בית המשפט הבינלאומי בהאג מאשים את נשיא סודאן ברצח עם בדרפור

התובע בהאג: באשיר אחראי לשליחת מיליונים למחנות שהיו "כמו אושוויץ עצום"

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג האשים אתמול את נשיא סודאן עומר אל-באשיר באחריות לשלושה סעיפים של רצח עם בדרפור. ההחלטה, שצפויה להעצים את הלחץ הבינלאומי על משטרו המבודד של באשיר, היא הפעם הראשונה שבה בית דין קבוע לפשעי מלחמה מחליט על סעיפי אישום ברצח עם. לפי צו המעצר שהוצא לבאשיר, ישנן ראיות מוצקות לכך שמאז שנת 2003 מנסים כוחות צבא סודאן לבצע רצח עם נגד הקבוצות השבטיות של בני הפור, מסליט וזגהוואה.

בשנה שעברה הורו השופטים על מעצר הנשיא בגין אחריות לביצוע פשעים נגד האנושות, אולם סירבו להאשים את באשיר ברצח עם, כפי שדרש התובע לואיס מורנו-אוקמפו. התובע ערער על פסיקה זו, ולפני ארבעה חודשים פסק בית משפט לערעורים שהחלטת הערכאה הנמוכה יותר היתה שגויה.

התובעים הגישו מחדש את דרישתם, ואתמול הוציאו השופטים צו מעצר המאשים את באשיר בשלושה סעיפים של רצח עם: במעשי רצח, בגרימת נזק נפשי וגופני, וביצירה במתכוון של תנאי מחיה שנועדו לגרום פגיעה בגוף.

רצח עם, הפשע החמור ביותר על פי המשפט הבינלאומי, מחייב הוכחה של קיום כוונה למחוק לחלוטין או באופן חלקי קבוצה על רקע גזע, דת או עדה. מורנו-אוקמפו מאשים את את באשיר באחריות לריכוז כ-2.5 מיליון פליטים מקבוצות אתניות שונות בדרפור במחנות, בתנאים קשים של רצח עם, "כמו אושוויץ עצום".

באשיר, שנבחר השנה לכהונה של חמש שנים נוספות, מסרב להכיר בסמכות בית הדין, ושב וטוען שלא יסגיר את עצמו ויעמוד למשפט. הוא הואשם בחודש מארס בשנת 2009 בחמישה סעיפים של פשעים נגד האנושות ובשני סעיפים של פשעי מלחמה על אחריותו למעשי זוועות שבוצעו בדרפור.

לבית הדין אין כוח שיטור משלו והוא נסמך על שיתוף פעולה בינלאומי כדי ללכוד חשודים. באשיר טס למדינות ידידותיות מאז הוצאת צו המעצר המקורי, אבל הפחית במידה ניכרת את נסיעותיו לחלקים אחרים בעולם, מחשש שייעצר במדינות שמוכנות להוציא לפועל את צווי בית הדין. האו"ם מעריך כי 300 אלף בני אדם מתו, ועל כ-2.7 מיליון נכפה לעזוב את בתיהם מאז פרוץ המרידות האתניות בדרפור בשנת 2003.



באשיר. צו מעצר שני נגדו

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
פעילות
המלצות
הפופולריות בבעולם
פרסומת