בגן המלכותי הקדום ברמת רחל גדל אתרוג הודי

במחקר ייחודי, שבו נעזרו החוקרים בשרידי אבקת צמחים שנמצאו בטיח המבנים שבגן, זוהו מיני הצמחים שהיו בגן לפני אלפי שנים

ארכיאולוגים מאוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת היידלברג בגרמניה חשפו באחרונה באתר חפירות ברמת רחל את סודותיו של הגן המלכותי הקדום ביותר המוכר בארץ ישראל. במחקר ייחודי, שבו נעזרו החוקרים בשרידי אבקת צמחים שנמצאו בטיח המבנים שבגן, זוהו מיני הצמחים שהיו בגן לפני אלפי שנים, ובין היתר נמצא כי באתר זה גידלו לראשונה אתרוג בארץ ישראל.

האתר ברמת רחל, שבו התקיימו חפירות ארכיאולוגיות כבר לפני כ-50 שנה, נחקר בשנים האחרונות על ידי הפרופ' עודד ליפשיץ והד"ר יובל גדות מאוניברסיטת ת"א, ועל ידי הפרופ' מנפרד אומינג מאוניברסית היידלברג. מדובר באתר שבו נחשפו שרידים של מתחם מלכותי מפואר שמוגדר על ידי החוקרים "ארמון שאין שני לו ביהודה". המתחם הוקם בשנת 700 לפני הספירה, ימי מלכותו של חזקיהו ביהודה. הוא התקיים עד ימי החשמונאים בתקופת המאה השנייה לפני הספירה.

הגן עוצב באמצעות הסרת שכבות קרקע קשות והבאת קרקע מיוחדת מאזורים אחרים. עד לאחרונה לא היה ידוע מה בדיוק גידלו בו, ומדוע הושקע בו מאמץ רב. "לאחרונה העלינו השערה פרועה לגבי גילוי הצמחייה בגן", מספר הפרופ' ליפשיץ, "חשבנו על כך שבהקמת המבנים השתמשו בטיח. אם עשו זאת גם בתקופת האביב, זמן הפריחה, ייתכן ורוח שנשבה במקום העיפה את הפולן (אבקת הפרחים, צ"ר) אל הטיח והוא נלכד שם".

עשו לנו לייק וקבלו את מיטב הכתבות הפרשנויות ישירות אליכם

כשהם נעזרים בארכיאובוטנאית (חוקרת צומח קדום) מאוניברסיטת ת"א, הד"ר דפנה לנגוט, קילפו החוקרים בזהירות שכבות של טיח. בבדיקה הם הצליחו למצוא שאריות פולן של צמחים ממינים שונים. מרבית השרידים היו של צמחי בר, אולם בסדרה אחת של טיח, כנראה מהתקופה הפרסית, זוהו גרגרים של צמחי נוי ועצי פרי שהגיעו לאזור ממרחק רב. בין היתר נמצאו גרגרים של ארז הלבנון ושל אגוזי מלך.

הממצא המרכזי היה של גרגרי אתרוג, עץ הדר שמקורו בהודו. זוהי העדות הבוטנית הקדומה ביותר לגידול עץ זה במזרח הים התיכון. האתרוג הוא פרי ההדר הראשון שגדל באזור והוא הגיע דרך פרס לארץ ישראל. לדברי החוקרים, יבוא האתרוג לגן מעיד על רצון השליט במקום להפגין את כוחו. הם מסבירים כי הגן ברמת רחל הוא המקום הראשון שבו צמחו ביחד אתרוג, הדס, וערבה שהפכו לשלושה מתוך ארבעת המינים של חג הסוכות. "זה גילוי מרגש" אומר ליפשיץ, "גנים הם בעלי חשיבות רבה בעולם הקדום ויש להם תפקיד סימבולי, דתי ופולחני".

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 כמו הגן הפרסי בחיפה ובעכו ומאוד גנים דומים באירן גני פרי ונוי הם חלק מהתרבות הפרסית העתיקה  (לת) פלץ
  • 07:52
  • 05.02.12

02 לידיעת החוקרים (או כותב הכתבה) s
  • 08:19
  • 05.02.12

אתרוג, הדס וערבה לא נהפכו לחלק מארבעת המינים לאחר שנת 700 לפנה"ס. ארבעת המינים הוגדרו כבר לפני כן.

