תל אביב
22°-12°
- קצרין 16°-10°
- צפת 15°- 9°
- טבריה 22°-11°
- חיפה 20°-12°
- אריאל 16°-12°
- ירושלים 15°-12°
- באר שבע 21°-12°
- מצפה רמון 16°-11°
- ים המלח 24°-14°
- אילת 24°-13°
- לדף מזג אויר
08:52
המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) בודקת 21 מקרים של חשדות לפגיעה באזרחים פלסטינים במהלך מבצע עופרת יצוקה, כך עולה מדו"ח שמפרסם הבוקר (רביעי) ארגון בצלם. על פי הדו"ח, אף אחת מהחקירות לא הבשילה עדיין לכדי הגשת כתב אישום.
על פי הדו"ח, עד כה נפתחו חקירות של לפחות שישה מקרים שבהם חיילים ירו על פי החשד לעבר אזרחים שהניפו דגל לבן, וכתוצאה הרגו תשעה בני אדם ובהם שני קטינים. בצלם מדווח גם על חקירות בנוגע לארבעה מקרים של שימוש בפלסטינים כבמגנים אנושיים.
עד כה תוחקרו מספר קצינים וחיילים בצה"ל שהיו מעורבים באירועים במהלך המבצע, בהם גם מפקד גדוד חיל רגלים בדרגת סא"ל. עד עתה לא נעצרו חיילים בשל האירועים וצפויות עוד עשרות חקירות בנושא. עד כה הועמדו לדין חיילים שהשתתפו במבצע בהקשר לאירוע אחד של גניבת כרטיס אשראי מפלסטיני.
בהמשך הדו"ח מותח הארגון ביקורת חריפה על אופן החקירה בצה"ל, אך במקביל טוען כי יעשה ככל שביכולתו לסייע להצלחתן של החקירות. "עד עתה נפתחו חקירות רק בנוגע לאירועים ספציפיים ולא נפתחה ולו חקירה אחת בנוגע למדיניות במהלך המבצע, ובנוגע לאחריותם של מקבלי ההחלטות בדרג המדיני", נכתב בדו"ח.
בהמשך מתייחסים בארגון לדבריו של שר הביטחון, אהוד ברק, שהצהיר כי אין כוונה לחקור גורמים בצה"ל בעקבות המבצע. "הצהרות שהשמיעו לאחרונה גורמים רשמיים מצביעות על כך שאין כל כוונה לחקור נושאים אלה", נכתב. "לפיכך, גם אם יובילו חקירות אלה להגשת כתבי אישום נגד חיילים, הם יוגשו נגד הדרגים הנמוכים בלבד, בעוד האחראים למדיניות לא יידרשו כלל לתת דין וחשבון על מעשיהם".
בצלם טוען כי קיים ניגוד עניינים בכך שהצבא בודק את עצמו, ולא נבדק על ידי גוף חיצוני. "החקירות מבוצעות על-ידי גוף המהווה חלק אינטגראלי מהצבא וככאלה, אינן חקירות עצמאיות ובלתי תלויות מעצם הגדרתן", נכתב. "אנשי הפרקליטות הצבאית שיידרשו להכריע בתיקים אלה עם סיום היו מעורבים בעצמם בהתוויית מדיניות הצבא במהלך המבצע ואף אישרו מראש פעולות ספציפיות".
החקירות מתבצעות על-ידי זימונם של אזרחים פלסטינים למעבר ארז ותחקורם שם ע"י שם חוקרי מצ"ח. ארגוני זכויות האדם הם אלו שמתאמים עם צה"ל את הגעתם של הפלסטינים למעבר ארז.
צה"ל: בודקים יותר מ-100 אירועים מהמבצע
מדובר צה"ל נמסר בתגובה לפרסום הדו"ח כי "צה"ל הדגיש במספר רב של הזדמנויות את מחויבותו לבחון כל טענה מהימנה בדבר פעילות פסולה של כוחותינו, וכך הוא אכן עושה". על פי צה"ל, "מאז מבצע 'עופרת יצוקה', מקיים צה"ל בדיקה של למעלה מ-100 אירועים שהתרחשו במהלך המבצע, לגביהם הועלו טענות מגורמים שונים - לרבות ארגוני זכויות אדם, ארגונים בין-לאומיים, אמצעי התקשורת, וחיילים שהשתתפו במבצע".
"צר לנו שארגון 'בצלם' הזדרז ופרסם נתונים חלקיים ובלתי מהימנים", נכתב. "על מנת להעמיד דברים על דיוקם, להלן סיכום נתוני הפעולות שננקטו עד עתה ביחס לאירועי מבצע 'עופרת יצוקה': 27 אירועים הועברו לחקירת מצ"ח; 27 אירועים מצויים בבדיקת הגורמים המבצעיים הרלוונטיים; לגבי 45 אירועים הסתיימה בדיקת הגורמים המבצעיים והוחלט שאין מקום לנקיטת צעדים נוספים, כיוון שלא נמצא כל בסיס לחשד שכוחות צה"ל פעלו באופן פסול; במסגרת 5 תחקירים מטכ"ליים עליהם הורה הרמטכ"ל לאחר המבצע, נבדקו אירועים פרטניים, שממצאיהם הועברו לעיונו של הפצ"ר".
"מהתחקירים שהושלמו עד כה עולה בבירור כי ככלל, צה"ל פעל במבצע 'עופרת יצוקה' בהתאם לכללי המשפט הבינלאומי ואף מעבר", נכתב עוד בהודעת דובר צה"ל. "אמנם, בחלק מהמקרים התגלו טעויות מבצעיות בלתי מכוונות, אך מדובר בתופעה בלתי נמנעת בלחימה מהסוג המדובר". בתגובה, דוחה צה"ל גם את הטענה על מנגנוני החקירה, שתואמים, על פי הצבא, את המקובל בצבאות המערב.
מבצע עופרת יצוקה