אסד יורה פצצות תבערה וסקאדים לאזורים מאוכלסים

Human Rights Watch ו"ניו יורק טיימס" מדווחים כי בחודש האחרון משטר אסד אינו בוחל בנשק לא-קונבנציונלי המכיל נפאלם, תרמיט וזרחן לבן

החמרה נוספת בלחימה בסוריה בין הצבא לבין הכוחות המורדים. היום (רביעי) פורסם כי צבא סוריה השתמש בפצצות תבערה בארבעה אזורים מאוכלסים לפחות ברחבי סוריה מאז נובמבר 2012. כך הודיע ארגון Human Rights Watch. במקביל, הניו יורק טיימס מדווח כי כוחותיו של אסד שיגרו בימים האחרונים טילי סקאד מדמשק לכיוון צפון המדינה.

106 מדינות אסרו את השימוש בפצצות תבערה, המוטלות מהאוויר על אזורים מאוכלסים וגורמות כוויות קשות, אולם סוריה לא אסרה זאת. "אנחנו מודאגים מהשימוש שסוריה עושה לכאורה בנשק זה, שכן הוא גורם סבל אכזרי ביותר והרס עצום כשמשתמשים בו באזורים מאוכלסים", אמר סטיב גוס, מנהל אגף הנשק ב-Human Rights Watch, "על סוריה להפסיק את השימוש בנשק תבערה נוכח הנזק ההרסני שהוא גורם". פצצות תבערה עשויות להכיל חומרים מתלקחים, כגון נפאלם, תרמיט, זרחן לבן.

הקרבות המוסיפים להתנהל סביב נמל התעופה הבינלאומי של דמשק מסמנים כנראה נקודת מפנה משמעותית לרעת שלטונו של נשיא סוריה, בשאר אסד. אחרי חודשים של קיפאון, שבו הצליחו נאמני הנשיא להמשיך ולהחזיק בחלק ניכר מהשטחים והנכסים האסטרטגיים שברשותם, המשטר סופג מפלות קשות בשבועיים האחרונים. אף שאיש בקהילת המודיעין, בישראל או במערב, כבר אינו מוכן להסתכן בנבואה מתי ייפול לבסוף הנשיא, נראה שחלה התפתחות ממשית במלחמת האזרחים בסוריה.

מורדים סורים בקרבת העיר חאלב, אתמול צילום: אי-פי
מורדים סורים בקרבת העיר חאלב, אתמול צילום: אי-פי.

בניסיון להגביר את הלחץ על אסד, נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר אתמול כי מדינתו תכיר בקואליציה של ארגוני המורדים בסוריה כשלטון הלגיטימי במדינה. הצהרתו של אובמה, במהלך ראיון לרשת ABC עם ברברה וולטרס, היתה צפויה והיא מסמנת שלב חדש במעורבות האמריקאית בסכסוך בסוריה. אתמול נפגעו יותר מ-200 בני אדם מנאמני משטר אסד במתקפה על כפר עלאווי במחוז חאמה, כך מסר ארגון זכויות אדם. במקום הרוגים רבים, לא ברור מספרם. בדרום סוריה, כוחות האופוזיציה והשלטון נלחמו אתמול בפאתי דמשק.

ארגוני המורדים הצליחו לשבש את פעילות הנמל, מכה מורלית קשה למשטר, שבד בבד נאלץ כנראה להסיט את הטיסות לאספקת אמצעי לחימה מאיראן לשדות תעופה צבאיים. בתוך כך, המורדים השתלטו בימים האחרונים על מחנות צבאיים נוספים בדמשק וביססו את אחיזתם בשכונות של הערים הגדולות, דמשק וחאלב.

במערכת הביטחון בישראל מייחסים את הצלחות המורדים בקרבות לסיוע נרחב יותר, בכסף ובנשק, שהם מקבלים כעת מהמערב, מטורקיה וממדינות ערביות, בהן סעודיה וקטאר. אחדים מארגוני האופוזיציה קיבלו לידיהם אמצעי לחימה מתקדמים יותר ובהם טילים נגד מטוסים, שבזכותם הפילו מסוקים ומטוסים רבים של חיל האוויר הסורי. נאמני אסד מאבדים כלי טיס נוספים בשל רמת האחזקה הנמוכה.