03 כעת נותר לבדוק את האותנטיות של האתרוגים הנמכרים היום בישראל תחת שמות-כגון,אתרוג "חזון איש" אתרוג תימני וכו',אם יתאימו לפרופיל הגנטי שייחשף במיפוי הגנום של הצמח הזה. סמי מפ"ת
  • 08:21
  • 05.02.12

כעת נותר לבדוק את האותנטיות של האתרוגים הנמכרים היום בישראל תחת שמות-כגון,אתרוג "חזון איש" אתרוג תימני וכו',אם יתאימו לפרופיל הגנטי שייחשף במיפוי הגנום של הצמח הזה.

04 של מי היה הארמון? של חזקיהו? אזוב שבקיר
  • 08:40
  • 05.02.12

מעבר לכך - יופי של מחקר!

05 על הידוע והלא ידוע... אלי
  • 08:41
  • 05.02.12

"הם מסבירים כי הגן ברמת רחל הוא המקום הראשון שבו צמחו ביחד אתרוג, הדס, וערבה שהפכו לשלושה מתוך ארבעת המינים של חג הסוכות"

אולי הם גדלו שם יחד - אבל לפי מה הם יודעים שזה המקום הראשון שבו זה קרה?

אולי יש אתר אחר מוקדם יותר שטרם התגלה או שלא ניתן היה לגלות בו את העובדה הזו בהסתמך על הממצאים שבידינו?

06 רמת רחל נחשבת ״בסדר״, למרות שהיא פולי טיקאי
  • 10:08
  • 05.02.12

תקועה כמו עצם בגרון בין שכונות של אלפי פלסטינים סו קולד. מה ההבדל בינה לבין הר חומה הסמוכה? או פסגות? או ישראל במזה״ת? התשובות תלויות באמונה ולא בעובדות!

  •   או תל אביב מלכישוע
    • 15:04
    • 05.02.12

    המוקמת על חורבותיה של יפו הערבית, לשיטתך ההזויה והעיוורת

  •   ההבדל הגדול חבר
    • 16:46
    • 05.02.12

    רמת רחל אינה יושבת על שטחים שהיו שייכים לפלסטינים. היא נקנתה בשנת 1926 מהכנסייה היוונית, כלומר רמת רחל לא גזלה שטחים של אחרים. בימים אלו מנסה עיריית ירושלים לגזול לקיבוץ את השטחים שלו שנקנו בכספים ושנהרגו עליהם עשרות חברים.

07 בהחלט ממצאים מרתקים ומעוררי התרגשות טל
  • 11:05
  • 05.02.12

מחקר מעניין מאוד שמשלב חוקרים ממגוון תחומי התמחות, כן יירבו !!!

08 אז ככה נוצרו ארבעת המינים -בהחלט הסבר הגיוני אוקאם
  • 16:08
  • 05.02.12

"יבוא האתרוג לגן מעיד על רצון השליט במקום להפגין את כוחו."
השערה יותר פשוטה לסיבת גידול האתרוג מנוגדת לדוגמא השולטת באת"א

09 לא חדש משה
  • 16:28
  • 05.02.12

כבר החוקר זהר עמר הראה בספרו על ארבעת המינים שהאתרוג היה ידוע בארץ ישראל כבר בתקופת המקרא והממצא הזה רק מאשש את מה שכולנו ידענו, ושהשערות פרועות של חוקרים אחרים כאילו מדובר במשהו חדש היו מופרכות.

10 מחקר אודיו-אלופיו יראה שהכל הבל הבלים פרופ״ שפיצניקר לאון ייל יוניברסיטי
  • 01:27
  • 06.02.12

אודיו אלופיו כבר היום פיענח והקשיב אוסף אותות קול אדם ואישה שנספגים באבן ומשמיע אותם על פי שכבות זמן מדויקות ביותר של חודש לה 550 שנים לאחור ובקרוב יגיע גם ל1500. האקדמיה usaudlm וה CIA הקצו למחקר סכומי עתק

פעילות
המלצות
הפופולריות במדע וסביבה
פרסומת