תל אביב
16°- 9°
- קצרין 10°- 5°
- צפת 9°- 4°
- טבריה 16°- 9°
- חיפה 14°- 9°
- אריאל 9°- 5°
- ירושלים 8°- 5°
- באר שבע °-°
- מצפה רמון 10°- 5°
- ים המלח 20°-11°
- אילת 20°- 9°
- לדף מזג אויר
04:40
המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, הכריז אתמול כי איראן תנחית מחר "מהלומה" שתהמם את מעצמות המערב ה"יהירות" - בתאריך בו יצוין יום השנה ה-31 למהפכה האיסלאמית. חמינאי, המשמש גם מפקד העליון של הכוחות המזוינים, לא פירט מה צפוי להתרחש.
חמינאי אמר את הדברים בפני אנשי חיל האוויר, לציון המועד שבו נטש החיל את תמיכתו בשאה ומשטרו המלוכני והצטרף למהפכנים בראשותו של האייתוללה חומייני, מייסד הרפובליקה האיסלאמית. "האומה האיראנית, באחדות שורותיה ובחסד האל, תהלום בשחצנות מעצמות המערב" הכריז חמינאי, "בצורה שתותיר אותם המומים".
לא ברור אם חמינאי מתכוון לחשיפה דרמטית של מערכת נשק חדשנית, להכרזה פוליטית-דיפלומטית או לפעולה כלשהי. יצוין כי בעבר יצאו מנהיגי איראן בהצהרות דומות, שהתבררו לרוב כדברי רהב ותו לא, שנועדו לצורכי פנים וגיוס ההמונים מאחורי המשטר. אחת האפשרויות שמועלות היא שהמשטר יודיע על צעדים תקיפים במיוחד נגד האופוזיציה הירוקה בהנהגת מיר חוסיין מוסאווי.
האופוזיציה נערכת להפגנות מיליונים
מקורביהם של מוסאווי ובעל בריתו מהדי כרובי הודיעו כבר באמצעות אתרי האינטרנט שתומכים בתנועתם כי בכוונתם לנצל את אירועי יום השנה כדי לחדש את ההפגנות ואף להעצימן.
ארגונים באיראן ומחוצה לה דיווחו כי בחודשיים האחרונים עצרו רשויות איראן לפחות אלף בני אדם, בניסיון לנטרל את האופוזיציה.
לפי אחד הדיווחים מאיראן, תכנית האופוזיציה היא להוציא לרחובות טהראן וערים מרכזיות אחרות כשלושה מיליון בני אדם - אף שספק רב אם יעמדו במשימה זו. השלטון מצדו, מתכוון להוציא לרחובות כחצי מיליון מנאמניו.
פרשנים מעריכים כי הפעם המשטר מתכוון לדכא בכוח עז עוד יותר את ההפגנות באמצעות המיליציה העממית הבסיג', יחידות נוספות של משמרות המהפכה וכוחות משטרה. כלי תקשורת באיראן מדווחים על הערכות של כ-20 אלף אנשי ביטחון שיתפרסו בבירה כדי למנוע את קיום ההפגנות ולדכאם.
ואולם המשטר ככל הנראה לא מעוניין בשפיכות דמים ויעשה מאמץ למנוע את יציאת ההפגנות מכלל שליטה - דבר שעלול להצית תבערה גדולה עוד יותר ולהוציא לרחובות לא אלפים או עשרות אלפים, אלא מיליוני בני אדם.
מאז הבחירות לנשיאות ביוני 2009, שלטענת האופוזיציה זויפו, עצרו כוחות הביטחון אלפים מתומכי האופוזיציה. באחרונה הוצאו שניים מהם להורג בתלייה לאחר שנמצאו אשמים בעבירות נגד ביטחון המדינה והאל. מנהיגי איראן מאשימים את מעצמות המערב כי הן אלה שעומדות מאחורי האופוזיציה ומסיתות אותה לפעולה נגד המשטר.
דברים ברוח זה אמר אתמול גם חמינאי. "המטרה החשובה ביותר של ההסתה הייתה לחולל שסע בתוך העם האיראני", אמר, "אך הם לא היו מסוגלים לעשות זאת ואחדות עמנו נותרה כקוץ בעיניהם".
חמינאי. ייתכן שהתכוון לחשיפה של מערכת נשק או להצהרה פוליטית משמעותית