ככל הידוע, השתפרה גם רמת התיאום בין הכוחות הלוחמים נגד המשטר. הלחץ שבו נתון נשיא סוריה מתבטא גם בהחרפת האמצעים שנוקט הצבא נגד המורדים, ובהם הטלת פצצות דלק-אוויר, הגורמות נזק סביבתי עצום בשכונות ובערים שבשליטת המורדים.

שר ההגנה האמריקאי, ליאון פאנטה, אמר אתמול עם בואו לביקור בכוויית כי סוכנויות המודיעין של ארצות הברית לא איתרו בימים האחרונים סימנים חדשים של שינוי באופן הטיפול מצד משטר אסד במאגרי הנשק הכימי שלרשותו. פאנטה אמר כי, כמו בשבוע שעבר, הוא עודנו מודאג מהאפשרות שלנוכח הישגי המורדים, המשטר עלול לחוש שהוא קרוב להתמוטטות ולהפעיל נשק כימי נגד ארגוני האופוזיציה. בשבוע שעבר הזהירו ארצות הברית ומדינות נוספות את אסד מפני שימוש בנשק הכימי. "אני רוצה להאמין שהוא קיבל את המסר", הוסיף שר ההגנה.

גם בישראל זיהו בשבוע שעבר דריכות מיוחדת של נאמני המשטר באשר לטיפול בנשק הכימי. "כשאסד חש שהלחץ על המשטר גבר, הוא נערך לאפשרות של הפעלת הנשק", אמר מקור מדיני בכיר ל"הארץ". "אבל ברגע שהנשיא הסורי חטף את תגובת הנגד הבינלאומית, שכללה גם הסתייגות רוסית ואפילו איראנית, הוא נסוג לאחור".

תוכנית הפעולה שגובשה במערב לטיפול במאגרי הנשק שברשות אסד נחשבת רצינית ועשויה להוביל לתוצאות סבירות, אם תופעל. ישראל מוטרדת, בראש ובראשונה, מאפשרות של העברה מוסכמת של הנשק הכימי (ועמו נשק אחר בעל חשיבות גדולה, כמו טילי נ"מ מתקדמים) מסוריה לידי אנשי חיזבאללה בלבנון. אם, לעומת זאת, המשטר יפעיל נשק נגד המורדים בתוך סוריה, נראה שמעצמות המערב הן שיפעלו ראשונות כדי לסכל את האיום. ארצות הברית גיבשה תוכנית מפורטת לטיפול במאגרים, בסיוען של צרפת ובריטניה ובתיאום עם מדינות נוספות, בהן ירדן וטורקיה.

שיעור הפליטים בסוריה, כתוצאה מהלחימה, כבר גדול מ-10% ממספר תושבי המדינה. כשני מיליון בני אדם נדדו מבתיהם בתוך סוריה, כדי למצוא מקלט מהקרבות. כחצי מיליון סורים מצאו מקלט בחו"ל. ככל שהחורף מתקדם, מחריפים קשיי החיים במחנות הפליטים המאולתרים שהוקמו כדי לקלוט את האזרחים הסורים במדינות השכנות.

ההחרפה הנוספת בלחימה בסוריה מביאה לגלישת העימותים גם לצפון לבנון. בשבועיים האחרונים אירעו תקריות קשות בין סונים לעלאווים בעיר טריפולי וסביבתה, אחרי שכוח משלוח של לוחמים סונים מלבנון נקלע למארב של נאמני אסד ואנשיו נטבחו. צבא לבנון נפרס בטריפולי בכוחות מתוגברים, בניסיון למנוע את המשך האלימות.

