תל אביב
18°-12°
- קצרין 13°- 8°
- צפת 12°- 6°
- טבריה 20°-12°
- חיפה 20°-12°
- אריאל 13°- 9°
- ירושלים 12°- 8°
- באר שבע 16°- 8°
- מצפה רמון 14°- 7°
- ים המלח 22°-14°
- אילת 22°-10°
- לדף מזג אויר
16:05
רשות המים תשאב השנה רק מחצית מכמות המים הנשאבת בדרך כלל מהכנרת והדבר צפוי להוסיף עוד 60 סנטימטרים למפלס האגם עד סוף החורף. מעבר לחורף הגשום יחסית שהיה בשנה שעברה, מדיניות זו מתאפשרת כיוון שישראל מספקת כיום חלק גדל והולך מצרכי המים שלה במתקני התפלה ושימוש בקולחים (שפכים מטוהרים) להשקיה חקלאית.
על פי ההחלטה שהתקבלה באחרונה בוועדת התפעול של רשות המים, אם כמות הגשמים השנה תהיה דומה לזו של הממוצע הרב-שנתי, יישאבו השנה מהכנרת כ-160 מיליון מטרים מעוקבים (מ"ק), לעומת כ-350 מיליון מ"ק בממוצע מדי שנה.
בהודעה שפרסמה היום (שני) רשות המים היא ציינה שהשנה, בפעם הראשונה מאז 2008, לא ירד מפלס הכנרת מתחת לקו האדום התחתון. עם זאת, לאגם עדיין חסרים 3.5 מטרים עד למפלס העליון. עם השיפור בכמות המים חל שיפור גם באיכותם (אחוז המלח יורד ככל שכמות המים עולה), ורמת המליחות של האגם ירדה בשיעור של כ-6% לעומת השנה שעברה.
הירידה בשאיבה מתאפשרת גם הודות לגידול המשמעותי בפעילות התפלת מי הים - כמות המים המותפלים עברה השנה את 300 מיליון המטרים המעוקבים והם כמעט מחצית מכלל צריכת המים הביתית. בתוך שנתיים צפויה יכולת ההתפלה של ישראל להכפיל את עצמה, עם השלמת שני מתקני התפלה גדולים באשדוד ומדרום לראשון לציון והרחבת הפעילות במתקנים קיימים.
במקביל, חל גידול משמעותי גם בשימוש במי הקולחים להשקיה חקלאית, ועל פי דו"ח מקיף שפרסמה רשות המים לפני כמה ימים, ישראל ניצבת במקום הראשון בעולם בנושא בשל ניצול של 86% מהקולחים למטרה זו.
בעשר השנים האחרונות גדלה כמות מי הקולחים שבשימוש בכ-100 מיליון מטרים מעוקבים – כמות הדומה לתפוקתו השנתית של מתקן התפלה גדול במיוחד – וכיום נעשה שימוש בקרוב ל-400 מיליון מ"ק קולחים בהשקיה החקלאית. כיום מושקים בקולחים שטחים בהיקף של יותר ממיליון דונם. כמעט שליש מכמות הקולחים מגיעה ממכון הטיהור של גוש דן, שהוא הגדול בישראל, וחלק גדול מהקולחים היוצאים ממנו מועברים לאזור הנגב.
על פי נתוני הדו"ח, יש קשר ברור בין השימוש הגובר במים מותפלים ובין הגידול בשימוש בקולחים, שכן אחת הבעיות שבהן נתקלו בעבר היתה רמת המליחות הגבוהה במים, שהיתה עלולה לגרום נזק לקרקע ולהמליח את מי התהום. המים המותפלים, שהם נטולי מלח, הביאו לירידה בכמויות המלח המגיעות למכוני טיהור השפכים - שמהם יוצאים הקולחים להשקיה. וכך, אם בשנת 2007 נמצאו ריכוזי כלוריד (מדד למליחות) טובים ב-20% בלבד ממי הקולחים שנבדקו במכוני טיהור שפכים, כעבור שלוש שנים עלה שיעור זה ל-33% מכלל מי הקולחים במכונים.