תל אביב
17°-10°
- קצרין 11°- 6°
- צפת 10°- 5°
- טבריה 19°- 9°
- חיפה 16°-10°
- אריאל 11°- 6°
- ירושלים 11°- 6°
- באר שבע 17°- 5°
- מצפה רמון 11°- 5°
- ים המלח 20°-11°
- אילת 19°- 9°
- לדף מזג אויר
18:14
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, קרוב להסכמה עם הממשל האמריקאי, על מתווה למו"מ עם הרשות הפלסטינית, שיימשך שנתיים, וידון בתביעת הפלסטינים לגבולות על בסיס קווי 1967, עם חילופי שטחים וסידורי ביטחון. כך אמר אתמול ח"כ לשעבר יוסי ביילין בישיבת הנהלת מרצ. נתניהו ייצא מחר לשיחות בקהיר ונראה שיציג לנשיא חוסני מובארק את ההסכמות.
ביילין היה זה שחשף במדויק, לפני כחודש וחצי, את כוונת נתניהו להכריז על הקפאת בנייה בהתנחלויות. ביילין אמר את הדברים בבית השגריר הצרפתי ביפו והדגיש שהממשל האמריקאי יברך על הודעת נתניהו. שבוע לאחר מכן התממשו הדברים.
בישיבה סגורה של הנהלת מרצ, שהתקיימה אתמול, אמר ביילין כי ממידע שהגיע אליו משיחותיו עם גורמים בינלאומיים וישראליים, עולה כי נתניהו ושליחו עו"ד יצחק מולכו השלימו, בשיחותיהם עם השליח האמריקאי ג'ורג' מיטשל, את רוב העבודה על תנאיי הפתיחה של המו"מ (Terms of Reference) עם הרשות הפלסטינית. ביילין פירט את הסכמות נתניהו עם הממשל:
* לוח הזמנים למו"מ - נתניהו מוכן לנוסחה האמריקאית שלשיחות יוקצבו 24 חודשים. נתניהו לא רוצה להצהיר שבסוף פרק זמן זה תהיה המטרה להגיע להסכם.
* הגבולות - נתניהו הסכים לנוסחת שרת החוץ הילרי קלינטון, ולפיה מטרת המו"מ היא "לסיים את הסכסוך ולהביא לפשרה בין העמדה הפלסטינית של הקמת מדינה עצמאית על בסיס גבולות 1967, עם חילופי שטחים מוסכמים, לבין העמדה הישראלית של מדינה יהודית עם גבולות מוכרים ובטוחים, תוך התחשבות בהתפתחויות בשטח, ודרישות הביטחון של ישראל.
* ירושלים - נתניהו הסכים שהעיר תהיה אחד הנושאים במו"מ, אך לא הסכים להתחייב על דבר מעבר לכך לפני תחילת השיחות.
* הפליטים - נתניהו הציג למיטשל עמדה לפיה הוא מוכן לדון בסוגיית הפליטים רק במסגרת רב-צדדית.
* הסכמים קודמים - נתניהו מוכן להביע מחויבות ישראלית לכל ההסכמים שנחתמו בעבר ובכללם הסכמי אוסלו, הסכם וואי פלנטיישן, מפת הדרכים וכו'.
* יוזמת השלום הערבית - נתניהו לא מוכן להצהיר על אימוץ או תמיכה ביוזמת השלום הערבית, אך מוכן לאמירה ש'הצדדים מביאים בחשבון יוזמות בינלאומיות שתורמות לקידום תהליך השלום, כגון יוזמת השלום הערבית'.
את הפרטים שחשף ביילין מחזק מאמר שפרסם בשבוע שעבר בכיר איפא"ק, סטיב רוזן, בבלוג באתר Foreign Policy. רוזן, המקורב לבכירים בממשל ויותר מכך לבכירים בישראל, מסר פרטים דומים.
לדברי ביילין, הסכמות נתניהו מעודדות את האמריקאים לגבי האפשרות לחדש את המו"מ בקרוב. "הם מעריכים שמדובר בנייר שלפני הסכמה", אמר. "המאמץ העיקרי שלהם הוא לשכנע את הפלסטינים לקבל זאת. התחושה האמריקאית היא שאבו מאזן יסכים".
ביילין הזהיר ממהלך נגדי של נתניהו, לאזן את הדברים מול הימין. "לרוב, על כל מהלך נתניהו עושה גם מהלך הפוך", אמר. "אם הוא יפעל כפי שפעל לפני ההקפאה, עם אישור מאות דירות חדשות, זה יטרפד כל סיכוי לחידוש המו"מ".
לא ברור אם נתניהו עדכן את יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, בהסכמותיו עם האמריקאים כשהציע לה להצטרף לממשלה. ביילין העריך שזה הרקע לקריאת נתניהו ללבני להצטרף. "נתניהו מעריך שהימין עלול לעזוב את הקואליציה אם יסכים לתנאי המו"מ הללו", אמר ביילין. "הוא חושש שלבני תפיל אותו עם הימין ולכן הוא רוצה להכניס אותה לקואליציה".
לשכת נתניהו מסרה בתגובה שהמגעים עם ארה"ב נמשכים ולא סוכם דבר, וכל טענה אחרת מופרכת. מנגד, בכיר בממשל האמריקאי אמר ש"דברים נעים בכיוון שצוינו, אך יש כמה נושאים שלא הוסכמו".
נתניהו והנשיא אובמהבבית הלבן במאי השנה