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 אובמה אובמה. נדמה לי שאפילו הוא יודע שה"מורדים" איננו גוף, קבוצה או מפלגה מלוכדת אלא אוסף של ערב רב שחלקו הגדול אפילו לא סורי. כמו ה"אביב הערבי" זו המצאה רומנטית של עיתונאים ו"אינטלקטואלים" מערביים. אז מה העניין "להכיר" בהם כשלטון לגיטימי?! הנשיא האמריקאי לא מפספס היזדמנות לטעות טעויות הרות גורל. מחר, כשירו עלינו נשק לא קונבציונאלי מסוריה, ירגיעו אותנו שזה שילטון לגיטימי.  (לת) אלברט
  • 09:14
  • 12.12.12

02 I've got chills.... They're multiplying Sandy
  • 09:19
  • 12.12.12

המורדים בתמונה נראים כאילו הם מערצים את ג'ון! בהצלחה...!

03 נראה שלא רק עסאד נלחץ לפינה אלא גם ספק האמלח העיקרי שלו כולל אהובו הישראלי.  (לת) לא סוגד אנשים אהובים (מתעב אותם)
  • 09:21
  • 12.12.12

04 הסיוט שלנו : במקום אסאד המגולח נקבל זקנים עם קוראן שזור בשערותיהם  (לת) אלכסנדר
  • 09:24
  • 12.12.12

05 איזו פוזה של מאפיונרים עמיר
  • 09:29
  • 12.12.12

לא?

06 לשני הצדדים - בהצלחה! ליאור, ירושלים.
  • 09:30
  • 12.12.12

זו לא אכזריות כמו שבמלחמה עצם העובדה שיש חוקים מגוחכת לכשעצמה.

07 למה הם צריכים לנקוט עמדה?למה להתערב במלחמת אזרחים של מדינה ריבונית?  (לת) רונן
  • 09:34
  • 12.12.12

08 האבסורד שאמריקאים בחרו בו למרות שהם יודעים שהוא סוכן של האחים המוסלמים  (לת) י
  • 10:03
  • 12.12.12

09 מה עושה פליט פלסטיני שהפך פתאום גם לפליט סורי?  (לת) שאלה
  • 10:15
  • 12.12.12

10 ארה"ב צודקת. מישהו חייב לקחת אחריות בשלטון מעבר, כדי למנוע טבח.  (לת) בינגו
  • 10:19
  • 12.12.12

11 חושב שהוא חכם ZAK
  • 10:26
  • 12.12.12

אובמה היקר, אני מעריץ גדול שלך אבל, בעניני ערבים לא אתה ולא קודמך ולא כל השליטים הארופאים לא מבינים כלום ( 0 מוחלט), הערבים מבינים כח, וכח בלבד, סדאם חוסין היה הכי טוב לעירקים, כנ"ל מובראק, וקדאפי,
דמוקרטיה זה אולי טוב לאמריקאים אך לא לערבים ששם הנשים משוללות זכויות, אני רוצה לראות אותך שולח את בנותיך למצריים לבד, תוך זמן קצר הם נאנסות באכזריות, נשים דמם מותר אצל הערבים, והעתונים מפחדם משרתים את התקשורת, גם נשיא צרפת, אירלנד ופרטוגל מוזמנים לחוויות אלה, ערבים מבינים כח בלבד,

12 אין עתיד לאסאד וגם לא למדינת ישראל ללא נישואים חד מיניים, נישואי קרובים ונישואים קבוצתיים  (לת) לולה השרלולה
  • 10:36
  • 12.12.12

13 עוד טעות היסטורית של אובאמה. ומה יעשה אובאמה כשהגלגל יסתובב וסונים יערכו טבח המוני בעאלאווים. ומי אמר שאל-קאעידה ואירגונים סלפיים הם מייצגים את העם הסורי? מישהו בדק מאיפה הם הגיעו?  (לת) הרואה
  • 10:50
  • 12.12.12

14 המורד הסורי עם הזקן בתמונה בכלל לא נראה סורי, הוא נראה אשכנזי.  (לת) גלי
  • 11:03
  • 12.12.12

15 ארה"ב אוהבת שלטון דת קיצוני מסקנה
  • 11:10
  • 12.12.12

אגב גם אצלנו הדתיים שולטים

16 כמספר הנרות שאנחנו מדליקים מיספרם של אקס בני ברית של היינקים.  (לת) מלח בעיניים
  • 11:35
  • 12.12.12

