אז מה הסיפור של מסמך הרפז?

מי כתב את מסמך הרפז, מה הקשר לגלנט ואשכנזי ולמה מבקר המדינה התערב? לקראת הגשת הדו"ח הסופי, מדור חדש עושה סדר

מהו מסמך הרפז?

הכינוי שניתן למסמך שפורסם בחדשות ערוץ 2 באוגוסט 2010, אז הוצג כ"מסמך גלנט". הוא כלל את דרכי הפעולה שיביאו למינויו של האלוף (במיל') יואב גלנט, אז מפקד פיקוד הדרום, לרמטכ"ל. המסמך הוצג כמסמך אותנטי, עם הלוגו של חברת "ארד תקשורת" – מעין תוכנית אסטרטגית למינויו של גלנט לתפקיד ראש המטה הכללי של צה"ל. בצמרת צה"ל החזיקו במסמך במשך חודשים טרם הדלפתו לערוץ 2.

עם פרסום המסמך, ביקשו אנשי "ארד תקשורת" לפתוח בחקירה פלילית כדי לבדוק מי זייף את המסמך, שהוצג ככזה שיצא מחברתם. החקירה העלתה כי כותב המסמך הוא בועז הרפז, סגן אלוף במילואים, ששימש בתפקיד מרכזי במערך המבצעים המיוחדים בצה"ל. הרפז הודה כי כתב את המסמך, אך מאוחר יותר חזר בו מהודאתו. מכאן שמה של הפרשה, שמגוללת את היחסים העכורים שנוצרו בין שתי הלשכות הבכירות בישראל.

מדוע מבקר המדינה התערב בפרשה?

כמעט חודשיים אחרי פרסום המסמך, הודיע מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, על פתיחת חקירה בנוגע לפרשת המסמך. המבקר הודיע כי בכוונתו לערוך "בדיקה נרחבת" בשורה ארוכה של סוגיות הקשורות לנושא, וחקר בין היתר את היקף העסקתו של הרפז במערכת הביטחון, קשרי הגומלין שלו עם גורמים בתוך המערכת, וכן את הפעולות שנעשו בצבא ובמערכת הביטחון הקשורות לעיסוק במסמך עצמו.

להגדלה לחצו כאן

מהם החשדות המופנים כלפי כל אחד מהצדדים (לפי פרסומים בעיתונות עד כה, מאחר ויש צו איסור פרסום בנושא)?

גבי אשכנזי: לשכתו הפעילה את הרפז לאיסוף מידע מכפיש על שר הביטחון ברק. לאחר הפצת טיוטת דו"ח מבקר המדינה אמרה פרקליטתו כי עיון בה מגלה כי סביבתו לא הייתה מעורבת בכתיבת המסמך, זיופו, או הדלפתו.

אהוד ברק: התנהלות בעייתית בין לשכות שר הביטחון והרמטכ"ל, בעיקר במינויי קצינים בכירים (סגן רמטכ"ל ודובר צה"ל).

ארז וינר: עוזר הרמטכ"ל לשעבר. המבקר אסף חומרים המתעדים שש וחצי שעות שיחה במצטבר בין הרפז לוינר, שהוקלטו על ידי לשכת הרמטכ"ל. הרמטכ"ל הנוכחי, בני גנץ, ביטל את מינויו המתוכנן לקצין החינוך הראשי בשל מעורבותו בפרשה. עם סיום בדיקת המבקר, ובהיעדר מניעה משפטית, אמרו בצבא כי יוכל להתמודד על תפקיד תת-אלוף.

בועז הרפז: אסף באופן עקבי מידע מכפיש על שר הביטחון ברק ומקורביו, בשליחות וינר ובידיעה חלקית לפחות של גבי אשכנזי.

יוני קורן: ראש מטה שר הביטחון. גורם מרכזי ביחסים הבעייתיים בין לשכת ברק ללשכת אשכנזי.

מדוע לא מתפרסמים כעת עיקרים מתוך הדו"ח עצמו? הרי בעבר הודלפו פרקים מטיוטת הדו"ח.

הדו"ח עצמו מסווג כעת כ"סודי ביותר", וחל איסור על פרסומו. במקביל, ישנו צו איסור פרסום של בית המשפט העליון על החומר שנמסר למבוקרים העיקריים בפרשת המסמך בחודשים האחרונים. צו איסור הפרסום הוצא ביוני השנה על ידי שופט בית המשפט העליון, נועם סולברג, וכולל איסור פרסום ארעי על כלל החומרים שהועברו על ידי מבקר המדינה לכל המעורבים המרכזיים בפרשה, זאת לצורך גיבוש תגובתם לדו"ח הביקורת. בהמשך קבע בג"ץ כי כל חומרי הגלם שנאספו במהלך בדיקת המבקר לא יתפרסמו אלא רק לאחר פרסום הדו"ח עצמו.

מתי דו"ח המבקר יפורסם?

התשובה הנכונה ביותר היא קצת עמומה: בקרוב. משרד מבקר המדינה חילק את עותקי הדו"ח למבוקרים העיקריים וכן לשורת בכירים נוספים – ראש הממשלה, היועץ המשפטי לממשלה, הרמטכ"ל ועוד. עכשיו עובר הדו"ח בדיקה על ידי כל הגופים האמונים על ביטחון המידע כדי לבחון אילו מהפרקים ניתנים לפרסום. לאחר מכן, תעבור ההכרעה לידי הוועדה לביקורת המדינה, והיא שתקבע מהם הפרקים שיפורסמו.

אבודים בשיחות סלון? לא בטוחים לגבי מונחים ופרשות מרכזיות בחדשות? שלחו לנו שאלות למדור "מורה נבוכים" more@haaretz.co.il

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 בקטנה: א"א
  • 22:09
  • 05.12.12

שכחת לציין שאשכנזי היה רמטכ"ל בזמן התפוצצות הפרשה, ושהמהומה הייתה על מינוי היורש שלו.
שכחת לציין שבלשכת שר הביטחון אהוד ברק 'נמחקו' הקלטות של שיחות וזה עבר לו בשקט.
ובלי קשר, ואולי עם קשר, כדאי גם להיזכר בעמותות של ברק שמשום מה החקירה בעניינן נסגרה, או שמא כלל לא נפתחה, "מחוסר עניין לציבור" אם אינני טועה. מסתבר שכאשר מישהו מחליט (או מקבל הוראה להחליט) שיש עניין לציבור - בין אם זה ענייני כספים ובין אם זה החדרת לשון לקצינה שנמרחת עליך ובין אם זה סתם מעטפות בכספת של ידיד אישי - אז הופכים את העולם ונוסעים עד קצה העולם כדי לאסוף ראיות ולהוכיח.
מעניין אם נדע פעם מי 'שמר' ככה על ברק. האיש הזה עקף, ולא פעם אחת, אפילו את דרעי ואת אולמרט, ולא מדובר בקוטלי קנים) - והצליח לצאת למגדלי אקירוב באלגנטיות של קיפוד.

02 כולם לא טלית שכולה תכלת.  (לת) מגיב
  • 12:18
  • 06.12.12

אבודים בשיחות סלון? לא בטוחים לגבי מונחים ופרשות מרכזיות בחדשות? שלחו לנו שאלות למדור "מורה נבוכים" more@haaretz.co.il

פעילות
המלצות
פרסומת