תל אביב
18°-12°
- קצרין 13°- 8°
- צפת 12°- 6°
- טבריה 20°-12°
- חיפה 20°-12°
- אריאל 13°- 9°
- ירושלים 12°- 8°
- באר שבע 16°- 8°
- מצפה רמון 14°- 7°
- ים המלח 22°-14°
- אילת 22°-10°
- לדף מזג אויר
16:02
מדענים טוענים כי ייתכן מאוד שג'ורג' הבודד, צב הענק שמת ביוני האחרון וכונה "נסיך הזוחלים של איי גלפגוס", לא היה הצב הענק האחרון מבני מינו.
חוקרים סבורים שאולי יהיה ביכולתם להחיות את התת-מין של צבי פינטה באמצעות תוכנית הכלאה עם עוד 17 צבים שנתגלה בהם חומר גנטי זהה לזה של ג'ורג' הבודד. הצב המפורסם מת ב-24 ביוני בארכיפלג השוכן באוקיינוס השקט, כ-1,000 קילומטרים מחופי אקוואדור. למרות מאמצים חוזרים ונשנים להביא לרבייתו, הדבר לא צלח. לא ידוע מה היה גילו של ג'ורג' הבודד בשעת מותו, אולם מדענים סבורים שהיה בערך בן 100, לא זקן במיוחד כשמדובר בצבי ענק.
הביולוג אדווין נאולה, מנהל הפארק הלאומי גלפגוס, סיפר בראיון טלפוני בסוף השבוע שעבר כי רבים הסיכויים להגשים את התוכנית השאפתנית. "זו תהיה הפעם הראשונה שיוקם לתחייה מין שהוכרז כי נכחד", אמר נאולה. אך לדבריו, הדבר לא יקרה בן לילה: "יידרשו כ-100 עד 150 שנה להגשים זאת", הוסיף.
המדענים לקחו דגימות דנ"א מ-1,600 צבים החיים סמוך להר הגעש וולף ומצאו גנים של המין פינטה ב-17 מהם, אם כי המבנה הגנטי הכללי של הצבים הללו מגוון.
בהכלאות אפשר להגיע ל"מינים טהורים ב-100%", הסביר נאולה. הוא סיפר ש-17 הצבים הועברו מהאי איסבלה, שבו מצוי הר הגעש, למרכז הרבייה שבסנטה קרוס, האי הגדול בארכיפלג שהחי והצומח בו נתנו השראה לתורת האבולוציה של צ'רלס דרווין. התוצאות יפורסמו בכתב העת Biological Conservation.
בהודעה לעיתונות מטעם הפארק נכתב כי המדענים משערים שהצבים הענקיים מהאי פינטה הגיעו להר הגעש וולף לאחר שניצודו כדי לשמש מאכל לציידי לווייתנים וכנראה הושלכו מהספינות אל הים.
לפחות 14 מינים של צבי ענק אכלסו במקור את איי גלפגוס. רק עשרה מהם שרדו. לפני בואם של בני האדם לאיים, היו אלה בית לעשרות אלפי צבי ענק. מספרם ירד לכדי 3,000 ב-1974, אולם התוכנית לשיקום אוכלוסיית הצבים, שמפעילים הפארק הלאומי וקרן צ'רלס דרווין, הצליחה להגדיל את מספרם ל-20 אלף.
בימי חייו נחשב הביקור אצל ג'ורג' הבודד לחובה עבור ידוענים, כמו גם מטיילים מן המניין. אין מדובר בנתון של מה בכך מאחר שמדי שנה מבקרים באיי גלפגוס כ-180 אלף בני אדם.