17 הם עושים בעולם מה ששלמה מהקונדיטוריה עושה .לעולם לא יפסידו.כמו מכבי.  (לת) מלח בעיניים
  • 11:37
  • 12.12.12

18 חורבן לוב, עיראק ואפגניסטן והפיכתם למגרש משחקים לגופי טרור קיצוניים וכעת חורבנה של סוריה תוך חימוש ומימון המורדים בסיוע טורקיה, ערב הסעודית וקטאר ועוד הכרה של אותם מטורפים טרוריסטים שמבצעים פשעים נגד האנושות כשלטון לגיטימי. הנהגת ארה"ב כבר ממזמן אינה שלטון לגיטימי וכבר מזמן אינה מייצגת את העולם החופשי  (לת) אורן
  • 11:38
  • 12.12.12

19 ארה"C מומחית בלהמר על הקלף הלא נכון (או שאולי מבחינתה זה הקלף הנכון????)  (לת) אבי
  • 11:42
  • 12.12.12

20 קצת סבלנות. ציקי
  • 11:49
  • 12.12.12

לאובמה שוב קפץ הפיוז.נראה שמה שמעניין אותו זה להגביר את מרחץ הדמים בסוריה..עוד לא הסתיימה מלחמת האזרחים שם וכבר הוא יוצא בהכרזות ובתמיכה בצד אחד.מעניין שאת נתניהו הוא מאשים בהתערבות בעניניה הפנימיים של ארצו למרות שאיש לא שמע.ומה שהוא עושה עם סוריה זו לא התערבות ?

21 אתמול נפגעו יותר מ-200 בני אדם מנאמני משטר אסד במתקפה על כפר עלאווי במחוז חאמה אלף
  • 12:26
  • 12.12.12

לי זה מזכיר את סברה ושתילה איכשהוא. אין צדיקים בסוריה.

22 דיווחים מגמתיים רוני
  • 12:58
  • 12.12.12

מצער מאוד שהדיווחים אצלינו כל כך מגמתיים ומתעלמים מהאמת וזה נמשך כבר שנתיים מאז תחילת האירועים בסוריה.שנתיים נתתם לציבור לחשוב שהנה המשטר קורס והנה הנשיא כבר ברח לא יודע לאן והכל הסתבר כשקר וכזב.מדוע התקשורת המערבית כולל שלנו לא מדווחת על אלפי ההרוגים בקרב המורדים בשבוע שעבר במתקפה על דמשק ונמל התעופה מספר ההרוגים נע בין חמשת אלפים לשבעת אלפים.מדוע לא מדווחים על אלפים אחרים בקרב המורדים שנהרגו במקומות אחרים בסוריה .מדוע לא אומרים את האמת כי למשטר יש עדיין הרבה קלפים שלא השתמש בהם.האם זו היא העתונות החופשית והאמינה שלנו אני בספק

  •   מאיפה הנתונים הללו? אלי
    • 15:28
    • 12.12.12

    באופן כללי, אני מאוד מסכים עימך שהתקשורת הישראלית והמערבית מוטות באופן קשה לטובת המורדים הסורים. אף אחד פה לא מדבר על כך שאסד לא היה מחזיק מעמד כל כך הרבה זמן מבלי לקבל תמיכה מסיבית מהעלוואים והדרוזים. יותר מזה, אני בהחלט רואה אותו משתמש בנשק כימי באופן מסיבי נגד אזרחים סוריים במקרה שהוא יבין שהסונים מתחילים לטבוח בעלוואים.

23 כל עוד אסד לא בונה ב-E1 הוא יהיה בסדר  (לת) בארב
  • 20:53
  • 12.12.12

24 אסאד,בוא לרמאללה, יש עבודה.  (לת) צפצפ
  • 21:14
  • 12.12.12

25 המופצצים הם אלקאעידה  (לת) וטוב שכך
  • 05:12
  • 13.12.12

פעילות
המלצות
פרסומת