מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "הממשלה גנבה במשך שנים מים מהטבע"

בכנס, שעסק במצוקת המים בשמורות הטבע, טענו אנשי הגנת הטבע כי מדיניות רשות המים גורמת להתייבשות מעיינות ולהרס החי והצומח

"אין לי ברירה, אני צריך להשקות את הנחל", כך תיאר אתמול הלל גלזמן מרשות הטבע והגנים את התמודדות הרשות עם מצוקת המים הכבדה בשמורת הטבע נחל בצת בגליל. גלזמן, שנשא דברים בכנס בנושא שהתקיים באוניברסיטת תל אביב, סיפר שמעיינות הנחל התייבשו, וכי הרשות משתמשת בצינור שחובר במיוחד לנחל על ידי חברת מקורות כדי להזרים מעט מים לנחל.

על פי הנתונים שהוצגו בכנס, כמה משמורות הטבע החשובות בישראל וכן מעיינות רבים מצויים במצב של התייבשות בעקבות חמש שנים רצופות של מיעוט משקעים, ונזקים חמורים נגרמו לצומח ולחי בסביבתם. נציגי רשות המים הבטיחו שינוי בגישה של אספקת המים לטבע, אבל הודו שמדובר במהלך שיתממש לכל המוקדם רק בעוד חמש שנים.

ביקורת חריפה על מצוקת המים בשמורות הטבע השמיע מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ד"ר יוסי ענבר. הוא התיייחס לעובדה שהמדינה דורשת מרשות הטבע והגנים תשלום עבור מים שהיא מוכנה לספק לשמורות או לנחלים. "קודם הממשלה גנבה מהטבע ועכשיו היא דורשת תשלום עבור מה שהיא גנבה", אמר ענבר. ד"ר דורון מרקל מרשות המים מחה נגד דברים אלה, ואמר ש"צריך לזכור שהמים לא נגנבו מהטבע אלא הופנו לצרכים חיוניים אחרים".

לדברי גלזמן, בשמורת נחל בצת נפסקה זרימת המים הטבעיים לאחר שמי המעיינות שזרמו לנחל הופנו לטובת קידוחי מי שתייה. מצב דומה קיים גם בשמורת עין אפק ממזרח לעכו שהיא אחד השרידים האחרונים לביצות ששררו בישראל. בשתי השמורות מצליחה הרשות להזרים כמות קטנה של מים הודות לחיבור מיוחד לצינורות של חברת מקורות. אולם לדברי גלזמן, מדובר בכמות בלתי מספקת. הוא דיווח על התייבשותה של צמחייה, והיעלמות מינים שונים של בעלי חיים בשנים האחרונות משתי השמורות. "אנחנו סבורים שעל רשות המים לפעול להגברת אספקת המים לשמורות", הוא הוסיף.

גם נתונים שהציגו בכנס אנשי השירות ההידרולוגי ברשות המים, לפיהם בחלק גדול מהמעיינות נמדדה השנה כמות המים הקטנה ביותר ב-40 השנים האחרונות, אינם מעודדים. מדובר בין השאר במעיין חרוד וכן במעיינות בניאס ודן המהווים את מקורות נהר הירדן.

בניסיון להתמודד עם המצב החמור מנסים ברשות הטבע והגנים וברשות המים שיטה חדשה, במסגרתה מאפשרים זרימת מים במעלה נחלים אל תוך שמורות טבע ושואבים אותם במורד כדי לעשות בהם שימוש חקלאי. פרויקט כזה כבר נמצא בביצוע בשמורת עין גדי וכעת יש כוונה לעשות כן גם בשמורת דן בצפון.



צינור מזרים מים לנחל בצת היבש

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
פעילות
המלצות
הפופולריות במדע וסביבה
פרסומת