר", אמר.

שר הביטחון ברק אמר לקלינטון כי יש לפעול להגעת פתרון שתי מדינות לשני העמים. "שיתוק וקפאון עלולים ליצור סחף בעולם ולהביא לפתרון של מדינה דו-לאומית ולחזק את החמאס והקיצוניים", אמר.

מוקדם יותר הודיעה הרשות הפלסטינית כי היא דוחה את ההצעה לחדש את המשא ומתן עם ישראל על בסיס ההבנות שאליהן הגיע השליח האמריקאי למזרח התיכון, ג'ורג' המיטשל, עם ממשלת ישראל בנושא הפסקת הבנייה בהתנחלויות. במהלך פגישה שנערכה היום בין שרת החוץ האמריקאית, הילרי קלינטון, לבין יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) באבו דאבי.

ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, אמר עוד לפני הפגישה, בעקבות פגישתם של מטשל ואבו מאזן, כי ההתנחלויות הן המפתח לחידוש המשא ומתן וכי הפער עדיין קיים.



קלינטון ונתניהו, הערב בירושלים. חזית מאוחדת

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
פעילות
המלצות
הפופולריות במדיני-ביטחוני
פרסומת